8.12.13

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δημόσια Διοίκηση




Το θέμα έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν εκατοντάδες αρθρογράφους. Η έναρξη της αρθρογραφίας μου ταυτίζεται με την πρώτη εμπλοκή μου με την ελληνική γραφειοκρατία. Στα μέσα του 1985, όταν υπέβαλλα τα χαρτιά μου για αναγνώριση μεταπτυχιακού Διπλώματος από την Αμερική μου ζήτησαν, εκτός από τις επικυρώσεις του πρωτοτύπου, αντίγραφο πτυχίου Γεωπονίας και απολυτήριο του τότε εξατάξιου Γυμνασίου! Όταν τους ανέφερα ότι αυτό δεν μου το ζήτησαν όταν γράφτηκα στην Αμερική και αν υποθέσουμε ότι δεν το είχα και κατάφερα να παραπλανήσω τη Γραμματεία της Γεωπονίας, όταν έδινα εισαγωγικές εξετάσεις, το γεγονός ότι έχω πανεπιστημιακό δίπλωμα και μεταπτυχιακό αλλοδαπού πανεπιστημίου δεν με καθιστά ικανό να έχω και το απολυτήριο του Γυμνασίου; Η απάντηση της υπαλλήλου αφοπλιστική. «Δεν το ζητάω εγώ. Το προβλέπει η διαδικασία!»
Επιτρέψτε μου λοιπόν, ανατρέχοντας στην εμπειρία μου από τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα και στην Αμερική, όπου έκανα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές και την αρθρογραφία μου να συμβάλλω κατά τι στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά του ο νέος Υπουργός και οι συνεργάτες του.
Τα εύκολα και άδικα οριζόντια μέτρα πρέπει να καταργηθούν. Πριν αρχίσουν οι μετακινήσεις ή οι απομακρύνσεις πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αν το ζητούμενο είναι η βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης, πρέπει να εξεταστούν εξ αρχής οι λειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης και η γρήγορη εισαγωγή της πληροφορικής.
Η εισαγωγή της πληροφορικής πρέπει να αποτελέσει πρωταρχική επιδίωξη της Κυβέρνησης γιατί μόνον έτσι θα αυξηθεί η παραγωγικότητα και θα υπάρξουν πλεονάσματα προσωπικού για μεταφορά σε άλλες θέσεις ή αποχώρηση. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει μια απογραφή των γνώσεων των ΔΥ σε θέματα πληροφορικής. Όσοι αρνηθούν να μάθουν τη χρήση των υπολογιστών, σε ένα χρονικό διάστημα 6 μηνών με δαπάνες του Δημοσίου, πρέπει να απομακρυνθούν από την υπηρεσία ως άτομα μειωμένων προσόντων που δεν προσαρμόστηκαν στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις.
Χρειάζεται μια ριζική επανεξέταση όλων των διαδικασιών λειτουργίας του Κράτους με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας για την οποία ακούμε λόγια αλλά δεν βλέπουμε πράξεις. Σε προγενέστερο άρθρο μου για την ανανέωση διπλώματος οδήγησης ήταν ολοφάνερο το μέγεθος της ταλαιπωρίας του πολίτη, την άσκοπη έκδοση δικαιολογητικών και την απασχόληση των πολιτών και σειράς υπαλλήλων για να ολοκληρώσουν μια διοικητική πράξη.
Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πάμπολλα και πρέπει να ζητηθεί από τους Δημόσιους Υπαλλήλους να προτείνουν μέτρα βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες με παράλληλη μείωση του κόστους λειτουργίας τους. Οι καλές προτάσεις να εφαρμοστούν άμεσα και παράλληλα να ανταμειφθούν, ηθικά και υλικά, οι προτείνοντες.
Σε πάρα πολλές υπηρεσίες του δημοσίου υπάρχουν οδηγοί οχημάτων. Όσοι από αυτούς οδηγούν επιβατηγά οχήματα τα οποία μπορούν να οδηγηθούν με ερασιτεχνικό δίπλωμα είναι περιττοί και πρέπει να αλλάξουν καθήκοντα ή να απομακρυνθούν. Δεν είναι δυνατόν ο δημόσιος υπάλληλος να προσέρχεται στην υπηρεσία του οδηγώντας το ΙΧ αυτοκίνητό του και στη συνέχεια να χρειάζεται οδηγό της υπηρεσίας για να κινηθεί για υπηρεσιακούς λόγους. Το έβλεπα αυτό στις Διευθύνσεις Γεωργίας, στα Δασαρχεία, πολεοδομίες κ.ά.) και νομίζω πως είναι μια πολυτέλεια.
Για ανάλογους λόγους πρέπει να καταργηθούν οι δακτυλογράφοι. Με τη χρήση των υπολογιστών ο καθένας γράφει τα κείμενά του και δεν χρειάζεται να τα γράψει στο χαρτί για να τα αντιγράψει κάποιο άλλο άτομο. Η δακτυλογράφηση κειμένων πρέπει να θεωρηθεί ως απαραίτητο προσόν του σημερινού και αυριανού δημόσιου υπαλλήλου.
Ένα άλλο παράδειγμα. Πριν από 3 μήνες φίλος εξόφλησε το στεγαστικό του δάνειο. Η τράπεζα δεν του έστειλε ακόμη ένα χαρτί που να δηλώνει ότι έχει εξοφλήσει το δάνειο. Χρειάστηκε ο ίδιος να το ζητήσει!. Για την άρση της προσημείωσης πρέπει να εμπλακεί δικηγόρος, δικός του και της τραπέζης, (θα πληρώσει ο ίδιος και τους δύο) και παράσταση σε Πρωτοδικείο. Η κοινή λογική λέει ότι ένα έγγραφο της τράπεζας προς το Πρωτοδικείο θα αρκούσε για την αυτόματη εκκίνηση της διαδικασίας χωρίς καμιά εμπλοκή δική του, τα δε σχετικά έγγραφα θα έφθαναν στο σπίτι του μετά από μερικές εβδομάδες. Ιδού λοιπόν ένας απλός τρόπος ελάφρυνσης των Δικαστηρίων. Γιατί δεν γίνεται; Γιατί θίγονται οι Δικηγόροι.
Το μεγάλο ζητούμενο της Διοικητικής αναδιάρθρωσης δεν είναι η απομάκρυνση μερικών χιλιάδων υπαλλήλων αλλά η αλλαγή της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης μέσα από νέα λειτουργικά σχήματα, τεχνολογία και φιλοσοφία.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Σεπτεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 705


2 σχόλια:

  1. Βασίλειος8/12/13

    Σωστά πιστεύω πως είναι αυτά που προτείνει ο αρθρογράφος, αλλά το κακό στον τόπο μας είναι ότι όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει, αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να το πρωθήσει.
    Θυμίζει εκείνο το παραμύθι με τα ποντίκια που όλα συμφωνούσαν αλλά κανένα δεν αναλάμβανε να κρεμάσει την κουδούνα στου γάτου το λαιμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιμόζα η αισχυντηλή8/12/13

    Στη χώρα μας το Δημόσιο είναι μάλλον "ο μεγάλος ασθενής".
    Οι πολίτες έχουμε τα παράπονά μας, οι εργαζόμενοι τα δικά τους, αλλά το βέβαιο είναι ότι έχουμε μείνει πίσω...
    Και πάλι λίγα λέει ο κ. Δαουτόπουλος. Και ομολογουμένως ευγενικά... όχι με τη δυσφορία που θα εκφραζόμασταν άλλοι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ