18.11.14

ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΟΥ: Άγρια σκυλιά


ΟΔΟΣ 31.7.2014 | 751 | brasilidade

Kοντά στα εξήντα του, με την ηλικία του και μόνο, εμπνέει κάποιο σεβασμό. Ευθυτενής, ήρεμος, ελαφρώς χαμογελαστός και απολύτως άλαλος, ανοίγει την πόρτα και περιεργάζεται τον χώρο που είναι γεμάτος άνδρες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Έχει ο καθένας τους καπαρώσει μία θέση στον ποδοσφαιρικό ήλιο του Μεγάλου Τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας 2014.

-«Έξω ρε!». «Βγάλ΄τον έξω ρε!». «Ουστ βρωμιάρη!»
Τις φωνές ακολουθούν πιο ήρεμες συστάσεις προς τον καταστηματάρχη για άμεση και καθαρή λύση. Ή αυτός ή εμείς. Χωρίς αντίσταση, ούτε καν αντίδραση, ο ανεπιθύμητος αποδέχεται τη συνοδεία του καταστηματάρχη προς την έξοδο. Τη μάλλον γνώριμη σκηνή παρακολουθεί ανέκφραστος ο έφηβος γόνος του καταστηματάρχη. Ο άλαλος διασχίζει τον δρόμο και κοντοστέκεται στο περίπτερο. Δύο μικρά σκυλιά που φαίνεται να τον γνωρίζουν χαλούν αμέσως το χουζούρι τους και ανακατεύονται στα πόδια του. Η σιωπηλή αγέλη απομακρύνεται προς την κατεύθυνση που επιλέγει ο νέος της αρχηγός, χωρίς να τραβήξει άλλο βλέμμα.

Παρατηρώντας τον τώρα, βρωμιάρη σίγουρα δεν τον λες καθώς κάποια ταλαίπωρη ύπαρξη γένους θηλυκού φαίνεται να φροντίζει ακόμη για τα καθαρά του ρούχα και την αξιοπρεπή του εμφάνιση. Θα’ ναι εκείνη η στραβωμάρα που πιάνει κάποια θηλυκά όταν γίνονται μανάδες κι’ αδερφές και παύουν να βλέπουν γύρω τους άνδρες αλλά παντοτινά αγοράκια που χρειάζονται φροντίδα. Όσο πιο αδύναμα τα αγοράκια, τόσο μεγαλύτερη η στραβωμάρα.

Πίσω στο μαγαζί, το pre-game τελειώνει και άπαντες πλέον είμαστε γνώστες της κάθε σημαντικής και ασήμαντης λεπτομέρειας του αγώνα που αρχίζει σε λίγα λεπτά. Ασθένειες και τραυματισμοί παικτών μας στενοχωρούν, αλλά υπάρχει πίστη για το αποτέλεσμα. Τα προκλητικά σχόλια των αντιπάλων δοκιμάζουν τον ανδρικό μας εγωισμό, ο οποίος προσμένει να δώσει την απάντησή του μέσω της τεστοστερόνης έντεκα νεαρών ανδρών που αγνοούν την ύπαρξή μας. Το ματς αρχίζει και όλα τ’ άλλα δεν έχουν σημασία. Για δύο ώρες τουλάχιστον.

Το πρώτο ημίχρονο αμφίρροπο, προκαλεί αγωνία. Οι καπνιστές βγαίνουν έξω για τσιγάρο και παρακολουθούν από το τζάμι. Στο ημίχρονο η κουβέντα του διπλανού τραπεζιού πάει στον αντικαπνιστικό νόμο. Συμφωνούν όλοι ότι έπρεπε να εφαρμοστεί. Ένα βήμα μπροστά που άργησε μάλιστα. Είναι σεβασμός στα δικαιώματα των άλλων. Ανακουφιστική της περιστασιακής οπαδικής έντασης η αίσθηση σύμπνοιας στο θέμα του καπνίσματος. Ο κύριος που συνέστησε στον καταστηματάρχη να ξεφορτωθεί τον ανεπιθύμητο, σχολιάζει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα με την μη εφαρμογή των νόμων δεν είναι πολιτικό. Είναι λέει πολιτισμικό. Δεν αποσπά την προσοχή που θα ήθελε και περίμενε. Το ματς ξαναρχίζει. Μαζί και το τσιμπολόγημα του ψητού με τα χέρια. Αντρικά πάντα.

Απέναντι στο περίπτερο, ανάμεσα στον κάδο των σκουπιδιών και το σήμα του μονόδρομου, η σκυλοπαρέα έχει επιστρέψει και παρακολουθεί ακίνητη. Η θέα των μικρόσωμων, αδύναμων σκυλιών πλάι στον καθαρό βρωμιάρη, ανακαλεί από τη μνήμη μία εικόνα από ντοκιμαντέρ της παλιάς κρατικής τηλεόρασης. Lycaon pictus ή κοινώς αφρικανικό αγριόσκυλο. Με φυσικούς εχθρούς τα λιοντάρια και τις ύαινες, πρέπει να καλύπτει δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά για να επιβιώσει. Όταν κάποιο μέλος της αγέλης χτυπηθεί ή αρρωστήσει ή όταν τα μικρά δεν μπορούν να ακολουθήσουν το γρήγορο ρυθμό, ολόκληρη η αγέλη επιβραδύνει, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο του συνολικού αφανισμού. Η σκυλοπαρέα μας κοιτά επίμονα. Σαν να μας μετρά.

Το ματς τελειώνει αφήνοντας πίσω του νικητές και ηττημένους της μιας βραδιάς. Ο νεαρός σερβιτόρος μαζεύει γρήγορα, γρήγορα τις λαδόκολλες και τα μπουκάλια. Βγαίνει έξω και πετά μια μεγάλη σακούλα στα σκουπίδια. Δεν διασταυρώνει το βλέμμα του μ’ εκείνο του άλαλου που στέκεται ακριβώς δίπλα. Σταματά και μιλά σε κάποιον γνωστό που βγαίνει από την απέναντι καφετέρια. Ανταλλάσουν Αναστάσιμες ευχές.

Τρεις οι τηλεοράσεις του μαγαζιού και το βλέμμα τις σκανάρει όλες ν’ ακολουθούν πλέον τους νικητές στο γύρο του θριάμβου. Στο ενδιάμεσο, ταλαιπωρείται πάνω στον αποσπασματικό, ετερόκλητο διάκοσμο. Ραμποτέ ξυλεία, μοντέρνες κουρτίνες, ημερολόγια, καδράκια και μια ντουζίνα Αγίων δίπλα στο εικονοστάσι με το αναμμένο καντήλι. Ολοένα και πιο οικεία η θλίψη των μορφών τους.

Την επομένη ξημερώνει Κυριακή του Θωμά. Του δύσπιστου εκείνου που ζήτησε απτές αποδείξεις. Χριστός Ανέστη προ μίας εβδομάδας και πάλι. Κάπου μακριά σε μέρη ιερά.
«Όχι για όλους», μου φωνάζει η σιωπή του πεζοδρομίου.
Όπως πάντα, σκέφτομαι.
«Για πάντα;» με ρωτά το ευθύ του βλέμμα.
Ο Lycaon pictus είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση, θυμάμαι βάζοντας μπρος.




Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Ιουλίου 2014, αρ. φύλλου 751 (brasilidade)



Επιλογή σχετικών κειμένων:

28 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/11/14

    Τα Άγρια Σκυλιά της Καστοριάς δολοφόνησαν σήμερα την Ανθρωπιά στην πόλη, για να λειτουργήσει το Χωριό του Άη Βασίλη, έτσι όπως επιθυμούν οι βάρβαροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσοχή!!! Προσοχή!
    Ανάμεσα στους καστοριανούς ζουν αδέσποτα (σιχαμερά, απολίτιστα, φρενοβλαβή κλπ κλπ κλπ) ζώα που πετάνε ακόμα φόλες...
    Ουστ απο δω κοπρίτες που μαγαρίσατε την πόλη!
    Ούστ Ζαγάρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/11/14

    Άγρια σκυλιά, άγρια σκυλιά κατέβηκαν στην πόλη τους τελευταίους μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/11/14

    Γι' αυτό μας αποκαλούν [.......] Βουνίσιους-Ούγκα-Ούγκα [.......].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κολλητήρι18/11/14

    Ούγκα-Ούγκα εσύ έγραψες την αφίσα;
    Η λέξη είναι σύνθετη; δια+άμα+αρτηρία;
    Είσαι μάρτης;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρωμύλος Μαντζούρας18/11/14

    https://www.youtube.com/watch?v=-7L-o4NLLr0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος19/11/14

    Ερώτημα στους κ.κ. Πετρόπουλο και Τέρψη: Ποιοι έριξαν τις φόλες στην περιοχή που θα γίνει το πάρκο του Άη Βασίλη, του Αθηναίου επιχειρηματία; Γνωρίζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος19/11/14

    Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια!
    Όλοι ξέρουμε ποιοι ρίχνουν τις φόλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Μας κάνετε ρεζίλι. Ντρέπομαι που είμαι Καστοριανός" φώναζε ο [........] στην διαμαρτυρία προς τον Πετρόπουλο και Τέρψη. "Ντροπή που δεν παραιτείστε! Ντροπή στον Δήμο. Μα κάνετε και ντρεπόμαστε που ζούμε στην Καστοριά!" Φώναζαν όλοι χθες στους δύο αντιδημάρχους, που αντί να απολογηθούν, ζητούσαν και τα ρέστα από πάνω!!
    Και είναι μόλις 2 μήνες στην Διοίκηση του Δήμου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος19/11/14

    "Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια!
    Όλοι ξέρουμε ποιοι ρίχνουν τις φόλες".

    Ώρα να μας πεις πως οι ...γάτες τις ρίχνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μοναχικός περιπατητής19/11/14

    Κοιτάζω γύρω και νιώθω ότι το χάνουμε...
    Ποια τα σκυλιά; Και ποιες οι φόλες;
    Ανάψανε και κεράκια χθες οι φιλόζωοι. Όταν πέφταν οι άνθρωποι απ' τα μπαλκόνια, όλοι αυτοί που βγάλανε τα σκυλιά με τα πουλόβερ, κάνανε καμιά πορεία;
    Κι έχουμε και τους άλλους τους έρημους να πανηγυρίζουν ότι έφτιαξαν Ακαδημία, για να μας ανοίξουν τα μάτια στην αρχαία ελληνική σοφία.
    Επαναλαμβάνω: Ποιες είναι οι φόλες που σκοτώνουν τα αδέσποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πορεία-πορεία μέχρι την Πρεσβεία!19/11/14

    @Νώντας Τσίγκας
    Άντε και να πιστέψουμε ότι αυτοί που έριξαν τις φόλες είναι όλα αυτά που τους σούρνεις. Πόσοι νάταν; ¨Ενας; δύο; τρεις;
    Δε μας λες τώρα και πόσο τάχουνε βρει με τον εαυτό τους και με τους άλλους τόσοι άνθρωποι που
    1) βγήκαν να διαμαρτυρηθούν για τα αδέσποτα με τα ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ τους!
    2) δεν ιεραρχούν προτεραιότητες, αφού αράζουν στις καφετέριες όταν τα σχολεία δεν έχουν θέρμανση και βγαίνουν τα παιδιά στους δρόμους
    3) λίγο-πολύ ο δήμαρχος έδειξε σοβαρό ενδιαφέρον και το ΔΣ ασχολήθηκε για πρώτη φορά τόσο πολύ, αλλά αυτοί ουρλιάζουν στα άλλα μπλογκς σαν να περίμεναν τον σούπερμαν ή έστω τον Χουντίνι
    4) πάνω που γλιτώσαμε από τέτοιου τύπου διαμαρτυρίες (αν εκτός από τα κεριά είχαν και λιβάνια, θα τους λέγαμε φανατικούς που διαμαρτύρονται για αιρετικούς) εμφανίστηκε στους δρόμους της πόλης σκηνή σαπουνόπερας.
    Σε πολλά συμφωνώ μαζί σου, αλλά σε τούτο δω επιφυλάσσσομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  13. @#Πορεία-πορεία μέχρι την Πρεσβεία!#
    Δεν έκανα καμια άλλη νύξη πέρα από τον "χυδαίο" ορισμό του ποιόντος των "ανθρωπων" που προχώρησαν στο συγκεκριμένο ...έργο.
    Η πορεία που είδα ήταν αξιοπρεπής, χωρίς παλμό όμως και χαλαρή.
    Η Ελλαδα της κρίσης έχει τρομερα προβλήματα (ο έλληνας ξαφνου από ...κατοικίδιο έγινε αδέσποτο στην πλατεία!) . Δεν μπορέι όμως μια τετοια βαρύτατη προσβολη στον πολιτισμό και το προσωπο της πόλη να μη με συγκλονίζει και περί αλλα να τυρβάζω ή να συσχετίζω σοβαρότητες , δραματα, θανάτους οταν αντικρίζω αυτούς τους απροκαλυπτους φόνους αδέσποτων σκύλων ...με ονοματεπώνυμο (πρόσεξα ότι όλα τα καϋμένα τα ζωντανά είχαν βαφτιστεί από τους ανθρώπους που τα περιέθαλπαν και τα συναναστρέφονταν...).
    Η "φιλοζωϊκή στάση" δεν έρχεται σε σύγκριση ή σύγκρουση με τον άνθρωπισμό και την κοινωνική ευαισθησία. Βαδίζουν μαζί.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙ¨ΟΤΗΤΑ. Το 'έγκλημα έιναι έγκλημα.
    Όποιος βασανίζει ή σκοτώνει ζώα το ίδιο θα κάνει εύκολα-ευκολότατα και για ανθρώπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος20/11/14

    @Πορεία-πορεία μέχρι την Πρεσβεία!
    Προφανώς είσαι ο επιχειρηματίας από την Αθήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος20/11/14

    @Πορεία-πορεία μέχρι την Πρεσβεία!
    Το να μην έχει θέρμανση στα σχολεία είναι οικονομικό και διοικητικό πρόβλημα. Η θανάτωση ζώων, είναι βάρβαρο, είναι απάνθρωπο.
    Φαίνεται εσείς θέλετε βάρβαρους μαθητές και δασκάλους. Έτσι γουστάρει ο Ελληναράς, πώς να το κάνουμε. Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια, χαστούκι στην γυναίκα, φραπέ στη καφετέρια, και φόλα στα σκυλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πάντως κάτι αρχίζει και γίνεται...

    "Δικαίωση προκαλεί η απόφαση της πρώην Δ η μ ο τ ι κ ή ς Α σ τυ ν ο μ ί α ς Λάρισας να επιβάλει το αστρονομικό ποσό των 270.000 ευρώ ως πρόστιμο σε έναν 67χρονο Λαρισαίο, ο οποίος κατηγορείται από συμπολίτη του ότι σκότωσε οκτώ νεογέννητα κουτάβια και κακοποίησε έναν ακόμα σκύλο.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, του επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε ένα σκυλάκι που σκότωσε ή κακοποίησε.

    Το περιστατικό σημειώθηκε το 2013 στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας, όταν τα κουτάβια βρέθηκαν σε νάιλον σακούλα, δεμένη και κάτω από πέτρες.

    Είναι η πρώτη φορά που δίνεται μια τέτοια ποινή μαμούθ. Βέβαια, όσα και να πληρώσει τα κουταβάκια δεν θα «γυρίσουν πίσω», αλλά τουλάχιστον ας ελπίσουμε ότι θα αποτραπούν με αυτόν τον τρόπο παρόμοια περιστατικά στο μέλλον"

    http://www.star.gr/Pages/Ellada.aspx?art=253002&artTitle=proti_fora_poini__mamouth_gia_larisaio_pou_skotose_8_koutavia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Βέβαια στο Κιλκίς ΤΑ ΖΩΑ ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΝ και σκοτώνουν:
    http://www.lifo.gr/now/greece/55946

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πορεία-πορεία μέχρι την Πρεσβεία!23/11/14

    @Νώντας Τσίγκας
    Ευχαριστώ που απάντησες και συγγνώμη για τη δική μου αργοπορία. Δεν διαφωνώ με αυτά που έγραψες.
    @Ανώνυμος 14
    Δεν είμαι ο επιχειρηματίας από την Αθήνα ούτε κανένας από τους άνεργους που περιμένουν να βγάλουν 45 μεροκάματα από το θεματικό πάρκο.
    @Ανώνυμος 15
    Πολύ σωστά τα γράφεις. Γιατί όμως ανώνυμα;
    Σε μάλωσε (ευγενικά εννοείται) κι εσένα ο διευθυντής σου, όπως εμένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λ. Π.24/11/14

    Αγαπητή "ΟΔΟΣ", έχω να υποβάλω ένα ερώτημα μαζί και παράπονο.
    Αφού ισχύει η ισοτιμία προς τα τοπικά ΜΜΕ και αφού έγινε ήδη τόσος σχολιασμός σε αυτό εδώ το μπλογκ, γιατί η ΖΩΟΦΙΛΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ εμφανίζεται επιλεκτικά και απαντά σε σχόλια ; Ή σας έχουν στείλει κάτι και δεν το δημοσιεύσατε ; Γιατί μεταξύ των άλλων καταγγέλλουν ότι και ένας εκδότης τοπικής εφημερίδας έχει γίνει αυλικός του Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Λ.Π.
    Η ΟΔΟΣ δεν έλαβε κανένα σχόλιο από οργανωμένη ή άτυπη φιλοζωϊκή ομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος24/11/14

    @ΛΠ
    Πολλή σημασία δίνεις κι εσύ εκεί που δεν αξίζει... Οι σοβαροί άνθρωποι δεν καταγγέλλουν ανώνυμα δυο αντιδημάρχους, έναν εκδότη κι ένας Θεός ξέρει ποιον άλλον. Κινούνται νόμιμα και δραστικά, αν έχουν δίκιο και λένε την αλήθεια. Αλλιώς δε διαφέρουν από κοινούς συκοφάντες που βασίζονται στο φιλότιμο ή τον φόβο των άλλων που δεν θέλουν μπλεξίματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πλάκα με κάνεις ;24/11/14

    Αμ δε γίνεται διαμαρτυρία και δε δικαιώνεται κανείς ρίχνοντας λάσπη! Σπέρνουν και ζιζάνια τώρα. πόσοι είναι οι εκδότες εφημερίδων στη μικρή μας πόλη; Σε ποιον πέφτουν οι υποψίες για τα "ανάρμοστα";; Στον Δημήτρη, τον Παναγιώτη ή τον Στέργιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τασούλης ο ηλεκτρολόγος24/11/14

    ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ στον πόλεμο, Παναγιώτη;
    Εεεεε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κ.Χ.24/11/14

    Δελτίο Τύπου για αυτό το θέμα έπρεπε να βγάλει ο Δήμαρχος και όχι για τη σφραγίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος25/11/14

    "... από οργανωμένη ή άτυπη φιλοζωϊκή ομάδα", απαντάει η ΟΔΟΣ πιο πάνω. Γιατί άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος25/11/14

    Τι ακριβώς έγραψαν οι "φιλόζωοι" βρε παιδιά; Πείτε μας και σε μας να ξέρουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος25/11/14

    @Κ.Χ.
    Πιο εύκολα να κάνουν δηλώσεις στο δημαρχείο για τις τσιπουρογιορτές που γλεντούν οι δημοτικοί σύμβουλοι κάθε λίγο τρεις και λίγο, παρά για σοβαρά θέματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ