25.10.15

Λόγος & Αντίλογος



Περί λίμνης


Αγαπητέ κ. Διευθυντά,

Καλά τόσο κουφοί είμαστε; Δήμος, αρχές και  15 χιλιάδες κάτοικοι της πόλεως; Κάθε στιγμή η λέξη «βοήθεια»  ακούγεται από τον πρώτο και μεγαλύτερο δημότη της πόλης: την Λίμνη!

Κι όμως αυτό που πάθαμε σε γενική παράλυση είναι τα αυτιά μας!  Άλλοι δεν ακούμε από πραγματική πάθηση, άλλοι από αδιαφορία, αναισθησία, και η τρίτη κατηγορία:  οι υπεύθυνοι -εξ αιτίας της υπερβολικής εργασιακής κόπωσης.  Όλοι έχουμε την δικαιολογία πρόχειρη, ανεύθυνη, αλλά η Λίμνη συνεχίζει να φωνάζει τώρα δυνατότερα, κοντεύει να πνιγεί. Όλοι κοιτιόμαστε στα μάτια αλλά κανείς δεν κάνει την αρχή, έστω και την τελευταία ώρα να βοηθήσουμε να σωθεί η Λίμνη.

Ευτυχώς έχουμε ακόμη λίγο χρόνο, τώρα, όχι αύριο. Όλοι μαζί, με πρώτους τους υπεύθυνους, να αναλάβουμε την πρωτοβουλία να καθαρίσουμε, όσο μπορούμε, την λίμνη, όχι όλη, αλλά τουλάχιστον τις δύο παραλίες που αγγίζουν την πόλη.  Γιατί σιγά-σιγά ξεκίνησε η διεργασία της σήψης και η δυσωδία είναι  προ των πυλών.

Η δυστυχισμένη Λίμνη, αυτές τις μέρες, βγάζει την πρώτη σειρά από χόρτα και αφρούς, την μαγιά που θα μολύνει στην συνέχεια όλο το νερό της. Πρέπει αυτά να τα βγάλουμε από την λίμνη, πάση θυσία, το γρηγορότερο δυνατόν, και στην συνέχεια να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, για να μην έχουμε τα περσινά φοβερά φαινόμενα βρωμιάς και δυσωδίας.

Βλαπτικά φαινόμενα για την υγεία μας, την αισθητική μας, την αξιοπρέπειά μας, αλλά και για τον άμοιρο τουρίστα που του προσφέρουμε το δύσοσμο άρωμα.

Οι υπεύθυνοι, εκτός των άλλων, πρέπει να υποχρεώσουν τους καταστηματάρχες των παραλιών να καθαρίσουν τον χώρο τους αλλά και την λίμνη μπροστά από τα καταστήματά τους, και να γίνει αυτό μνεία στο συμβόλαιο ενοικίασης.

Το έργο της πρόληψης σε πρώτο στάδιο είναι απλό: Δεν χρειάζονται για αρχή, παρά δύο βάρκες στην βόρεια και δύο βάρκες στην νότια παραλία, με τέσσερα άτομα  κάθε ομάδα και λίγη βοήθεια από την στεριά. Να βγάλουν τα χόρτα,  τους αφρούς, τα σκουπίδια, τα καλάμια και τις βρωμιές  από την επιφάνεια της λίμνης, και σε πρώτη φάση, θα καθαρίσει. Να προλάβουμε τα χειρότερα που έρχονται και θα μας πνίξουν με την προκλητική απραξία μας.

Σε μία εβδομάδα  η λίμνη μπαίνει στους πρώτους τέσσερις επικίνδυνους μήνες της. Τώρα μπορούμε να προλάβουμε το κακό με λίγα μόνο έξοδα και χωρίς συσκέψεις επί συσκέψεων. Εμπρός  λοιπόν δήμαρχε, και λοιποί συγγενείς, ανασκουμπωθείτε! Φτάνει η κουφαμάρα! Ο λαός σας  θέλει κοντά του, δυναμικούς και αποτελεσματικούς. Αργότερα δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία, όσες συσκέψεις για την λίμνη κι αν κάνετε.

Ξέρουμε πως η διαχείριση όλων των λιμνών και ποταμών υπάγονται στο κράτος, πλην όμως να ενεργήσετε προληπτικά. Να περιορίσετε στο ελάχιστο αυτό που δημιουργείται σήμερα σιγά-σιγά, και θα μας πνίξει μεθαύριο. Είναι γνωστό τι μας περιμένει. Μην περιμένουμε και εμείς. Όχι άλλη αδιαφορία. Και οι σύλλογοι πρέπει να βοηθήσουν στον καθαρισμό της λίμνης και εθελοντές-δημότες.

Λοιπόν, τα πολλά λόγια και οι συσκέψεις είναι φτώχια. Περιμένουμε την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών και την δράση όλου του ανθρώπινου προσωπικού και των μηχανημάτων, και της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου. Όπως καθαρίζετε τα χιόνια, έτσι να καθαρίζετε και την λίμνη από τα χόρτα, τα σκουπίδια, τους αφρούς και τις βρωμιές, αν όχι σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πριν είναι αργά. Θέλουμε να αναπνεύσουμε σε αυτήν την πόλη, και το καλοκαίρι.

Με  εκτίμηση
Νίκος Πρώϊος

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Ιουνίου 2015, αρ. φύλλου 791


* * * 


Σύσκεψη για την λίμνη της Καστοριάς 

Με στόχο το συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζει η λίμνη της Καστοριάς, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ακούστηκαν όλες οι απόψεις, έγινε ιεράρχηση των ζητημάτων που ανακύπτουν και πάρθηκαν αποφάσεις, αυτή τη φορά με χρονοδιάγραμμα, ώστε ο καθένας με τις δεσμεύσεις του να αναλάβει και τις ευθύνες και τις πρωτοβουλίες του.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης σημείωσε: «Ολιγωρίες επί σειρά ετών, αστοχίες και μελέτες επί μελετών που γινόταν αλλά δεν επίλυαν το πρόβλημα, μας έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση».

Πρώτιστο θέμα της περιφέρειας είναι η συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, που ενώ έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς το αρμόδιο υπουργείο από τις αρχές του Νοέμβρη 2014, αυτό δεν έχει ορίσει αντιπρόσωπό του, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η σύστασή του. Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε να υπάρξει ένα σκληρό κείμενο διαμαρτυρίας προς το υπουργείο για να το φέρει προ των ευθυνών του και αν αυτό δεν ανταποκριθεί, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης «..θα προχωρήσουμε από μόνοι μας στη συγκρότηση του φορέα, κι ας απουσιάζει το υπουργείο, γιατί εμείς έχουμε και τις προσλαμβάνουσες και την ευαισθησία που ζούμε σε αυτή την περιοχή και για μια ακόμα φορά δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε ότι το αθηνοκεντρικό κράτος που δεν έχει τις προσλαμβάνουσες, καλά κρατεί.»

Ταυτόχρονα συζητήθηκε η δυνατότητα ύπαρξης μιας προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Καστοριάς ώστε να μπορέσουν να γίνουν κάποιες ήπιες παρεμβάσεις στην «πρασινάδα» που εμφανίζεται στη λίμνη, χωρίς όμως να διαταραχτεί το οικοσύστημα.

Επιπλέον, τέθηκαν τα ζητήματα του πολυμηχανήματος και των τηλεμετρικών. Όσον αφορά τους τηλεμετρικούς σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η προθεσμία της διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ όσον αφορά το πολυμηχάνημα, όπως είχε δεσμευτεί και προσωπικά ο Περιφερειάρχης βγαίνει στον αέρα και δημοπρατείται για να υπάρξει και εκεί μια εξέλιξη, τονίζοντας για μια ακόμα φορά ότι αυτό είναι διασφαλισμένο και από το πρόγραμμα ΣΕΣ.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος σημείωσε και αυτός με τη σειρά του την αναγκαιότητα να γίνουν πρώτα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης και πως από κει και πέρα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε «ότι παρέμβαση μπορεί να γίνει στη λίμνη, θα γίνει». Παράλληλα αναφέρθηκε στην επανεξέταση του ορθού επιπέδου του ύψους της στάθμης της λίμνης, όπου πρέπει και εκεί να γίνει μια μελέτη, η οποία θα βοηθήσει στο να γίνεται καλύτερος έλεγχος και διαχείριση αυτού του πολύ σημαντικού υδροβιότοπου της περιοχής μας.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Ιουνίου 2015, αρ. φύλλου 792

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ