16.10.15

ΣΙΜΟΥ ΚΑΒΕΛΙΔΗ: Περί Europa Nostra και Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

ΟΔΟΣ 28.5.2015 | 790


Στα πλαίσια του προγράμματος Europa Nostra, εντάχθηκαν και οι περιοχές Ντολτσό και Απόζαρι στα «7 Μνημεία σε Κίνδυνο». Στη διαδικασία αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Το Σάββατο 16 Μαΐου συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία και τον Δήμο Καστοριάς / Αντιδημαρχία Πολιτισμού, ημερίδα με θέμα «Θεσμικό Πλαίσιο & Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών». Η ημερίδα έγινε στο Αρχοντικό Βέργου, δίνοντας σημειολογικά το στίγμα, παρότι ο χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος για τέτοιου είδους εκδηλώσεις (Για μια ακόμη φορά φάνηκε η ένδεια της πόλης σε χώρους εκδηλώσεων). Οι εισηγήσεις των οκτώ ομιλητών ήταν σε γενικές γραμμές αξιόλογες. Από κει και μετά όμως προκύπτουν τα ερωτήματα:

-Σε ποιους απευθύνονταν η ημερίδα; Αν απευθύνονταν προς τους δημοτικούς άρχοντες, θα αρκούσε ένα κλειστό σεμινάριο για να τους επισημανθούν τα προβλήματα. Αν απευθύνονταν στον τεχνικό κόσμο, οι τεχνικοί μάλλον είναι οι πρώτοι που γνωρίζουν τα προβλήματα. Απευθύνονταν λοιπόν στην ευρύτερη κοινή γνώμη, στους κατοίκους και ιδιοκτήτες κτιρίων στις δύο εντασσόμενες περιοχές; Εκτιμούμε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ θετικό, δεδομένου ότι χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων, καμία προοπτική δεν έχει οποιοδήποτε πρόγραμμα, όσο καλό κι αν είναι. Και η συμμετοχή αυτή θα ξεκινήσει από την α- γάπη για το δομημένο περιβάλλον (τους χώρους που γεννήθηκαν – μεγάλωσαν – κατοικούν), την παιδεία για το τι σημαίνει προστασία των διατηρητέων, την αποδοχή των τρόπων και των εργαλείων ώστε τα κτίρια να μην αποτελούν βάρος αλλά αξία (οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική). Όμως, κάτι τέτοιο δεν φαινόταν ότι ήταν στις προθέσεις των διοργανωτών. Διότι όταν θέλεις να κάνεις κάτι ευρύτερα γνωστό, φροντίζεις και για τους τρόπους. Φροντίζεις να δώσεις την μεγαλύτερη δημοσιότητα, να καλέσεις όσους περισσότερους φορείς μπορείς, να το διοργανώσεις σε χώρο που θα υπάρξει η μεγαλύτερη προσέλευση. Η εντύπωση μας είναι ότι κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε.

-Οι εισηγητές, πλην ενός, προέρχονταν από διάφορες περιοχές της χώρας. Εκτιμήθηκε (και από ποιους) ότι δεν υπήρχαν επιστήμονες από την Καστοριά και από τη Δυτική Μακεδονία που έχουν γνώση των ιδιαίτερων συνθηκών; Όταν υπάρχουν πολλαπλές μελέτες για τον οικιστικό πλούτο της Καστοριάς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, δεν θα έπρεπε να κληθεί για να συνεισφέρει στο προβληματισμό; Εξάλλου, εφόσον προχωρήσει το πρόγραμμα, οι μηχανικοί δεν θα είναι αυτοί που θα κληθούν να το πραγματώσουν; Άλλοι φορείς, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο, δεν θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στον προβληματισμό για τη μελλοντική χρήση των κτιρίων;

-Από τους εισηγητές αναφέρθηκαν τα προβλήματα του θεσμικού πλαισίου. Ένα θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες με πολυνομία, αντιφατική νομοθεσία, γραφειοκρατία, καθυστερήσεις και παλινωδίες. Δεν θα εξετάσουμε εδώ τους λόγους δημιουργίας αυτού του πλαισίου.

Όμως αυτή τη στιγμή τι ζητάμε; Φαντάζομαι ότι στη σκέψη των διοργανωτών είναι το πώς θα λυθούν αυτά τα προβλήματα. Και η λύση των προβλημάτων του θεσμικού πλαισίου γίνεται με αλλαγή του με ένα νέο, που φυσικά θα προκύψει μέσα από νομοθετικές διαδικασίες. Τι το ποιο λογικό λοιπόν από το να κληθούν τόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, όσο και τα αντίστοιχα τμήματα των πολιτικών κομμάτων, για να εκφέρουν τις απόψεις τους, να ακουστούν οι θέσεις τους και να δεσμευθούν για το τι πρόκειται να κάνουν; Δυστυχώς, φαίνεται ότι καμιά τέτοια πρόσκληση δεν απευθύνθηκε. Οι διοργανωτές λοιπόν δεν θεώρησαν απαραίτητες αυτές τις παρουσίες και εκτίμησαν ότι μπορεί να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο μέσα από «κλειστές» ημερίδες;


Υ.Γ. 1. Τα παραπάνω δεν γράφονται για να απαξιώσουν την ημερίδα. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις, ειπώθηκαν θέσεις που μπορούν να είναι οι απαρχές για νέες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για τα διατηρητέα κτίρια και τα οικιστικά σύνολα. Όμως θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ποιος είναι ο στόχος και πως τον πραγματώνουμε.
Υ.Γ. 2. Θα επισημάνουμε την παρατήρηση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Παπαδημητρίου, ότι αν δεν δοθεί ουσιαστική χρήση σε ένα ανακαινισμένο διατηρητέο (το επισήμανε για το ίδιο το αρχοντικό Βέργου), αυτό σε μερικά χρόνια αργότερα θα καταρρεύσει. Στόχος λοιπόν δεν πρέπει να είναι η ανακαίνιση μόνο των κτιρίων και η χρήση τους ως σκηνικών ταινίας, αλλά η ένταξή τους στη καθημερινή ζωή της πόλης.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Μαΐου 2015, αρ. φύλλου 790



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

1 σχόλιο:

  1. ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ έως ‎ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ Ν ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ [facebook]16/10/15

    Καστοριά/Πολιτιστική Κληρονομιά:
    Προβλήματα & Προβληματισμοί

    Καλή η προσπάθεια αλλά αρκεί να μην εξαντλούμαστε σε Ημερίδες. Σωστές οι επισημάνσεις του φίλου Σίμου Καβελίδη-Στόχος, όχι απλά η μουσειακή διατήρηση (που μετ' ολίγον οδηγεί στην ανάγκη νέας συντήρησης-επισκευής) αλλά να αποκτήσουν λειτουργικές χρήσεις σήμερα τα αρχοντικά.

    Από την 10ετία του 1980, ο τότε Σύλλογος Μηχανικών Ν Καστοριάς, μαζί με το Τεχν. Επιμελητήριο, με αλλεπάλληλα υπομνήματα είχε θέσει το ζήτημα σ' αυτήν την κατεύθυνση, επί διαδοχικών κυβερνήσεων και υπουργών Πολιτισμού (Πλυτάς, Μερκούρη κ.α).

    Ο Υπουργός ΥΧΟΠ Αντώνης Τρίτσης, σε επίσκεψή του στην Καστοριά, μετά από περιήγηση που είχαμε κάνει μαζί του στην πόλη, είχε πει ότι χρειάζεται μια γενναία πολεοδομική παρέμβαση ανάλογη με της Πλάκας στην Αθήνα.

    Ο Τρίτσης παρ'ότι ..."έγραψε Ιστορία"... μετ' ολίγον... "κατέβηκε απ' το Τραίνο"...κι ανέλαβαν μετά άλλοι την ..."συγγραφή της συνέχειας της Ιστορίας"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ