23.10.15

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ 4.6.2015 | 791

Αγαπητέ κύριε Μπαϊρακτάρη,

Ο Μάιος που μας πέρασε χωρίς αμφιβολία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Καστοριά. Σε μία εποχή που η πατρίδα μας είναι γεμάτη με πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, κάτι είναι και αυτό. Συνέδρια.γάμοι, επιτυχημένες εκθέσεις όπως της Γούνας, ανθοκομικές παρουσιάσεις, τσίρκα, πρωτάθλημα μοτοσυκλέτας Enduro, ο ημιμαραθώνιος «Run Greece», που φέτος γιγαντώθηκε, όλα έπαιξαν το ρόλο τους. Οι μέρες ανάμνησης της γενοκτονίας των Ποντίων, και του ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καστοριάς, κούνησαν τα νερά της λίμνης. Επισκέψεις σχολείων. Θεατρικές εκδηλώσεις, Όπερες της Metropolitan, έδωσαν μια θετική εικόνα για την πόλη και τη ζωή των κατοίκων της. Ο Φιλοκτήμων Κατσανόπουλος, ολοκλήρωσε την προσπάθεια του να «καθαρίσει» το άγαλμα του Χριστόπουλου και άλλα τριγύρω. Πρέπει τα γκράφιτι που θίγουν την αξιοπρέπεια όλων μας να φύγουν. Είναι ντροπή. Πολιτισμός και αυτές οι αλητείες δεν συμβαδίζουν.

Εννοείται ότι αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους προσπαθούν να αναδείξουν την Καστοριά (και το νο μό της) σε μέγιστο τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελληνικής ενδοχώρας, όποιοι και να είναι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Θεοδόσης Τάσιος έγινε επίτιμος δημότης της πόλης, αυτόν τον Μάιο. Ο καθηγητής φιλόσοφος Τάσιος έχει γεννηθεί στη Καστοριά. Γιατρός του τότε ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Σαράντης Τσεμάνης, στενός φίλος της οικογένειας Τάσιου. Τι σου είναι η ιστορία…. Τώρα ο Θεοδόσης, η γυναίκα του Ρέα και εγώ είμαστε φίλοι. Μικρός ο κόσμος αλλά μία η Καστοριά!

Συμπληρώνω: Μου έλεγε φίλος από την Αθήνα και ασθενής μου που μένει πια μόνιμα στον Μηλιώνα των Πρεσπών, ο βιολόγος-οικολόγος Νίκος Γιαννάκης, ότι μέχρι και πελεκάνοι επισκέπτονται μαζικά τη λίμνη μας, για να βρουν τροφή και ένα ανθρώπινο χέρι βοηθείας. Μπράβο μας και γι’ αυτό. Μαθαίνω επίσης ότι σύντομα συνεργείο κινηματογραφιστών από τη Γερμανία θα μας επισκεφθεί, για να καταγράψει τις προσπάθειες της περιοχής μας να διασώσει πουλιά, ψάρια, ζώα του δάσους. Ελπίζω και… ανθρώπους! Ό,τι καλό γίνεται, πρέπει να το φωνάζουμε.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε δύο ακόμα γεγονότα στα οποία έλαβα μέρος προσωπικά, τις μέρες αυτές του Μαΐου του 2015, στην Καστοριά, που άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις σε όσους τα παρακολούθησαν. Εκτεταμένη αναφορά σε αυτά φαντάζομαι να γίνει, και πρέπει να γίνει εν καιρώ, από τους ενδιαφερόμενους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς της πόλης, αλλά και του νομού γενικότερα.

Από τις 7 μέχρι τις 10 Μαΐου 2015, μία Πέμπτη αργά μέχρι εκείνη την Κυριακή νωρίς, μια ομάδα ιατρών από το νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ» των Αθηνών επισκέφθηκε το Νεστόριο και την Καστοριά. Οι περισσότεροι καθηγητές και διευθυντές ορθοπεδικών κλινικών. Μείναμε στο Afkos Grammos Hotel. Εκπροσωπήσαμε την επίσημη Επιστημονική Ένωση των Ιατρών του «ΥΓΕΙΑ». Ο πρόεδρος της Ένωσης Βασίλειος Πρασόπουλος, πυρηνικός ιατρός, διευθυντής του τμήματος ραδιοϊσοτόπων και του PET/CT-Scan του «ΥΓΕΙΑ» και του «ΜΗΤΕΡΑ», ήταν μαζί μας. Ο δήμαρχος Νεστορίου, συνάδελφος Πασχάλης Γκέτσιος, μπροστά μπροστά. Η κοινοτική ιατρός Ελένη Θεοδωρακάκου δίπλα μας. Η βοήθειά της πολύτιμη.

Σκοπός μας: Να «δούμε» κατοίκους της περιοχής με προβλήματα του μυοσκελετικού τους συστήματος. Αρθρίτιδες, ρευματισμούς, σπονδυλική στήλη, χειρουργημένους ασθενείς με αρθροπλαστικές, σκελετικές αναπηρίες κτλ. Ο δήμος είχε συντάξει έντυπη λίστα με 74 ονόματα και τηλέφωνα. Είδαμε 82. Ήταν μία Παρασκευή 8 Μαΐου που δε θα ξεχάσουμε εύκολα. Αξιοπρεπείς «οι ασθενείς». Εξαιρετικοί οι ιατροί. Το προσωπικό του ξενοδοχείου άριστο. Θυμηθήκαμε τα χρόνια που είχαμε εργαστεί σε πανεπιστήμια και νοσοκομεία επιπέδου, στην Αγγλία κυρίως. Καταγράψαμε τα προβλήματα που βρήκαμε. Δώσαμε τις συμβουλές που έπρεπε. Έβλεπες στα μάτια του κόσμου να ακτινοβολεί εμπιστοσύνη. Δεν χρειάζονται χορηγοί για να σκορπάς καλοσύνη. Ούτε δανεικά χρήματα! Τελικά η κοινωνία σέβεται όποιον την σέβεται. Αυτή είναι η αλήθεια.

Μη το ξεχάσω: πρωτοπόρος με την παρουσία του ο Θανάσης Τσόλης. Γέννημα και θρέμμα Νεστορίου και Καστοριάς. Μου θύμισε ότι χειρουργήθηκε με αρθροπλαστική του ισχίου στο «ΥΓΕΙΑ» πριν από 21 χρόνια. Ακόμη μαζεύει καρύδια στο κτήμα του στο Νεστόριο. Υπόδειγμα πετυχημένου επαγγελματία φωτογράφου, οικογενειάρχου, Έλληνα Μακεδόνα με τα όλα του. Μας φωτογράφησε. Μας έκανε να νιώσουμε υπερήφανοι που τον βοηθήσαμε ιατρικά κάποτε. Με τέτοιους Έλληνες η πατρίδα μας δεν θα έχει ποτέ πρόβλημα. Ας λένε οι τηλεοράσεις ότι θέλουν!

Έγιναν και άλλα πολλά στο Νεστόριο και την Καστοριά, εκείνο το 4ήμερο. Θα επανέλθουμε. Είδαμε τον Γράμμο, το ποτάμι, το «Πάρκο Συμφιλίωσης» που δυστυχώς ήταν κλειστό, το μνημείο των Πεσόντων δίπλα στο πάρκο, που θέλει φροντίδα. Προβληματιστήκαμε ευχάριστα. Η θέα των χιονισμένων βουνών εκπληκτική. Είδαμε τους καταρράκτες της Αγίας Άννας. Εντυπωσιακές στιγμές. Παρακολουθήσαμε την λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο της Ομορφοκλησιάς που μας θύμησε Άγιο Όρος. Φυσικά πήγαμε παντού στην Καστοριά. Από το Ενυδρείο, στο Σπήλαιο, στην Μαυρώτισσα, στους Ταξιάρχες της Μητροπόλεως και τον τάφο του Παύλου Μελά. Περπατήσαμε στη λίμνη. Στην επιστροφή για την Αθήνα προσκυνήσαμε τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο στη Βεργίνα. Νιώσαμε τον πολιτισμό των Ελλήνων Μακεδόνων βαθιά μέσα στη καρδιά μας για άλλη μια φορά. Για τόσες λίγες μέρες κάναμε πάρα πολλά.

Συνεχίζω. Στις 16 Μαΐου του 2015 , ένα Σάββατο, έγινε στην Καστοριά, στο Αρχοντικό Βέργου, μια ημερίδα με θέμα «Θεσμικό πλαίσιο και προστασία παραδοσιακών οικισμών». Κρατήστε σημειώσεις. Άξιζε πολύ. Συνδιοργανωτές η «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» (ΕΛΕΤ) των Αθηνών, που εκπροσωπεί στην Ελλάδα την Europa Nostra και ο δήμος Καστοριάς. Χορηγός: το ίδρυμα Αναστασίου Λεβέντη. Πρωταγωνιστής ο ιδρυτής της ΕΛΕΤ ο Κώστας Καρράς και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΕΤ και ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού της Καστοριάς, καθηγητής Λεωνίδας Παπαδημητρίου. Από το πρωί στις 10 μέχρι το απόγευμα στις 6 οι εκλεκτοί ομιλητές συζητούσαν ανοιχτά για το θέμα, με άμεσο συμμετοχή του κοινού που ήταν και αυτό εκλεκτό. Κρατήθηκαν πρακτικά. Ο Ισπανός εκπρόσωπος της Europa Nostra , αρχιτέκνων Pedro Ponce de León Hernández έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση. Η «φωνή» της ημερίδας ακούστηκε παντού: «Καστοριανοί φροντίστε τον πολιτισμό σας και ο πολιτισμός σας θα σας σώσει» για να παραφράσω τον Ίωνα Δραγούμη και την αναφορά του στη Μακεδονία μας.

Σε μια στιγμή νόμισα ότι το Αρχοντικό Βέργου δεν θα αντέξει το βάρος όλων όσοι ήταν παρόντες. Οι αρχές της πόλης και της περιφέρειας ετίμησαν την ημερίδα. Κόσμος πολύς. Στο προσεχές μέλλον θα αναφερθούμε σε λεπτομέρειες. Η Καστοριά έχει μέλλον. Με αιχμή του δόρατος τη Βυζαντινή και όχι μόνο Θεσσαλονίκη στη Βόρεια Ελλάδα, η Καστοριά πρέπει να πετάξει στην... Ευρώπη, στην UNESCO, στον κόσμο όλο. Το αξίζουν οι πολύτιμοι θησαυροί του ιστορικού της παρελθόντος , οι εκκλησίες της, τα αρχοντικά της, τα βουνά, η λίμνη, οι κάτοικοί της.

Ο Μάιος του 2015 στη Καστοριά δεν θα ξεχαστεί εύκολα. Τα ξαναλέμε.

 Δρ.Βασίλειος Τσεμάνης
 Ορθοπεδικός Χειρουργός
 Επίτιμος Διευθυντής της Ά Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ» Αθηνών

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Ιουνίου 2015, αρ. φύλλου 791


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ