19.10.15

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν


-25/5/2015 Σκάι. Υπάρχουν παράμετροι της αγοράς, στους οποίους… Το ορθόν: στις οποίες (η παράμετρος). Οι λόγοι, οι λόφοι, αλλά και τα θηλυκά με την κατάληξη –οι, όπως π.χ. οι οδοί (η οδός), οι μέθοδοι (η μέθοδος), οι παράμετροι (η παράμετρος).

-25/5/2015 Alpha. Η δημοσιογράφος: Η Ελλάδα δεν πρέπει να υπεκφεύγει των υποχρεώσεών της. Όχι δα! Το ορθόν: να υπεκφεύγει τις υποχρεώσεις. Ο δικηγόρος σκοπίμως υπεκφεύγει την ερώτηση. Λαϊκά: ξεφεύγεις από το θέμα.

-19/5/2015 Η κ. Πρόεδρος της Βουλής σε στιχομυθία με τον κ. Ταγματάρχη: Και συ τι έκανες στην τηλεόραση με το "μαύρο" για την αποκατάστασή του; (γράμματα ξέρει, και πολλά, η μη ακριβής διατύπωση οφείλεται στην μη αυτοσυγκράτηση - την οποία συνηθέστατα συνιστά σε άλλους - στον αυθορμητισμό που την διακρίνει, ομού μετά του αυταρχισμού). Καλύτερα: Τι έκανες εσύ για την εξάλειψη, ματαίωση του "μαύρου", για την αντικατάστασή του με το "λευκό";

-29/5/2015 ΝΕΤ. Αναβολή των εκλογών, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Μιλήσαμε προ καιρού για τα ρήματα της κατηγορίας αυτής. α) Ο ταμίας ξεκαθαρίζει τον λογαριασμό (ρήμα ενεργητικό, μεταβατικό). β) Ξεκαθαρίζει η υπόθεση, το τοπίο, κλπ. Επεκράτησε στην κοινή ομιλούμενη και γραφόμενη. Ενώ πιο σωστό, που έπρεπε να επικρατεί και να εφαρμόζεται, είναι: Μέχρις ότου ξεκαθαριστεί η υπόθεση, το τοπίο. Στην καθαρεύουσα: Εκκαθαρίζεται ο λογαριασμός, ξεκαθαρίζεται η υπόθεσις, όπως κόβεται το δένδρο.

-28/5/2015 τοπικός τύπος.
 α) Εψάλει δέηση υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας του Πόντου. Εφόσον προτιμάς ρήμα της καθαρευούσης, να ορθογραφείς. Το ορθόν: εψάλη, όπως κατέστη, του καθίσταμαι, συνετάγη και συνετάχθη, του συντάσσομαι, θυμίζω και το εκάρη μοναχός.
β) Σήμερα παρά του ότι βρισκόμαστε... Το ορθόν: Σήμερα, παρά το ότι βρισκόμαστε, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε... Δηλαδή παρά + αιτιατική: Παρά την εντολή δεν συμμορφώθηκε. Ενώ, παρά + γενική αλλάζει το νόημα: (στην καθαρεύουσα) Έλαβε πληροφορία παρά τινός χωρικού.
 γ) Δεν είναι και ότι καλύτερο. Το ορθόν: Δεν είναι και ό,τι καλύτερο. (ό,τι αναφορικό σε πλάγια ερώτηση).

-29/5/2015 τοπικός τύπος.
 α) Δήλωση του κ. Τέρενς Κουίκ, βουλευτού επικρατείας. Δηλώσεις πρωτότυπες ... και σοφές απόψεις και υποσχέσεις! Η ανεργία, είπε, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί τοπικά, αλλά ... πανελλαδικά(!). Όπερ έδει δείξαι! Συνεπώς, η Καστοριά μπορεί να περιμένει!
β) ... και σταδιακά θα υπάρξει αύξηση των μισθών των εργαζομένων. Κατά το ζήσε Μάη να φας τριφύλλι. Μετρήσατε τα θέματα που του τέθηκαν από τους αρμοδίους παράγοντες της Καστοριάς: 9-10 θέματα. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, πολύ σοβαρά. Ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης να μας ενημερώνουν άμα τη επιλύσει εκάστου των ζωτικών προβλημάτων. Αφού δεσμεύθηκε ο άνθρωπος, μέγας ρόλος, μέγα φορτίο και εξυπηρέτηση να μεταφέρει τα αιτήματα στην Κυβέρνηση! (Η οποία θα δράσει βεβαίως ταχέως και χωρίς εσκεμμένη... ασάφεια). Άλλο συγκλονιστικό γεγονός... Επισκέφθηκε και τον επιστήθιο φίλο του, αλλά εκείνος του είπε: Φίλος Κουίκ, όμως φιλτάτη η Ν.Δ.! (πήρε, τουλάχιστον, από τον φίλο του τον απόθαρρό του).


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Ιουνίου 2015, αρ. φύλλου 791




3 σχόλια:

  1. Βασίλειος19/10/15

    -29/5/2015 τοπικός τύπος
    Κατά το ζήσε Μάη να φας τριφύλλι

    Η παροιμία δεν θα έπρεπε να γραφεί μέσα σε εισαγωγικά, κύριε Νικηφορίδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κολλητήρι21/10/15

    Μ' αρέσει κυρ Βασίλη που ασχολείσαι ακόμα. Τι κι αν θέλει τι κι αν δε θέλει εισαγωγικά; Ό,τι έμαθες έμαθες. Τώρα στα γεράματα μάθε γέρο γράμματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/10/15

    @ Κολλητήρι
    Μάλλον είναι κατά το ρητό:
    Γηράσκω αεί διδασκόμενος
    (Σόλων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ