26.4.16

ΠΡΟΣΩΠΑ 2015: Φίλιππος-Ιλαρίων Συτιλίδης [1]


ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2015 | 7.1.2016 | 818

από την Καστοριά

στο μέλλον της ανθρωπότητας [+] 



ΌΣΟΙ ΕΤΥΧΕ να παρακολουθήσουν μια σύντομη «συνέντευξη» του νεαρού συμπολίτη, που κατοικεί πια στην Θεσσαλονίκη, σε κεντρικό τηλεοπτικό σταθμό, δεν χάρηκαν απλά, αλλά και εντυπωσιάστηκαν.

ΟΧΙ ΜΟΝΟ διότι οι περισσότεροι δεν γνώριζαν ότι ένας τόσο νεαρός συμπολίτης κέρδισε με την ικανότητα και την ευφυΐα του μια τόσο τιμητική διάκριση και συγκεκριμένα υποτροφία του πανεπιστημιακού κολοσσού Harvard στις ΗΠΑ (Early Action), αλλά και από την ωριμότητα των απαντήσεών του με σεμνότητα και αυτοπεποίθηση.

ΓΙΟΣ ΙΕΡΕΑ ο ίδιος, κατέστησε έγκαιρα γνωστή την κλίση του στα μαθηματικά με αποτέλεσμα να μετακινηθεί στην Θεσσαλονίκη και να συνεχίσει τις σπουδές του σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.

Ο ΜΑΘΗΤΗΣ παρακολούθησε το πρόγραμμα «Studies Abroad» των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη στην θεσσαλονίκη, το οποίο προετοιμάζει τους μαθητές του λυκείου για την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης χωρίς International Baccalaureate (IB) και έλαβε πλήρη υποτροφία, $ 69.000, ετησίως για τέσσερα έτη για να σπουδάσει μαθηματικά στον Harvard.

ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι ο μαθητής είχε διακριθεί στη Βαλκανιάδα Μαθηματικών Νέων 2013 με έπαινο, στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας «Αρχιμήδης», όπου και απέσπασε χρυσό μετάλλιο το 2013 και αργυρό μετάλλιο τον περασμένο Φεβρουάριο 2015, και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής όπου κατέκτησε την 3η θέση το 2014 και την 6η θέση το 2015.

ΤΕΛΟΣ διακρίθηκε και στο διαγωνισμό  AMC 12 της Αμερικάνικης Μαθηματικής Εταιρείας και στον διαγωνισμό  American Invitational Mathematics Examination των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τίποτα πιο πικρό από το να λησμονείς τη χώρα σου, ενώ ζεις στη χώρα σου». Με τους στίχους του Σεφέρη ο 17χρονος μαθητής εξηγεί στην εφημ. “Μακεδονία”πώς βλέπει την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και απαντάει παράλληλα στο ενδεχόμενο επιστροφής του πίσω στην πατρίδα. «Η κοινωνική πραγματικότητα που ζούμε είναι θλιβερή. Υπάρχουν αυτοί που επιλέγουν τη φυγή στο εξωτερικό γιατί θέλουν να εργαστούν πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν, ευκαιρία που δεν υπάρχει στη χώρα μας, και υπάρχουν εκείνοι που φεύγουν για ερευνητικούς λόγους, καθώς η Ελλάδα λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν επενδύει σε ερευνητικά κέντρα», λέει για το φαινόμενο της “διαρροής εγκεφάλων” που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος μιλώντας για το δικό του μέλλον το σκέφτεται μακριά από την Ελλάδα, στην οποία, όπως λέει, θα επιστρέψει για να βοηθήσει όταν θα έχει αποκτήσει εκείνα τα εφόδια που θα του το επιτρέπουν.




Τα 10 καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου 

Για το 2014-2015
California Institute of Technology - ΗΠΑ
Harvard University – ΗΠΑ
University of Oxford -Μ. Βρετανία
Stanford University -ΗΠΑ
University of Cambridge -Μ. Βρετανία
Massachusetts Institute of Technology -ΗΠΑ
Princeton University -ΗΠΑ
University of California, Berkeley -ΗΠΑ
Imperial College London -Μ. Βρετανία
Yale University -Μ. Βρετανία

Για το 2015-2016
California Institute of Technology - ΗΠΑ
University of Oxford -Μ. Βρετανία
Stanford University - ΗΠΑ
University of Cambridge -Μ. Βρετανία
Massachusetts  Institute of
Technology - ΗΠΑ
Harvard University - ΗΠΑ
Princeton University - ΗΠΑ
Imperial College
London -Μ. Βρετανία
ETH Zurich-Swiss Federal
Institute of  Technology
Zurich - Ελβετία
University of
Chicago - ΗΠΑ

πηγή: QS World University Rankings


  • Το Harvard ιδρύθηκε σε πρότυπα βρετανικών πανεπιστημίων το 1636 με την επωνυμία New College (Νέο Κολλέγιο) και είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το 1639 μετονομάστηκε σε Harvard College από τον πρώτο ευεργέτη του, ένα νεαρό κληρικό, τον Τζων Χάρβαρντ, απόφοιτο του Emmanuel College, Cambridge, ο οποίος κληροδότησε στο κολέγιο 400 βιβλία και 779 λίρες στερλίνες. Η πρώτη επίσημη αναφορά του Χάρβαρντ ως πανεπιστημίου και όχι ως κολεγίου έγινε στο νέο Σύνταγμα της Μασαχουσέτης, το 1780. Την σημερινή του μορφή ως σύγχρονο ερευνητικό πανεπιστήμιο την έλαβε όταν ήταν πρόεδρός του ο Τσαρλς Γουίλιαμ Έλιοτ, την περίοδο 1869-1909. Είναι μέλος της άτυπης ομάδας παραδοσιακών αμερικανικών πανεπιστημίων που είναι γνωστή ως Ivy League (Συνδικάτο του Κισσού), από τα φυτά που αναρριχώνται στους τοίχους των κτηρίων τους. Το κληροδότημα ανέρχεται στα $ 37.6 δισεκατομμύρια, το ακαδημαϊκό προσωπικό: 4.671, οι φοιτητές: 21.000 προπτυχιακοί: 6.700, μεταπτυχιακά: 14.500. Έχει 80 μεμονωμένες βιβλιοθήκες με πάνω από 18 εκατομμύρια τόμους και 42 αθλητικές ομάδες. Μέχρι σήμερα, περίπου 150 νομπελίστες και 5 μετάλλια Fields συνδέονται με φοιτητές διδάσκοντες ή προσωπικό του ιδρύματος. Για το σχολικό έτος 2012-2013 τα ετήσια δίδακτρα ήταν $ 38.000, με συνολικό κόστος συμμετοχής των $ 57.000, όμως παρέχονται πολλές διευκολύνσεις σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, όπως φερ’ ειπείν δωρεάν φοίτηση και στέγαση για φοιτητή από οικογένεια με ετήσιο εισό δημα κάτω των $ 60,000, καθώς και πολλές επιχορηγήσεις, επί παραδείγματι μόνο το έτος το 2009 το Harvard προσέφερε επιχορηγήσεις ύψους $ 414.000.000.



Φωτογραφία: Το έμβλημα του σήματος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εμπεριέχει τη λατινική λέξη "veritas" που σημαίνει "αλήθεια".

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Ιανουαρίου 2016, αρ. φύλλου 818

Σχετικά:

14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/4/16

    Άλλος ένας νέος που θα ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του.
    Και καλά θα κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλός πολίτης26/4/16

    @1
    Ναι. Συμφωνώ. Μόνο να προσέξει, τη μαύρη πέτρα να τη ρίξει εκεί που κάνανε τη γνώση θυσία στο βωμό του Μαμωνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επώνυμος26/4/16

    ΑΞΙΟΣ να είναι πάντοτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κικιρίκου!26/4/16

    Ένα σχόλιο μόνο; Κι αυτό θετικό; Μα φυσικά! Είναι τόση η φόρα που έχουν παπάδες και παπαδιές, καντηλανάφτες και επίτροποι, ψαλτάδες και κατηχήτριες για “τα δικά τους παιδιά” {μέσω των οποίων νομίζουν ότι εξυψώνονται οι ίδιοι} που δεν ανέχονται ουδεμία αντίρρηση περί του πρακτέου!
    Ούτε καν ότι ξεπέρασαν κάθε έννοια του μέτρου, ΥΠΕΡ-διαφημίζοντας στην πράξη την ιδιωτική εκπαίδευση εις βάρος της δημόσιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/4/16

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος26/4/16

    Για αλλη μια φορα στηθηκε “παιχνιδι”. Το ιδιο το “προσωπο” αξιζει συγχαρητηρια και ευχες αλλα αυτοι που μεθοδευσαν τη συγκεντωση ψηφων ειναι τυφλωμενοι απο μεγαλομανια. Τοση συσσωρευμενη στερηση κοσμικης δοξας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/4/16

    @ ΚΙΚΙΡΙΚΟΥ
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΟΥΜΙ. ΠΩΣ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΩΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κολλητήρι26/4/16

    Πσσσσσσςςςςς! Οι σχολιαστές κοιτάξτε να αντέξετε την επίθεση που θα δεχτείτε.
    Αν δεν ήξερα, δε θα μιλούσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος26/4/16

    Πολύ πριν διαβάσουμε στην ΟΔΟ ότι ο νεαρός αναδείχθηκε το υπ' αριθμόν 1 Πρόσωπο της Χρονιάς , είχαμε όλοι δει σωρεία δημοσιευμάτων, τοπικά και πανελλαδικά.
    Για να είμαστε ειλικρινείς, εξ αρχής προβλημάτισε το γεγονός ότι ο μαθητής είναι ακόμη ανήλικος.
    [.....]
    Συνεχώς συστήνουν σχετικά οι ειδικοί αλλά δυστυχώς άλλοι κάνουν τους ακόμα πιο ειδικούς (!)
    Εκτός αν νομίζουν ότι και ο χώρος της επιστήμης είναι άλλο ένα Χόλλυγουντ, που ανακάλυψε άλλο ένα "παιδί-θαύμα" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος26/4/16

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος26/4/16

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ;26/4/16

    Κάθε χρόνο τα ίδια. Μη και λείψει από τα πρόσωπα της ΟΔΟΥ αστέρι του κλήρου. Πού τα πουλάτε αυτά;
    ΓΕΛΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ [.....]
    Η ΟΔΟΣ κυκλοφορεί πολλά χρόνια και είναι πασίγνωστο ότι οι συνεργάτες και οι αναγνώστες της δεν θα σήμαιναν συναγερμό για να βγάλουν νούμερο 1 ένα ανήλικο που ακόμα δεν άρχισε τα πρώτα του σοβαρά βήματα.
    ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ και δε μας φλόμωσαν με δημοσιεύματα. [.....] Άντε στο καλό, χρυσό μου κι η Παναγιά μαζί σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Dimitris26/4/16

    Σιγά μωρέ και δε θα μας πρήξετε και τα σκώτια!!!!!! Άμα ήταν σωστό κι ωραίο να βγάλετε στη πρώτη θέση το μικρό που δε βγήκε ακόμα απ' τ' αβγό, τότε στη Κλεισούρα έπρεπε να χτυπήσουν οι καμπάνες και να βγουν στους δρόμους χορεύοντας οι Κλεισουριώτες για τη Σπυροπούλου που πήγε στο Χάρβαρντ μετά το Σερν και πρόσφατα στο Λευκό Οίκο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος26/4/16

    Για αλλη μια φορα στηθηκε “παιχνιδι”. Το ιδιο το “προσωπο” αξιζει συγχαρητηρια και ευχες αλλα αυτοι που μεθοδευσαν τη συγκεντωση ψηφων [.....] Τοση συσσωρευμενη στερηση κοσμικης δοξας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ