6.5.21

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
Αγαπητή ΟΔΟΣ | Ιωάννης Σκόρδας


Για να στο κάνω πιο λιανά, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ χρηματοδότησε την φιλοπεριβαλλοντολογική εταιρεία, της οποίας γραμματέας είναι ο αδερφός του πρώτου. Έξυπνο αγαπητή ΟΔΟΣ; 



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Θα ήθελα εξ αρχής να σου γνωστοποιήσω, πως ήταν τέτοιες μέρες στα μέσα Σεπτεμβρίου πριν δύο χρόνια, όταν και το πρώτο μου κείμενο έκανε την εμφάνιση του εκτυπωμένο στα φύλλα σου. Και μόνο περήφανος και ικανοποιημένος νιώθω για την ως τώρα πορεία έκφρασης της ανεξάρτητης γνώμης μου. Παράλληλα έχω την ανάγκη να σε ευχαριστήσω για όλο αυτό το διάστημα. Για τον απλούστατο λόγο, πως είμαι ένας από τους πολίτες της Καστροπολιτάνας που φέρω απόψεις οι οποίες γίνονται αντιληπτές δημόσια μέσα από την εβδομαδιαία μας επικοινωνία.

Την τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησε και η πλειονότητα των εκπαιδευτικών βαθμίδων εν μέσω χλιαρών αντιδράσεων για την χρήση μάσκας. Όπως ακριβώς έδειχναν τα τελευταία δείγματα και δη μετά την παταγώδη αποτυχία της ψεκασμένης διαμαρτυρίας τους. Τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Κι αυτό είναι το πλέον παρήγορο. Και γενικότερα όμως αγαπητή ΟΔΟΣ, οι λάτρεις της συνωμοσιολογίας και της ψαγμενιάς, δεν έκαναν την μεγαλειώδη εμφάνισή τους όπως απειλούσαν, τόσο κατά την τέλεση των διαμαρτυριών τους όσο και σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές που φιλοξενήθηκαν.

Δηλαδή αγαπητή ΟΔΟΣ, έπρεπε να δοθεί βήμα σε τηλεοπτικές εκπομπές και στους υποστηρικτές της «επίπεδης γης», επειδή τους επηρεάζουν μια χούφτα αμφιλεγόμενων επιστημόνων πηγαίνοντας κόντρα στην πλειοψηφία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας; Ή μήπως θα έπρεπε να δώσουν δημόσιο βήμα και σε όποιους αργά ή γρήγορα υποστηρίξουν πως δεν υπάρχει ο νόμος της βαρύτητας και προτρέπουν τους ευκολόπιστους ακόλουθους της θεωρίας τους, να πηδάνε από τα μπαλκόνια για να το διαπιστώσουν;

Και το συγκεκριμένο, θα πρέπει να απασχολήσει τους πάντες. Όχι γιατί δεν πρέπει να ακούγονται οι αντίθετες απόψεις. Ούτε γιατί πολλοί πιστεύουν λανθασμένα πως «όλες οι γνώμες είναι σεβαστές» στην προσπάθειά τους να φανούν ισαποστάκηδες και αντικειμενικοί. Επιτέλους θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως σεβαστό είναι το δικαίωμα να εκφέρει κάποιος την άποψη του, κι όχι η άποψη του αυτή καθαυτή.

Γιατί απλά όταν κάποιος εκφράζει απόψεις που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, όχι μόνο δεν πρέπει να του δίνεται η ευκαιρία να αναπαράγει ανυπόστατες θεωρίες, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να ενεργοποιούνται άμεσα τα αντανακλαστικά των αρμόδιων θεσμών και να ακολουθούνται οι όποιες νόμιμες διαδικασίες.

Όπως δεν θα πρέπει να θεωρείται «επιστημονική άποψη», οποιαδήποτε ανοησία ξεστομίζει κάποιος -ακόμα κι αν πρόκειται για προβληματικό επιστήμονα- μόνο και μόνο για να φανεί εναλλακτικός ή ψαγμένος ή διαφορετικός από την πλειονότητα των πολιτών, τους οποίους αποκαλεί «πρόβατα» ή τους θεωρεί «χειραγωγημένους».

Έτσι, κατά τον καθιερωμένο αγιασμό (ως πότε πια;) που πραγματοποιείται την πρώτη μέρα έναρξης του νέου σχολικού έτους, οι περισσότεροι εκ των αιρετών που παρευρέθηκαν (για ποιον λόγο ακόμα διερευνάται) φέρθηκαν διφορούμενα. Υπήρχαν στιγμές που άλλοτε φορούσαν την μάσκα τους, αλλά και στιγμές που δεν την φορούσαν. Και μάλιστα στον ίδιο χώρο. Το γιατί μην ρωτήσεις εμένα αγαπητή ΟΔΟΣ. Καλύτερα να ρωτήσεις τους ίδιους, λαμβάνοντας ενδεχομένως τις κατάλληλες απαντήσεις.

Από τον δήμαρχο ως τον αντιπεριφερειάρχη και από τον αντιπεριφερειάρχη ως τους βουλευτές. Φυσικά, από την χρήση μάσκας εξαιρέθηκε για ακόμη μία φορά, ο μητροπολίτης και οι κληρικοί που τον πλαισίωναν, κερδίζοντας επάξια των πλεόντων αρνητών της μάσκας. Αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ποιος σε τοπικό επίπεδο όσο και σε πανελλαδικό παραδειγματίζει ποιόν. Προσωπικά στοιχηματίζω ότι εάν αρχίσει να φορά μάσκα ο μητροπολίτης, αυτόματα όλοι θα φορέσουν μάσκα. Βέβαια στην περίπτωση που θέλει κανείς να επικαλείται πως ζει σε ευνομούμενο κράτος, θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους. Αλλιώς καλύτερα να μεταναστεύσει κανείς.

Βέβαια της τρέχουσας εβδομάδας, προηγήθηκαν αρκετά όμορφα άξια κριτικής. Όπως για παράδειγμα, η απολογιστική ανακοίνωση του συνδυασμού «Ώρα για δουλειά» του δημάρχου κ. Κορεντσίδη. Η οποία φυσικά αναπαράχθηκε από τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ και ιστοσελίδες σοβαρής ενημέρωσης (not). Στις σελίδες των οποίων βρίσκονται στα κοινωνικά δίκτυα, ο επίσημος λογαριασμός «Ώρα για δουλειά» έδειχνε την αυταρέσκεια του μοιράζοντας… καρδούλες ενθουσιασμού για την αναδημοσίευση των ετήσιων δημοτικών πεπραγμένων. Ή και μη.

Φαντάζεσαι αγαπητή ΟΔΟΣ, στα μεγάλα και έγκυρα ενημερωτικά sites που αναπαράγουν δελτία τύπου των κομμάτων, οι επίσημοι λογαριασμοί τους να κάνουν επίδειξη αυταρέσκειας στις συγκεκριμένες δημοσιεύσεις; Δεν θα ήταν πραγματικά γελοίο και σημάδι μικρής πολιτικής οντότητας; Πώς μπορεί να μην θεωρείται ανάλογο το αποτέλεσμα που προκαλούν συγκεκριμένοι χειρισμοί official σελίδων όταν την κάνουν σε τοπικό επίπεδο; Και εδώ που τα λέμε, μπράβο τους δηλαδή.

Όλα αυτά όμως φαντάζουν λίγο πολύ αναμενόμενα στον τοπικό μικρόκοσμο μας. Για τον λόγο, πως δεν υπάρχει ουσιαστική και δημιουργική αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση με ανάστημα, με θέσεις και αντεπιχειρήματα στις θέσεις της δημοτικής αρχής. 

Κανένας συνδυασμός μηδενός εξαιρουμένου από αυτούς που αποτελούν την μείζονα δημοτική αντιπολίτευση. Παρά αρκούνται σε δημόσιες αντιπαραθέσεις, πολύ κάτω του επιθυμητού επιπέδου. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται στα μάτια των περισσοτέρων. Για παράδειγμα, το διαδικτυακό (μεταξύ «φίλων») περιστατικό που συνέβη μεταξύ του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Κίμωνα Μηταλίδη και την επικεφαλής του συνδυασμού «Ενέργεια για τον δήμο Καστοριάς» κ. Αικατερίνη Σπύρου.  Αν και δεν έδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα, νομίζω ότι ο θεσμός που εκπροσωπεί αλλά και υπηρετεί ο κ. Κίμων Μηταλίδης απαιτεί  ανάλογη μεταχείριση απ’ όλους. Για παράδειγμα η ανταλλαγή διαφωνιών μέσω facebook αποκλειστικά για  «φίλους»  σε ασυνήθιστο ύφος για θέματα του Δήμου, δεν είναι μια καλή υπηρεσία.

Γράφοντας σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, πολιτικές ακρότητες και ανυπόστατα τόσο για τον χαρακτήρα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου όσο και για τα πολιτικά του πιστεύω κανείς τους δεν υπηρετεί σωστά, πάντα κατά την γνώμη μου, την εικόνα του δήμου Καστοριάς. Ξεπερνώντας τα όρια της λασπολογίας, φλερτάροντας με εκείνα της ύβρεως το  πρόβλημα δεν λύνεται αλλά χειροτερεύει. Ανήκουστα πράγματα αγαπητή ΟΔΟΣ και πόσο δε, όταν τα περισσότερα πρόσωπα είναι γνωστά στην μικρή κοινωνία της Καστοριάς.

Αν αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν «δημοσίως» –γιατί ως τέτοια θα πρέπει να λαμβάνονται όταν αυτά εξελίσσονται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, έστω και σε ένα «κύκλωμα» «φίλων» και «ακολούθων», δεν μπορώ να διανοηθώ τι μπορεί να γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες. Αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά, πως όταν η πλειοψηφία δεν έχει απέναντι της σοβαρή και στιβαρή αντιπολίτευση, τότε επαναπαύεται, νομίζει πως τα κάνει όλα σωστά, στο τέλος αυτοκαταστρέφεται.

Γέλιο θα έχει από την μεριά της η κ. Σπύρου να τοποθετηθεί και αυτήν με την σειρά της σε κάποια από τις επόμενες ανακοινώσεις του συνδυασμού της, κάνοντας λόγο για «σχολιαστές τοπικής εφημερίδας», επειδή έγινε κριτική προς την αδικαιολόγητη δημόσια γραπτή εμφάνιση της. Μόνο αυτό να δούμε αγαπητή ΟΔΟΣ, και τίποτα άλλο στον κόσμο.

Εκ παραδρομής στο προηγούμενο φύλλο, δεν γράφτηκαν δύο ακόμα περιστατικά που αφορούσαν τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Τόσκο. Στο ένα από αυτά, είναι άμεσα εμπλεκόμενος και στο δεύτερο έμμεσα. Και σου εξηγούμαι αγαπητή ΟΔΟΣ. 

Το τελευταίο αρκετό διάστημα, υπήρξαν πολλές καταγγελίες από πολίτες που κάνουν τον περίπατο τους στον γύρο της λίμνης και έρχονται αντιμέτωποι με τις άγνωστες μέχρι πριν λίγο καιρό βίδρες.

Επί της παρούσης, δεν θα απασχολήσει το ερώτημα αν αυτά τα σαρκοφάγα ζώα προϋπήρχαν στον υδροβιότοπο της παραλίμνιας λωρίδας ή έκαναν την εμφάνιση τους το τελευταίο διάστημα. Ούτε την αναγκαιότητα ή όχι της τοποθέτησης των νέων πινακίδων κατά μήκος του γύρου της λίμνης προειδοποιώντας πεζούς και οδηγούς για την εμφάνιση τους. 

Εκείνο που προκαλεί αντιδράσεις αλλά και ποικίλα σχόλια είναι πως η υπερχρεωμένη ΔΕΥΑΚ «...αγκάλιασε την ιδέα και χρηματοδότησε την κατασκευή των πινακίδων» σε συνεργασία με την ΕΠΠΚ, δηλαδή την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς (!!!). Τώρα πώς εμπλέκεται ο φορέας ύδρευσης και αποχέτευσης  με την τοποθέτηση προειδοποιητικών οικολογικών πινακίδων που αφορούν την άγρια πανίδα της παραλίμνιας ζώνης, μόνο οι εμπλεκόμενοι το γνωρίζουν. Ή όπως λένε και οι περισσότεροι κάπου πάει η σκέψη τους, συνδέοντας τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Πέτρο Τόσκο με τον -όλως τυχαίως, μην πάει το μυαλό σου στο πονηρό- αδερφό του αλλά και γραμματέα της Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς (ΕΠΠΚ) κ. Χρήστο Τόσκο. 



* * *



ΔΕΥΑΚ | Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς | Αγαπητή ΟΔΟΣ


Οι Έλληνες πρέπει να προσέχουν,
οι αλλοδαποί να περπατούν / οδηγούν αργά.

Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς: 
«[…] Η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ Καστοριάς προχώρησαν στην τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων στον εσωτερικό παραλίμνιο δρόμο για την προστασία του πληθυσμού της βίδρας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ΔΕΥΑ Καστοριάς γιατί αγκάλιασε την ιδέα και χρηματοδότησε την κατασκευή των πινακίδων αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της και για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής».

Ναι, αυτή  η ΔΕΥΑΚ με την επικουρική πηγή ύδρευσης της πόλης από το Μπουσμπουνάρι στο τετραχλωροαιθυλένιο «αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την προστασία του περιβάλλοντος»... χρηματοδοτώντας.


* * *


Για να στο κάνω πιο λιανά, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ χρηματοδότησε την φιλοπεριβαλλοντολογική εταιρεία, της οποίας γραμματέας είναι ο αδερφός του πρώτου. Έξυπνο αγαπητή ΟΔΟΣ; Εκτιμώ τους ίδιους πολύ, και δεν έχω τίποτε μαζί τους. Αυτοί έχουν μεταξύ τους, αφού είναι αδέλφια. 

Πανέξυπνο θα προσέθετα, αλλά εγείρει παράλληλα και ποικίλα ερωτήματα. Από την στιγμή που η ΕΠΠΚ αποφάσισε να συμπορευτεί με την ΔΕΥΑΚ για το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί οι τελευταίοι δεν αντέδρασαν κατά το κόψιμο των δέντρων, κλαδιών και λοιπών φυτών που πραγματοποιήθηκε στην αρχή της Άνοιξης στην παραλίμνια περιοχή Natura 2000;  Γιατί από την πλευρά της ΕΠΠΚ εκείνη την περίοδο κρατήθηκε σιγή ιχθύος; 

Για τους ευνόητους λόγους θα μπορούσε να υποστηρίξει ο καθένας. Γιατί πολλοί είναι οικολόγοι α λα καρτ, θα συνηγορούσα από την μεριά μου. Αυτή ήταν και η έμμεση εμπλοκή του προέδρου της ΔΕΥΑΚ, έστω κι άθελα του.

Το δεύτερο στο οποίο φαίνεται άμεσα εμπλεκόμενος, είναι η ανακοίνωση που είχε εκδοθεί μετά την τελευταία -και μέχρι την επόμενη- διακοπή υδροδότησης. Που αν μη τι άλλο, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τον συντάκτη της ως τον πλέον θρασύ, αφού εμμέσως πλην σαφώς μάλωνε τους καταναλωτές για άσκοπη χρήση του νερού (!!!) εν μέσω καλοκαιριού.

Οι πολίτες με λίγα λόγια κατά την ΔΕΥΑΚ, είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τις συνεχείς διακοπές νερού! Κατάλαβες αγαπητή ΟΔΟΣ; Όπως συμβαίνει με όλους τους ευθυνοφοβικούς, έτσι συνέβη και με τους ιθύνοντες της ΔΕΥΑΚ που ενέκριναν και δημοσιοποίησαν την συγκεκριμένη ανακοίνωση. 

Οι οποίοι αρνούμενοι οποιαδήποτε ευθύνη για τις συνεχείς διακοπές νερού λόγω του προφανούς απαρχαιωμένου δικτύου της ΔΕΥΑΚ, δημιούργησαν με το μυαλό τους τον «εσωτερικό εχθρό». Δηλαδή εμείς, οι πελάτες της (οι πολίτες όπως αναφέρει η ανακοίνωση!).

Όπως δηλαδή συμβαίνει με τα καθεστώτα. Νοοτροπίες που συναντά κανείς σε κράτη που διοικούνται με αυταρχισμό και απολυταρχισμό. Και που μοναδική λύση για να γλιτώσει κανείς απ’ όλον αυτόν τον παραλογισμό, φαντάζει η μετανάστευση. Και μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1046. Φωτό: Ι. Μητροπόλη Καστοριάς, Γ. Σπύρου, Α/Β Εκπαίδευση Καστοριάς, Δήμος Καστοριάς, Ζ. Τζηκαλάγιας και διάφορες πηγές διαδικτύου.


Σχετικά:

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/5/21

    Φτάνει με αυτό το ταγαρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/5/21

    Παλτό κράζουμε από την κερκίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/5/21

    Δυστυχώς μ'αυτούς θα 'σερνόμαστε' τα επόμενα δύο χρόνια εκτός αν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/5/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/5/21

    Βλέπω ότι το [….] για περισσότερο από μισό αιώνα συνεχίζει να βλέπει τους δημόσιους κα μη οργανισμούς σαν τσιφλίκι της οικογένειας. Με την αυθαιρεσία που αναφέρατε θυμήθηκα μία άλλη αυθαιρεσία, αυτή την φορά του εν λόγω αδελφού, που υποχρέωνε τα προσκοπάκια του (ήταν αρχηγός της δεύτερης ομάδας) να ορκίζονται φωναχτά υπακοή στον τέως (ντε Γκρέτσια) χρόνια μετά το δημοψήφισμα και την καθιέρωση την κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην χώρα. Όλα αυτά φυσικά κάτω από τη αιγίδα του θείου που τιμωρούσε με αποκλεισμό τους βαθμοφόρους των υπολοίπων ομάδων επειδή δεν συμφωνούσαν με την γραμμή της οικογένειας. Απίστευτο, σχεδόν 50 χρόνια μετά η αρχόντισσα συνεχίζει να είναι τσιφλίκι της οικογένειας [....].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/5/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10/5/21

    Η παρθένα έκανε το θαύμα. Μετέτρεψε τον σταματωτά δερμάτων νεκρών μινκ σε υπερασπιστή των μινκ της λίμνης (κοινώς βίδρες). Ότι παρεμπιπτόντως πλήρωσε και το marketing [....] [....] είναι σκέψεις πού μπορούν να κάνουν μόνο κακόβουλοι αντίχριστοι και ξενυχτιασμενοι κομμουνιστές πού δεν θέλουν το καλό της πόλης. Εγώ πιστεύω ότι το θαύμα το έκανε ο [....] [....] [....] ως πνευματικός πατέρας του εν λόγω σταματωτά. Αυτό μου φτάνει για να τον ανακηρύξει η εκκλησία άγιο όπως η καθολική εκκλησία τον Βοϊτίλα.

    Ελπίζω o εισαγγελέας να [....] [....] και να μην πιστεύει σε θαύματα και να καλέσει τα αδελφάκια να δώσουν εξηγήσεις επί του θέματος. Οι ψηφοφόροι του σταματωτά φυσικά πιστεύουν ότι έγινε θαύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος13/5/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτονόητη επισήμανση:

    Η ΟΔΟΣ διευκρινίζει ότι σε καμμιά απολύτως περίπτωση δεν συμφωνεί απαραίτητα ούτε με την φρασεολογία, ούτε με την βασιμότητα πραγματικών ισχυρισμών που περιλαμβάνουν τα σχόλια που δημοσιεύονται.

    Καλεί τους αναγνώστες σε επιφυλακτική ανάγνωσή τους και για έλεγχο των σχολίων που δεν πρέπει να εκλαμβάνονται όλα ως αληθή.

    Η ΟΔΟΣ προσπαθεί να περιορίσει μόνο τυχόν εξώφθαλμα εξυβριστικές ή συκοφαντικές αναφορές στα σχόλια που αναρτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ