3.9.21

2ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς "Ιφ. Διδασκάλου"

Ως διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς σας γνωστοποιώ ότι προσωπικά εγώ αλλά και ομόφωνα ο Σύλλογος Διδασκόντων ταχθήκαμε κατά της συγχώνευσης του Σχολείου, ενώ από την ημέρα που κατατέθηκε ως πρόταση από τον δ/ντή Α/θμιας Εκπαίδευσης προβήκαμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες μέσω του Συλλόγου Διδασκόντων, του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων και της ΔΕΠ.

Εκφράζουμε την πικρία μας, την απογοήτευση και την έντονη διαμαρτυρία για τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα γεγονότα.

Αρχικές αποφάσεις για τον ορισμό των πειραματικών σχολείων (7ο ως πειραματικό δημοτικό και το 2ο Δημοτικό ως πειραματικό νηπιαγωγείο), οι οποίες άλλαξαν και οδήγησαν σε πρόχειρες και βιαστικές αποφάσεις στην αποτυχημένη συγχώνευση δύο σχολείων, τα οποία ανήκουν σε διαφορετικές περιοχές της πόλης χωρίς εύκολη πρόσβαση μεταξύ τους.

Αποφάσεις που πάρθηκαν χωρίς διαβούλευση με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και με τους γονείς των μαθητών, χωρίς περιθώρια αντιδράσεων αφού με την λήξη του σχολικού έτους και σχεδόν μέχρι την έναρξη του νέου δεν είχαμε αποφάσεις του υπουργείου υπογεγραμμένες.

Εγώ προσωπικά, ως δ/ντρια του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί που απομείναμε οργανικά και οι γονείς των μαθητών, απευθυνόμενοι προς όλους τους αρμόδιους κάνουμε έκκληση να εξεταστεί εκ νέου η στέγαση των σχολείων σε ό,τι αφορά την περιοχή του ιστορικού κέντρου, με το κτήριο της "Μεγάλης Ελληνικής Σχολής" που δεσπόζει στο ίδιο μέρος από το 1888.

Υποστηρίζουμε τις αποφάσεις, τις προτάσεις και τις ενέργειες των γονέων του σχολείου και των κατοίκων της περιοχής.

Η δ/ντρια του σχολείου
Δρ. Δώρα Τελλίδου


Οι εκπαιδευτικοί
Δέσποινα Κομπάνη
Ελένη Κομπάνη
Βάσω Ριζοπούλου
Σοφία Τζουτζίδου


* * *  

Διαμαρτυρία
Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 
2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς

Προς: α) Δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς β) Δήμαρχο Καστοριάς

Στον προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς «Ιφιγένειας Διδασκάλου», 1 Σεπτεμβρίου 2021, συγκεντρωθήκαμε οι γονείς των παιδιών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς "Ιφιγένειας Διδασκάλου", του 2ου Νηπιαγωγείου Καστοριάς καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Συζητήθηκε η συγχώνευση του 2ου Δημοτικού Σχολείου με το 3ο Δημοτικό και η συγχώνευση του 2ου Νηπιαγωγείου με το 7ο Νηπιαγωγείο.

Σας ανακοινώνουμε ότι συμφωνούμε με τις συγχωνεύσεις των σχολείων αλλά διαφωνούμε έντονα με την επιλογή των κτηρίων.

Εκφράζουμε εντόνως και γραπτώς τις αντιρρήσεις και τα ερωτήματα διατυπώνοντας τις παρακάτω θέσεις και απόψεις επί του θέματος:

Τα λειτουργικά έξοδα του 3ου Δημοτικού Σχολείου είναι μεγαλύτερα από του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Αυτό δεν μέτρησε στην απόφαση;

Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου είναι αριθμητικά περισσότεροι από του 3ου Δημοτικού Σχολείου. Στις συγχωνεύσεις το "μικρότερο" σχολείου πάει στο "μεγαλύτερο". Στην περίπτωσή μας γιατί έγινε το αντίθετο;

Η συγχώνευση των σχολείων στην δεδομένη χρονική περίοδο εν μέσω πανδημίας που είναι άγνωστο για πόσο ακόμη θα ταλανίζει την χώρα μας αλλά και όλο τον κόσμο θεωρούμε πως άκαιρη και θα προκαλέσει επιπλέον αναστάτωση και αποσυντονισμό. Γιατί μας προκαλείτε επιπλέον αναστάτωση;

Οι συγχωνεύσεις σχολείων επιτείνουν την υποβάθμιση της περιοχή μας. Είχαμε ήδη το κλείσιμο του παιδικού σταθμού στην περιοχή του παλαιού νοσοκομείου. Κλείνοντας και το δημοτικό σχολείο πλήττεται ανεπανόρθωτα το παλαιό κέντρο της πόλης. Η περιοχή έχει σχεδόν ερημώσει από επιχειρήσεις και καταστήματα, ας μην ερημώσει και από της φωνούλες των μικρών παιδιών που έδιναν λίγο χρώμα στην περιοχή και στην γειτονιά του Αϊ Μηνά.

Μας στέλνετε σε ένα κτήριο όπου δεν προαυλίζονται οι μαθητές λόγω κρύου. Τα πρωτόκολλα λένε ότι πρέπει τα παράθυρα να ανοίγουν κάθε 15 λεπτά και οι μαθητές να προαυλίζονται σε κάθε διάλλειμα ώστε να ανανεώνεται ο αέρας των αιθουσών. Πως περιμένετε να δεχτούμε την αύξηση των πιθανοτήτων να αρρωστήσουν τα παιδιά μας;

Η πρόσβαση είναι δύσκολη από τους περισσότερους μαθητές και η απόσταση αρκετή ώστε να μην μπορεί να γίνει με τα πόδια. Τι προτίθεστε να κάνετε γι’ αυτό;

Το 2ο Νηπιαγωγείο προβλέπεται από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να συγχωνευτεί με το 7ο Νηπιαγωγείο και να στεγαστεί στο κτήριο του 2ου Δημοτικού σχολείου. Γιατί οι γονείς και η διευθύντρια του 2ου Νηπιαγωγείου ενημερώθηκαν ότι θα συστεγαστούν στο κτήριο του 7ου; Ποιος αποφάσισε πριν ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο; Αν μπορεί να αλλάξει τόσο εύκολα ένα ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου τότε γιατί δεν αλλάζει και η στέγαση του 2ου Δημοτικού σχολείου; Τι παιχνίδια παίζονται στις πλάτες των παιδιών μας;

Επίσης θεωρούμε ότι το Ειδικό Γυμνάσιο χρειάζεται ένα κτήριο κατάλληλο (ράμπες, τουαλέτες, ανελκυστήρες κ.α.) για τις ιδιαιτερότητες των μαθητών του. Το κτήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς δεν πληροί καμία από αυτές τις προϋποθέσεις, είναι ένα κτήριο χωρίς ράμπες πουθενά, με σκαλοπάτια στην είσοδο/έξοδο του κτηρίου, με τις περισσότερες αίθουσες στον πρώτο όροφο του κτηρίου (πρόσβαση μόνο με σκάλα), τούρκικες τουαλέτες.

Το σχολείο μας είναι η μόνη ένδειξη ζωής που έχει μείνει στην περιοχή μας. Έχει υποβαθμιστεί αρκετά το παλιό κέντρο της πόλης, μην το συνεχίζετε κι εσείς. Θα πρέπει να πολεμάτε να φέρετε και άλλες δομές στην περιοχή και όχι να καταργείτε τις ήδη υπάρχουσες.

Περιμένουμε να είστε έστω και τώρα ειλικρινείς μαζί μας. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε όπως μπορούμε. Αγαπάμε την γειτονιά μας και θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε εδώ. Μην μας αναγκάζετε να την εγκαταλείψουμε σιγά-σιγά και εμείς.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε εγγράφως εντός δύο εργάσιμων ημερών από την πρωτοκόλληση του παρόντος εγγράφου.


Σχετικά:

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/9/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/9/21

    Να έχεις σύζυγο Βουλευτή και να μην μπορεί να βοηθήσει αξία ανεκτίμητη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/9/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος7/9/21

    Οι πολίτες κι επαγγελματίες ενδιαφέρονται περισσότερο για την υποβάθμιση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ Καστοριάς κυρία σύζυγε του Βουλευτή ΝΔ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/9/21

    Άς πάρει ένα τηλέφωνο την υπουργό και να τις τα πει. Υποθέτω ότι την γνωρίζει όπως όλους του υπουργούς που υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ή δείπνησε μαζί τους. τα σελφι του συζύγου το διαβεβαιώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ