12.2.23

Τζηκαλάγιας & Αντωνίου για την επίσκεψη Κικίλια

 

Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Η επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στην Καστοριά, δεν ταυτίστηκε μόνο με την ανακοίνωση του λογότυπου-τουριστικής ταυτότητας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μετά από μελέτη πανεπιστημιακών ειδικών στο τουριστικό μάρκετιγκ. Ειλικρινά άκουσα με λιτό λόγο, σαφήνεια και λογική επιχειρηματολογία, να αποδεικνύεται πως ο τόπος μπορεί να ελπίζει βάσιμα στην άμεση αλματώδη άνοδο του τουριστικού προϊόντος. Επιτέλους από τα πλέον αρμόδια και επίσημα χείλη πέρασαν μηνύματα για αυτά που κάποιοι από μας χρόνια αγωνίζονται, αλλά προσέκρουαν σε ώτα μή ακουόντων. Γιατί κανείς πρέπει να πασχίζει και να επιμένει για το αυτονόητο. Και τότε η δικαίωση μπορεί να έρθει».


Μαρία Αντωνίου: «Εντυπωσιασμένος δήλωσε και ο υπουργός Τουρισμού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην βυζαντινή αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας. Με το καραβάκι περιηγηθήκαμε στη λίμνη απολαμβάνοντας τη θέα, το φυσικό περιβάλλον, την ηρεμία της λίμνης και του τοπίου. Νωρίτερα, επισκεφθήκαμε το παραλίμνιο μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας. Από την παλιά μονή, διασώζονται το καθολικό, το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, το αρχονταρίκι, το καμπαναριό κ.α. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης με μοναδικές τοιχογραφίες.  Η Καστοριά μας είναι ένας προορισμός για όλο τον χρόνο. Κάθε εποχή προσφέρει διαφορετικές εικόνες και εμπειρίες. Σε αυτή την πανέμορφη ακριτική γωνιά της Ελλάδας ο τουρισμός μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.  Από την Περιφέρεια των λιμνών, λοιπόν, βάζουμε πλώρη για τις αγορές όλου του κόσμου. Και συνεχίζουμε. Σταθερά δίπλα σας».

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 14 Ιουλίου 2022, αρ. φύλλου 1133.


Σχετικά:

* * *

Επίσκεψη υπουργού Τουρισμού



«Η Καστοριά είναι ένας ευλογημένος τόπος. Είναι η "βυζαντινή αρχόντισσα" και έτσι θα την προβάλουμε στο εξωτερικό. Βλέπω στη λεκάνη της Μεσογείου και στη Νότια Ευρώπη να διαφημίζεται η εύκολη πρόσβαση αεροπορικώς στο Μιλάνο και οδικώς στη λίμνη του Κόμο. Ποια λίμνη του Κόμο; Αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη, οδικώς στην Καστοριά και στη λίμνη της Καστοριάς. Θα το πούμε παντού, σε όλη την Ευρώπη».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Τουρισμού Βασίλειος Κικίλιας ξεκίνησε την ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές Τρίτη 5 Ιουλίου  στην  Καστοριά για την παρουσίαση του "Σχεδίου Δράσης για τον Τουρισμό και την Οπτική Ταυτότητα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας", παρουσία του βουλευτή Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας Ζήση Τζηκαλάγια, του περιφερειάρχη Γεωργίου Κασαπίδη, των αντιπεριφερειαρχών, Αθανασίου Φωλίνα, Δέσποινας Κοζατσάνη, Αικατερίνης Δαδαμόγια και Σωτηρίου Βόσδου, των δημάρχων Καστοριάς, Ιωάννη Κορεντσίδη, Γρεβενών Γεωργίου Δασταμάνη, Κοζάνης Λαζάρου Μαλούτα, Φλώρινας Βασιλείου Γιαννάκη, της επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρίας Αντωνίου και τουριστικών φορέων της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, ήδη από τον χειμώνα, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. «Υπάρχουν μεγάλες εκθέσεις στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη και στο Μόναχο, στις σκανδιναβικές χώρες, στις ΗΠΑ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Ισραήλ. Στη Δυτική Μακεδονία δεν έχουν γίνει ποτέ. Από εδώ και πέρα αυτό αλλάζει. Με κόπο, προσπάθεια και μάχη γίνονται τα πράγματα που αξίζουν, έτσι θα πορευτούμε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού και κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τους ιδιώτες (επιχειρηματίες, εμπόρους, καταστηματάρχες) να συνεργαστούν όλοι μαζί, επισημαίνοντας ότι αυτή προσπάθεια πρέπει να είναι ομαδική.

Ο Β. Κικίλιας αναφέρθηκε επίσης στα... πολύ καλά αποτελέσματα  που είχε η καμπάνια που ξεκίνησε πέρυσι το φθινόπωρο για 12 μηνο τουρισμό, με το Νυμφαίο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και να συμβάλλει με τις φωτογραφίες, που αποτύπωναν τις απαράμιλλες ομορφιές του, στο άνοιγμα του χειμερινού τουρισμού ο οποίος έφτασε μέχρι τα μέσα Μαρτίου και ανέφερε ότι «σύμφωνα με  τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει δεν θα φτάνουν σύντομα οι κλίνες στην Καστοριά αλλά και στον Νομό και στην Περιφέρεια για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες οι οποίες έρχονται. Ξεκινήστε λοιπόν τον σχεδιασμό σας εσείς εδώ και άλλοι επιχειρηματίες της περιοχής την δυνατότητα ανάπτυξης εδώ»!

«Ταυτόχρονα ενισχύουμε και το city break, τη δυνατότητα του τριήμερου σε πόλεις της Δ. Μακεδονίας, από τα Γρεβενά μέχρι εδώ, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Περιφέρειας. Αυτή η Περιφέρεια είχε άλλες προτεραιότητες, την παραγωγή, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α. Θα τις εγκαταλείψουμε; Σε καμία των περιπτώσεων. Απλώς σας διαβεβαιώ ότι κάθε μήνα και κάθε χρόνο που θα περνάει θα κερδίζει ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας στην Καστοριά και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο τουρισμός. Γιατί είναι προφανές ότι αν σε αυτό το οποίο έδωσε ο Θεός και η φύση εμείς πάμε με επαγγελματισμό και οργανωμένα να βάλουμε στοιχεία οργάνωσης και σύγχρονου management αναβαθμίζοντας το προϊόν με ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο, το περιθώριο τουριστικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι τεράστιο» δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού και έφερε ως παράδειγμα την Ήπειρο, η οποία μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν η πιο αδύναμη οικονομικά περιφέρεια της Ευρώπης, με τους κατοίκους της να αγωνιούν για τα προς το ζην και σήμερα με τις επενδύσεις που έχουν γίνει σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα, το Πάπιγκο και την Αρίστη, έχει εξελιχθεί σε προορισμό που επισκέπτονται Έλληνες και ξένοι τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τους προορισμούς με ισχυρό brand του εξωτερικού. Η Καστοριά θα γίνει σημείο αναφοράς και σιγά-σιγά μαζί με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητα θα υπολογίζετε ότι η κύρια πηγή ανάπτυξης, θέσεων εργασίας, ποιοτικής αναβάθμισης και εσόδων για τη Δυτική Μακεδονία θα είναι ο τουρισμός» τόνισε ο κ. Κικίλιας. 

«Η συμβολή του υπουργού είναι καθοριστική. Το προσκλητήριο για τη Δυτική Μακεδονία ξεκινάει από σήμερα» δήλωσε με τη σειρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης, ενώ ο δήμαρχος Καστοριάς υπογράμμισε ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη της περιοχής.

«Η επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού Β.Κικίλια στην Καστοριά, δεν ταυτίστηκε μόνο με την ανακοίνωση του λογότυπου-τουριστικής ταυτότητας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μετά από μελέτη πανεπιστημιακών ειδικών στο τουριστικό μάρκετινγκ. Ειλικρινά άκουσα με λιτό λόγο, σαφήνεια και λογική επιχειρηματολογία, να αποδεικνύεται πως ο τόπος μπορεί να ελπίζει βάσιμα στην άμεση αλματώδη άνοδο του τουριστικού προϊόντος. Επιτέλους από τα πλέον αρμόδια και επίσημα χείλη πέρασαν μηνύματα για αυτά που κάποιοι από μας χρόνια αγωνίζονται, αλλά προσέκρουαν σε ώτα μή ακουόντων. Γιατί κανείς πρέπει να πασχίζει και να επιμένει για το αυτονόητο. Και τότε η δικαίωση μπορεί να έρθει», δήλωσε ο βουλευτής Ν.Δ. κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας. 

Η μελέτη του στρατηγικού σχεδιασμού και το τουριστικό σήμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έγινε από την πολιτιστική εταιρία "Διάζωμα". Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών Νικόλας Κούσουλας που εκπόνησε την μελέτη για λογαριασμό της εταιρίας "Διάζωμα" τόνισε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει το χαμηλότερο μερίδιο στον τουρισμό στην Ελλάδα με μόλις 0,3%. Έχει χαμηλή επισκεψιμότητα με μόλις 2,5 διανυκτερεύσεις και χαμηλό επίπεδο δαπάνης ανά επισκέπτη». Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τον νέο τουριστικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί «με έμφαση στον πολιτισμό, τις γεύσεις και την εμπειρία, αυτό θα αλλάξει στο μέλλον». 

Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε με με ιδιαίτερη έμφανση το νέο σήμα της Δυτικής Μακεδονίας το οποίο όπως ανάφεραν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα τοπικά προϊόντα με στόχο την πιστοποίηση της αυθεντικότητας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας. 

Στο σήμα απεικονίζεται μια φιγούρα «βουνού και θάλασσας» (!!!) –όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου– και για το λογότυπο δημιουργήθηκε νέα γραμματοσειρά την οποία βάπτισαν... "Πρέσπες". 

Φυσικά, όλοι μαζί χαρούμενοι, στο τέλος της εκδήλωσης, περιηγήθηκαν με το πλοιάριο στην λίμνη Καστοριάς.


* * *


Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Επιτέλους, έγινε το μεγάλο βήμα στην πιστοποίηση του επαγγέλματος Γουνοποιός-Γουνοτεχνίτης»

«Υπεγράφη από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προστασίας Επαγγελματικών Προσόντων (ΕΟΠΠΕΠ), το επαγγελματικό περίγραμμα πιστοποίησης του επαγγέλματος γουνοποιός-γουνοτεχνίτης. Το πόνημα είναι προϊόν εργασίας κυρίως του ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, του ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ. Ακολουθεί η συγκρότηση της γνωμοδοτικής επιτροπής με τον ορισμό εκπροσώπων στο τμήμα Εκπαιδευτικού Πλαισίου του ΕΟΠΠΕΠ. Περιμένουμε τέλος τον τρόπο πιστοποίησης με την θεωρητική και πρακτική κατάρτιση εργαζομένων και ανέργων. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσους μόχθησαν για να φθάσουμε επιτέλους στη σημερινή μεγάλη επιτυχία. Μέσα δηλαδή στην άβυσσο της βαθιάς κρίσης της γούνας να αστροφέγγει ένα ισχυρό φως ελπίδας. Κύριος συντελεστής της επιτυχίας είναι η Ένωση Γουνεργατών Καστοριάς, γιατί αυτοί μόχθησαν περισσότερο, μιας και έχουν την μεγαλύτερη αγωνία για το μέλλον από όλους μας».

Ζήσης Τζηκαλάγιας





Καταβλήθηκε ενίσχυση 1.419.000€ σε εκτροφείς γουνοφόρων ζώων

Στο πλαίσιο της με αριθμό ΚΥΑ 829/146683/2022 (ΦΕΚ  Β 2739), που υπογράφουν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς και Αναπληρωτής Οικονομικών Θεοδ. Σκυλακάκης, με θέμα «Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στον τομέα εκτροφής γουνοφόρων σε όλη την επικράτεια και λεπτομέρειες εφαρμογής προσωρινού πλαισίου με βάση την ανακοίνωση της επιτροπής της 19/03/2020 C(2020)1863 final (Προσωρινό Πλαίσιο), όπως τροποποιήθηκε, στις 30-6-2022 καταβλήθηκε το ποσό των 1.419.000,00 € σε 56 δικαιούχους.

Σκανδαλώδης διάκριση: Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες του προς την ελληνική κυβέρνηση, «τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, την επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης Μαρία Αντωνίου και τον βουλευτή της Ν.Δ. Κοζάνης Γιώργου Αμανατίδη (δεν αναφέρεται ο βουλευτής της Ν.Δ. Καστοριάς κ. Ζ. Τζηκαλάγιας), για την προσπάθεια που κατέβαλαν ούτως ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση του πρ. υπουργού ΥΠΑΑΤ Μάκη Βορίδη (Ιούνιος 2020) για την ενίσχυση του κλάδου της εκτροφής. Προ μερικών ημερών υλοποιήθηκε η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στον τομέα εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε όλη την επικράτεια. Συνολικά καταβλήθηκε το ποσό των 1,4 εκ. ευρώ σε 56 δικαιούχους».

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 7 Ιουλίου 2022, αρ. φύλλου 1132.
Σχετικά: 

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/2/23


    Απολαύστε ματιά ερωτευμένου
    https://www.flickr.com/photos/138010526@N02/52686654828/in/album-72177720305970056/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/2/23

    Αν έγραψαν για την επίσκεψη ενός υπουργού τόσα πολλά, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού τι θα γράψουν; Μυθιστόρημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/2/23

      Με τέτοιον σωτήρα μόνο Βίβλος τους μένει να γράψουν

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος14/2/23

    Τα καλύτερα τα έγραψε η Ολυμπία. Φύλλο και φτερό τον έκανε τον Κυριάκο. Το φυσάει και δεν κρυώνει. Τρέχει και δε φτάνει. Το Μάιο θα φανεί. Άκου που σε λέω. Φύλλο και φτερό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος16/2/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος16/2/23

    Οι τρεις της φωτογραφίας (ο Κικίλιας εξαιρείται) γιατί δεν πρότειναν στον πρωθυπουργό να κάνει μια βόλτα στην Μητροπόλεως μέχρι την Ομόνοια; Φοβήθηκαν μήπως τους πέσουν τα ερείπια στο κεφάλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Lila Panou [fb]17/2/23

    Ο Tζηκαλαγιας κι αν είναι παράγοντας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/2/23

      Τόσο μεγάλος παράγοντας που το λιβανισμα πέρασε ήδη στην επόμενη γενιά.

      https://fouit.gr/2023/02/18/o-agis-tzikalagias-gia-tin-episkepsi-toy-prothypoyrgoy/

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος24/2/23

    Την επόμενη φορά να στείλουν τον Κικίλια να διανυκτερεύσει στο Αιολίς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ