13.11.23

ΟΔΟΣ: Αποχαιρετώντας το… Κόμο.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 20.7.2023 | 1184

Από την 27 Ιουνίου 2023 όταν και ο κ. Βασίλειος Κικίλιας βουλευτής της Α’ Αθήνας που γεννήθηκε το 1974, ανέλαβε υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην νέα πολυπληθή κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, εννοείται ότι είναι αντικειμενικά κατανοητό (αν και θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο), να πρόλαβε και να μπόρεσε να αναλάβει όλες τις γνώσεις και ευθύνες των καθηκόντων του. Ο πρωθυπουργός όμως του ανάθεσε το χαρτοφυλάκιο αυτό, ακριβώς για να το επιτύχει, ιδιαίτερα εν όψει του καλοκαιριού και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται περίοδος «χάριτος». Διότι πολύ απλά από το 2019 κυβερνά η Νέα Δημοκρατία. 

Ο κ. Βασίλειος Κικίλιας, γνωστός ιδιαίτερα και για το γεγονός ότι είναι σύζυγος της Τζένης Μπαλατσινού, είναι κατά τα άλλα απλά ένας έλληνας ιατρός και πολιτικός ενώ για 15 περίπου χρόνια υπήρξε στο παρελθόν και επαγγελματία καλαθοσφαιριστής. Διετέλεσε υπουργός στο εμμέσως σχετιζόμενο –με τα νέα του καθήκοντα– υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Αλλά αυτό κράτησε μόνο έξι μήνες, από τον Ιούνιο του 2014 ως τον Ιανουάριο του 2015. Από τον Ιούλιο του 2019 διετέλεσε υπουργός Υγείας και υπουργός Τουρισμού. Και όλα αυτά τα πέτυχε ενώ ο ίδιος δεν είναι καν 50άρης. Εύλογα επομένως μπορεί να αναρωτηθεί και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας, πότε πρόλαβε να καλλιεργήσει τέτοιες πολυσχιδείς δεξιότητες, ώστε να αναλαμβάνει κρίσιμα υπουργεία με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

Από το βιογραφικό του προκύπτει ότι γεννήθηκε στην Αθήνα, φοίτησε στο περίφημο Λεόντειο λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοιτώντας το 2002. Συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα διοίκησης & οργάνωσης μονάδων Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, από όπου έλαβε μάστερ το 2008. Το 2011 αναγορεύτηκε σε διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όμως όλα αυτά, έμειναν περγαμηνές καθώς πολύ σύντομα τον κέρδισε η πολιτική. 

Ο κ. Κικίλιας έγινε ιδιαίτερα γνωστός και στην Καστοριά, κυρίως από τον Ιούλιο του 2022 όταν είχε πει εκείνο το απαράμιλλο «Ποιο Κόμο, η λίμνη της Καστοριάς» κοκ. "Απογείωσε" έτσι όλους τους κομματικούς και παρατρεχάμενους, τούς έστειλε στους επτά ουρανούς, για την μεγάλη τιμή του εμπαιγμού μιας Καστοριάς που καταστρέφεται και είναι καμμένη γη. 

Μιας κοροϊδίας από τα χείλη ενός υπουργού, που παρά το σωματικό του ύψος (κοντά στα 2 μέτρα) περιτοιχισμένος από τους πάμπολλους φίλους του της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά, απολάμβανε τις επευφημίες και τις φωτογραφήσεις μαζί τους, ειδικά μετά την ατάκα για το Κόμο.

Βεβαίως δεν έχει ο ίδιος προσωπική ευθύνη για την καταστροφή και ερήμωση της Καστοριάς, αλλιώς η δήλωσή του θα θύμιζε Νέρωνα. Τον αυτοκράτορα που το 64 μ.Χ. κατηγορήθηκε ότι είχε προκαλέσει την φωτιά που κατάκαψε την Ρώμη για να εμπνευσθεί, και πως όσο την παρακολουθούσε απάγγελνε στίχους και έπαιζε την λύρα του. 

Στην περίπτωση όσων τώρα συμβαίνουν, την πολιτική ευθύνη, τόσο για την καταστροφές από τις πυρκαγιές που κατακαίνε το πανελλήνιο, και ιδιαίτερα την Αττική, Βοιωτία Κορινθία αλλά προπαντός και την Ρόδο, δεν την έχει μόνο ο κ. Βασίλειος Κικίλιας, αλλά την επωμίζεται πρωτίστως ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Που τον αναβάθμισε σε υπουργείο, ακόμη και μετά την ειρωνεία της οποιαδήποτε σύγκρισης της Καστοριάς με το Κόμο της Ιταλίας. 

Με αποτέλεσμα, εξ αιτίας λανθασμένων εκτιμήσεων και συνδυασμένων ανικανοτήτων, ύστερα από την καταστροφή μεγάλου τμήματος της Ρόδου, να αποδειχθεί ότι όχι μόνο η Καστοριά δεν έγινε Κόμο, αλλά να καταστρέφεται και μια διαμαντόπετρα της Ελλάδος, που συμπτωματικά κάποτε ανήκε στην Ιταλία.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Ο κ. Κικίλιας έγινε ιδιαίτερα γνωστός και στην Καστοριά, κυρίως από τον Ιούλιο του 2022 όταν είχε πει εκεί-νο το απαράμιλλο «Ποιο Κόμο, η λίμνη της Καστοριάς» κοκ. "Απογείωσε" έτσι όλους τους κομματικούς και παρατρεχάμενους, τούς έστειλε στους επτά ουρανούς, για την μεγάλη τιμή του εμπαιγμού μιας Καστοριάς που καταστρέφεται και είναι καμμένη γη. 


* * *

Όπως ο πρωθυπουργός έχει ανάλογα και την ευθύνη για το σύνολο της δαιδαλώδους νέας κυβέρνησης που ορκίστηκε τον τελευταίο μήνα, μετά τις εκλογές, και ενώ είναι γνωστό ότι ποτέ (των… ποτών) δεν πέτυχε καμμιά πολυπληθής κυβέρνηση που ειδικά στην Ελλάδα είναι προδιαγεγραμμένη η αποτυχία της. 

Ιδιαίτερα για την Καστοριά έχει και την ευθύνη, όχι μόνο που υποσχέθηκε ότι θα παρακολουθεί προσωπικά την εξέλιξη της πόλης, αλλά ότι ανέχθηκε και αποδέχεται μια τέτοια πόλη και μια τέτοια περιοχή, να έχει καμμένη γη επειδή απλά έχει ερημώσει. 

Και ενώ ήδη από το 2019, διατηρώντας το περίφημο άχρηστο πρωθυπουργικό γραφείο στην Θεσσαλονίκη με επικεφαλής την αποτυχούσα στις τότε βουλευτικές εκλογές, να διαμορφώσει ο ίδιος συνθήκες de facto εξωκοινοβουλευτικής υποκατάστασης του εκλεγμένου βουλευτή, ώστε στις εκλογές Μαΐου 2023 να "αποκατασταθεί" στο πολιτικό βάθρο. Φυσικά με όλους τους δημοκρατικούς τύπους και τις εγγυήσεις, και με το προφανές δικαίωμα να επικαλείται ότι η λαϊκή ετυμηγορία αναγνώρισε τα επιτεύγματα που κατάφερε και την αποτελεσματικότητα που απέδειξε στις προηγούμενες βουλευτικές της θητείες. Η αναφορά στην βουλευτή κυρία Μαρία Αντωνίου που αντικατέστησε τον δις βουλευτή κ . Ζήση Τζηκαλάγια –και πάει λέγοντας το γαϊτανάκι. Των επιτυχημένων βουλευτών. 

Οπότε και αυτές τις ημέρες που κατακαίγεται η Ελλάδα, ενώ σίγουρα δεν είναι κατάλληλες οι ώρες για αποδόσεις ευθυνών, ύστερα και από μερικά πρώτα αλαλούμ σε άλλους τομείς, πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στο Βασίλειο της Ψηφιακής και Ελλάδας και της… επιτελικής διακυβέρνησης με καμμιά 60αριά μέλη. Και το μέλι το οποίο στάζουν γι’ αυτή χωρίς ούτε μισή φράση κριτικής, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της λίστας Πέτσα. 

Όπως ότι και πάλι η Καστοριά, θα μείνει πίσω με τον υπουργό του Κόμο, εφ’ όσον δεν αντικατασταθεί να αναβαθμίζεται, και τοπικά με την νέα βουλευτή που πράγματι όλοι προσεύχονται για την επιτυχία της, να έχει πλέον ευθύνες στο ακέραιο.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Ιουλίου 2023, αρ. φύλλου 1184.

Σχετικά:



3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/11/23

    Πάει πέρασε κι αυτό. Εφήμερη εντύπωση. Σε λίγο καιρό δεν θα το θυμούνται οι περισσότεροι. Μόνο ίσως κάποιοι ασχολούμενοι με των διάσημων την κάθε φανφάρα.
    Ποιο το όφελος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/11/23

    Συνεχίζει δριμύτατος ο Ζήσης με συνεχείς παρουσίες σε δημόσιες εκδηλώσεις. Προχθές "ἀπηύθυνε χαιρετισμό μετά τήν ἀπόλυση τοῦ Ἑσπερινοῦ τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ" δήλωσε η Μητρόπολη. Τώρα με τι ιδιότητα μιλά ο τέως βουλευτής, μου είναι άγνωστο. Το ότι μου θυμίζει τον τέως βασιλιά και τον τέως πρόεδρο της κυπελλούχου ομάδας μάλλον θα είναι σύμπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/11/23

    Η σύγκριση της Καστοριάς με το Κόμο ήταν ανέκδοτο. Όπως με όλα τα ανέκδοτα το λέμε, γελάμε και δεν το ξαναλέμε. Γέλασαν οι παρόντες που το άκουσαν, οι ψηφοφόροι δεν κατάλαβαν ότι είναι ανέκδοτο και ψήφισαν ένα άτομο από αυτά που γελούσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ