7.5.11

ΟΔΟΣ: Μαριωρή


Με την παραίτησή του προειδοποίησε την κυβέρνηση ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδης, για την περίπτωση που έως τον Σεπτέμβριο του 2011 δεν λειτουργήσει κανονικά ως ενυδρείο, το πολυτελές κτήριο στο οποίο, από την αποπεράτωσή του μέχρι σήμερα εξακολουθεί να στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας (ΚΠΕ) Καστοριάς.

Η ενέργεια του κ. δημάρχου να προχωρήσει σε μια τέτοιου είδους «απειλή», δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά ούτε και πρωτότυπη. Διότι συνηθίζεται σε πανελλήνια κλίμακα ως ένα μέσο εκφοβισμού των εκάστοτε κυβερνήσεων από τους εκάστοτε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρχουν στοιχεία, ότι έστω και ένας (ναι: έστω και ένας) πραγματοποίησε οποτεδήποτε την απειλή του. Διότι το να συνέβη το αντίθετο, να μην χρειάστηκε δηλαδή να πραγματοποιηθεί η απειλή επειδή η κάθε κυβέρνηση λυγίζει στις απαιτήσεις και τις απειλές του είδους, μάλλον είναι αδύνατον.

Αλλά και στην Καστοριά, ανάλογη απειλή είχε μεγαλόστομα εκτοξεύσει στην αρχή της θητείας του και ο τ. δήμαρχος κ. Ιωάννης Τσαμίσης, για το θέμα της απόκτησης πολιτιστικού κέντρου. Μόνο που, όπως ήταν φυσικό, και αυτή η απειλή του τ. δημάρχου, αποδείχθηκε ένα πολιτικά ρηχό και φθηνό πυροτέχνημα. Διότι όχι μόνο δεν έγινε ποτέ το πολιτιστικό κέντρο, ούτε και παραιτήθηκε ο απελθών δήμαρχος, αλλά όπως ήδη φημολογείται δεν αποκλείεται να διεκδικήσει και πάλι το αξίωμα του δημάρχου, χωρίς να τον εμποδίζει το γεγονός ότι η Καστοριά είναι πολιτιστική στέπα.

Όμως, σήμερα δήμαρχος Καστοριάς είναι ο κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδης, ο οποίος έχει την καθαρή εντολή που ο ίδιος και ο συνδυασμός του ζήτησαν από τους ψηφοφόρους, να διοικήσει τον Δήμο Καστοριάς, και μάλιστα με τις διευρυμένες διαστάσεις του στο πλαίσιο του Καλλικράτη, σαν μια μικρή νομαρχία. Οπότε η διαπίστωση ότι 3,5 μήνες περίπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο ίδιος ο δήμαρχος Καστοριάς, απειλεί με παραίτηση, για ένα απελπιστικά δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα (κυριολεκτική λειτουργία του Ενυδρείου ως τόπος φιλοξενίας και προβολής του υποθαλάσσιου κόσμου της λίμνης -διάβαζε γριβάδια, τούρνες, πρικιά, πλατίκες και πεταλούδες με τα συναφή), προκαλεί κατά βάση προβληματισμό.

Όχι μόνο επειδή ο Δήμος Καστοριάς, όπως προέκυψε από τον Καλλικράτη, αντιμετωπίζει άλλα, και μάλιστα ιδιαίτερα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα, όπως ουσιαστικός και λειτουργικός συντονισμός των δήμων που καταργήθηκαν και ανήκουν πια στον Δήμο Καστοριάς, ζήτημα για το οποίο οι εντυπώσεις που δίνονται είναι ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος που αποβαίνει σε βάρος της Καστοριάς. Ώστε η απειλή παραίτησης για ένα ζήτημα σαν κι’ αυτό να θυμίζει την Μαριωρή και τον φερετζέ που της έλειπε.

Μιας και αν υποτεθεί ότι είχε νόημα, ή κάποιο συμβολισμό αυτή η απειλή, του νεοκλεγέντος και ακόμη φρέσκου δημάρχου, αυτό θα ίσχυε μόνο αν προηγουμένως είχαν λυθεί, ή έστω αν είχαν ξεκινήσει να εργάζονται για σοβαρότερα προβλήματα καθημερινής (ή και κάπως λιγότερο καθημερινής) σημασίας, όπως τα σαθρά πεζοδρόμια, οι αμείλικτες λακκούβες στους δρόμους, η πανεπιστημιακή σχολή, η λειτουργία του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης, η συντήρηση των βυζαντινών και άλλων μνημείων, το πνευματικό κέντρο, η εντυπωσιακή ανεργία, η απροθυμία του Δήμου να εποπτεύσει την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, η κοινωνική παρακμή, η μόλυνση της λίμνης, η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων από ολόκληρο το δίκτυο της ΔΕΥΑ Καστοριάς.

Επομένως, εκ των πραγμάτων τίθεται ένα σοβαρό θέμα στάθμισης των προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής, καθώς και πρόβλημα γενικότερου προσανατολισμού στην τοπική κοινωνία. Διότι αν ο πρώτος δημότης της Καστοριάς, έχοντας ιεραρχήσει με λογική και τεκμηρίωση, ορθά τις προτεραιότητες του νέου Δήμου, ανακοινώνει τόσο εύκολα και τόσο σύντομα την πιθανή του απροθυμία να αγωνιστεί για τα προβλήματα της Καστοριάς και μάλιστα για τέτοιους λόγους και δικαιολογίες, σαν και αυτές που επικαλέστηκε, αυτό είναι γεγονός που εγείρει ένα κάποιο ζήτημα. Του δημάρχου προς τους δημότες.

Διότι το να υποθέσει κανείς ότι ο κ. Εμ. Χατσησυμεωνίδης, ως δήμαρχος Καστοριάς προέβη σ’ αυτή την «προφητική» δήλωση, έχοντας προεξοφλήσει ότι τον οριακό μήνα Σεπτέμβριο, σε εκτέλεση της απειλής του θα λειτουργεί τέλος πάντων το Ενυδρείο ως τέτοιο, - πραγματοποιώντας δηλαδή μια τρυκ και σικέ απειλή- για να δοξαστεί τον Σεπτέμβριο, αποτελεί απλή υπόθεση για μια στάση λαϊκισμού. Από τον οποίο (που αποτελεί το σαράκι της δημόσιας ζωής) μέχρις στιγμής τουλάχιστον, δεν έδειχνε να έχει προσβληθεί ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδης.

Ο οποίος από το να απειλεί με διλήμματα περί γουλιανού (αντί της όνου) σκιάς, καλείται να αρχίσει να δρομολογεί λύσεις και έργα για τα αληθινά και πραγματικά προβλήματα του τόπου. Και όχι για το λιμνίσιο νερό στο αμφιλεγόμενο πολυτελές μέλαθρο του Ενυδρείου, με τα διάφορα λιμνίσια ψάρια, αυτούς τους συμπαθείς και σιωπηλούς μάρτυρες της νεοκαστοριανής υποκουλτούρας πολιτισμού και πολιτικής ως θεατές των θεατών της έξω πλευράς της ίδιας γυάλας.

Γι’ αυτό ίσως να είναι προτιμότερο για τον ίδιο να εξηγήσει ότι παρερμηνεύτηκαν οι θέσεις και οι δηλώσεις του. Πριν είναι αργά.


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/5/11

    Και βέβαια οι υποσχέσεις είναι περισσότερες, εκτός από το ενυδρείο που θα έχουμε σίγουρα ως το Σεπτέμβρη, θα έχουμε προσεχώς και κυνοκομείο καθώς επίσης και ένα ή δυο πνευματικά κέντρα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου σε τοπικά και κρατικά ΜΜΕ.
    Εμείς περιμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωωωωωωωωω και τι θα κάνουμε χωρίς αυτόν δήμαρχο ορέ παιδιά ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/8/11

    Τι έγινε αλήθεια με την υπόθεση του ενυδρείου, πότε θα γιορτάσουμε εγκαίνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ