7.9.11

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

---Ζητείται δημαρχία---

Κύριε διευθυντά,

Δεν είναι μονάχα μια από τις όμορφες πόλεις της Ελλάδας η Καστοριά - κάποιοι κιόλας υποστηρίζουν ότι είναι από τις ομορφότερες - είναι και μια από τις ελάχιστες "οάσεις υγείας" και μαζί με τα Γρεβενά, το Καρπενήσι, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και τα Χανιά ανήκει στις "φιλικές - υγιείς περιοχές" της χώρας, σύμφωνα με μελέτη του τμήματος Οικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της περιοχής την έχουν νιώσει αυτή την αλήθεια και γνωρίζουν πως η ποιότητα της καθημερινότητας χρωστάει πολλά στο περιβάλλον, που στην περίπτωση της Καστοριάς αποτελείται από ένα θαυμάσιο πάντρεμα του νερού και της βλάστησης, της λίμνης και των ορεινών περιοχών.
Σε συνδυασμό με την πολιτισμική κληρονομιά και τον σπάνιο πλούτο των μνημείων, αποτελεί ένα μοναδικό και σπάνιο κάδρο, έναν προορισμό για αναψυχή, μελέτη, ξεκούραση ακόμα και για μόνιμη εγκατάσταση.
Το μόνο πρόβλημα της Καστοριάς είναι μάλλον οι κάτοικοί της, οι νοοτροπίες τους και οι άνθρωποι που επιλέγουν για να κινούν τα πολιτικά νήματα της περιοχής εδώ και χρόνια. Οι ίδιοι αυτοί που βλέπουμε και ακούμε σήμερα και χθες και προχθές και δυστυχώς και αύριο. Αυτοί που προσπαθούν να μας πείσουν πως κάνουν τα πάντα και κάτι παραπάνω για το „καλό του τόπου“, αυτοί που σε κάθε δημοτικό συμβούλιο ή συνάντηση επίσημων φορέων επιδεικνύουν με στόμφο την προσωπική τους καλλιέργεια και το μορφωτικό τους επίπεδο, βρίζοντας και επευφημώντας ο ένας των άλλων, αυτοί που δεν μιλάνε και δεν συνεννοούνται μεταξύ τους και που αντί να βάλουν κάτω τα κεφάλια και να δουλέψουν για το αύριο, όπως προεκλογικά υποσχέθηκαν, αναλώνονται αποκλειστικά στο επιφανειακό και στο εφήμερο. Στην ουσία κοκετάρουν φιλάρεσκα υποδυόμενοι το ρόλο του πολιτικού. Αυτά ξέρουν, αυτά δυστυχώς κάνουν, έχουν άλλωστε λαμπρά πρότυπα σε όλες τις βαθμίδες της επίσημης κρατικής διοίκησης.

Έχουμε έναν ασθενή, την τοπική οικονομία, που αιμορραγεί και κινδυνεύει να καταρρεύσει, όπως όλοι μας πολύ καλά γνωρίζουμε, και έχουμε και τους φορείς να πασχίζουν καθημερινά και να παίρνουν εντατικά μέτρα του τύπου πλαστικής χειρουργικής ή κοσμετολογίας. Ενώ το αίμα τρέχει και οι πληγές καθημερινά ανοίγουν και μολύνονται, οι αξιαγάπητοι φορείς της ευρύτερης περιοχής ασχολούνται με την κόμμωση του ασθενή, με την ένδυσή του, του περιποιούνται τα δόντια και του αγοράζουν αθλητικά παπούτσια για να τον προετοιμάσουν για το στίβο που υποτίθεται πως καθημερινά τρέχει.
Από την άλλη μεριά, τα λουκέτα έχουν γίνει τόσο σύνηθες θέαμα που κανείς πια δεν ταρακουνιέται. Όποιος έκανε τον τόπο να κουβεντιάσει με τους ανθρώπους που ακόμα πασχίζουν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά, ακόμα και εκείνα που βρίσκονται στις πιο „τουριστικές“ ζώνες της πόλης, γνωρίζει πως στις περισσότερες περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, τα έσοδα δεν καλύπτουν το ενοίκιο, τα πάγια και την ασφάλεια. Εννοείται πως η αγοραστική δύναμη της τοπικής κοινωνίας ψυχορραγεί και πως όλοι περιμένουν από το μεγάλο και μέχρι στιγμής αναξιοποίητο κεφάλαιο που κινδυνεύει να γίνει βρικόλακας και περιγράφεται με τον όρο „τουρισμός“. Από τον „τουρισμό“ περιμένουν όλοι την πολυπόθητη ανάπτυξη, αυτός θα είναι ο Μεσσίας που θα λυτρώσει την περιοχή από τα μαρτύρια της μακρόχρονης ανεργίας.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πλάνο και ούτε μια διατύπωση που να φανερώνει τις ενέργειες των δήμων και της περιφέρειας να ανοίξουν επιτέλους αυτό το κουτί που λέγεται τουριστική ανάπτυξη. Και δεν εννοούμε φυσικά τα περί κοσμετολογίας που καθημερινά καταπίνουμε σαν τον πεινασμένο που του δίνουν λίγα ψίχουλα και εκείνος το καταβροχθίζει λαίμαργα ελπίζοντας πως αυτό είναι μονάχα η αρχή. Τα ψίχουλα αυτά δεν του κόβουν την πείνα, τον ξεγελάνε μονάχα και τον παραμυθιάζουν, τον κρατάνε υπόδουλο και τον εκπαιδεύουν στην ολιγάρκεια και στη μιζέρια. Για να φανεί μετά η μπουκιά πολύ μεγάλη υπόθεση. Και το μεγάλο φαγοπότι που μας υποσχέθηκαν, πότε θα αρχίσει; Πότε επιτέλους θα μπει σε λειτουργία η πολυπόθητη αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος;
Χωρίς κανένα οργανωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, χωρίς κανένα όραμα για τον τόπο αυτό και με σύμβουλο την κοσμετολογία, προσπαθούν να μας πείσουν πως ιδρώνουν καθημερινά, πως γνωρίζουν αυτά που εμείς οι αμόρφωτοι δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε και έχουν το θράσος να μας χλευάζουν με τη μομφή της ιδιοτέλειας, που δεν θα ντραπούν να επιρρίψουν στον καθένα που θα θελήσει να φωνάξει δημόσια „ ο αυτοκράτορας είναι γυμνός“. Όχι, δεν είναι γυμνός ο αυτοκράτορας, θα μας απαντήσουν, μόνο εμείς οι ειδήμονες μπορούμε και γνωρίζουμε, και εσείς δεν το βλέπετε λόγω της αμορφωσιάς σας και γιατί υποκινείστε από τα ιδιοτελή σας συμφέροντα. Γιατί στις μέρες μας είναι ιδιοτέλεια να θέλεις να βλέπεις τον τόπο σου να αξιοποιεί τα φυσικά του προσόντα και να προκόβει, είναι ιδιοτέλεια να απαιτείς οργάνωση και όραμα για την οικονομία και το μέλλον του, είναι ιδιοτέλεια να θέλεις κοινωνική και πολιτισμική αναβάθμιση για μια πόλη, που όλοι τις πιστοποιούν επίσημα και με βούλα πως έχει τα πάντα και εκείνη δεν έχει τίποτα.
Μας κοροϊδεύουν λοιπόν στα μούτρα μας γιατί το δεχόμαστε και μας αρέσει και συνεχίζουν ακάθεκτοι στην πασαρέλα της ματαιοδοξίας, στήνουν προγράμματα και δράσεις με απώτερο σκοπό να ποζάρουν στις κάμερες και να μοιράσουν απλόχερα τα ψίχουλα σε μας τους ιδιοτελείς πεινασμένους και διψασμένους. Και το χειρότερο όλων είναι, πως θεωρούν τους εαυτούς τους ικανούς και άξιους των περιστάσεων και θεωρούν άκαιρη την πληροφόρησή μας για τα σημαντικά, υποτιμώντας φανερά τη νοημοσύνη μας.
Στην πολιτική εκτίμηση πόσων λοιπόν χρωστάμε αυτό το έξοχο επιτελείο που θα μας απασχολεί για αρκετό καιρό ακόμα; Επειδή κάποιοι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους, τους παραθέτουμε για ανάγνωση και αναστοχασμό.
Εκλογές 2010 Δήμος Καστοριάς
Εγγεγραμμένοι: 39.831
Ψηφίσαντες: 18.886
Αποχή: 20.945 = 52, 58%
Άκυρα και λευκά: 879 και 936 = 9, 61%
Έγκυρα: 17.071
Όλοι μαζί για το αύριο: 9.402
Ίσως να μην είναι επίκαιρα τα εκλογικά σχόλια αλλά αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί από τους 30.429 δημότες και δημότισσες της Καστοριάς που δεν υποστήριξαν την σημερινή δημαρχία είναι αναγκασμένοι να την υπομένουν. Αυτό δεν θα ήταν τόσο ενοχλητικό φυσικά, αν το προεκλογικό σλόγκαν και οι υποσχέσεις γέμιζαν κάποια στιγμή με περιεχόμενο. Όλοι μαζί για πιο αύριο; Ποιος είναι ο στόχος, που είναι το σχέδιο;
Ζητείται δημαρχία λοιπόν με όραμα και γνώση για να ικανοποιήσει την πλειοψηφία των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και για να ενεργοποιήσει και το 60% των αποστατούντων και διαμαρτυρομένων. Ζητείται δημαρχία χωρίς κομματικές και προ- σωπικές παρωπίδες, χωρίς μικροψυχία και άσκοπη φλυαρία, χωρίς μυωπία, κακόφωνη έπαρση και επαρχιωτισμό...
Την περιμένουμε και την ευχόμαστε στο όνομα της πραγματικής πλειοψηφίας.


Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Αναγνώστρια
culturalcrisis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ