2.11.11

ΟΔΟΣ: Ο ποινικός κολασμός



Με μήνυση για προσβολές της προσωπικότητάς του (εξυβρίσεις – συκοφαντικές δυσφημήσεις κλπ) αντέδρασε ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ στα κείμενα που διοχέτευε ο μοναχός Γεράσιμος της μονής Αγ. Αναργύρων και στα οποία περιλαμβάνονταν πολλαπλές αρνητικές αναφορές σε βάρος του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη πριν το τέλος του π. Ιουλίου υποβλήθηκε η μήνυση επί της οποίας αναμένονται εξελίξεις σύντομα.

Η ΟΔΟΣ πριν αρκετούς μήνες έλαβε γνώση κειμένου που αποδιδόταν στον συγκεκριμένο ιερομόναχο αφού ταχυδρομήθηκε στα γραφεία της εφημερίδας. Το κείμενο δεν καταχωρήθηκε σε φύλλο της ΟΔΟΥ, ακριβώς διότι ήταν τόσο πολύ υπερβολικό και ακραίο, ώστε ήταν προφανής η απουσία κάθε ίχνους ψυχραιμίας κατά την σύνταξή του. Αντίθετα θα μπορούσε να συμπεράνει ο αναγνώστης ότι ο συντάκτης του αποσκοπούσε σε μια τέτοια εξέλιξη, ή ότι ήταν αποτέλεσμα διαταραχής.

Η απαίτηση κάθε προσώπου να προστατεύεται η τιμή του και η προσωπικότητά του, αποτελεί δικαίωμα αδιακρίτως όλων των πολιτών. Σε μερικές όμως περιπτώσεις, ιδίως όταν η έριδα εξελίσσεται στον λεπτό και ευαίσθητο χώρο της Εκκλησίας, και μάλιστα συνοδεύεται από τα δραματικά χαρακτηριστικά της ρήξης με την Ι. Μ. Αγίων Αναργύρων όπως έγιναν γνωστά στην Καστοριά και το πανελλήνιο, οι αποφάσεις θα έπρεπε ίσως να επανεκτιμώνται.

Πολύ περισσότερο όταν το περιεχόμενο μιας επιστολής ή κάποιου κειμένου είναι τόσο πολύ ακραίο, ώστε να είναι περιθωριακό. Τότε ίσως, να μη περισσεύει χώρος για την δικαιοσύνη των ανθρώπων. Να μην έχει καν κοινωνική αποστολή η δίωξη, και ο ποινικός κολασμός του υπευθύνου.



Φωτογραφία:
Aurelio Amendola: Ο Εσταυρωμένος (Il Crocifisso) του Μιχαήλ Αγγέλου (Michelangelo Buanarroti)  στο Σκευοφυλάκειο του Αγίου Πνεύματος (Sangrestia di Santo Spirito) της Φλωρεντίας, περίπου στα 1493.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Σεπτεμβρίου 2011, αρ. φύλλου 608.

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/11/11

    Η ποινικοποίηση της υπόθεσης προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η Εκκλησία πρέπει να απέχει από τέτοιου είδους «τελικές λύσεις». Με την ποινικοποίηση η υπόθεση ταυτοποιήθηκε με πρόσωπα, κύκλους και κυρίως ανθρώπινες αδυναμίες, χάνοντας για πάντα την κοινωνική-θρησκευτική της υπόσταση, όσο αρνητική κι αν ήταν για τον τόπο. Η επόμενη μέρα θα είναι αρνητικότερη για όλους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος της ποινικής διαδικασίας. Δεν θα κερδίσει κανείς. Όλοι θα χάσουν. Και αυτό δεν είναι θεολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ2/11/11

    (από το facebook)

    Δεν εμπιστεύονται τις διαφορές τους στον προιστάμενό τους, τον Θεό και απευθύνονται σε τρίτους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/11/11

    Λάθος μέγα η ποινικοποίηση. Ο Θεός τι ρόλο παίζει; Η Δικαιοσύνη Του; Λάθος κίνηση. Λάθος, λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/11/11

    Η τοπική Εκκλησία μάς έχει συνηθίσει στα λάθη της. Το ένα λάθος μετά το άλλο. Και τα χρόνια περνούν. Και ο Σεβασμιώτατος παραμένει τόσο απόμακρος από το Ποίμνιο, όσο και την πρώτη ημέρα που τοποθετήθηκε στην Καστοριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος23/11/11

    Απομακρος απο το ποιμνιο,μηπως παιζει ρολο το οτι ειναι μοναχοπαιδι και εχει μεγαλωσει με πολυ αγαπη και φροντιδα΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ