1.12.12

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

ΟΔΟΣ  2 Αυγούστου 2012 | 653


Αγαπητή Οδός,

Στο φύλλο σου από 2 Αυγούστου 2012, είχες δημοσιεύσει μία ανοικτή μου επιστολή στον Αντιδήμαρχο “Ποιότητας Ζωής” του Δήμου Καστοριάς κο. Παρχαρίδη. Και φυσικά εκείνος... δεν απήντησε. Ούτε ιδιωτικά ούτε δημόσια. Βλέπεις, οι άρχοντες της πόλης μας θεωρούν πολύ απαξιωτικό να ασχολούνται με προβλήματα των δημοτών, έστω και αν αυτά αφορούν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας...

Έτυχε να πέσει σήμερα στα χέρια μου μία απόφαση του τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης, το οποίο επιβάλλει ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή στον Δήμαρχο και Αντιδημάρχους Κοζάνης για “παράβαση καθήκοντος” επειδή έκαναν τα “στραβά μάτια” και δεν έκλεισαν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο οποίο είχαν καταλογιστεί παραβάσεις ηχορύπανσης.

Δεν ξέρω αν και οι δικοί μας Δημοτικοί Άρχοντες περιμένουν να προσφύγουμε στα Δικαστήρια για να αντιληφθούν το χρόνιο πρόβλημά μας. Τουλάχιστον, όμως, από λόγους αβροφροσύνης και σεβασμού των πολιτών, μια απάντηση, δεν θα έβλαπτε... Και δεν νομίζω πως είναι η κατάλληλη εποχή να κωφεύουν συνεχώς και να ενδιαφέρονται μόνο για μεγαλόσχημους τίτλους.


Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου
vajos@otenet.gr





* * *


Ένας χρόνος φυλάκιση για τον Δήμαρχο Κοζάνης
και όλα τα μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής…

Ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή επέβαλε το τριμελές πλημμελειοδικείο Κοζάνης στο δήμαρχο Κοζάνης, σε δύο αντιδημάρχους, στην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και σε…δύο δημοτικούς συμβούλους.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες για «παράβαση καθήκοντος» και τους καταδίκασε, επειδή ως μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής έκαναν τα …στραβά μάτια και δεν έκλεισαν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για το οποίο οι υγειονομικές αρχές είχαν καταλογίσει επανειλημμένως υγειονομικές παραβάσεις.
Την καταδίκη επέβαλε την περασμένη Τρίτη 4 τρέχοντος το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ένοικος της πολυκατοικίας που στεγάζεται το εν λόγω κατάστημα εστίασης, επί της οδού Φιλίππου Β΄ στην πόλη της Κοζάνης. Ειδικότερα καταδικάστηκαν με ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή οι: Λ.Μαλούτας δήμαρχος Κοζάνης, Β.Καραπάτσιος αντιδήμαρχος, Π.Τουμπουλίδου αντιδήμαρχος, Ά.Νανοπούλου δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θ.Θεοδωρίδηςδημοτικός σύμβουλος, πρώην αντιδήμαρχος και διευθύνων σύμβουλος ΔΕΠΕΠΟΚ και Σ.Ρουσιάδου Καλογερίδου δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης.
Η δικαστική περιπέτεια ξεκινά αρκετά χρόνια νωρίτερα, καθώς από το 2009 και εντεύθεν η διεύθυνση υγειονομικής υπηρεσίας Κοζάνης καταλόγισε τουλάχιστον τρεις φορές διάφορες υγειονομικές παραβάσεις για ηχορύπανση, παραβίαση ωραρίου κ.λ.π. Οι υποθέσεις έφτασαν στην τότε δημαρχιακή επιτροπή (νυν Επιτροπή Ποιότητας) του δήμου Κοζάνης, στην οποία προεδρεύει ο δήμαρχος και είναι μέλη όλοι οι προαναφερθέντες. Η επιτροπή αντί να αποφασίσει το κλείσιμο του εν λόγω καταστήματος, ως όφειλε από το νόμο, δεν το έπραξε, αντιθέτως επέδειξε αδικαιολόγητη και ανεξήγητη ανοχή.
Μπροστά στην ατιμωρησία του παρανομούντος καταστηματάρχη και στην αδράνεια των δημοτικών αρχόντων, ένοικος της πολυκατοικίας κατέθεσε μήνυση στις 8/2/2010 εναντίον των μελών της δημαρχιακής επιτροπής, δηλαδή του δημάρχου, των δύο αντιδημάρχων, της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και των δύο δημοτικών συμβούλων.
Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του τριμελούς πλημμελειοδικείου Κοζάνης την περασμένη Τρίτη. Τους κατηγορούμενους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπησε η νομική σύμβουλος του δήμου Κοζάνης, χωρίς οι ίδιοι να παραστούν και να απολογηθούν, προκειμένου να αιτιολογήσουν την αδράνειά τους και τη μη εφαρμογή των προβλεπομένων από το νόμο ενεργειών τους. Πάντως, οι εξηγήσεις που έδωσε η νομική σύμβουλος προφανώς δεν έπεισαν το δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε τους κατηγορούμενους σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή.
Να σημειωθεί ότι η νομική υπηρεσία του δήμου Κοζάνης πρόκειται να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης. Πάντως, εάν τελεσιδικίσει η απόφαση και καταδικαστούν από το εφετείο ή ακόμη και από τον Άρειο Πάγο, όπου μπορούν να προσφύγουν, τότε σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων, τίθεται θέμα έκπτωσης από τα αξιώματα που κατέχουν οι αιρετοί.
Χ. Βήτας εφ. «Πτολεμαίος»


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Σεπτεμβρίου 2012, αρ. φύλλου 657

Σχετικά κείμενα:


12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/12/12

    Με βρίσκει σύμφωνο η κ. Πατρώνου στις διαπιστώσεις και την αντιμετώπιση του προβλήματος ως πολίτης. Διαφωνώ όμως στην ανεκτικότητα όταν καταντά ανοχή:
    Δεν ξέρω αν και οι δικοί μας Δημοτικοί Άρχοντες περιμένουν να προσφύγουμε στα Δικαστήρια για να αντιληφθούν το χρόνιο πρόβλημά μας.
    γράφει η κυρία φανερώνοντας ότι φθάσαμε πια στα όριά μας. Γιατί, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος. Ανυπερθέτως !
    Ας δείξουν έμπρακτα οι Άρχοντες ότι παίρνουν από λόγια, όσο είναι καιρός, γιατί μετά από τις νόμιμες διαδικασίες, εάν αποδειχθεί ότι έσφαλαν, δεν θα πείθουν κανέναν για την "αθωότητά" τους και είναι κρίμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για έργα.
    Θέλει πολλή ταπεινοφροσύνη για να παραδειγματιστεί κάποιος από τα παθήματα των άλλων; Ειδικά όταν οι άλλοι είναι "Σιούρδοι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/12/12

    Έχω διαβάσει τα επανειλημμένα δημοσιεύματα της ΟΔΟΥ σχετικά με το θέμα και έχω μια εύλογη απορία. Ο μόνος άνθρωπος που διαμαρτύρεται και μάλιστα εγγράφως είναι η κ. Χρυσούλα Πατρώνου - Παπατέρπου;

    Με κάθε καλή προαίρεση, αλλά εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι αποτελεσματικότερες είναι οι συλλογικές κινήσεις πολιτών. Δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν λίγοι έστω συμπολίτες, να καταθέσουν εγγράφως το δίκαιο και αυτονόητο αίτημά τους;

    Έχω την εντύπωση (μακάρι να κάνω λάθος) ότι ο Αντιδήμαρχος δεν το έφερε καν προς συζήτησιν στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρώντάς το μεμονωμένη περίπτωση, που δεν αφορά το κοινωνικό σύνολο.

    Κακώς βέβαια, αλλά έχει παγιωθεί η αντίληψη ότι όποιος διαμαρτύρεται και εμφανίζεται μόνος του είναι «γραφικός», «δον Κιχώτης» κλπ. Γι’ αυτό, προκειμένου να ληφθεί άμεσα μια σοβαρή απόφαση, ας δράσουν συλλογικότερα οι έχοντες το πρόβλημα.

    Κι όλα αυτά χωρίς διάθεση νου-θεσίας εκ μέρους μου,
    γιατί μυαλό έχουμε όλοι, συνεργατικότητα χρειαζόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/12/12

    Η τήρηση του ΝΟΜΟΥ και της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ είναι υποχρέωση Πολιτείας, υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής. Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αίτημα…. συλλόγων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/12/12

    Λίγοι πολίτες στην Καστοριά, έχουν την αξιοπρέπεια της κυρίας Πατρώνου. Οι υπόλοιποι γλύφουν τον Παρχαρίδη και τον Χατζησυμεωνίδη. Γι' αυτό και η κυρία Πατρώνου χαίρει εκτιμήσεως από την κοινωνία της Καστοριάς. Μετριμένοι στα δάχτυλα είναι οι πραγματικοί ΠΟΛΙΤΕΣ αυτού του τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/12/12

    Για τον τέταρτο Ανώνυμο
    Κοίτα, φίλε, το θέμα μας δεν είναι να μοιράσουμε φωτοστέφανα... να συμβάλουμε στην επίλυση ενός προβλήματος είναι.
    Αν σου βαστάει πάντως, πες τα εσύ ο ίδιος και του Παρχαρίδη και του Χατζησυμεωνίδη κι άσε τι κάνουν οι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος1/12/12

    Μιλάμε για τήρηση της ΤΑΞΗΣ και των ΝΟΜΩΝ, όχι για καουμπόιδες.
    Έλα να ζήσεις εσύ Νο 5 στη νότια παραλία και μετά μίλα. Πες τα και στους φίλους σου Χατζησυμεωνίδη και Παρχαρίδη να ρθουν να ζήσουν στην πόλη που ΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣΟ αγαπούν....
    ΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣΟ αγαπούν, μα την αλήθεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατερίνα1/12/12

    Συμφωνώ με τον τέταρτο Ανώνυμο. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι η κα Πατρώνου είναι από τις εξαιρέσεις των συμπατριωτών μας που έχουν το θάρρος της γνώμης τους, την πολιτική στάση κριτικής απέναντι στην Δημοτική Αρχή, και διαφυλάττει πλήρως την Καστοριανή αξιοπρέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Adiós amiga !1/12/12

    @ Σχολιαστές 2, 4 και 7

    Με υπερβάλλοντα ζήλο υποστηρίζετε εξοχότητες! Κατηγορούμενη είναι η κυρία Χρυσούλα, κύριοι συνήγοροι; Εσείς δεν σηκώνετε μύγα στο σπαθί σας. Η έννοια της συνευθύνης σάς λέει κάτι; Δεν ωφελεί περισσότερο η ατομική προσπάθεια, που κάνει έναν Επώνυμο ακόμη πιο διάσημο (λέμε τώρα...). Εκτός εάν αυτό αποτελεί και την καταβάθος επιδίωξη του. Αυτά όμως συμβαίνουν στην Ινδία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος1/12/12

    Για την Κατερίνα
    Μ' αυτά που λες κορίτσι μου είσαι για να σου τραγουδήσω εκείνο το παλιό σουξέ "Πάμε για ύπνο Κατερίνα"... σου πάει γάντι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατερίνα1/12/12

    Δεν μπορώ να καταλάβω πού οφείλεται η ειρωνεία του σχολιασμού του ανωνύμου. Προφανώς συγκαταλέγεται στους κόλακες της Δημοτικής Αρχής, που κυριαρχεί ως λούμπεν, και μας πνίγει τα τελευταία χρόνια. Προφανώς και πάλι, σύρει τον χορό στα τοπικά πανηγύρια με τον Δήμαρχο και τους λοιπούς της παρέας, τρέφεται και ανδρώνεται από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος1/12/12

    Μικρή, αθώα παιδούλα ..........
    Γιατί τα βάζεις με εμένα και όχι με τον προηγούμενό μου που σάς τα λέει χύμα; Προφανώς (που λες κι εσύ) λόγω της ευαισθησίας μου για το άσμα, με νομίζεις εύκολο θύμα. Δεν είμαι όμως από τα αντράκια που προφανώς ξέρεις! Είμαι παιδί τζιμάνι και για αυτό ούτε σε ειρωνεύομαι ούτε συγκαταλέγομαι καν στους πλησίον στη Δημοτική Αρχή... όσο για χορό, έχω χρόνια να σύρω. Προφανώς τα καταφέρνουν καλυτερα κάποια άλλα λεβεντόπαιδα και οι γόησσες τους.
    Εσύ όμως γλυκόπικρη αιθέρια ύπαρξη γιατί θίχτηκες; Άκου το τραγούδι που μιλάει για όνειρα, ώρα που είναι. Εκτός αν το θεωρείς πρόκληση για τους κατοίκους της νότιας παραλίας, που χάνουν τον ύπνο τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος1/12/12

    Ναι, ταιριάζει και ο στίχος :

    Μάς κυνηγήσαν και μάς κατηγόρησαν
    δέκα φορές, δέκα φωτιές μάς χώρισαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ