15.12.12

ΟΔΟΣ: Ειρήνη και ειρηνοποιός


ΟΔΟΣ 13.9.2012 | 657

Πριν μερικές ημέρες ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης σε ρόλο ειρηνοποιού, σχολίασε από το γραφείο του στο δημαρχείο, στον τηλεοπτικό φακό, τις διαμαρτυρίες των δημοτικών υπαλλήλων και ιδιαίτερα της δημοτικής αστυνομίας. Πλαισιωμένος από ένα αξιοπρόσεκτα σύνθετο αλλά κάπως ασφυκτικό διακοσμητικό πάζλ (με φωτογραφίες, καδράκια και ομοιώματα και άλλα συναφή που ευτυχώς δεν χωρούσαν όλα στον φακό) διασκέδασε τις καταγγελίες των δημοτικών υπαλλήλων. Παρά το γεγονός ότι η αντιπαράθεση έχει ξεφύγει από τα όρια του Δήμου και λάβει προσωπικά χαρακτηριστικά, «κήρυξε» την λήξη του «θέματος» που ανέκυψε από την ανοικτή σύγκρουση της αντιδημάρχου Καστοριάς κ. Ειρήνης Γεωργοσοπούλου-Μισκία απέναντι στους υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας.

Αν και οι δηλώσεις του με μια πρώτη προσέγγιση χαρακτηρίζονται από ουδετερότητα και μοιάζουν ανώδυνες, με σκοπό την ειρήνευση και τον κατευνασμό, στην πραγματικότητα επισημοποιούν την αίσθηση ότι η αντιδήμαρχός του, αφέθηκε ακάλυπτη. Και ακόμη περισσότερο, ότι σχεδιάζονται ανακατατάξεις.

Στο συμπέρασμα αυτό δεν οδηγούν βέβαια μόνο οι δηλώσεις του δημάρχου, αλλά προηγήθηκε η σιωπηλή πλην όμως εύγλωττη στάση του καθ’ ύλην (για την δημοτική αστυνομία) αρμοδίου αντιδημάρχου κ. Παύλου Κενανίδη. Ο οποίος δεν άρθρωσε ούτε μισή κουβέντα ή γραμμή, που να δίνει στίγμα συναδελφικότητας στην αντιδήμαρχο. Και αυτό ερμηνεύθηκε ως σημείο σιωπηλής έγκρισης, ή έστω ανοχής, για την εκρηκτική αντίδραση των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας. Οι οποίοι με την οξύτατη καταγγελία τους προχώρησαν σε δημόσια επίθεση σε βάρος της αντιδημάρχου, την οποία αμφισβήτησαν, πολιτικά και προσωπικά. Ακολούθησε η κινητοποίηση του συνόλου των δημοτικών υπαλλήλων Καστοριάς, οι οποίοι σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους της δημοτικής αστυνομίας, προχώρησαν σε 2ωρη στάση εργασίας.

Ώστε να είναι περισσότερο από σαφές ότι, ελάχιστες ημέρες μετά την λήξη της περιβόητης πια «Αλεξιάδας», η αντιδήμαρχος Καστοριάς έμεινε μόνη και ανυπεράσπιστη απέναντι στις βαρειές κατηγορίες των δημοτικών αστυνομικών, και σε μια καταγγελία διανθισμένη από δηκτικότητα, αποφασιστικότητα και επίδειξη δύναμης.



Καπνός χωρίς φωτιά, ασφαλώς και δεν υπάρχει. Ο υπερβάλλων ζήλος της αντιδημάρχου, ερμηνεύτηκε (;) ότι επιδίωξε με κάθε τρόπο να πιστωθεί προσωπικά με το πολιτιστικό και πολιτικό όφελος των (αμφιλεγόμενων) εκδηλώσεων. Αλλά και η άρνηση του Δήμου να υιοθετήσει τις προτάσεις της σε σχέση με την ρύθμιση του κυκλοφοριακού, λαμβάνοντας και ανακαλώντας αποφάσεις και διευθετήσεις, έριξαν λάδι στην φωτιά και πυροδότησαν την ένταση.

Με αποτέλεσμα, λόγω του συγκεντρωτικού τρόπου άσκησης των καθηκόντων της, αλλά και του παραγοντισμού στελεχών της δημοτικής αστυνομίας, που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν ενεργούσαν μόνοι τους ή σε συνεννόηση ή ακόμη και κατ’ εντολή άλλων, τα πράγματα να οδηγηθούν στο απροχώρητο. Στο τέλος η αντιδήμαρχος επιχείρησε να εφαρμόσει μόνη της κυκλοφοριακά μέτρα, τοποθετώντας, σύμφωνα με τις καταγγελίες, μόνη της αυτοκίνητο κάθετα στο οδόστρωμα (!) και να ανταλλάξει κουβέντες και χαρακτηρισμούς, χωρίς καμιά εκατέρωθεν διάθεση φιλοφροσύνης, προς στελέχη της δημοτικής αστυνομίας.

Σε εποχή πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, κατά την οποία άρχισε ήδη να διαφαίνεται ότι στις επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αποδειχθεί δύσκολο να συγκροτηθούν ψηφοδέλτια, ακόμη και από τους νικητές των προηγούμενων εκλογών, καθώς το ενδιαφέρον για τα κοινά εμπνέει ολοένα και λιγότερους, το περιστατικό με την αντιδήμαρχο, έχει την δική του σημασία.

Όχι μόνο επειδή δεν της παρασχέθηκε κάλυψη, ούτε έστω τυπικά και μόνο. Ούτε διότι δεν έγινε, ή δεν απέδωσε καμιά προσπάθεια προς την πλευρά των υπαλλήλων, ώστε να χαμηλώσουν και να ευπρεπίσουν λίγο τους τόνους και τον θυμό τους, στο κείμενο της καταγγελίας τους, που περιέχει στοιχεία διασυρμού.

Αλλά και επειδή, ο ίδιος ο δήμαρχος Καστοριάς με τις δηλώσεις του δεν άφησε σε κανένα, πόσο μάλλον στην κουρεμένη αντιδημαρχία, περιθώρια μονοπωλίου της «επιτυχίας» των εκδηλώσεων, καθιστώντας σαφές ότι διεκδικεί να πιστωθεί τα θετικά για τον ίδιο και το σύνολο του συνδυασμού του.



Αν και κατά καιρούς ψιθυρίζονται παράπονα και αιτιάσεις σε βάρος πολιτικών στελεχών της πλειοψηφίας του Δήμου Καστοριάς, για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στους υπαλλήλους, τους οποίους χρησιμοποιούν ως εξιλαστήρια θύματα για όσα γίνονται ή δεν γίνονται στο δημοτικό βασίλειο, και μάλιστα συμπεριφορά που –από άποψη τρόπων- παραπέμπει σε εργοδοσία της εποχής της Αλεξιάδας, δεν μπορεί να είναι απαρατήρητο το γεγονός ότι για τις διαμαρτυρίες επιλέχθηκε ένας ευάλωτος στόχος.

Χωρίς να μπορεί να κριθεί απολογιστικά η επιτυχία ή αποτυχία επιλογής της συγκεκριμένης συμβούλου στο αξίωμα του αντιδημάρχου, γεγονός είναι ότι λόγω των πρωτοβουλιών της συχνά όχι μόνο στρέφει τα φώτα της ασθμαίνουσας δημοτικής δραστηριότητας επάνω της –με αποτέλεσμα ορισμένοι να ανησυχούν και να ελέγχουν τα νώτα τους εν όψει των φημών ότι οι φιλοδοξίες της δεν τελειώνουν εδώ. Αλλά και να γίνεται ενοχλητική απ’ όσους συναδέλφους της ή όχι, ίσως και να έχουν βολευτεί από την σχεδόν ολοκληρωτική απραξία.

Επομένως μια τέτοιας έντασης καταγγελία από τους δημοτικούς υπαλλήλους, που την απείλησαν κιόλας με μηνύσεις, συνοδευόμενη από την σιωπή ολόκληρου του συνδυασμού, και φυσικά την ειρηνοποιό «ουδετερότητα» του δημάρχου, ασφαλώς και έχει την σημειολογία της.

Ψαλλιδίζει τα φτερά, δείχνει το who is the boss, προαναγγέλλει αλλαγές στις αντιδημαρχίες και τις έμμισθες θέσεις, και ξεκαθαρίζει κι’ από πάνω ότι το θέμα είναι λήξαν και ο Ψαλμός Κοντός. Εκτός κι’ αν μόλις άνοιξε. Οπότε Αλληλούια.



Φωτογραφίες από την "Αλεξιάδα": Αναστασία Μπόϊκου
 Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Σεπτεμβρίου 2012, αρ. φύλλου 657


Σχετικά κείμενα:

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/12/12

    Τον Ατελείωτο είχε αυτή η Αλεξιαδα ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/12/12

    Έκαναν πίσω οι δημοτικοί υπάλληλοι στην κυρία, ωραία παλικάρια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/12/12

    Υπάρχει κάποια φωτογραφία με την αντιδήμαρχο να οδηγεί το αυτοκίνητο και να το παρκάρει κάθετα στον δρόμο;
    Εννοών την αντιδήμαρχο Καστοριάς, όχι της Ουγκάντας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/12/12

    Άμα είναι έτσι οι ειρηνοποιοί... χαθήκαμε!
    Μόνο για λογοπαίγνιο ταιριάζει ο τίτλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος15/12/12

    ... διασκέδασε τις καταγγελίες των δημοτικών υπαλλήλων...

    Καλά το γράφετε κ. Μπαϊρακτάρη! Όπως κι αν το εννοεί κανείς. Αν και είναι προτιμότερη η ψυχαγωγία από τη διασκέδαση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος15/12/12

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος16/12/12

    Αλληλούια! Αλληλούια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ