18.5.13

ΟΔΟΣ: Μια Κεφαλονίτισσα μέσα απ’ το Αργοστόλι


ΟΔΟΣ 14.2.2013 | 679


«Το ΤΕΙ Καστοριάς, αποκτά πλέον… “ταυτότητα“»

Η ιστορική αυτή δήλωση (απάντηση) καταγράφτηκε σαν μια από τις πρώτες αντιδράσεις της βουλευτή της Ν.Δ. στην Καστοριά κ. Μαρίας Αντωνίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά». Η οποία, φάνηκε να παρουσιάζει το μαύρο, άσπρο. Ή έστω, προτίμησε να δει το ποτήρι μισογεμάτο παρά μισοάδειο. Έστω κι’ αν είχε στραγγίσει και ραγίσει.

Παρεμπιπτόντως βέβαια η εφημερίδα ΟΔΟΣ, ποτέ δεν συντάχθηκε με όσους για κάθε εμπόδιο και δοκιμασία της περιφέρειας κατηγορούν το κράτος της Αθήνας. Αλλά το συγκεκριμένο σχέδιο για διαβούλευση που αφορά την μεταρρύθμιση στον χώρο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην επικράτεια, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η συρρίκνωση του ΤΕΙ στην Καστοριά και πίσω από τις λέξεις, η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μάλλον θα του πήγαινε καλύτερα ο τίτλος «Αθήνα» και όχι «Αθηνά».

Όχι βέβαια επειδή η Αθήνα αποδεικνύεται η μεγάλη ωφελημένη από την αναδιάταξη των σχολών και των εδρών των ιδρυμάτων. Αλλά κυρίως διότι όλες οι προσεγγίσεις που καταγράφονται, είτε στο επίπεδο της κυβέρνησης και των κομμάτων, είτε στο επίπεδο του κεντρικού αθηναϊκού ηλεκτρονικού και γραπτού τύπου, ακόμη και αν δεν έχουν συγκεντρωτικά χαρακτηριστικά, γίνονται με οπτική γωνία made in Athens. Συνοδεύεται μάλιστα από επιστημονικοφανή ακαδημαϊκά επιχειρήματα διανθισμένα με δόσεις ειρωνείας, σε ένα βαθμό δικαιολογημένης, για την κάθε ράχη και ραχούλα που έχει την Σχολή της.

Αποδεικνύουν όμως, αν μη τι άλλο, άγνοια της ζοφερής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα μικρά αστικά κέντρα της περιφέρειας. Κυρίως μάλιστα όσα (π.χ. μεσαίες ή μικρές πόλεις, όπως η Καστοριά) που για ιστορικούς ή αντικειμενικούς λόγους, δεν διαθέτουν βιομηχανία, ούτε έχουν την πολυτέλεια της σανίδας επιβίωσης στους πρωτογενείς τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Ώστε εξαναγκάζονται να αντιμετωπίζουν ως αναπτυξιακό μοχλό, τις σχολές και τα τμήματα.

Αλλά πώς να προσεγγίσουν διαφορετικά την κατάσταση που διαμορφώνεται εκεί στην Αθήνα, όταν η ίδια βουλευτής, τουλάχιστον στην αρχή δεν αρκέστηκε στην θριαμβολογία της, για την «ταυτότητα» που αποκτά επιτέλους το ΤΕΙ Καστοριάς, και συμπλήρωσε με τις ίδιες δηλώσεις της, απαντώντας με αθώες απορίες: «Καταστροφή; Καταστροφή όσον αφορά ποιό κομμάτι;» Και καλοπροαίρετες νουθεσίες του είδους! «Μην μπαίνουμε σε λογικές τοπικής οικονομίας. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, δεν πρέπει να εκλαμβάνει την τοπική οικονομία στενά, αλλά διευρυμένα».

Η αλλαγή πλεύσης που ακολούθησε η ίδια στην συνέχεια, με την ολοκληρωτική αναδίπλωσή της, σε βαθμό μάλιστα που τέθηκε επικεφαλής των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των δύο κομμάτων (Ν.Δ και ΠαΣοΚ) δείχνει βέβαια ένα βαθμό ρεαλισμού. Ωστόσο βρέθηκε σε μονόδρομο με αποτέλεσμα να μην διακρίνεται πολιτική γενναιότητα απ’ αυτή την μεταμόρφωση. 

Προφανώς (;) αν κάποια στιγμή αποφασίσει η αμυντική κοινότητα, και τέλος πάντων αυτοί που χαράζουν το δόγμα και την διάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων στην χώρα, να αποσύρουν τα υπολείμματα της ταξιαρχίας, η βουλευτής θα μπορεί να συμβουλεύσει τον πληθυσμό ότι δεν πρέπει να «μπαίνουμε σε λογικές τοπικής οικονομίας», αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν το αναφαίρετο και αυτονόητο δικαίωμα, να μην εκλαμβάνουν στενά, …με όρους τοπικής οικονομίας την ανάπτυξη των στρατιωτικών μονάδων στην χώρα. Τάδε έφα. 

Αυτά (μεταξύ άλλων) που δήλωσε η βουλευτής Καστοριάς, καθώς και οι αμήχανες αντιδράσεις του δημάρχου Καστοριάς που «αδειάστηκε» από τις εξελίξεις, ενώ μερικές ημέρες πριν θριαμβολογούσε, προδίδουν βέβαια ότι οι δυο τους, αν μη τι άλλο, έχουν στενή συνεργασία, και ότι «μαζί μπορούν καλύτερα». 

Πίσω από τις προκαταβολικές διθυραμβικές ανακοινώσεις του κ. δημάρχου, μοιάζει να βρίσκεται η βουλευτής, και αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος, για τον οποία η ίδια αρχικά δήλωσε περίπου ενθουσιασμένη, με το επιφώνημα «επιτέλους». Προφανώς βέβαια, αν αντίστοιχες γκάφες είχε κάνει ο βουλευτής του ΣυΡιζΑ-ΕΚΜ κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, θα είχαν -όπως με αφορμή άλλα δικά του λάθη στο πρόσφατο παρελθόν- ξεσηκωθεί ακόμη και οι πέτρες. Αλλά για την περίπτωση των πιο πάνω, μέχρις στιγμής επικρατεί σιωπή ιχθύος. 

Όχι ότι στην ουσία τους, αυτά που αρχικά δήλωσε η κ. Μ. Αντωνίου είναι λάθος. Θα περίμενε όμως κανείς να τα ακούσει από κάποιον που κατά κανόνα δεν υπόσχεται τα ακριβώς αντίθετα. Ή ακόμη περισσότερο από κάποιον που έχει φροντίσει, ή άρχισε να φροντίζει, ώστε να εξασφαλιστούν μοχλοί και ευκαιρίες ανάπτυξης και δουλειάς για την Καστοριά.

Με τις έννοιες αυτές, η πρωτοβουλία των υπολοίπων (αντιπεριφερειάρχη, δημάρχων και άλλων) μηδέ των προέδρων κομματικών οργανώσεων να τεθούν υπό την γενική διεύθυνσή της, για να φανούν τάχα ενωμένοι στην ηγεσία του υπουργείου, είναι λάθος ολκής. Φαινομενικά ενώνει, αλλά κυριολεκτικά αποδεκατίζει την τοπική κοινωνία, αφού θα αρκέσει ακόμη και ένα και μοναδικό καίριο κτύπημα για να θρυμματίσει τις αντιστάσεις του τόπου, στην περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν δυσάρεστα.

Με αυτό τον τρόπο βέβαια, η βουλευτής Καστοριάς πετυχαίνει να κάνει συνυπεύθυνούς της για την όποια εξέλιξη,  ακόμη και φορείς που δεν έχουν καμμιά ευθύνη, για ζητήματα πρωτίστως της δικής της αρμοδιότητας. Ο μοναδικός που φαίνεται να απέφυγε την παγίδα εμπλοκής του στα σχέδια κατακερματισμού του πολιτικού κόστους απ όσα έγιναν μέχρι τώρα και από ένα πιθανό ναυάγιο, είναι ο βουλευτής του ΣυΡιζΑ κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. Προκαλώντας τις απορίες της ντάμας του στον χορό. 

Βεβαίως οι άσχημες εξελίξεις στο θέμα των ΤΕΙ, που πλήττει πρωτίστως γειτονικά της Καστοριάς ημιαστικά κέντρα και προπαντός τις καφετέριες και τα μπαρ, ξεσήκωσε τον πολιτικό κόσμο. Συσκέψεις επί συσκέψεων, ψηφίσματα, πρωτοβουλίες και κινήσεις συλλόγων και πολιτών, σε υπερβολικό βαθμό, ώστε εύλογα να προκαλούνται συνειρμοί και απορίες, για ποιο λόγο δεν καταδέχτηκαν εγκαίρως μια σύσκεψη, έστω και για τα μάτια, για το θέμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής όλοι οι ιθύνοντες; 

Η τελευταία δε «απόφαση» του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς αποτελεί ατελείωτο ευχολόγιο, χωρίς την παραμικρή πρακτική χρησιμότητα και θεσμική εξήγηση.

Άλλοι πάλι, και ειδικά από την Νέα Δημοκρατία, όπως ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημ. Σαββόπουλος που αντέδρασε ακαριαία και με εκνευρισμό αλλά και ειλικρίνεια συναισθημάτων, και στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Δημ. Καραμανίδης, παρά το γεγονός ότι δεν έχει κανένα πολιτικό αξίωμα ή αποφασιστική αρμοδιότητα, απειλώντας με τις παραιτήσεις τους, έδειξαν ότι έστω και στο επίπεδο της ρητορικής, υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται υπόλογοι, και δεν κρύβονται πίσω από λέξεις και το δάκτυλό τους. Όταν δεν αναλώνουν ατέλειωτες ώρες, σε ραγκουτσάρια, χορούς πανηγύρια πίτες και λοιπές εθιμοτυπίες. 

Την π. εβδομάδα σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ΟΔΟ ο συμπολίτης κ. Ιωάννης Μαλεγκάνος, έθεσε μέσω του δημάρχου Καστοριάς, σε ολόκληρη την πολιτική εκπροσώπηση της περιοχής και ειδικά της πόλης ερωτηματικά και προκλήσεις, που θα μπορούσαν να εννοηθούν ως σκέψεις για μια νέα προσέγγιση της Καστοριάς «του μέλλοντός μας». Να απαγκιστρωθεί νοοτροπία και φιλοδοξίες από επιδερμικούς στόχους και άψυχες φιλοδοξίες. 

Καθώς πέρασαν ήδη δέκα πέντε ημέρες, χωρίς να φαίνεται οποιαδήποτε αξιοσημείωτη αλλαγή σ’ αυτά που σχεδιάζονται και υποβαθμίζουν -όπως και να το δει κανείς- την Καστοριά, προσφέρονται αφορμές για αλλαγή στρατηγικής και πλεύσης για τον τόπο. Να πάψει να αποτελεί φιλοδοξία η μετατροπή της τοπικής κοινωνίας σε παράρτημα. 

Βεβαίως, στις απορίες και τα ερωτηματικά των ημερών και τις προκλήσεις, έχει τοποθετηθεί με τον δικό της τρόπο, η βουλευτής Καστοριάς η οποία εγκιβωτίζει -όχι όμως σαν Νώε- όλους τους συνάρχοντες και προύχοντες, για να μπορεί να ισχυριστεί «μαζί τα φάγαμε» τα ψίχουλα. 

Πάντως οι φήμες που επιμένουν ότι εθεάθη τις τελευταίες ημέρες στην Κεφαλλονιά, αναζητώντας κάποιο προηγούμενο από συμπάσχοντες και συμπάσχουσες Κεφαλλονίτες και Κεφαλλονίτισσες, προφανώς ελέγχονται για την ποιητική αδεία προέλευσή τους. Άλλο τόσο όμως ελέγχεται ως αναπάντητο το τρομερό δίλημμα που έθεσε η ίδια, στις ίδιες πρώτες βιαστικές και αγχωμένες δηλώσεις της, με το περίφημο «δηλαδή η τοπική οικονομία στο Αργοστόλι, θα μείνει μηδέν;»

Ξέρω εγώ; Θα μπορούσε να είναι η απάντηση, μιας οποιασδήποτε Κεφαλονίτισσας, ακόμη και έξω από το Αργοστόλι.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Φεβρουαρίου 2013, αρ. φύλλου 679

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/5/13

    Αγαπητή ΟΔΟΣ
    ομολογουμένως ένα από τα καλύτερα άρθρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/5/13

    Η πολιτική παρακμή της Καστοριάς εκφράζεται απόλυτα από την κυρία Αντωνίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ