29.5.13

ΟΔΟΣ: Οκτώ και πλέον χρόνια



Η φωτογραφία είναι από μια πόλη -Καστοριά λέγεται- στην οποία επιτρέπεται σε ιδιώτες, -αν δεν ενθαρρύνονται κιόλας- να πράττουν ό,τι τους ευχαριστεί. Να κατεδαφίζουν τα βυζαντινά τείχη αρχικά για να κτίσουν το δικό τους parking. Να γεμίζουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια με τις πινακίδες τους. Να αφήνουν μπάζα όπου βρουν. Να καταστρέφουν τα δημοτικά φώτα χωρίς να καλούνται να τα αποζημιώσουν. Να υποδαυλίζουν τις τυχαίες πυρκαγιές διατηρητέων ή να προκαλούν την κατάρρευσή τους, όχι επειδή αδιαφορούν ή αδυνατούν να ανταποκριθούν στην συντήρηση, αλλά αποκλειστικά και μόνο για να ανεγείρουν νέο κτίσμα στην θέση του ενοχλητικού διατηρητέου.

‘Ολα αυτά τα φαινόμενα, που βεβαίως δεν είναι τωρινά μόνο και δεν προκλήθηκαν αποκλειστικά από την παρούσα δημοτική αρχή. Ωστόσο η επιδείνωση της αυθαιρεσίας αποτυπώνει και το μέτρο της εσωτερικής της κρίσης.

Είναι η ίδια πόλη, ως οργανωμένο υπό τον Δήμο κοινωνικό σύνολο, που ανέχεται από ιδιώτες τον αποκλεισμό από την κυκλοφορία δημοτικού δρόμου, ο οποίος κατά το μεγαλύτερο πλάτος του έχει καταπατηθεί για πάνω από 8 χρόνια τώρα, με λαμαρίνες και καδρόνια με την δικαιολογία ότι το παρακείμενο διατηρητέο που κάποτε δέσποζε στο σημείο, είναι ετοιμόρροπο. (Σήμερα φυσικά δεν υπάρχει ούτε το διατηρητέο, παραμένουν μόνο οι λαμαρίνες-προπέτασμα).



Και όλα αυτά στο μαλακό υπογάστριο της πιο «παραδοσιακής» γειτονιάς της Καστοριάς και εννοείται της πιο τουριστικής. Χωρίς ποτέ οι δημοτικές υπηρεσίες να φροντίσουν σε συνεννόηση με τους ιδιώτες και με δαπάνη τους να οργανώσουν ένα τρόπο προστασίας των διερχομένων που να μην προϋποθέτει και να μην ανέχεται την κατάληψη του δρόμου.

Είναι φυσικά η ίδια πόλη, στην οποία κάθε ένας μπορεί να καταστρέφει τους δημοτικούς δρόμους (προκαλώντας φθορές ή ανοίγοντας τομές), να εγκαταλείπει αυτοκίνητα, μπάζα, μηχανήματα όπου βρει. Χωρίς να αισθάνεται ότι είναι και ο ίδιος υπόλογος.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Φεβρουαρίου 2013, αρ. φύλλου 680


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/5/13

    ΝΤΡΟΠΗ!
    ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ, Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ!
    ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/5/13

    Ο νόμος της "εξέλιξης και της προόδου" στην Ελλάδα:
    1. Διατηρητέο-ετοιμόρροπο-κατεδαφιστέο (βάλε με το νου σου τώρα τί καρκατζουλιό θα χτιστεί εκεί!).
    2. Έστω παράδεισος παρά θιν' αλός-άμεσα καταπατητέος/χρησικτησία κλπ -νομιμοποιημένο αυθαίρετο δια των διόδων, των παρόδων και των τριόδων η ασχήμια που θα προκύψει πλάι στο κύμα...
    Είμαστε κάτοικοι της χώρας που δεν μας αξίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το στενάκι αυτό είναι "η σκάλα του Γιαννάκη" και αποτελεί σημαντικό σταθμό στη λαογραφική περιήγηση του www.culture 8.gr
    Περισσότερες πληροφορίες για την τοποθεσία:http://www.imma.edu.gr/macher/hm/hm_main.php?el/C3.4.1.2.html
    και εδώ για τα αρχοντικά της Καστοριάς
    http://istorikakastorias.blogspot.gr/2011/07/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ