15.8.14

ΟΔΟΣ: Αισιόδοξα μηνύματα - θετικές εξελίξεις




Με την υπ' αριθμ. 1675/2014 απόφαση του Ε' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο εκδίκασε την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του υπουργού που έκρινε ότι δεν έπρεπε να κηρυχθεί διατηρητέο το κτήριο του στρατοπέδου "Μαθιουδάκη", η υπόθεση παραπέμφθηκε στην δικάσιμο της 4ης Ιουνίου 2014 σε επταμελή σύνθεση του ίδιου Δικαστηρίου, αν και η πλειοψηφία των δικαστών (3 έναντι 2) τάχθηκαν σαφώς υπέρ της ακύρωσης της απόφασης με το σκεπτικό ότι το κτήριο έπρεπε να κηρυχθεί διατηρητέο.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα και εξέλιξη, η οποία επιτρέπει σε όσους πίστεψαν στην σκοπιμότητα σωτηρίας του ιστορικού κτηρίου, να αισιοδοξούν ότι στο τέλος το Συμβούλιο της Επικρατείας, και με την επταμελή του σύνθεση θα ταχθεί, όπως και με την πενταμελή σύνθεση υπέρ της ακύρωσης της απόφασης. Ώστε να σωθεί έτσι στο τέλος το ιστορικό αυτό κτήριο.

Και να εμπεδωθεί στους πολίτες το αίσθημα ότι το κράτος δικαίου αποτελεί ακατάλυτη αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος, ιδίως μετά τις απίστευτες δηλώσεις πολιτικών προσώπων, επί του θέματος και ιδίως της βουλευτή Καστοριάς κ. Μαρίας Αντωνίου (Νέα Δημοκρατία), η οποία συμβάλλοντας σε κλίμα ανύπαρκτων διλημμάτων, τοποθετούνταν επί του ζητήματος σαν να πρόκειται για διαμάχη φίλων - αντιπάλων της Ελληνικής Αστυνομίας (αφού εκεί προορίζονταν να ανεγερθεί το νέο αστυνομικό μέγαρο Καστοριάς) και όχι για ζήτημα προστασίας του πολιτιστικού και μνημειακού περιβάλλοντος, και του ιστορικού υπόβαθρου της Καστοριάς.

Η απόφαση, που είναι πολυσέλιδη και από την μελέτη της αναμένονται χρήσιμα συμπεράσματα, δικαιώνει τους έως τώρα νομικούς χειρισμούς των υπερασπιστών του σωματείου "Σπασμένο Ρόδι" που άσκησε την αίτηση ακύρωσης και ανέλαβε την ευθύνη της διεκδίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΟΔΟΥ, στις κρίσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν ανήκουν στα ζητήματα που παραπέμπονται, για τελική κρίση, περιλαμβάνεται και απόφαση ότι αναρμοδίως εκδόθηκαν άδειες κατεδάφισης του διατηρητέου κτηρίου (όπως και η άδεια ανέγερσης) και ακριβώς σ' αυτές, εστιάζεται η πεποίθηση ότι διαμορφώθηκε νέο τοπίο στην υπόθεση, αφού ούτως ή άλλως οι επιμέρους αυτές πράξεις (άδειες) κρίθηκαν άκυρες!

Υπενθυμίζεται επίσης ότι είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο και σελίδα στην οποία εκφράζονταν επώνυμα (ή και όχι) οι υποστηρικτές της διάσωσης και στην οποία καταγράφτηκαν κραυγαλέες απουσίες.

Σε κάθε περίπτωση καλούνται ήδη αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες να αποδείξουν ότι στους πολλούς μήνες που μεσολάβησαν μέχρι την έκδοση της απόφασης, έλαβαν κάθε μέριμνα ώστε να προετοιμάσουν και υποστηρίξουν εναλλακτική πρόταση, για την ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου, με σεβασμό στο διατηρητέο κτήριο και την δικαστική απόφαση, που είναι πολύ πιθανό να εμμείνει στα ίδια.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Μαΐου 2014, αρ. φύλλου 740.



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


3 σχόλια:

  1. Τασούλης ο ηλεκτρολόγος15/8/14

    Φίλε Παναγιώτη, μεγάλη η χάρη σου !
    Άφησα τη μεσημεριανή σιέστα για να σε στείλω τους χαιρετισμούς και τις ευχές μου από την ξενιτιά.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !
    Ελπίζω να μη πήγες διακοπές στο άλλο ημισφαίριο και σε βρούν οι ευχές μου αφού περάσει η γιορτή σου.
    Βάλε κι εσύ Χριστιανέ μου μια από κείνες τις ωραίες Εικόνες, Δεκαπενταύγουστος σήμερα, να σε ευχηθούμε οι φίλοι και οι φίλες στην ΟΔΟ !
    (αμάν πια βρε παιδιά ! πότε θα συνενοηθούμε εδώ πέρα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά Παναγιώτη, όπου κι αν βρίσκεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/8/14

    Τις θερμότερες ευχές στον εκδότη μας και σε όλους/ες που γιορτάζουν σήμερα. Με υγεία και ευτυχία,..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ