11.10.14

Λόγος & Αντίλογος

Θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κύριε Διευθυντά,

Στο τοξικολογικό διεθνές περιοδικό «Κλινική τοξικολογία 2013», δημοσιεύτηκε πρόσφατα άρθρο του L. Schep και θέμα τον θάνατο του Μ. Αλέξανδρου από δηλητηρίαση άσπρου κρίνου που έριχναν στο κρασί του οι πολεμικοί και πολιτικοί του αντίπαλοι. Αυτό γινόταν επί 10 ημέρες που γινόταν το τρικούβερτο γλέντι με πολλά ποτά, γυναίκες διαφόρων διαθέσεων και γινόταν προς τιμήν του φίλου του Μ. Αλέξανδρου, Μήδιου, που θα έφευγε την άλλη ημέρα για πολεμική επιχείρηση. Η γενική όμως γνώμη είναι ότι ο Μ. Αλέξανδρος πέθανε από ελονοσία την οποία πολλοί παλαιοί Καστοριανοί γνωρίζουν διότι κάθε τόσο τους (μας) έπιανε το γνωστό ρίγος που αποτελεί προοίμιο του επερχόμενου υψηλού πυρετού και ιδρώτες. Πάνω σε αυτό γράφτηκαν πολλά βιβλία με αντικρουόμενες απόψεις. Πάντως τα τρία συμπτώματα ήταν φανερά, έντονα και βασανιστικά.

Στο άρθρο του δρ. L. Schep γίνεται μνεία και υποθετικό συμπέρασμα ότι ο Μ. Αλέξανδρος είχε πολλούς εχθρούς στο στράτευμα του, που ήθελαν τον θάνατο του και επομένως δεν ήταν αυτός που μαθαίναμε και διδασκόμασταν στα σχολεία μας και επομένως η σκέψη μου πάει στην απομυθοποίηση αυτού (Μ. Αλεξάνδρου) και την απαξίωση κάθε ικανότητος σε πολλούς τομείς. Αυτό αποσκοπεί σε ακόμα και πιθανή αλλαγή εθνότητας και ακόμα πιο πέρα βλέπω σκοπιανό δάκτυλο για να αλλάξει τελείως ότι ξέρουμε για τον Μ. Αλέξανδρο. Ίσως έτσι δικαιολογούν τα αγάλματα του στα Σκόπια και την πίστη τους στην (ανύπαρκτη) σκοπιανική Μακεδονικά εθνότητα που επιζητούν διεθνώς. Αυτά ίσως να φαίνονται τώρα φανταστικά και υποθετικά, αλλά αν επισκεφθεί κανείς τα Σκόπια και συζητήσει με εξέχοντες ή μη παράγοντες, πιθανόν να τα δεχτεί.

Όσον αφορά στο θάνατο του εδώ μπορείς να αποδείξεις με ιατρικά δεδομένα τα οποία παρουσιάσθηκαν από πολλούς συγγραφείς από τα οποία έβγαινε το συμπέρασμα ότι μπορούμε κάλλιστα να αποδώσουμε το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου ότι προήλθε από ελονοσία με υποθετική συνέργεια με συνύπαρξη άσπρων κρίνων (και άλλων βοτάνων) που έριχναν στο κρασί τους οι εχθροί και αυτοί που ζητούσαν τον θάνατο του. Υπάρχει βέβαια μια μικρή πιθανότητα άγνωστης συνέργειας συστατικών του κρίνου και ελονοσίας, για την οποία δεν μας λέει τίποτα ο δρ. L. Schep και η άλλη εκδοχή του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου από την γνωστή ελονοσία που είχαν παρατηρήσει οι φίλοι του, δεδομένου ότι εμφάνιζε τα τρία χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτής, δηλαδή ρίγος (υπερβολικός), πυρετός (υψηλός) και ιδρώτας ακατάσχετος. Αυτά είναι γεγονότα και τα μόνα διαπιστωμένα ιατρικά στοιχεία ενώ τα άλλα δηλαδή της δηλητηρίασης είναι υποθετικά και παρατραβηγμένα...

Το γιατί να θέλουν και επιδιώκουν μερικοί να αποδείξουν ότι ο Μ. Αλέξανδρος δεν πέθανε από ελονοσία αλλά από δηλητηρίαση με γνωστά φυτά, που έριχναν στο κρασί του, οι δήθεν φίλοι και συνεργάτες του, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο του και όχι τα απροσδιόριστα και πιθανόν μη υπαρκτά δηλητήρια. Αναλύσεις του άσπρου κρίνου για την εύρεση θανατηφόρων τοξικών συστατικών, δεν αναφέρονται στο άρθρο του δρ. L. Schep και επομένως ο δρ. L. Schep παρουσιάζει τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου ως έναν θάνατο από μη υπαρκτό και χημικά διαπιστωμένο δηλητήριο.Δηλητηρίαση στην Τοξικολογία σημαίνει ύπαρξη καθορισμένης χημικής ουσίας ή μείγμα αυτών. Τα φυτά έχουν εκατοντάδες τοξικές και ατοξικές ουσίες αλλά καμιά από αυτές δεν παρουσιάζει ο δρ. L. Schep. Άρα για την ελονοσία έχουμε αδιάσειστα στοιχεία ύπαρξης με τα χαρακτηριστικά συμπτώματα (ρίγος, υπερθερμία και ιδρώτες), ενώ για την δηλητηρίαση έχουμε μόνο υποθέσεις, υποψίες και έωλες υποθέσεις ότι ο θάνατος προήλθε είτε από τοξικά φυτά ή τοξικά φυτά και ελονοσία.

Η τρίτη περίπτωση αφορά μόνο την ελονοσία ενώ η τέταρτη περίπτωση αν και δελεαστική δεν αποδεικνύεται επιστημονικά. Τα συμπεράσματα δικά σας και δικά μου. Αυτά τα έγραψα στον δρ. L. Schep και περιμένω απάντηση. Ίσως δεν απαντήσει. Εμείς όμως έχουμε τρεις σαφώς διακρινόμενες απόψεις δηλαδή 1) θάνατος μόνο από ελονοσία, 2)θάνατος από ελονοσία μαζί με δηλητηριώδη χόρτα ή 3) τέλος θάνατος από ελονοσία συμπαραμαρτούντων άλλων, αγνώστου συστάσεως και τοξικότητος ουσιών.Άρα μόνο ο θάνατος από ελονοσία είναι ο πιο πιθανός, με υπόνοια ενίσχυσης αυτού από άλλους παράγοντες, αλλά όχι τοξικούς ή δηλητηριώδεις αφού λείπουν τα ανάλογα συμπτώματα.

Με τιμή, 
Αναστάσιος Β. Κοβάτσης
καθηγητής δρ. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Ιουνίου 2014, αρ. φύλλου 744Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ