27.10.14

Λόγος & αντίλογος

Κύριε Διευθυντά,

Στην έγκριτη εφημερίδας σας δημοσιεύθηκαν δύο εμπεριστατωμένες, αλλά αντικρουόμενες απόψεις, από την μια μεριά των προσώπων του ΣυΡιζΑ και από την άλλη πολλών Καστοριανών, ως του συναδέρφου και δωρητή του αρχοντικού του κ. Αναστάσιου Κ. Πηχιών, που αφορούσαν την ανάπτυξη ή όχι, της εκτροφής των γουνοφόρων ζώων στην Δυτική Μακεδονία (Καστοριά και Σιάτιστα).

Πριν ένα χρόνο είχα γράψει ως καθηγητής επί εικοσαετίαν, της βιοχημείας και τοξικολογίας στην Κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ, ένα μακροσκελές άρθρο για την παραπέρα ανάπτυξη της εκτροφής των γουνοφόρων, ως λύση στην ερχόμενη οικονομική κρίση, αλλά δεν δημοσιεύτηκε ίσως γιατί ερχόταν σε αντίθεση με τις γνώμες μικροκομματικών θέσεων του Συ ΡιζΑ και άλλων οικονομικών παραγόντων. Η επελθούσα κρίση με επιβεβαίωσε και τώρα η κρίση φαίνεται να βαθαίνει σε βάρος της Καστοριάς και της οικονομίας της.

Με το σημερινό μου σημείωμα από την μια μεν μεριά επικροτώ και συγχαίρω τον ιατρό κ. Α. Πηχιών για την θαρραλέα γνώμη του και από την άλλη εκφράζω την έκπληξή μου όπως και ο κ. Α. Πηχιών, που βρίσκονται δήθεν Καστοριανοί να βάλλουν κατά της εκτροφής χωρίς να διατυπώνουν ευθέως αν η γνώμη τους είναι επίσημη γραμμή του ΣυΡιζΑ ή αν είναι προσωπική τους γνώμη και θέση. Ποιοί είναι όμως αυτοί οι κύριοι που υπογράφουν ως συντονιστές του τομέα περιβάλλοντος και οικολογίας, δηλαδή ποιοι συμφωνούν με την γνώμη τους και ποια η ευνοϊκή δράση τους στους δύο οικολογικούς τομείς της Καστοριάς, διότι εγώ επί πεντηκονταετίας ασχολούμαι με τα δύο βασικά περιβαλλοντολογικά θέματα της Καστοριάς (λίμνη και εκτροφές ζώων), με μελέτες, αναλύσεις και μέλος της αναλόγου επιτροπής της ΕΕ.

Επιστημονικά λοιπόν και οικονομικά, η Καστοριά θα επιζήσει αν αναπτύξει την εκμετάλλευση της λίμνης και των γουνοφόρων (εκτροφή, δέψη, συρραφή και εμπόριο) όπως έκαναν, επί πολλά χρόνια και τώρα οι σκανδιναβικές χώρες και οι ΗΠΑ που κρατούν τα σκήπτρα της εκτροφής.

Όσον αφορά στην προστασία των γουνοφόρων ζώων, από τους ψευδοοικολόγους, κατά την δήλωση του φίλου μου, δεν τους χρειάζεται, παρά τον χειμώνα να τους βγάλουν τα παπούτσια (αφού φτιάχτηκαν από σκοτωμένα ζώα) και να τους αφήσουν να περπατούν στο χιόνι με γυμνά πέλματα. Θα τους αρέσει; Ή θα πηδάνε σαν καλικάντζαροι; Το κίνημα των οικολόγων διεθνώς ξέφτισε και μόνο στην Ελλάδα ή μόνο στην Καστοριά μεγαλουργεί με απελευθέρωση μινκ στους δρόμους και να ζητάει να απαγορευθεί η εκτροφή τους. Δυστυχώς παρασύρθηκαν σε αυτό οι κομματάρχες του ΣυΡιζΑ.

Ομολογώ όμως ότι εκπλήσσομαι διότι δεν βλέπω καμιά σοβαρή αντίδραση των διαφόρων θεσμικών και άλλων φορέων της Καστοριάς και Σιάτιστας, αλλά όταν θα φτάσει ο κόμπος στο χτένι θα αρχίσουν οι παρελάσεις με μαύρες σημαίες!

Θα μπορούσα να γράψω πολλά για το παραπάνω θέμα, αλλά η οικονομία του πολύτιμου χώρου σας με αναγκάζει να περιορισθώ σε μια απλή θέση μου χωρίς υπερβολές και κομματικές εξάρσεις.

Με τιμή,
Αν. Β. Κοβάτσης
καθηγητής πανεπιστημίων (ΑΠΘ, Γάνδης, Βελγίου, Τριπόλεως, Λιβύης και πανεπιστημίου Νίχον Τόκυο Ιαπωνίας)


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιουλίου 2014, αρ. φύλλου 747


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ