16.9.15

Λόγος & αντίλογος

Κύριε Διευθυντά

Tο θέμα αυτό των δύο Ελλάδων το έχω αναλύσει στο παρελθόν, αλλά τα ΜΜΕ δεν μας αφήνουν να το ξεχάσουμε και καθημερινά περιγράφουν και μας θυμίζουν ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες. Η μία αποτελείται από καθάρματα που σκοτώνουν γέρους και γριές με απάνθρωπο τρόπο, για να οικονομήσουν την δόση τους, και στον άλλο δημοσιογραφικό χώρο με υπερηφάνεια καταγράφονται λαμπρές διεθνείς επιτυχίες, κυρίως νέων ελληνοπαίδων, ηλικίας 16-25 ετών. Έτσι η ειδησεογραφία μας πληροφορεί ότι στις ΗΠΑ μια ομάδα νεαρών Ελλήνων κατόρθωσε να διαμορφώσει εργαστηριακή μέθοδο πρωίμου διαγνώσεως του Έμπολα με τεράστια σημασία σε διεθνές επίπεδο.

Παρόμοιες επιτυχίες αναφέρονται καθημερινά στον διεθνή τύπο, αλλά δυστυχώς δεν τυγχάνουν ανάλογης ελληνικής προβολής. Και να σκεφθεί κανείς ότι τα παιδιά αυτά, έφυγαν ή μετανάστευσαν από εδώ διότι ήταν άνεργα και πήγαν εκεί για να έχουν ένα κομμάτι ψωμί ή να πετύχουν μια επιστημονική έρευνα διότι εδώ καμιά επιστημονική έρευνα δεν χρηματοδοτείται.

Δεν ξέρω αν ο επικεφαλής ή όλοι οι μετέχοντες στην επιστημονική ομάδα που διαμόρφωσε την μέθοδο διαγνώσεως του Έμπολα πήρε καμιά μεγάλη αμοιβή για την επιτυχία τους αυτή, αλλά τα ΜΜΕ μας πληροφόρησαν ότι τις τρείς πρώτες συσκευές που κατασκευάζουν θα τις στείλουν δωρεάν στη Σιέρα Λεόνε να τις χρησιμοποιήσουν για διαγνωστικούς σκοπούς. Έτσι τα Ελληνόπουλα απέδειξαν ότι πήγαν στις ΗΠΑ όχι για να πλουτίσουν, αλλά για να ζήσουν και να προσφέρουν δωρεάν στην επιστήμη και την κοινωνία.

Ορθώς λοιπόν ο σεβαστός ακαδημαϊκός και καθηγητής Κ.Ι. Δεσποτόπουλος, περιγράφει αναλυτικά τη διαφορά μεταξύ Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων επισημαίνοντας ότι η προσφορά των Ελλήνων διαχρονικά και σημειολογικά, έναντι των Ευρωπαίων, είναι ότι οι Έλληνες και η Ελλάδα πάντα, εδώ και 4.000 χρόνια, πρόσφεραν στην ανθρωπότητα πνευματική τροφή και συνέβαλαν δημιουργικά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και αναγέννηση αυτής.

Τα δύο παραπάνω παραδείγματα δηλαδή τα παιδιά-καθάρματα που σκοτώνουν γέροντες και γερόντισσες και τα άλλα που δημιουργούν επιστημονικές επιτυχίες, εδώ και στο εξωτερικό, δείχνουν τις δύο Ελλάδες και θα πρέπει να μειώσουμε τους πρώτους και να αυξήσουμε βοηθώντας παντοιοτρόπως τους δεύτερους, που είναι μεν πάρα πολλοί, αλλά δεν φαίνονται και δεν επιβραβεύονται από το κράτος. Εδώ φταίνε και τα ΜΜΕ που πρέπει κάθε ημέρα να προβάλουν τις επιτυχίες των ελληνοπαίδων εδώ και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα, εδώ και 4.000 χρόνια από την εποχή του Ομήρου κτίζουν συνεχώς το πνευματικό της αξεπέραστο πνευματικό της οικοδόμημα και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Ας μου βρει ένας μια χώρα όπου επί 4.000 χρόνια όλα να είναι συνεχώς τα ίδια, από την δημιουργική μας γλώσσα και τα έθιμα, αλλά και μέχρι τη καταστρεπτική διχόνοια και αλληλοφάγωμα.

Η δημιουργική αξεπέραστη δουλειά και δεξιοτεχνία των γουναράδων μας, ας αποδείξει ότι είναι συνεχιστές και δημιουργικοί όπως οι πρόγονοί μας, αλλά χωρίς μαλώματα και έριδες, που υπήρχαν και τότε, ώστε κάθε χρόνο να αυξάνει και να προβάλλεται παντού και έτσι θα γίνει διεθνώς ο ομφαλός της γουνοποιίας και των γουνοποιών. Οι άνθρωποι και τα υλικά υπάρχουν και με λίγη αλλαγή νοοτροπίας θα έρθει η επιτυχία και οικονομική ανάκαμψη. Το νέο εκθετήριο το αποδεικνύει.

Με τιμή,
Αναστάσιος Βασ. Κοβάτσης
καθηγητής ΑΠΘ

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Μαΐου 2015, αρ. φύλλου 787




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ