29.9.15

Λόγος & αντίλογος




Αγαπητή Οδός,

Eίναι αλήθεια, ότι αυτήν τη φορά το σκεφτόμουν αρκετόν καιρό, αν έπρεπε να σου γράψω ή όχι. Όταν όμως, είδα σήμερα το πρωί το γράμμα της Νένης Τσαδήλα από 18 Δεκεμβρίου 2014, ούτε σαράντα μέρες από τότε που μας άφησε γεια, στο ιστολόγιό σου, δεν άντεξα πια τη σιωπή.

Από πού να αρχίσω; Μήπως από το φεστιβάλ του ΔηΠεΘε Κοζάνης, που θα διαθέτει και λεωφορείο για να πηγαινοερχόμαστε στις παραστάσεις; Η Κοζάνη βέβαια, πολύ καλά κάνει. Θάθελα ωστόσο, να ρωτήσω τις αρμόδιες δημοτικές μας αρχές αν αυτό εννοούσαν με πολιτιστική προσφορά στην πόλη μας και μετά δάκρυα που έχυσαν για τη Νένη. Έτσι κι αλλιώς, στην Περιφέρεια Κοζάνης υπαγόμαστε. Τι χρειάζεται αίθουσα για θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις η Καστοριά; Μας καλύπτει απ` ότι φαίνεται, η πρωτεύουσα Κοζάνη!

Να σχολιάσω στη συνέχεια το κλάδεμα -λέγε καλύτερα κούρεμα κανονικό, των πλατανιών: καλά κάνουν. Πεζοπορώντας προ ημερών, άκουσα καθήμενους σε καφετέρια να παραπονούνται, ότι το κλάδεμα θα έπρεπε να συνεχιστεί σε όλες τις άλλες παραλίμνιες περιοχές. Πρώτον, δεν θα κόβει τη θέα της λίμνης από τους ενοίκους και δεύτερον δεν θα γεμίζουν τα μπαλκόνια τους πρασινάδα!
Λύση βρήκαν άλλωστε ήδη ορισμένοι καταστηματάρχες. Έστρωσαν πλαστικό χλοοτάπητα στην παραλία, πρασίνισε ο τόπος! Μια καλή ιδέα για τον Δήμο: να γεμίσει με το ίδιο υλικό όλη την παραλία, να μην γκρινιάζουμε για πράσινο. Δεν θα κόβει τη θέα ούτε θα γεμίζουν τα μπαλκόνια μας με σκόνη! Πράσινη ανάπτυξη στο έπακρον.

Θα συνεχίσω, τώρα που πήρα φόρα και θα αναφερθώ στο άρθρο του κου Πηχεών στο φύλλο σου 786. Γράφει για τον δήμαρχο Τσεμάνη, «ότι ναι μεν δεν υπήρξε Μακεδονομάχος, πλην όμως και ο αγώνας κατά της κομμουνιστικής ανταρσίας, ο κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενος σήμερα εμφύλιος... κ.λ.π.». Έμεινα να συλλογιέμαι, τι εννοούμε όταν λέμε “εμφύλιος”, και για να βεβαιωθώ, άνοιξα λεξικά, τόσο ελληνικά όσο και ξενόγλωσσα. Και αναρωτιέμαι, όσο ενάντια στον κομμουνισμό αν είναι κάποιος, πώς μπορεί να παραβλέπει ακόμη και παγκόσμια ορολογία για την έννοια εμφύλιος. Πολύ μικρή η ίδια τότε, και με οικογένεια που είχε εμπλακεί ενεργά στο αντίθετο στρατόπεδο, δεν μπορώ να φανταστώ τι είναι ένας πόλεμος, στον οποίον αδέλφια σκοτώνονται μεταξύ τους επί τρία ολόκληρα χρόνια.

Όσο για την προτομή του δημάρχου Τσεμάνη, πολύ καλά έκαναν και τη στήσανε, μόνο που θα ήταν πολύ πιο όμορφος ο χώρος-αυλή του Μουσείου, αν δεν είχαν κοπεί κι εκεί τα δέντρα και δεν είχε τσιμεντοποιηθεί κι αυτή, όπως διαμαρτυρόταν τότε- ποιος άλλος; Η Νένη Τσαδήλα και πάλι... Μήπως να έστρωναν κι εκεί πλαστικό χλοοτάπητα;

 Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

 Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Μαΐου 2015, αρ. φύλλου 787


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:






3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/9/15

    Λοιπόν το λέει η περδικούλα σου Χρύσα!

    Ιδού κύριοι! Δυό γυναίκες σύμβολα της ζωντανής πόλης. Η Νένη Τσαδήλα και η Χρυσούλα Πατρωνου-Παπατέρπου Όχι της μούμιας πόλης .. .της ψοφοδεούς... των κλισέ...των καθησυχαστικών χτυπημάτων στην πλάτη [και "θα σε σιάξω εγώ"...], των δεκάρικων λόγων.
    Αλλά της παλλόμενης, οργασμικής και έτοιμης να ξεπετάξει ροδανθούς!

    α υ τ ό χ θ ω ν

    * έγραψε τέτοιο πράγμα ο κ. Πηχεών λοιπόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/9/15

    Αχ Χρυσούλα. Η Καστοριά κατάντησε. Κατάντησε.
    Και 2-3 άνθρωποι τη σώζουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το λουλουδάκι του μπαξέ29/9/15

    Συμφωνώντας με όσα γράφει η κ. Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου και πιστεύοντας ότι διαβάζει και το μπλογκ, θέλω να την παρακαλέσω, εκτός από τα διηγήματά της, να γράφει πιο συχνά και τέτοια ωραία σχετικά με τη σύγχρονη πραγματικότητα της Καστοριάς.
    Κι αν ακόμα οι αρμόδιοι "αγρόν αγοράζουν", πολλοί από εμάς ωφελούμαστε ποικιλοτρόπως.
    Κάποιοι μάλιστα... δεν νιώθουν κι εντελώς μόνοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ