27.11.15

Λόγος & Αντίλογος



Δημοψήφισμα


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Γνωρίζω ότι οι περισσόεροι συμπολίτες μας στην Καστοριά είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρώ και γενικά τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο. Όμως εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι κάπως μουδιασμένοι και αμήχανοι. Πρωτίστως για την διαίρεση-διχόνοια που προκλήθηκε στον ελληνικό λαό με το δίλημμα που έθεσε η κυβέρνηση με το δημοψήφισμα. Και βεβαίως για το γεγονός ότι είναι περίπου σαφές ότι στην τροχιά του «Όχι» κινούνται συμπολίτες δυόμισι κατηγοριών:

Σε γενικές γραμμές: α) αυτούς που δεν έχουν να χάσουν τίποτε από την έξοδο, δηλαδή οι αληθινά απεγνωσμένοι, και β) αυτούς που έχουν σχεδόν τα πάντα, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει και την πίτα δεμένη και τον σκύλο χορτάτο. Έχουν επιπλέον από την περασμένη Δευτέρα και την ΕΤ3. Χαράς Ευαγγέλια – θα απολαύσουμε και πάλι την Κυριακή στο Χωριό. 

Υπάρχει και η μισή κατηγορία, αυτών που θα ψηφίσουν  «Όχι» για να αποφύγει η Ελλάδα, και η Καστοριά την «Τρίτη Άλωση», να γείρει στο κατώφλι της Ρωσίας, των Πασών των Ρωσιών. Τι σαν φωνάζει και προτρέπει τώρα στο «Ναι» μετανιωμένος ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος προκαλώντας αντιδράσεις στο «πλήρωμα» της επισκοπής του; Αργά οι μετάνοιες. Όσοι έσπειραν ανέμους, θα χρειαστεί τώρα να θερίσουν θύελλες. Και στην Καστοριά φυσικά.

Ωστόσο δεν θα έπρεπε κανονικά να εκπλήσσονται. Διότι τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς, με ένα λαό που μεγάλωσε με «τα παραπονεμένα λόγια έχουν τα τραγούδια μας, γιατί το άδικο το ζούμε μέσα από την κούνια μας».

Και από ένα λαό που προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση με τις προφητείες του Κοσμά Αιτωλού, του Παϊσίου και των οσίων της -Ρωσικής κατά προτίμηση- Εκκλησίας; Και άλλοι με τους ψεκασμούς. Το επαχθές και επονείδιστο ψεύδος, τα πετρέλαια του Αιγαίου, του Ιονίου, την Τράπεζα της Ανατολής, τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά και το μέριασε βράχε να διαβώ. Που πολύ με συγκινεί, πολύ με ξεσηκώνει.

Νομίζω ότι αν τελικά επικρατήσουν οι Έλληνες του γενναίου «Όχι», θα έχουμε όλοι μαζί οι Έλληνες, οι Πανέλληνες δηλαδή, αρκετό χρόνο να αναλύσουμε στο διηνεκές την πλούσια ελληνική παράδοση, αρχίζοντας από την Βλάχα-Βλαχοπούλα και Τσελιγκοπούλα. Και για να το διευκρινίσω, δεν έχω τίποτε απολύτως με τους Έλληνες Βλάχους, κάθε άλλο, πρόκειται για ένα από τα πιο συνετά κομμάτια του ελληνικού λαού. Απλά μου ήλθε στην σκέψη ο στίχος από το δημοτικό άσμα – μιας και από πολλά άλλα δημώδη, δεν καταλαβαίνω ούτε καν τα λόγια τους.

Μιας και είναι καλοκαίρι, πολύ μ’ αρέσει που με κλειστές τις τράπεζες και μη μπορώντας να εργαστώ – είμαι βλέπεις ελεύθερος πολιορκημένος επαγγελματίας, θα μπορώ τουλάχιστον να απολαμβάνω την πλούσια ελληνική παράδοση. Στις πλατείες και τις ανοιχτωσιές.

Επιτέλους θα γίνουμε Κούβα, αγαπητή ΟΔΟΣ, θα έρχονται οι ξένοι με τις κάμερες στα χέρια και θα παραμιλάνε: τι ευτυχισμένος λαός, θα παρατηρούν, παρά το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτοί με τον μπαγλαμά, το ούτι στο χέρι τραγουδούν τον νταλκά και τον καρσιλαμά τους. Τι ωραία που το χορεύουν το τσιφτετέλι και λικνίζουν το κορμί τους.

Θα έχω πλούσια απασχόληση μέχρι το Φθινόπωρο και τα πρωτοβρόχια και ύστερα σαν χειμωνιάσει, μιας και κανένα δεν αφήνει, έχει ο Θεός για καύσιμα, πέλετ, καυσόξυλα και πετρέλαιο, έχει πολλά κούτσουρα αυτός ο τόπος, γι’ αυτό οι άνθρωποί του είναι ζεστοί και φιλικοί. Άσε που καίνε και ντήζελ.

Συνεπώς, γιατί όχι σε μια πανστρατιά του «όχι», να γίνουμε επιτέλους μια χώρα με Τράπεζες – τις άγιες Τράπεζες των εκκλησιών εννοώ ανοικτές- και με μοναδικούς τραπεζίτες αυτούς στα δόντια μας, όσοι από εμάς έχουμε να δώσουμε ένα μάθημα στους Ευρωπαίους και τους προσκυνημένους, στους πεσμένους στα τέσσερα, από εμάς που θα μπορούμε να είμαστε ασφαλείς 4Χ4.

Και όπως λέει και το γνωστό ελαφρολαϊκό έντεχνο άσμα του καλλιτεχνικού πενταγράμμου, «είμαι ευτυχισμένος, στα σύννεφα πετάω» . 


Καλή τύχη -και όπως η μόδα επιτάσσει, «καλή συνέχεια». 

Ένθερμος αναγνώστης σου



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Ιουλίου 2015, αρ. φύλλου 795
Η φωτογραφία προέρχεται από το Voices from Russia. Ιερωμένος της Ρωσικής Εκκλησίας στην συγκέντρωση για το δημοψήφισμα στο Σύνταγμα




Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/11/15

    Κα-τα-πλη-κτι-κό. Πόνεσε το στομάχι μου από τα γέλια.....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/11/15

    Μπορεί κάποιος παρακαλώ να μας εξηγήσει τι ακριβώς κάνει ο Ρώσος ιερέας στο Σύνταγμα;
    Μήπως πήγε να ταϊσει τα περιστέρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/11/15

    Ψεκασμοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/11/15

    Αχ σε τι χώρα ζούμε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/12/15

    Ρώσος παπάς!
    Ο δικός μας πού είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ