29.9.17

Β’ Συμπόσιο λογοτεχνίας Κοζάνης




Ξεκίνησε τις εργασίες του το Β’ Συμποσίου Λογοτεχνίας της Κοζάνης που θα κρατήσει ως την Κυριακή 1η Οκτωβρίου. Το συμπόσιο διεξάγεται  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου καιτελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Διοργανώνεται από το λογοτεχνικό περιοδικό «Παρέμβαση», την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και τον δήμο Κοζάνης με τη συμμετοχή φορέων των γραμμάτων και των τεχνών του τόπου.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων του συμποσίου οι συγγραφείς του νυν και του άλλοτε που θα απασχολήσουν αυτό είναι: Νίκος Καζαντζάκης (60 χρόνια μ. Θ.), Βασίλης Βασιλικός (τιμώμενο πρόσωπο), Γ. Σεφέρης, Νίκος Καχτίτσης Κ. Τσιρόπουλος, οι παλιοί Κοζανίτες λόγιοι: Κ. Τσιτσελίκης, Νάσης Αλευράς, Λεωνίδας Παπασιώπης, Κ.Μ Παπακωνσταντίνου· οι Π. Β. Πάσχος, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Κ. Αρκουδέας, οι ποιήτριες Γεωργία Τριανταφυλλίδου και Αρετή Γκανίδου.


Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017
Μέρος Α ́
Συντονιστής: Αντώνης Κάλφας

17.30 Άννα Κουστινούδη, Δρ. Αγγλικής λογοτεχνίας- Εκπαιδευτικός: «Η λογοτεχνία στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»

17.45 Κεφάλας Ηλίας, Ποιητής – Κριτικός Λογοτεχνίας: «Η ποιητική εκβολή του Κ. Ε. Τσιρόπουλου (1930-2017)»

18.00 Δήμητρα Καραγιάννη, Φιλόλογος –Συγγραφέας: «Λογοτεχνία & Τέχνη»
Διάλειμμα

Μέρος Β’
Συντονιστής: Αγνή Παπακώστα

18.30 Μάριος Μώρος, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Νεοελληνικής φιλολογίας ΑΠΘ: «Για μια έκδοση των ευρεθέντων του Κ. Τσιτσελίκη»

18.45 Βίκυ Μέμτσα, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Νευρογλωσσολογίας ΑΠΘ: «Η “Εξοχή” του Κ. Μ. Παπακωνσταντίνου: μια λανθάνουσα νουβέλα»

19.00 Άννα Μαμάτσιου, Φοιτήτρια Φιλολογίας ΑΠΘ: «Ποίηση σε τοπικό ιδίωμα: Νάσης Αλευράς – Λεωνίδας Παπασιώπης»

19.15 Βασίλης Μητσικάκος, «Φοιτητής Φιλολογίας ΑΠΘ: Ειρωνείας φάσμα στο έργο του ΒΠΚ, Περιπτώσεις κολοκυνθοπληγίας»

19.30 Απόστολος Ορτουλίδης, «Π. Β. Πάσχος Ποίηση και Θεολογία»

19.45 Αντώνης Κάλφας, Φιλόλογος – Ποιητής – Κριτικός λογοτεχνίας: «Καθώς χαράζει ο άλλος ποιητικός εαυτός της ποιήτριας Αρετής Γκανίδου»

20.15 Μουσική Εκδήλωση από το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης στον αίθριο χώρο του Συμποσίου


Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 
Μέρος Γ’
Συντονιστής: Άννα Κουστινούδη

10.30 Φιλιώ Μπτούρη, Φιλόλογος -Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του University of Birmingham): «Ντίνος Χριστιανόπουλος ένας ένθερμος υποστηριχτής της Περιφέρειας»

10.45 Χριστοδούλου Χριστόδουλος, Γλωσσολόγος – Λεξικογράφος): «Τόνοι, οξείες, και παροξυσμοί»

11.00 Αννίτα Κουτσονάνου, Αρχιτέκτων Μηχανικός: «Αρχιτεκτονική και Λογοτεχνία»

11.15 Γλύκα Διονυσοπούλου, Υπ. Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης – Εικαστικός, «Ζωγραφική & Λογοτεχνία»

11.30 Μάκης Καραγιάννης, Πεζογράφος – Κριτικός: «Ποίηση στην εποχή της κρίσης. Η “απομάγευση” του κόσμου και η επανάκαμψη του κοινωνικού βλέμματος»

Διάλειμμα

12.00 Φιλοθέη Κολίτση, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας – Φιλόλογος): «Νίκος Καχτίτσης, ένας νεωτερικός συγγραφέας»

12.30 Αντώνης Κάλφας, Φιλόλογος – Ποιητής – Κριτικός λογοτεχνίας: «Για τα “Δανεικά αγύριστα” λόγια της ποιήτριας Γεωργίας Τριανταφυλλίδου

Μέρος Δ’
Συντονιστής: Μιχάλης Πιτένης

17.00 Γιώργος Κουτσογεωργόπουλος, Φιλόλογος Ma στην Ιστορία της Φιλοσοφίας με ειδίκευση στον Ν. Καζαντζάκη: «Εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ της Φιλοσοφίας του Νίτσε και των έργων του Ν. Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης” και “Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”»

17.15 Αναστασία Μακρή, Καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας – Med Εκπαίδευση Ενηλίκων: «Η Θεία Κωμωδία του Δάντη κι ο Ν. Καζαντζάκης»

17.30 Ελένη Σαββίδου, Φιλόλογος: «Ιδεολογικές αλήθειες και μυθεύματα – Πώς ο Ν. Καζαντζάκης έχασε το Νόμπελ» (Αναφορά στο βιβλίο «Το χαμένο Νόμπελ» του Κώστα Αρκουδέα)

17.45 Γιώτα Ιωακειμίδου, Φιλόλογος: «Ο Καζαντζάκης και οι Πόντιοι»

18.00 Αγνή Παπακώστα, Δρ. Φιλολογίας – Συγγραφέας: «Η γυναικεία παρουσία στον Τελευταίο Πειρασμό του Ν. Καζαντζάκη: μια απόπειρα φροϋδικής και φεμινιστικής προσέγγισης»

Διάλειμμα

Μέρος Ε’
Συντονιστής: Μάκης Καραγιάννης

18.30 Μιχάλης Πιτένης, Συγγραφέας: «Μια προσωπική ματιά στο έργο του Ν. Καζαντζάκη “Ο τελευταίος πειρασμός”»

18.45 Ηλίας Βράζας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Βρότσλαφ -Wrociaw- Πολωνίας: «Νίκος Καζαντζάκης και αναστοχαστικότητα. Ένα κλειδί για την ερμηνεία της ζωής και του έργου του»

19.15 Δημήτρης Κόκορης, Επικ. Καθηγητής φιλοσοφίας στο ΑΠΘ «Ίχνη βιοθεωρίας του Νίκου Καζαντζάκη σε δοκιμιακή και σε ποιητική εκδοχή».

19.30 Νίκος Κουρού, Ηθοποιός – Σκηνοθέτης: Αναγνωστική & Κινηματογραφική πράξη στον Νίκο Καζαντζάκη

20.00 Μουσική εκδήλωση από τον Σύλλογο Κρητών Κοζάνης «Η Μεγαλόνησος» στον αίθριο χώρο του Συμποσίου

Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017
Μέρος ΣΤ’
Συντονιστής: Β. Π. Καραγιάννης

10.30 Αντώνης Παπαβασιλείου, Εκδότης «Χρονικών Δυτικής Μακεδονίας»: «Στο χαρτί πλεούμενα» – Λόγος μικρός για τα «Παπαδιαμαντικά τετράδια» και τα «Νεφούρια»

10.45 Άννα Αφεντουλίδου, Φιλόλογος – Συγγραφέας: «Το πεζογραφικό κοσμοείδωλο της γενιάς της κρίσης. Δύο παραδείγματα»

11.00 Γιάννης Καραχάλιος, Νομικός – Λογοτέχνης: «Λογοτεχνία και ειρήνη»

11.15 Παναγιώτης Δημόπουλος, Αντιδήμαρχος πολιτισμού Δήμου Κοζάνης – Πρόεδρος ΔΣ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης – Μουσικός: «Η Κνωσός του Καζαντζάκη και η Βιβλιοθήκη Κοζάνης»

11.30 Β. Π. Καραγιάννης, Εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Παρέμβαση» – Συγγραφέας: «Σεφερικά ανακατώματα: Από την Βιβλιογραφία στην οιονεί «αυτοβιογραφία».

Διάλειμμα

12.00 Νίκος Κουρού, Ηθοποιός – Σκηνοθέτης: Αναγνωστική & Κινηματογραφική πράξη στον Βασίλη Βασιλικό

12.10 Κωτόπουλος Τριαντάφυλλος, Αν. Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: «Η πόλη ως δρων πρόσωπο και στοιχείο ποιητικής στο έργο του Βασίλη Βασιλικού»

12.45 Λόγος Βασίλη Βασιλικού – Απονομή διακρίσεων από τον Δήμο Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Φωτογραφία: Η έμπνευση του συγγραφέα της Χριστίνας Καραντώνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ