13.8.20

Λόγος & Αντίλογος




Στο κείμενο του κυρίου Νίκου Πρώιου της 19ης Δεκεμβρίου 2019, εκτός από τα πολλά και σωστά που γράφει, υπάρχει και μια φράση για τους «μυστηριώδεις θανάτους» του Βασιλιά Παύλου, του μέγα Αυλάρχη Λεβίδη και του Σοφοκλή Βενιζέλου.

Για τον Βασιλιά Παύλο είναι γνωστό ότι πέθανε από καρκίνο στο πεπτικό σύστημα (αφού προηγουμένως χειρουργήθηκε ανεπιτυχώς). Για τον Βενιζέλο είναι γνωστό ότι πέθανε από οξύ πνευμονικό οίδημα μέσα στο πλοίο ενώ επέστρεφε από την Κρήτη και πως είχε καρδιακό νόσημα γνωστό από καιρό. Ο Λεβίδης πέθανε νοσηλευόμενος στον Ευαγγελισμό αλλά δεν γνωρίζω την αιτία. Επομένως δεν υπάρχει κανένα μυστήριο σε αυτούς τους θανάτους.

Είναι γνωστό ότι για διάφορους πολιτικούς αναπτύσσονται θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο τους που βρίσκουν έδαφος και κυκλοφορούν. Έτσι για παράδειγμα αναφερεται συχνά ότι τον Ιωάννη Μεταξά δολοφόνησαν οι Βρετανοί ενώ το σωστό είναι ότι πέθανε από περιαμυγδαλικό απόστημα, το οποίο εκείνα τα χρόνια –που δεν υπήρχαν ακόμη τα αντιβιοτικά– ήταν συχνά θανατηφόρο, ιδίως μάλιστα σε ηλικιωμένα άτομα πάσχοντα και από σακχαρώδη διαβήτη.

Με τιμή
Δημ. Θ. Καραμήτσος
Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1017


Σχετικά: Λόγος & Αντίλογος [Ν. Πρώϊος]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ