24.5.21

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς


Έχουν βάλει σκοπό να αποδείξουν πως ο απόλυτος ευτελισμός του δημόσιου βίου της Καστοριάς προέρχεται αποκλειστικά από στελέχη ή κοντόφθαλμους υποστηρικτές του συνδυασμού “Ώρα για δουλειά” καθώς ξεπετιούνται καινούρια διαδικτυακά προφίλ.


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Τα όσα δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό διπλανού νομού ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, προκάλεσαν διάφορα σχόλια και ποικίλες αντιδράσεις. Όχι επειδή μετά από αρκετό καιρό τοποθετήθηκε σε σοβαρά ζητήματα, αλλά, για τα θέματα που φάνηκε πως τον απασχολούν. Τον ίδιο σαν επικεφαλής ή ακόμα και τα υπόλοιπα μέλη του συνδυασμού του “Ανατροπή-Δημιουργία”. Εκείνο που συγκράτησα περισσότερο —και πέρα από την παρουσία του κάτω από της κατάλευκες λυόμενες τέντες κατά την συμφωνία των Πρεσπών— ήταν η αναφορά του στο «...master plan της απολιγνιτοποίησης».

Και δεν σου κρύβω, πως η συγκεκριμένη αναφορά του με ξάφνιασε. Αν και τους περισσότερους, θέλω να πιστεύω ότι τους απογοήτευσε. Γιατί εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Καρυπίδης τοποθετήθηκε απέναντι από το πλάνο παραγωγής ενέργειας αποκλειστικά και μόνο από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Θα ισχυριστεί κανείς, πως δεν θα μπορούσε να δηλώνει ενθουσιασμένος, από την στιγμή που με την παράλληλη εγκατάσταση ΑΠΕ θα υπήρχε σταδιακή μείωση προσωπικού στις λιγνιτικές μονάδες της Πτολεμαΐδας, που θα έφτανε ως και το κλείσιμο τους.

Και αυτός ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων που πιθανότητα να καλούνταν να βαδίσουν στον δύσκολο δρόμο της ανεργίας ή αναζήτησης νέας εργασίας, φαντάζουν στην σκέψη του ίδιου, ως αποκλειστικά ψηφαλάκια για τυχόν επανεκλογή του. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να είναι ο καλύτερος σύμμαχος/ ασπίδα στην επερχόμενη εκλογική του καμπάνια, ξεκινώντας με την δημιουργία αρνητικού κλίματος διανύοντας ακόμα τέσσερα χρόνια; Κανένας άλλος, πλην των ίδιων των εργαζομένων φυσικά.

Αλήθεια αγαπητή ΟΔΟΣ, ο κ. Καρυπίδης δεν ήταν αυτός που στηρίχτηκε από την ΠΦΑ με τα τόσα ευαίσθητα αντανακλαστικά σε περιβαλλοντολογικά και όχι μόνο οικολογικά ζητήματα; Τι απέγιναν όλες αυτές οι ευαισθησίες; Στραπατσαρίστηκαν μπροστά στην προοπτική επανεκλογής του, στηρίζοντας ουσιαστικά μονάδες παραγωγής ενέργειας με μολυσματικό χαρακτήρα για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο; Πού κατέληξαν οι «πράσινες ευαισθησίες» του ίδιου; Πού χαντακώθηκε η ευαισθησία για την υγεία των συμπολιτών του;

Καθώς απ’ όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας —σύμφωνα πάντα με επιστημονικά στοιχεία— ο καρκίνος θερίζει κυριολεκτικά στις γύρω περιοχές από τα λιγνιτικά εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένης και της λεκάνης της Καστοριάς. Γιατί λοιπόν να μην γίνει οριστική στροφή στις ΑΠΕ τηρουμένων των περιβαλλοντικών όρων; Την απάντηση την γνωρίζεις ήδη αγαπητή ΟΔΟΣ. Αριστερός (;) είναι ο άνθρωπος, όχι κανένα κορόιδο. Και μπρος στην κάλπη, πολλές φορές χρειάζεται να γίνει και à la carte οικολόγος. Τον εκλογικό στόχο να πετύχει και ποιος νοιάζεται για τις προεκλογικές του θέσεις;

Όσο δε για την αναφορά του στην συμφωνία των Πρεσπών και τα όσα δήλωσε πως εισπράττει από τον κόσμο για την τότε στάση του (τον αποκαλούν όπως δήλωσε «προδότη»), είναι πραγματικά θλιβερά. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, αλλά κανένας δεν δικαιούται να προβαίνει σε λεκτικές επιθέσεις και λοιπές αντιδράσεις της πλατείας και του καφενείου. Ο καλύτερος τρόπος για να “τιμωρήσεις” κάποιον εκλεγμένο, είναι η καταψήφισή του στις επόμενες εκλογές. Κι αυτό φαίνεται πως εισέπραξε ο κ. Καρυπίδης. Απλά ο κ. Καρυπίδης φαίνεται να ξεχνά, πως το κράτος έχει συνέχεια και αυτό ήταν υποχρεωμένοι να πράξουν και οι νυν κυβερνώντες, παρ’ όλες τις αντιδράσεις τους για τους όρους της συγκεκριμένης συμφωνίας.

* * *


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Ιωάννης Σκόρδας

Αγιασμός για την νέα χρονιά της λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής "Άγιος Μηνάς" της Ι. Μητρόπολης Καστοριάς, την περασμένη Κυριακή. Στα τριάντα πέντε άτομα που απεικονίζονται, ευτυχώς δεν συγκαταλέγεται ο φωτογράφος, που σίγουρα θα είχε άγιο.



■ Επάνω 25.9.2020: Η πρώτη σειρά στην τελετή εγκαινίων των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων στην Καστοριά, του Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης Υλικών της ΔιΑδυΜα.
■ Κάτω 28.9.2020: Η πρώτη σειρά (σε ανοικτό χώρο) στην τελετή εγκαινίων των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων της 2ης ΕΜΑΚ στην Θεσσαλονίκη.


* * *

Στο ίδιο τέμπο πολιτικής με εκείνο του κ. Καρυπίδη, φαίνονται πως κινούνται και μερικοί εκλεγμένοι του Ν. Καστοριάς. Όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Π. Κεπαπτσόγλου. Η δημοτική αρχή του οποίου καταψήφισε επένδυση άμεσα συνδεδεμένη με την πράσινη ενέργεια στις χορτολιβαδικές εκτάσεις του Παλ. Κωσταραζίου. Πάντα για την εγκατάσταση 7 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 15MWp έκαστο. Οι ειδικότεροι, μιλούν για μία μεγάλη ενεργειακή επένδυση, αλλά θα ξέρουν καλύτερα οι συγκεκριμένοι εκλεγμένοι, οι οποίοι προτίμησαν τον δρόμο του λαϊκισμού και της δημοφιλίας.

Οι αιτιολογίες δε που αναφέρθηκαν στο ψήφισμα προκαλούν γέλια και κλάματα. Αλλά μετά συνειδητοποίησα πως είμαι κάτοικος Ελλάδος και αυτά λίγο πολύ φαντάζουν “λογικά” σαν επιχειρήματα. Εν αντιθέσει με άλλες χώρες που τις επιμέρους διοικήσεις θα τις ενδιέφερε η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και η μέγιστη ανταποδοτικότητα στους κατοίκους των περιοχών. Τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω. Εδώ στον ακριτικό νομό Καστοριάς, ο λαϊκισμός βρίσκεται στα καλύτερά του. Και ο στρουθοκαμηλισμός επίσης.

Προσπαθώντας να δει κανείς με θετική ματιά τα όσα συμβαίνουν στην πόλη της Καστοριάς, πραγματικά απογοητεύεται από το παραγόμενο αποτέλεσμα. Πριν λίγες μέρες, και εν μέσω της κλιμάκωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός της σχολής βυζαντινής μουσικής “Άγιος Μηνάς”. Που ανήκει στην μητρόπολη της πόλης.

Το φωτογραφικό θέαμα και το μήνυμα που εκπέμπει, πέρα για πέρα απογοητευτικό. Μια πλέξη κοσμικών και κληρικών, ο ένας δίπλα στον άλλον, χωρίς να φοράνε μάσκα. Ό, τι και να τολμήσει να σχολιάσει κανείς, είναι πλέον λίγο, όταν την ίδια στιγμή δεκάδες μοναχοί του Αγ. Όρους νοσηλεύονται προσβεβλημένοι από κορωνοϊό. Ελπίζοντας πως τα μέλη της χορωδίας πιστεύουν αρκετά ώστε να μην νοσήσουν και υπερμεταδόσουν τον ιό στους συνανθρώπους τους.

Χωρίς μάσκα βέβαια φωτογραφήθηκαν και οι «δικοί μας» κατά την τελετή εγκαινίων του Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης Υλικών. Φαίνεται προσθέτει κύρος στην τοπική εξουσία και είναι «τρε-σικ», να μη φοράς μάσκα στην πρώτη σειρά των επισήμων, ενώ στις άλλες σειρές, όλοι οι άλλοι, οι πληβείοι δηλαδή, να φορούν. Όπως αντιθέτως έπραξαν τις ίδιες ημέρες σε άλλα εγκαίνια: ο υφυπουργός Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Καράογλου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο περιφερειάρχης Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θέρμης, που στην πρώτη σειρά —και σε εξωτερικό χώρο— φορούσαν τις μάσκες τους.

Πέρα από όλα αυτά βέβαια, δεν πέρασε απαρατήρητο —παρ’ όλο που τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ επιχείρησαν να κρύψουν— το καταγγελθέν περιστατικό που έλαβε χώρα στο Σκαπέρδειο μέγαρο. Και φυσικά η αναφορά γίνεται για την καταγγελία εργαζομένων του τμήματος Καθαριότητας, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν γίνονται αποδέκτες λεκτικών επιθέσεων και διαφορετικής μεταχείρισης από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Λιάμη. Ελπίζω να μην φωτογραφίζουν οι εργαζόμενοι κάποιον. 

Κρίνοντας από τα δείγματα συμπεριφοράς του τελευταίου στα κοινωνικά δίκτυα και μάλιστα απευθυνόμενος τότε στους υπερφολογημένους —από δημοτικούς φόρους— δημότες Καστοριάς, δεν φαντάζει αδύνατη μια ανάλογη συμπεριφορά. Να σου υπενθυμίσω αγαπητή ΟΔΟΣ, πως και τότε μόνο εσύ ανέδειξες το θέμα, σαν κάτι να μην σου άρεσε στο ύφος γραφής του κ. Λιάμη. Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για τα όσα καταγγέλλονται, από την στιγμή και που δεν ήταν μάρτυρας σε κάποιο περιστατικό.

Παρ’ όλο που η στάση του αντιδημάρχου να μην απαντήσει στην καταγγελία (εκτός αν το έκανε και δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου), γεννά ερωτήματα και προβληματισμούς. Όσο και αν ο δήμαρχος προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, δίνοντας την εντύπωση πως γνώριζε για όσα ενδεχομένως συμβαίνουν στο συγκεκριμένο τμήμα.

Ωστόσο τα γνωστά φερέφωνα / ιστοσελίδες που τάσσονται ανοικτά υπέρ της δημοτικής αρχής, την επόμενη —αν όχι την ίδια— μέρα έκαναν αναρτήσεις εξυψώνοντας το έργο του κ. Λιάμη. Τυχαία έγινε αγαπητή ΟΔΟΣ, απλά οι διαχειριστές της σελίδας εκ παραδρομής δεν έκαναν ουδεμία αναφορά, στην καταγγελία των εργαζομένων. 

Μην πηγαίνει το μυαλό σου σε τυχόν συνεννοήσεις, υπόγειες διαδρομές και κατευθυντήριες γραμμές. Αυτά συμβαίνουν σε καθεστώτα τύπου Λουκασένκου στην Λευκορωσία, εδώ στην Καστοριά πετάμε στο σύννεφο της Δημοκρατίας και της Ελευθεροτυπίας.


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς


Μην πηγαίνει το μυαλό σου σε τυχόν συνεννοήσεις, υπόγειες διαδρομές και κατευθυντήριες γραμμές. Αυτά συμβαίνουν σε καθεστώτα τύπου Λουκασένκου στην Λευκορωσία, εδώ στην Καστοριά πετάμε στο σύννεφο της Δημοκρατίας και της Ελευθεροτυπίας.



Σε τέτοιο βαθμό, που αν τολμήσει να γράψει κανείς κριτική για την αυτάρεσκη δημοτική αρχή, ξεπετιούνται αυτομάτως καινούρια διαδικτυακά προφίλ, που έρχονται να επιπλήξουν τους αντιπολιτευόμενους. Τελευταίο τέτοιο κρούσμα δημοτικής (;) εμμονής με συγκεκριμένα πρόσωπα και μέσα, έγινε για να λοιδορήσει τον υπογράφοντα με την ονομασία “GiannisKremidas”. Φυσικά ως συνέχεια του “GiannisSkordokailas”. Αδιόρθωτοι και αμετανόητοι κουκουλοφόροι υποστηρικτές της «Ώρας για δουλειά», αγαπητή ΟΔΟΣ.

Έχουν βάλει σκοπό να αποδείξουν στους δημότες, πως ο απόλυτος ευτελισμός του δημόσιου βίου της Καστοριάς προέρχεται αποκλειστικά από στελέχη ή κοντόφθαλμους υποστηρικτές του συνδυασμού “Ώρα για δουλειά”. Λαμβάνοντας υπόψη τις πηγές ενημέρωσης (sic) κορυφαίων προσώπων όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Τόσκος, οι ίδιοι κατά τη γνώμη μου φαίνεται να έχουν καλή γνώση όλων αυτών των περιστατικών προσπάθειας φίμωσης της αντίθετης άποψης. 

Που υπό κανονικές συνθήκες διατήρησης επιθυμητού επιπέδου στον δημόσιο λόγο της Καστοριάς, έπρεπε να καταδικάζουν τέτοιες συμπεριφορές. Αλλά ποτέ δεν το κάνουν. Κανείς! Το γιατί, δεν απαιτεί να είναι κανείς κάτοχος πτυχίου Πυρηνικής Φυσικής, για να το καταλάβει.

Τι καλύτερο μπορεί να περιμένει κάποιος, όταν για παράδειγμα διατυμπανίζουν δεξιά και αριστερά την χρηματική εξόφληση υπαλλήλων βρεφονηπιακών σταθμών. Που σίγουρα τα συγκεκριμένα χρέη τα “κληρονόμησαν” από προηγούμενες δημοτικές αρχές, ξεχνώντας πως οι τότε αρμόδιοι πολιτεύτηκαν με τον συνδυασμό “Ώρα για δουλειά”, εκλέχτηκαν και αποτελούν μερικά εκ των κορυφαίων στελεχών του σήμερα (!) Αποπληρώνοντας ουσιαστικά χρέη που δημιούργησαν στο παρελθόν τα ίδια πρόσωπα, πολιτευόμενα με διαφορετικούς δημοτικούς συνδυασμούς στις δύο τελευταίες τετραετίες. 

Γιατί φαίνεται, διαφορετικά είναι να δημιουργεί κανείς χρέη όταν είναι μέλος της “Εν τιμή-πρόταση” του τέως δημάρχου κ. Αγγελή, και διαφορετικά όταν διαχειρίζεται τα χρέη που δημιούργησε ο ίδιος, όντας μέλος και του συνδυασμού “Ώρα για δουλειά” του κ. Κορεντσίδη!

Δεν θα περάσει καιρός που θα λένε στους πολίτες πως έξω είναι μέρα και θα τρέχουν στα παράθυρα να δουν μήπως είναι βράδυ. Καλό αγαπητή ΟΔΟΣ; Και εδώ που τα συζητάμε ειλικρινά, μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Οκτωβρίου 2020, αρ. φύλλου 1048.

14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/5/21

    Σκορδάς for mayor και κυριολεκτώ χωρίς ίχνος ειρωνίας.
    Τέτοιες προσεγγίσεις και αναλυτικό πνεύμα σαν του κυρίου Σκορδά λείπουν από την τοπική πολιτική σκηνή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/5/21

    Ο Άκης ξέρει πολεμικές τέχνες (μόνο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/5/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος24/5/21

    Άντε πάλι 'χώσιμο' και 'μπούκωμα'. 15000 ευρώ δίνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την ψηφιακή έκθεση γούνας....καλώς,κακώς ας το σκεφτούν οι αναγνώστες της Οδού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/5/21

      Οι αναγνώστες της Οδού αυξάνονται καθημερινά και κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους...

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος25/5/21

    Όσο πιο πολύ ξεπέφτει γενικά ένας τόπος, αντίστοιχα μειώνεται η ποιότητα και το εύρος ικανοτήτων εκείνων που διεκδικούν την ψήφο μας. Η επόμενη τετραετία θα είναι ακόμη χειρότερη για τον δήμο Καστοριάς. Με το σύνολο των σημερινών αιρετών ή μέρους αυτών. Θυμηθείτε το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/5/21

      Το σίγουρο είναι πως η σημερινή 4ετια είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ από Χατζησημεωνιδη και Αγγελή...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/5/21

      Οι σημερινοί δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, αλλάξτε πρόσωπα με την ψήφο σας. Αντώνης Δημοσιογράφος

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος25/5/21

    Οι μαϊμούδες όσο ψηλότερα ανεβαίνουν τόσο φαίνεται ο πισινός τους. Γνωστό αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος27/5/21

    Μετά το φουρνέλο στο λατομείο δεν ακούμε δηλώσεις. Ούτε και για το καράβι. Ναυάγιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/5/21

      Μπούκωσαν από τη σκόνη. Ρρρρτττ Ανάσα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/5/21

      Ξέρα...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος28/5/21

      Όχι ρε παιδιά. Έγινε υποβρύχιο.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ