28.6.21

Βιβλίο



ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Τα «κρυμμένα» ημερολόγια

(Οκτώβριος 1912-Αύγουστος 1913)

Εκδόσεις Πατάκη 2020.
Συγγραφέας: Ίων Δραγούμης 
Εισαγωγή, επιμέλεια, σχόλια: Νώντας Τσίγκας 
Πρόλογος: Μάρκος Φ. Δραγούμης 
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Ιουνίου 2021
ISBN: 9789601687490, 14x21, σελ. 448


«Εκατό χρόνια μετά τη δολοφονία του Ίωνος Δραγούμη, η έκδοση των ημερολογιακών τετραδίων του παραμένει ημιτελής· δέκα από τα είκοσι τέσσερα τετράδιά του, που φυλάσσονται στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, δεν έχουν εκδοθεί. 

Τα «κρυμμένα» ημερολόγια (Οκτώβριος 1912‒Αύγουστος 1913) περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος από το μερικώς δημοσιευμένο Τετράδιο με αριθμό 18 και αφορoύν μια κρίσιμη ιστορική περίοδο: Ο διπλωμάτης Ίων Δραγούμης υπηρετεί ως έφεδρος δεκανέας πεζικού, αποσπασμένος με ρόλο πολιτικού συμβούλου στο Γενικό Επιτελείο, και παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα. 

Ο ιστορικός χρόνος πυκνός: Οι ευκαιριακές συμμαχίες του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου εναντίον μιας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που φυλλορροεί· η δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α΄ στη Θεσσαλονίκη· η άνοδος στον θρόνο του Κωνσταντίνου Α΄· ο Ελευθέριος Βενιζέλος που μεσουρανεί παντοδύναμος· η προσάρτηση νέων εδαφών στην Ελλάδα· η κατάρρευση του οράματος του "ανατολισμού" που ο Αθανάσιος Σουλιώτης-Νικολαΐδης, ο Ίων Δραγούμης και άλλοι είχαν αγωνιστεί να υλοποιήσουν ήδη από το 1908 με την "Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως". 

Στις σελίδες του Τετραδίου 18, γραμμένες με θαλερά ελληνικά, αναδεικνύεται τόσο η συμβολή του Ίωνος Δραγούμη στις πυρετώδεις διεργασίες κατά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, όσο και οι κατοπινές του πρωτοβουλίες (όπως η πρόταση στην κυβέρνηση για την κατάληψη της Καβάλας και η εντολή κατάληψης του Καστελόριζου). 

Αναγνωρίζει κανείς εδώ την ανυπότακτη ιδιοσυγκρασία του, τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του βίου του. Βλέπει τον έρωτά του με τη νεαρή ηθοποιό Μαρίκα Κοτοπούλη στην πιο καλή ίσως στιγμή. Διακρίνει την πιο ώριμη αλλαγή στην πνευματική του πορεία ν’ αρχίζει να ξεδιπλώνεται. 

Ο αναγνώστης θα κληθεί να αποτιμήσει και την πολιτική διορατικότητα του Δραγούμη σε ζητήματα που κρίθηκαν μεν τότε, όμως συνεχίζουν να διατηρούν τον αντίκτυπό τους ως τα σήμερα».

Νώντας Τσίγκας 


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:



8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/6/21

    Ο Ίων Δραγούμης ήταν συγχωριανος του Ζήση....;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/6/21

      Τώρα καταλαβαίνω την μανία για το selfie. Μάλλον πάσχει από το σύνδρομο «I am not good enough"

      Διαγραφή
  2. Σ' ευχαριστούμε θερμά, Νώντα Τσίγκα, για τον μόχθο σου να μας παρουσιάσεις τον Ίωνα Δραγούμη όπως ήταν κι όχι όπως θα 'θελαν κάποιοι να ήταν!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/6/21

    Σήμερα, δεν αναρτούν στο διαδίκτυο στοιχεία αναλύσεων που αφορούν τα νιτρικά στο νερό οι ΔΕΥΑ Αγρινίου, Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Αργους, δήμου Δέλτα (Θεσσαλονίκης), Εορδαίας, Ζακύνθου, Καστοριάς, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λέσβου, Μουζακίου, Νέστου, Τρίπολης και Σερρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/6/21

      Ο Ζήσης βιάστηκε γι ακόμη μια φορά, όπως με το Λατομείο....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/6/21

      Οποίος βιάζεται σκοντάφτει... Εκλογές το φθινόπωρο...

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος29/6/21

    Μακάρι να γνώριζαν καλύτερα το Δραγούμη και οι Καστοριανοί.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/6/21

      Εδώ δεν τον γνωρίζουν οι Βουλευτές....

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ