18.6.21

ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Όλοι έχουμε το δικαίωμα να κυκλοφορούμε ελεύθεροι, αλλά για να πιάσει κάποιος τιμόνι απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρέπει να διαβάσει τα σήματα, να δώσει εξετάσεις, να τις περάσει και μετά να βγει στους δρόμους ακολουθώντας κάποιους κανόνες, όπως αυτοί ορίζονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Κάποιοι μπορεί να είναι πολύ αναρχικοί και να θεωρούν τις εξετάσεις «εξουσιαστικό καταναγκασμό». Θα έχουν απόλυτο δίκιο.

Είναι καταναγκασμός («εξουσιαστικός»; «κοινωνικός»; τρέχα γύρευε τώρα…), αλλά αυτό δεν νομιμοποιεί τους αντιρρησίες να γίνονται οδηγοί χωρίς εξετάσεις και όποιον πάρει ο χάρος. Η πιστοποίηση της ικανότητας οδήγησης δεν απαιτείται για την προστασία του οδηγού (σε μια φιλελεύθερη κοινωνία όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διαθέσουν το σώμα τους όπως θέλουν, ακόμη και να το συνθλίψουν στις λαμαρίνες ενός αυτοκινήτου) αλλά για την προστασία τρίτων. Καθένας μπορεί –έστω λόγω άγνοιας– να αυτοκτονήσει, αλλά δεν μπορεί λόγω συνείδησης να σκοτώσει.

Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή την απόφαση του αρχηγού της Πυροσβεστικής να μεταθέσει σε άλλες υπηρεσίες άνδρες των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους μέχρι τις 11 Ιουνίου 2021, ζωήρεψε η συζήτηση για τα δικαιώματα των ανεμβολίαστων και δη των δημοσίων λειτουργών. Ξεσκονίζονται συνταγματικά κιτάπια, ανασύρονται θεωρίες για την απαιτούμενη «συναίνεση σε ιατρική πράξη μετά από ενημέρωση», για τα όρια της «τιμωρίας» των ανεμβολίαστων κ.λπ.

Κατ’ αρχήν δεν πρέπει να μιλάμε για «τιμωρία». Οπως δεν μπορεί να προσληφθεί στην ομάδα δικυκλιστών της Αστυνομίας κάποιος που για λόγους συνείδησης αρνείται τον καταναγκασμό των εξετάσεων οδήγησης, έτσι και εκείνοι που εκ των πραγμάτων έρχονται σε επαφή με τους πολίτες για να τους σώσουν πρέπει να έχουν κάποια προαπαιτούμενα, ένα εκ των οποίων πρέπει να είναι ο εμβολιασμός. Ποια ωφέλεια θα προσφέρουν σε έναν ηλικιωμένο αν τον σώσουν από μια φωτιά και του κολλήσουν κορωνοϊό;

Δεύτερον, αν η νόσος δεν ήταν λοιμώδης θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για «συναίνεση σε ιατρική πράξη μετά από ενημέρωση». Ολοι έχουν το δικαίωμα να μην εμβολιαστούν, αλλά δεν μπορεί να υποχρεώνονται οι πολίτες να έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Εδώ μπαίνει ένας τρίτος παράγοντας που περνά απαρατήρητος. Οι περισσότερες υπηρεσίες του κράτους είναι μονοπωλιακές. Ο πολίτης δεν μπορεί να διαλέξει μια Πυροσβεστική πλήρως εμβολιασμένων αντί μιας δεύτερης, ας πούμε πιο «χαλαρής», ώστε να είναι «ελεύθερος να επιλέξει» τον βαθμό ρίσκου που θέλει να πάρει. Αν ένας πολίτης υποψιαστεί ότι κάποιο εστιατόριο δεν τηρεί με σχολαστική αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα μπορεί να πάει στο παραδίπλα. Η EMAK είναι μία και υποχρεωτική.

Εκτός από τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, υπάρχουν και τα δικαιώματα εκείνων που τους πληρώνουν. Είναι φυσιολογικό ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι, όσοι τουλάχιστον έχουν σώας τα φρένας, που πληρώνουν υποχρεωτικώς για να λάβουν μονοπωλιακώς κάποια υπηρεσία θα θέλουν να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο ανεπιθύμητων παρενεργειών. Το δικαίωμα κάποιου να μην εμβολιαστεί είναι αδιαμφισβήτητο, αλλά όχι σε δημόσια υπηρεσία, και το «δημόσια» υπογραμμισμένο...


16 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/6/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/6/21

    Απόλυτα σωστός.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/6/21

    Θα ήταν όλα καλά αν αυτοί που ψηφίζουν τους νόμους πρώτα τους σεβόταν οι ίδιοι. Το εμβόλιο προστατεύει τον εμβολιασμένο και όχι τους άλλους. αντίθετα η μάσκα προστατεύει τους πάντες. Τώρα ας μας εξηγήσει ο προοδευτικός βουλευτής μας, και [....] γιατρός, ποιός μολύνει ποιόν. Αυτός και οι παπάδες χωρίς μάσκα μετά την άγια κοινωνία ή ένας ανεμβολίαστος με μάσκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/6/21

      Αγαπητέ ανώνυμε κύριε είναι γνωστή η ιδιότητα και επιστημονική αξία του Ζήση Τζηκαλάγια,άρα μπορεί να τον κρίνει και τον έχει βαθμολογήσει με πολύ καλό βαθμό η κοινωνία.Εσάς όμως που σκιαμαχείτε ανώνυμα,πως θα κρίνουμε τις ανορθολογικές σας απόψεις χωρίς να ξέρουμε την ταυτότητα σας ,τις γνώσεις σας και τέλος πάντων τι εκπροσωπείτε?

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/6/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος19/6/21

      Ζήση εσύ;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος19/6/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος19/6/21

      Όχι ο λόγος μοιάζει με του [....] του Αρχιμουσικό...

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος20/6/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος20/6/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος20/6/21

      [....] του Ζήση Τζηκαλάγια». Δηλαδή θέλετε να μας πείτε ότι ένας [....] γιατρός βάζει κουμπάρους χακερ στην διεύθυνση του νοσοκομείου για ανεβάσει την ποιότητα; Αλλά τι περιμένουμε από έναν που ο ιδιος εγινε διευθυντής νοσοκομείου όταν έχασε τις εκλογές; Το γεγονός ότι κάποιες γιαγιάδες του ΙΚΑ ψηφίζουν κάποιον δεν είναι πιστοποιητικό ποιότητας. Οι φίλαθλοι ψήφισαν και τον Ζαγορακη για την Ευρωβουλή.

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος20/6/21

      Στο μήνυμα είναι η ουσία και όχι στον αγγελιοφόρο θερμέ οπαδέ του παγκοσμίου πρωταθλητή στο selfie.

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος27/6/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  4. Ρούλα Ζουπανιώτη [fb]18/6/21

    Πρώτον, δεν έχει αποδειχθεί ότι οι εμβολθασθέντες δεν μεταδίδουν.

    Δεύτερον, δεν καταλαβαίνω γιατί όσοι εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες είναι πιο επικίνδυνοι από όλους τους άλλους που εργάζονται ως ιδιώτες (και σε καμιά περίπτωση ασφαλώς δεν εννοώ ότι θα πρέπει οι ασκούντες επάγγελμα εκτός δημοσίου να υποχρεούνται να εμβολιασθούν, το αντίθετο μάλιστα θέλω να πω, ότι κανείς δεν μπορεί να υποχρεούται να εμβολιασθεί, και μάλιστα με εμβόλια αμφιβόλου επίδρασης και συνεπειών).

    Τρίτον και καλύτερον, καταλαβαίνετε πιστεύω ότι τέτοιου είδους "θεωρίες" ταιριάζουν με απολυταρχικές καταστάσεις, ενδεδυμένες με δήθεν διάθεση για "προστασία" του κοινού καλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/6/21

    Δέστε την φωτογραφία και θα καταλάβετε τα περι γιαγιάδες λεγόμενα [....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/6/21

      Εντάξει ρε παιδιά. Τότε ας δούμε το προεκλογικό selfie του Ζήση για να καταλάβουμε τα εκλογικά αποτελέσματα.

      https://www.tzikalagias.gr/%ce%be%ce%b5%cf%87%cf%89%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%85%cf%87%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82/

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ