30.6.21

Το Σκάκι


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Το Σκάκι

Σιωπή – Επιπέδου τρία (3) και βάλε


Η στήλη ολοκληρώθηκε πριν τις τελευταίες εξελίξεις και την επίσκεψη του κ. Ν. Χαρδαλιά.

■ Στις αρχές του καλοκαιριού οι τοπικοί άρχοντες  έμοιαζαν σαν να έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας περιμένοντας το μεγάλο τουριστικό κύμα που σαν τσουνάμι θα «έπνιγε» την Καστοριά. Με ακριβοπληρωμένα βιντεάκια διαφήμιζαν οι «επώνυμοι» την πόλη ως τον «απόλυτο covid-free τουριστικό προορισμό». 

■ Είχαν αρχίσει δε να διαφημίζουν και να συμβουλεύουν κάποιοι άλλοι «διάσημοι ντόπιοι» του φουμπου και από κοντά και τα φίλα, προσκείμενα στη δημοτική αρχή, τοπικά μπλογκάκια ως εμπειρογνώμονες πλέον για τον κορωνοϊό, την πρωτιά της Καστοριάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της καραντίνας των δύο μηνών. Αφού ήμασταν οι πρώτοι που «χτυπήθηκαν» από τον ιό, γίναμε και γνώστες αυτού, τοπικοί λοιμωξιολόγοι ίσως και εθνικοί. 

«Μετά από πολύ καιρό βρέθηκα Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Αυτό το οποίο βιώνω αναφορικά με τον κορονοϊό και τα μέτρα προστασίας είναι ότι μόνο εγώ προσέχω (ίσως επειδή στην Καστοριά έχουμε “πείρα”)» έγραφε ο κ. Κίμων Μηταλίδης, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, ο οποίος αναρωτιόταν για καιρό σχετικά με το Rt της Καστοριάς και ζητούσε την απάντηση από την εφημερίδα Οδό. Εντάξει, για καλό σκοπό ήταν. Δεν ήταν κι’ ο μόνος που έδειχνε να πιστεύει, ότι πάει, τέλειωσε η πανδημία. 

■ Δεν «έβαλαν μυαλό», όπως είπε ["εδώ"] τώρα στο Οκτώβρη ο υπουργός, ούτε από τον αριθμό των κρουσμάτων και θυμάτων του κορωνοϊού στην Καστοριά και χωρίς καθόλου υπομονή (που να περισσεύει άραγε;) άρχισαν τα τοπικά μπλογκάκια να «πανηγυρίζουν» για το πρώτο κρούσμα σε Γρεβενά και Φλώρινα. 

■ Πανηγυρισμοί εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας που ξεκίνησε από τα τέλη Ιουνίου και δυστυχώς καλά κρατεί.

■ Από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα στην Καστοριά είναι κοντά στα 300 και οι νεκροί 20. 

■ Υπήρξαν και σχόλια «χαιρέκακα» (πώς πέφτουν οι μάσκες) μετά από το τοπικό lockdown της Κοζάνης. 

■ Ένα από αυτά: «Αγαπητοί μας συντοπίτες Δυτικομακεδόνες, κάνα καιρό όταν είχαμε ένα σκασμό κρούσματα μόνο συρματοπλέγματα δε βάλατε!! Τώρα κοιτάξτε να είστε συνεπείς στις οδηγίες γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα!». Τάδε έφη Αγνή Κανδύλη. 

■ Μάλλον θα της διαφεύγει της κ. Κανδύλη (πολιτευτής με την Νέα Δημοκρατία που δεν πέτυχε να εκλεγεί βουλευτής), ότι τα «συρματοπλέγματα» τα ζήτησαν οι τοπικοί κυβερνώντες της Καστοριάς, ζωντανά, δια μέσου της εθνικής τηλεόρασης. Και όχι οι όμοροι νομοί. 

■ Σπιναλόγκα ήθελαν την Καστοριά, αυτοί που είχαν (έχουν) σλόγκαν το “I love Kastoria”, οι διάσημοι (για το φουμπου πάντα) της... «Καστοριά μου»! Με γαλάζια καρδούλα! Μην ξεχνιόμαστε!
 
■ Και αφού όλοι οι άρχοντες «προσγειώθηκαν» ανωμάλως, δυστυχώς γι' αυτούς και διπλά για μας, από την είσοδο του νομού μας στο επιδημιολογικό επίπεδο 3 των μέτρων προστασίας, άρχισαν να τηλεφωνούν πανικόβλητοι στους ιθύνοντες στην πρωτεύουσα και να ψάχνουν απαντήσεις στα «γιατί» τους. 

■ Απαντήσεις τις οποίες οι καστοριανοί πολίτες τις ήξεραν ήδη, διότι έβλεπαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξομειώνονταν ανησυχητικά. Δεν σταματούσε. 

■ Μόνο αυτοί τα έβλεπαν όλα ρόδινα, στα κάστρα τους κλεισμένοι μετά κι’ όλας από τις εξόδους τους στη φύση και τις πολυφωτογραφημένες συγκομιδές μήλων. 

■ Ειδυλλιακές φωτογραφίες της «τιμημένης αγροτιάς». 

■ Μετά δε από τον τελευταίο συνεχόμενο αριθμό κρουσμάτων (106 τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου), το κλείσιμο σχεδόν όλων των καφε-μπαρ (τα περισσότερα μπαρ είναι «στέκια» των διασήμων) λόγω κρουσμάτων στους εργαζόμενους σε αυτά και όχι προληπτικά, όπως επίσης και του ΟΑΕΔ, της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ, πολλών τμημάτων σε γυμνάσια και λύκεια, σιώπησαν. 

■ Τί περίεργο! Σιώπησαν όταν πρέπει να «φωνάξουν» και γίνονται λαλίστατοι για τα «μικρά και ανούσια». 

■ Όπως κάνουν πάντα και για όλα! 

■ Ο νομός Καστοριάς είναι μεταξύ των τριών νομών (πανελλαδικά) που ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους για την εικόνα του σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων covid-19.

■ Ερώτημα: τίποτα δεν διδάχτηκαν (οι άρχοντες) από το θανατηφόρο πρώτο κύμα της πανδημίας στον τόπο μας;

■ Και δυστυχώς θα συνεχίσουν απτόητοι να φωτογραφίζονται σε διάφορα «μεγάλα» έργα που φτιάχνουν για τον τόπο τους, σε οικογενειακές ευτυχισμένες στιγμές μέσα στα κάστρα τους, έξω από τα κάστρα τους, με τις συμβούλους τους, όλα στη «φόρα» για τα likes και τις καρδούλες. 

■ Τα πειθήνια όργανά τους, αμολητά, σαν λαγωνικά -πολιτικά  πάντα- χωρίς φίμωτρα και μάσκες, να δαγκώνουν τους πολίτες (τους αγνώμονες) οι οποίοι (άκουσον, άκουσον!) διαννοούνται να κριτικάρουν τα «έργα» τους, τις προσλήψεις τους, τις μελέτες τους, τις απευθείας αναθέσεις έργων τους και τα «προσωπικά» τους που οι ίδιοι «φανερώνουν» στα στέκια τους, απροκάλυπτα. Ευλόγησον Δέσποτα! 






■ Ο ένας και μοναδικός βουλευτής Καστοριάς της κυβέρνησης, ο κ. Τζηκαλάγιας, μας παρεξένεψε με την απουσία του στην επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και με την παρουσία του στο γραφείο του δημάρχου Καστοριάς μετά από την επιστολή που έλαβε, ως φορέας, για να συζητήσουν τα «δεινά» του τόπου και να κατέβουν στην πρωτεύουσα για να συναντήσουν τον πρωθυπουργό και να απαιτήσουν (;), να παρακαλέσουν (;) για τις λύσεις των τοπικών προβλημάτων που δεν μπορούν να λύσουν και δεν ευθύνονται. 

■ Καταλάβατε πολίτες; Δεν ευθύνονται! 

■ Η απουσία του κ. Τζηκαλάγια από το πλευρό της υπουργού Πολιτισμού της κ. Μενδώνη ["εδώ"] στην επίσκεψή της στην Καστοριά, έκανε τους πολίτες να αναρωτιούνται για την εμφάνιση στο πλευρό της, της γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη της κ. Αντωνίου και την σχέση της με την απουσία του κ. Τζηκαλάγια. 

■ Τί πολιτικά παιχνίδια παίζονται άραγε; Εν γνώσει του απουσίασε; 

■ Ό,τι και να είχε να κάνει, όπου και να βρισκόταν, έπρεπε να το είχε αναβάλει και να την ήταν στην Καστοριά. Ως οικοδεσπότης. Έχασε μία μοναδική ευκαιρία ο βουλευτής για να κάνει όλους να καταλάβουν «ποιος είναι το αφεντικό» στην Καστοριά. Ίσως όμως και να μην είναι, καταπώς φάνηκε! 

■ Η παρουσία του κ. Τζηκαλάγια στο γραφείο του δημάρχου Καστοριάς ήταν μία ατυχής στιγμή. Ακύρωσε τις ανακοινώσεις του για τα μεγάλα έργα που ο ίδιος πρωτοστάτησε για να γίνουν στο νομό, άσχετα αν αμέσως του τα «έπαιρνε» η βουλευτίνα της αντιπολίτευσης κ. Τελιγιορίδου. 

■ Επειδή η αποδοχή της πρόσκλησης του δημάρχου κ. Κορεντσίδη και η επίσκεψη του στο γραφείο του (οξύμωρο και αυτό, αντί ο δήμαρχος να τον επισκεφθεί ως πρώτον στην πολιτική ιεραρχία του νομού) σημαίνει ότι παραδέχεται ότι «η Καστοριά σβήνει» όπως λέει και ο μητροπολίτης ["εδώ"], και άρα δεν υπάρχει έργο γι’ αυτήν. Και όχι μόνο δεν γίνονται έργα αλλά δεν υπάρχουν και λύσεις για τα προβλήματα του τόπου. 

■ Μια καλοστημένη πολιτική «παγίδα» δημάρχου και ο μοναδικός, μέχρι στιγμής, που δεν πρόσεξε το δόλωμα να είναι ο βουλευτής ο κ. Τζηκαλάγιας ["εδώ"]. 

■ Ίσως όμως και να φοβήθηκε αφού οι συγκυβερνούντες αποποιούνται των ευθυνών τους για την κατάντια του τόπου και δη της πόλης της Καστοριάς, γιατί να μείνει αυτός;

■ «Είμαστε σήμερα στην περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς, συνδυάστηκε με μία μεγάλη περιφερειακή σύσκεψη την οποία είχαμε οργανώσει για την Κοζάνη, την έδρα της περιφέρειας αλλά λόγω των προληπτικών μέτρων που ελήφθησαν εχτές, μετατοπίστηκε με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη στην Καστοριά [...].» 

■ Από σπόντα στην Καστοριά η υπουργός! 

■ Η αρχή της δήλωσης της υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη μετά το πέρας των συναντήσεων της στην Καστοριά, βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Πράγματα τα οποία γνωρίζουν οι τοπικοί άρχοντες και γι' αυτό δεν πανηγύρισαν αυτή την επίσκεψη. Περίεργο; 

■ Καθόλου όταν ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτοί (τοπικοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι) πανηγυρίζουν μόνο με την έλευση είτε δεσποτών και μοναχών είτε με την έλευση ρώσων αθλητών και «δήθεν» επιχειρηματιών. Κατά πόσον θα ευεργετηθεί η Καστοριά από αυτή την επίσκεψη, το μέλλον θα δείξει. Και αν!

■ Πάντως υπόμνημα της παρέδωσε ο κ. Κορεντσίδης, ο δήμαρχος και μην ακούτε τα σχόλια ότι άλλοι είναι τα «αφεντικά» στο δήμο. Αν είναι σαν το υπόμνημα που έστειλε στην υποεπιτροπή της βουλής για τη λίμνη της Καστοριάς, καταλάβαμε ότι μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ το περιεχόμενο του. Απλό! 

■ Κάποια στιγμή ίσως σιωπήσουν κάποιοι και στρωθούν στη δουλειά, πραγματικά. Χρόνο έχουν (οριακά), για θέληση δεν γνωρίζουμε! Αποδείξτε ότι την αγαπάτε. Την Καστοριά (σας) μας! 
 
 Καληνύχτα Ελλάδα
 Όπου και να ‘σαι


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Οκτωβρίου 2020, αρ. φύλλου 1051.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.


14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/6/21

    Άραγε η Αγνή θα ξαναείναι υποψήφια με ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ...;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/7/21

      Ωχ, ωχ, όχι πάλι τα ίδια, λυπηθείτε μας! Πόσες στημένες φωτογραφήσεις και πόσα έξοδα προεκλογικής εκστρατείας (από το κόμμα που χρωστάει 300+ εκατ. μην ξεχνιόμαστε) για φτιασιλίκια και από πολιτική ουσία μηδέν να αντέξει αυτός ο έρμος ο τόπος; Αν είναι δυνατόν με τα ποσοστά που πήρε στις προηγούμενες εκλογές να το ξαναεπιχειρήσει με οποιοδήποτε κόμμα. Πήξαμε από wannabe "νέα γενιά" που θέλει να εισέλθει στον πολιτικό στίβο με αντιλήψεις και ιδεοληψίες που μυρίζουν μπαγιάτικη ναφθαλίνη. Πήξαμε από το νεογιαπίστικό στυλ του δήθεν επιτυχημένου ελεύθερου επαγγελματία που "νοιάζεται για τον τόπο" όπου για όλα φταίει το άτιμο το κράτος κατά τα λεγόμενά του και επειδή τον χαιρετάνε 15 άτομα στην παραλία και στο κέντρο της αγοράς θεωρεί ότι οι ιθαγενείς δεν έχουν πάρει χαμπάρι τα ταχύρυθμα μαθήματα ξύλινου πολιτικού λόγου και κομματικής προπαγάνδας που του έγιναν για να ξεφουρνίζει νεοφιλελέ κλισέ σε στημένες συνεντεύξεις. Στην Καστοριά ανθυπcelebrities του Facebook και μετά την ακτίνα 100 χιλιομέτρων το απόλυτο τίποτα.
      Ο ανθός της νεολαίας στο στόχαστρο και το φυτόχωμα στο προσκήνιο...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/7/21

      100 χλμ;;;; πολλά είπες, 50 και μια χαρά τους-της πάει

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος1/7/21

      Έχεις δίκιο αλλά είπα να μην τους στεναχωρήσω πολύ και προτάξουν για πολλοστή φορά τα οποιαδήποτε θέματα υγείας έχει ο καθένας τους για να το παίξουν "κομμάτι του λαού" και πως " είμαστε όλοι μαζί". Φτάνουν τα παραμύθια τους, στα κέρδη και στα πόστα καπιταλιστές και στην χασούρα σοσιαλιστές, αρκετά με την αυταρέσκεια του καθενός, να πάνε να δουλέψουν για 500€, να βάλουν πλάτη για την χώρα, όπως λένε σε όλους τους υπόλοιπους και να αφήσουν τα σάπια περί ενδιαφέροντος.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος1/7/21

      Άκου 100 χλμ ούτε μέχρι το Βογατσικό......!!!!

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος1/7/21

      Τα θέματα υγείας τα χειρίζονται μια χαρά κάποιοι/κάποιες για να εκλεγούν, είπαμε ιθαγενείς (εμείς) αλλά αυτοί απλά λαμ-πιονια.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος30/6/21

    Ευλογημένος τέκνον μου.....

    Ο Πρωτοσύγκελος Αλφόνσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/6/21

    Η Μαριώ ετοιμάζεται για Βουλή.... Βαρέθηκε στη νύφη του Θερμαϊκού... Οι εφοπλιστές την περιμένουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/7/21

    Γιατί η Καρντασιαν είναι και την περιμένουν; Δεν βρήκαν καμιά ξανθοτερη από αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/7/21

      Η Μαριώ είναι χυμώδης σαν την Καρντασιαν....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/7/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος1/7/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος1/7/21

      από απόσταση και νύχτα

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος1/7/21

      Ο καλός ο μύλος... Ειδικά αν είναι από ορεινό χωριό...

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ