Η ευθύνη όμως ανήκει κυρίως στον Δήμο Καστοριάς. Όχι μόνο γιατί η κοπή έγινε στην πολύβουη λεωφόρο, χωρίς να αντιληφθεί κανείς τίποτε, αλλά διότι εδώ και ένα χρόνο περίπου, δηλαδή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το νέο δημοτικό συμβούλιο, έχουν καταγραφεί αρκετά ανησυχητικά περιστατικά. Για μερικά από αυτά, η ευθύνη ανήκει ευθέως στον Δήμο. Για τα άλλα πάλι, σαν κι' αυτό της περασμένης εβδομάδας ανήκει εμμέσως στον Δήμο. Διότι ο Δήμος είναι που με τις μέχρι τώρα ενέργειές του "παραδειγμάτισε" στους κατοίκους και στους εποχούμενους, την έλλειψη του απαραίτητου σεβασμού στο φυσικό περιβάλλον της πόλης. Έτσι ο κάθε περίοικος διδάσκεται την ασυδοσία, την αυθαιρεσία και φυσικά την ατιμωρησία.
Αν δεν κολάζονται οι πράξεις των γνωστών και επωνύμων, θα τιμωρηθούν οι άγνωστοι δράστες;
Βέβαια, ούτε αυτή την φορά επρόκειτο για κοπή ή κλάδεμα δένδρων που είχε σκοπό στην ανάπτυξή τους, την δύναμη του κορμού τους ή στην ασφάλεια των πολιτών και των... αυτοκινήτων όπως συνηθίζεται να ψελλίζεται στις πιο φθηνές εξηγήσεις. Άλλωστε κάτι τέτοια τις περισσότερες φορές είναι ρηχές δικαιολογίες. Αντίθετα με την κοπή των δένδρων της Λ. Κύκνων, που βρίσκονταν δίπλα στην όχθη και δεν εμπόδιζαν κανένα και τίποτε απολύτως, εξιδανικεύτηκε η εχθρική σχέση των αρμοδίων απέναντι στα δένδρα των δημοτικών και κοινόχρηστων χώρων, είτε βρίσκονται στους παραλίμνιους δρόμους, είτε στην Βαν Φλήτ, είτε στα ελάχιστα αλσύλια.
Στο βάθος κάθε τέτοιας βάνδαλης ενέργειας, κρύβονται κατά κανόνα οι πιο ρηχές εξηγήσεις: η ανεμπόδιστη θέα του γείτονα-ψηφοφόρου που "τρόμαζε" στην σκέψη ότι κάποια στιγμή, μετά από μερικά χρόνια, το δένδρο θα μεγάλωνε και το καλοκαίρι θα μείωνε την "άπλα" των κτηρίων, στο απέναντι πεζοδρόμιο. Πρόκειται για την χειρότερη μορφή κοινωνικής ασυνειδησίας, η πεποίθηση ορισμένων ότι μπορούν να διαπράττουν σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους ό,τι θέλουν οι ίδιοι, αυθαίρετα και χωρίς συνέπειες.
Η ιστορική αναδρομή πείθει ότι, γενικώτερα τα τελευταία 40-50 χρόνια, καμμιά δημοτική αρχή δεν βοήθησε όσο μπορούσε και όσο έπρεπε στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξή του, με δημιουργία χώρων και νησίδων πρασίνου, την φύτευση δένδρων και την συγκρότηση αλσυλίων-πνευμόνων, ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο ζωής των κατοίκων και να βελτιωθεί η εικόνα της Καστοριάς. Αν προσέξει κανείς την αμφιθεατρική όψη της πόλης, κυριαρχούν αποκλειστικά οι πολυόροφες πολυκατοικίες, αυτά τα τσιμεντένια υποσύνολα, που δεν θα ήταν από μόνα τους τόσο αρνητικά αν σχεδόν σε όλα, δεν είχαν ξεφυτρώσει αυθαίρετες προσθήκες, ή αν περιβάλλονταν από θύλακες πρασίνου.
Όμως η Καστοριά απογοητεύει. Χρόνο με τον χρόνο ελαττώνεται το αστικό πράσινο. Ή εγκαταλείπεται και γίνεται περιθωριακό. Καμμιά γραφικότητα και καμμιά ομορφιά δεν υπάρχει σε μια πόλη σαν την Καστοριά με ελάχιστο συγκροτημένο πράσινο (όσο απέμεινε από τα άλση της Δεξαμενής, της Παναγίας Φανερωμένης και του Σταυρού) που χάσκει πάνω από το "κύπελο" μιας λίμνης με μολυσμένα νερά και επιπλέοντα απορρίμματα.
Η κατάσταση αυτή, που δεν είναι τωρινή αλλά παλιότερη, δεν δίνει δικαιολογία σε κανένα, ούτε καν στην σημερινή δημοτική αρχή της Καστοριάς που βαδίζει χωρίς tempo αλλά ασθμαίνουσα στο μεσοδιάστημα της τετραετίας, να προβαίνουν ή να ανέχονται πράξεις βαρβαρότητας απέναντι στα λιγοστά δένδρα της Καστοριάς. Και το χειρότερο με την μη αποτροπή τους, να τις ενθαρρύνουν κιόλας.
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις μειοψηφίες του δημοτικού συμβουλίου. Διότι άλλες φορές (μερικές μάλιστα η εντύπωση που δίνεται στον κόσμο είναι ότι ο "καυγάς" γίνεται περί όνου σκιάς) οι μειοψηφίες ξεσηκώνουν στο πόδι και αρπάζουν τα άρματα. Αλλά σε περιπτώσεις, όπως στην συγκεκριμένη που αντιμετωπίζει η Καστοριά, με τους Νέρωνες της φύσης να επελαύνουν χωρίς αντίσταση (οπότε χρειάζεται να αντιδράσουν δυναμικά όχι μόνο για να ελέγξουν την πλειοψηφία, αλλά για να συμβάλλουν στην διαμόρφωση μεταξύ των πολιτών ρεύματος δημοτικής ιδεολογίας και σκέψης με αυτονόητες οικολογικές ευαισθησίες) οι μειοψηφίες όχι απλώς σιωπούν, αλλά και κωφεύουν. Ενισχύουν τις υπόνοιες ότι αυτό συμβαίνει είτε επειδή συμφωνούν με τους διοικούντες, είτε επειδή όταν -για τα άλλα τα επουσιώδη- προκαλούν θόρυβο, το κάνουν απλά χάριν της τηλεθέασης και της ακρόασης, όπως τους κατηγορούν οι επικριτές τους. Έτσι απλά, χωρίς περιεχόμενο και ουσία. Και χωρίς πρόγραμμα.
Η ΟΔΟΣ, που ασκεί συστηματική κριτική για την τριτοκοσμική αναλγησία που επιδεικνύουν οι κατά καιρούς κρατούντες απέναντι στα δένδρα της Καστοριάς, μετά το περασμένο καλοκαίρι της συμφοράς με τους εμπρησμούς και τις πυρκαγιές σε ολόκληρη την Ελλάδα και στον Γράμμο ειδικώτερα, που αποδεκάτισαν πολλά από τα πιο όμορφα και παλιά ελληνικά δάση, θα περίμενε από τους κρατούντες, όχι μόνο από τους δημοτικούς άρχοντες, αλλά και από τις εποπτεύουσες υπηρεσίες, όπως την διεύθυνση Δασών, τις αργόσχολες υπηρεσίες για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους όπως την Ελληνική Αστυνομία αλλά και την Εισαγγελία, να παρεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως.
Να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται, για την περιστολή της αυθαιρεσίας ορισμένων αλαζόνων ιδιωτών, ή στελεχών της αυτοδιοικητικής εξουσίας, σαν να είχαν μπροστά κοινούς εμπρηστές.
Διότι πρακτικά, δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ του εμπρησμού και της κοπής των δένδρων. Ίσα-ίσα που μετά τον εμπρησμό, όλο και υπάρχει κάποια ελπίδα αναδάσωσης, ή και παραπομπής των ενόχων. Ενώ στην περίπτωση των υπευθύνων για την κοπή των δένδρων, κανείς δεν μπήκε μέχρις στιγμής στον κόπο να ελέγξει την παρανομία που συντελείται για να προλάβει έτσι τα μελλοντικά περιβαλλοντικά εγκλήματα.
Κι' ας είναι γνωστά τα πρόσωπα και τα στοιχεία των υπευθύνων, που βάλθηκαν, με συστηματικότητα και πρόγραμμα, να ξεκάνουν όσα στοιχεία της φύσης και της ανθρώπινης παρέμβασης απέμειναν στην Καστοριά, για να θυμίζουν ότι υπήρξαν κάποτε, πριν απ' αυτούς, λίγοι ίσως, αλλά πάντως υπήρξαν, ικανοί άνθρωποι της Καστοριάς που πρόβλεψαν το καλό και την ομορφιά που προσφέρει η παρουσία και ενός μόνου δένδρου.
Σχετικά κείμενα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.