6.11.07

ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΑ: Το νέο «όχι» του ελληνισμού του Καναδά

Το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2007, περίπου 10,000 Έλληνες από όλα τα μέρη του Καναδά (και αρκετοί από τις κοντινές Πολιτείες των ΗΠΑ) είπαν ένα πολύ ηχηρό ΟΧΙ στην απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Καναδά να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα Οττάβα, προετοιμάσθηκε άψογα από τους οργανωτές του -κογκρέσσο, κοινότητες, συλλόγους, εθελοντές- και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Περισσότερα συγχαρητήρια όμως αξίζουν στους Έλληνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των οργανωτών, στο κάλεσμα της ελληνικής τους ψυχής. Έλληνες κάθε ηλικίας και από κάθε γωνιά της Ελλάδος -από την Μάνη και την Κρήτη στο νότο, έως την Κόνιτσα, την Καστοριά και το Διδυμότειχο στο βορρά, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου- και της Κύπρου.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν στάθηκαν ικανές να σταματήσουν τον ελληνισμό του Καναδά να βροντοφωνάξει την αδιαφιλονίκητη αλήθεια ότι “Η Μακεδονία ήταν, είναι, και θα είναι ελληνική”. Όταν λέμε Μακεδονία δεν εννοούμε μόνον γεωγραφική περιοχή. Μακεδονία είναι πρώτα απ' όλα παράδοση, είναι Ιστορία και πολιτισμός, και όλα αυτά είναι Ελληνικά, και δεν μπορούν να αλλάξουν. Το γνωστότερο τέκνο της Μακεδονίας, ο Μέγας Αλέξανδρος, μιλούσε ελληνικά, είχε σαν δάσκαλο τον μεγάλο έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη, ένωσε τις ελληνικές πόλεις, και διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό. Όλα αυτά έγιναν τουλάχιστον 1000 χρόνια πριν την εμφάνιση των Σλάβων στα Βαλκάνια. Οι Σλάβοι βέβαια, Βούλγαροι και Σέρβοι, πήραν μικρά κομμάτια της γεωγραφικής Μακεδονίας το 1912-13. Αυτό όμως δεν τους δίνει κανένα δικαίωμα σε όλα τα άλλα, και τα πιό σοβαρά στοιχεία της Μακεδονίας, την παράδοσή της, και την ιστορία της, που παραμένουν αποκλειστικά ελληνικά.

Αυτό υπενθύμισαν οι Έλληνες του Καναδά στον πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και στον υπόλοιπο πολιτικό του κόσμο, διότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε πραγματικά δει ούτε ΜΙΑ σοβαρή αντίδραση από καναδό πολιτικό στην απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και με αυτή την παρατήρηση περνώ στο σχολιασμό κάποιων στοιχείων της μεγάλης συγκέντρωσης της 27-ης Οκτωβρίου.

1. Η απουσία του κλήρου ήταν εμφανέστατη και δημιούργησε ερωτήματα στο ευσεβές πλήρωμα της Μητροπόλεως του Τορόντο. Η εμπνευσμένη συμμετοχή του μοναδικού παρόντος ιερέως, του πατρός Λάμπρου Καμπερίδη, δεν κάλυψε το μεγάλο κενό. Αν ήταν παρόντες 20-30 μέλη του κλήρου, η εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετική. Αυτοί που κηρύτουν ότι οφείλουμε “..να μένουμε πιστοί στα ιδανικά της φυλής..” πρέπει να το πράττουν πρώτοι.

2. Οι ομιλίες από τόσα πολλά μέλη του φιλελευθέρου κόμματος που είναι στην Αντιπολίτευση, και μάλιστα ιδιαζόντως πολιτικοποιημένες, δεν άφησαν καλές εντυπώσεις, ούτε θα βοηθήσουν τον σκοπό του συλλαλητηρίου. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υποβαθμίσει εύκολα τη σημασία της διαμαρτυρίας μας, θεωρώντας ότι υποκινήθηκε από αντιπολιτευτικούς σκοπούς.

3. Από δυό εκλεγμένους πολιτικούς ελληνικής καταγωγής ακούσθηκαν απαράδεκτες κατηγορίες και χαρακτηρισμοί γιά το πρόσωπο του πρωθυπουργού του Καναδά. Σίγουρα δεν μας αντιπροσωπεύουν. Οι οργανωτές του συλλαλητηρίου ίσως έπρεπε να επέμβουν και να διορθώσουν τους δυό παρεκτραπέντες φιλελεύθερους βουλευτές από το Οντάριο. Με τέτοιες συμπεριφορές, χάνομε το δίκιο μας, δεν το κερδίζομε.

4. Η εκδήλωση θα απέδιδε ακόμη πιό πολύ αν είχαμε φροντίσει να συμμετάσχουν περισσότεροι ομιλητές από άλλες εθνικότητες. καθηγητές πολιτικών επιστημών, συγγραφείς, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, οι οποίοι θα μπορούσαν να μιλήσουν γιά την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Να μην τα λέμε πάντα μόνον ΕΜΕΙΣ! Γιά πολλούς, οι πλέον ενδιαφέρουσες ομιλίες ήταν των αντιπροσώπων των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, του NDP και του BQ, παρά το ότι δεν έχουν και ιδιαίτερα ευρεία απήχηση στην ελληνική παροικία.

5. Πάλι δείξαμε να υστερούμε στην οργάνωση της ενημέρωσης. Η μεγάλη αυτή εκδήλωση, που έγινε με τόσο κόπο και τόσα έξοδα, κινδυνεύει να περάσει απαρατήρητη από τα μέσα ενημέρωσης ακόμη και στην Ελλάδα. Όμως η μάχη γιά την Μακεδονία δεν πρέπει να σταματήσει εδώ, παρά τα όσα ακούγονται από την πατρίδα γιά την αποδοχή σύνθετης ονομασίας που θα περιέχει και τον όρο Μακεδονία. Αυτό ίσως θα μπορούσε να συζητηθεί ΜΟΝΟΝ αν η ονομασία είναι καθαρά σλαβική και αποδοθεί με μία μόνο λέξη, χωρίς συνδετικό. Όχι δηλαδή σε ονομασίες τύπου “Μακεδονία – Σκόπια”, “Νέα Μακεδονία”, κλπ., ακόμη και σε “Gorno-Μakedonija”. Ναί σε ονομασία τύπου Republika Gornomakedonija ή ακόμη καλύτερα σε Republika Vardarmakedonija, υπό τον όρο ότι το κράτος αυτό θα παύσει να υποστηρίζει ότι έχει πληθυσμό Μακεδονικής εθνότητας και ότι ομιλεί την Μακεδονική γλώσσα, αφού και τα δύο είναι ανύπαρκτα εκτός Ελλάδος.

Σε καναδικό επίπεδο, αναμένουμε από τους εκτός του (κυβερνητικού) συντηρητικού κόμματος πολιτικούς, να φέρουν το θέμα στην βουλή του Καναδά με ερωτήσεις τους προς τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα γιά το φιλελεύθερο κόμμα, που υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να αναγνωρίζει την θέση της Ελλάδος στο θέμα της Μακεδονίας.

Καιρός να κληθεί ο βουλευτής τους Mr Temelkovsky να διορθώσει την ιστοσελίδα του στην οποία γράφει ότι γεννήθηκε στο κράτος της Μακεδονίας και ότι είναι Μακεδόνας, ενώ κατάγεται από την ΠΓΔΜ, δηλαδή την Βαρντάσκα. Οι Έλληνες συνάδελφοί του οφείλουν να αντιδράσουν. Μετά μάλιστα και τις πύρινες ομιλίες τους κατά του πρωθυπουργού στο συλλαλητήριο της Οττάβας. Όσον του επιτρέπουν να συνεχίζει να αποκαλεί το εαυτό του Μακεδόνα κάτω από την σημαία του φιλελευθέρου κόμματος, χωρίς καμία διαμαρτυρία εκ μέρους τους η εικόνα δεν είναι καθόλου θετική. Δεν πιστεύω να θέλουν οι Έλληνες του Καναδά να σχηματίσουμε την γνώμη ότι το Φιλελεύθερο κόμμα προσπαθεί να είναι και μ' εμάς και με τους Σκοπιανούς.

Έλληνες που είναι μέλη επαρχιακών καναδικών κοινοβουλίων να φέρουν σ' αυτά προς αποδοχή και ψήφιση “non binding Resolutions” που θα διακηρύσουν ότι το όνομα Μακεδονία, και ότι είναι σχετικό με αυτό, ανήκουν στον ελληνισμό. Παρόμοια ψηφίσματα έχουν γίνει αποδεκτά από τα κοινοβούλια πολλών πολιτειών των ΗΠΑ.

Η ελληνική παροικία του Καναδά στις 27 Οκτωβρίου απέδειξε ότι όχι μόνον είναι ενωμένη στη βάση της, εν σχέσει με τις πολιτικές παρατάξεις της Ελλάδος και του Καναδά, αλλά κυρίως ότι συνεχίζει να ενδιαφέρεται ισχυρά γιά τα εθνικά μας θέματα. Το μήνυμα αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους ηγέτες της παροικίας αλλά και της πατρίδας, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό κατά παράδοξο και ανορθόδοξο τρόπο ανακοινώνουν τις διαπραγματευτικές θέσεις της Ελλάδος εκ των προτέρων και μέσω του τύπου.

Οι Έλληνες της διασποράς αναμένουν από την ηγεσία τους αντίσταση και αγώνα γιά τα ιερά και τα όσια της φυλής, στα οποία είναι πασιφανές ότι κατατάσουν και την ιδέα της Μακεδονίας. Όπως έδειξαν πρόσφατα και με την αντίστασή τους στο βιβλίο ιστορίας της στ' δημοτικού, κρατούν την ιδέα της Ελλάδος πολύ υψηλά, και δεν πρόκειται να δεχθούν ποτέ ξεπούλημα της Μακεδονίας προς χάριν των επενδύσεων και των εμπορικών συνναλλαγών με τα Σκόπια. Πότε τέλος πάντων η σημερινή Ελλάδα θα δεχθεί να υποστεί κάποιο κόστος γιά τα δίκαια και τα ιερά του Ελληνισμού!


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ