19.11.07

ΟΔΟΣ: Στο τέλος καταρρέουν και εξαϋλώνονται

Αβέβαιη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την προοπτική λειτουργίας πανεπιστημιακής σχολής στην πόλη της Καστοριάς και πιο ειδικά στον χώρο του 1ου γυμνασίου.
Πέρασαν -και ήδη λησμονούνται- στο παρελθόν οι άλλοτε δημοτικοί "κακοί", ενώ ήλθαν στα πράγματα και κυβερνούν τον τόπο όσοι στρατεύθηκαν με την "Νέα Πνοή" υπό τον κ. Ι. Τσαμίση. Κι΄ όμως, ένα χρόνο μετά τις δημοτικές εκλογές, η κατάσταση που επικρατεί δεν επιτρέπει καμμιά ουσιαστική ελπίδα για εξέλιξη στην θετική κατεύθυνση λειτουργίας της σχολής.

Παρελθόν αποτελούν πια και οι εθνικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Σε πολύ λίγες ημέρες, παρελθόν θα είναι και οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠαΣοΚ, ώστε η απραξία που παρατείνεται για το ίδιο θέμα και η απάθεια, να δικαιώνουν για μια ακόμη φορά όσους πιστεύουν ότι στην "βράση κολλάει το σίδερο". Ότι η σπατάλη πολύτιμου χρόνου και η ανάλωση της προσπάθειας στην απορρόφηση των διαφωνιών που παρατηρείται στην Καστοριά, κάθε φορά που ανακύπτει σημαντικό θέμα, είναι η ασύνετη συνήθεια των συνήθως χαμένων. Στην αρχή αποπροσανατολίζει από το ενδιαφέρον, αλλά στην συνέχεια πληρώνεται πανάκριβα σε βάρος του τόπου και του κοινωνικού συνόλου. Διότι πολύ απλά, τα όνειρα και οι ελπίδες δεν ταιριάζουν στους μίζερους και τους μεμψίμοιρους, και γι' αυτό ξεφουσκώνουν. Και στο τέλος καταρρέουν και εξαϋλώνονται.

Για την ιστορία υπενθυμίζεται, πως όταν πριν μερικά χρόνια ξεκίνησαν οι όποιες (και όσες) προσπάθειες για την ίδρυση της πανεπιστημιακής σχολής, τότε, ορισμένοι δήμαρχοι του νομού Καστοριάς συγκρότησαν (μυστικό κατ΄ αρχήν) μέτωπο και αντιτάχθηκαν στην προοπτική δημιουργίας του πανεπιστημίου στην πόλη της Καστοριάς. Αντιπροτείνοντας τις καταλληλότερες λύσεις για τους ίδιους, τα πολιτικά τους οφέλη, και τους δήμους τους. Ο καθένας πρότεινε από ένα χωριό για την έδρα. Η αποκάλυψη της άτυπης αυτής ομάδας προκάλεσε αρνητική αίσθηση. Όχι βέβαια για τον ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενο και ουτοπικό στόχο της, όσο για το μέσο που χρησιμοποίησαν, και ιδίως για την μυστικότητα του μετώπου που συγκρότησαν οι δήμαρχοι.
Από τότε βέβαια, τα πράγματα έγιναν πιο σαφή και πήραν άλλες διαστάσεις. Οι δήμοι του νομού προέβησαν σε ανακατάταξη, με αποτέλεσμα η σημερινή Καστοριά, που διοικείται από την "Νέα Πνοή" (όπως και η Καστοριά των τελευταίων περιόδων της Καστοριανής Ενότητας") συγκριτικά να έχει μείνει πίσω σε πολλά.

Στην συνέχεια, στα χρόνια προβλήματα και την αναποφασιστικότητα του δήμου Καστοριάς, προστέθηκε η γραφειοκρατία της νομαρχίας και φυσικά του υπουργείου Παιδείας το οποίο προφανώς ερμήνευσε τα καθέκαστα ως απόρριψη, ή έστω, ως αδυναμία τακτικής. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, προστέθηκε το επιμύθιο των (λίγων) επαναστατημένων γονιών και καθηγητών του 1ου γυμνασίου, που απειλούσαν με πράξεις αντάρτικου πόλης δι' αρχαρίους και glamorous, για να μην θιγεί το πρότυπο γυμνάσιο -που παρεμπιπτόντως δεν διαφέρει και πολύ από όλα τα υπόλοιπα γυμνάσια και λύκεια του απλού λαού.

Πάντως, ο θόρυβος των γονιών και των καθηγητών έβαλε την τελική τρικλοποδιά στην απελθούσα και ιδίως στην νέα δημοτική αρχή, καθώς και στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, που παρακολουθούν νωχελικά, ως οδαλίσκες με ροδαλές παρειές, την κατάλυση του δημοκρατικού προγραμματισμού. Με τον κάθε "πικραμένο" καθηγητή ή γονιό, να μπορεί να επιβάλλει με όπλο την απειλή, την βούλησή του. Για το απλό, ανόθευτο βόλεμά του.

Μέχρις στιγμής, η νέα βουλευτής της Καστοριάς δεν έχει ξεκαθαρίσει τις απόψεις της γύρω από ένα μείζον ζήτημα. Αυτή η παράλειψη ενθαρρύνει την ερμηνεία ότι, η νέα βουλευτής δεν θα προχωρήσει σε σύγκρουση με τις κατεστημένες αντιλήψεις, αυτών που θέλουν να πάρουν από το εσωτερικό της Καστοριάς μέχρι και το τελευταίο περίπτερο.

Έτσι, εξ αιτίας του πολιτικού όκνου των αρμοδίων, της γενικευμένης ηττοπάθειας που κατατρέχει την Καστοριά και εξ της παρατεταμένης αδιαφορίας και αναποτελεσματικότητας των κεντρικών υπηρεσιών, αντί για πρυτάνεις και συγκλητικούς, αντί για φοιτητές και φοιτήτριες, αντί για βιβλιοθήκες, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια πνεύματος και λόγου, ξεφύτρωσαν ως αντιστάθμισμα οι "πολιτιστικές" εκδηλώσεις και οι πρωτοβουλίες της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού και Πολιτισμού το περασμένο καλοκαίρι, στις οποίες διακεκριμένη σειρά κατέλαβαν τα καλλιστεία.

Ήταν πριν από 13-14 περίπου μήνες, όταν οι αντιδράσεις και οι απειλές μιας χούφτας ιδιοτελών, υποχρέωσαν τον νομάρχη Καστοριάς να παραδεχθεί ότι το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 έπρεπε να θεωρείται ήδη χαμένο. Τότε, κανείς (δηλαδή ακόμη και ο πιο επικριτικός πολίτης) δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι μετά απ' αυτό, θα παρέλυε κάθε προσπάθεια και κάθε διάλογος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Με λίγα λόγια ότι, η Καστοριά βρέθηκε ενώπιον μιας επ' αόριστο αναβολής στην προοπτική ίδρυσης σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου. Ενώ αντίθετα, σε γειτονικούς νομούς έχουν κάνει πράξη τα οράματα και τις υποσχέσεις τους.

Πολύ χειρότερα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένα χρόνο μετά, δεν θα υπήρχαν ενδείξεις ότι η σχολή θα μπορούσε ίσως να λειτουργήσει στο επόμενο 2008-2009 ακαδημαϊκό έτος. Αλλά και ότι θα ντρέπονταν να επαναφέρουν το ζήτημα οι αρμόδιοι, στον δήμο ή στην νομαρχία, σαν να επρόκειτο για ένα θέμα ταμπού.

Και ότι φύλλο (από όσα άφησαν στα δένδρα οι ακτιβιστές "περιβαλλοντολόγοι" του σημερινού δήμου Καστοριάς) δεν κινείται για να πραγματοποιήσει μια απόφαση, που υποτίθεται ότι είχε ληφθεί.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ