4.6.08

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Για το Πανεπιστήμιο

Η παρουσίαση της πρότασης του ΤΕΕ για την εγκατάσταση του προτεινόμενου τμήματος στην Καστοριά, επικαιροποίησε το ζήτημα του κτηριακού και της χωροθέτησής του στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Η συζήτηση αυτή, αν και πολύ σημαντική και ζωτική, ωστόσο δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως σημείο πόλωσης και διχασμού της τοπικής κοινωνίας, και κατά συνέπεια αφορμή για τη μη λειτουργία του.

Η λειτουργία του Τμήματος είναι ο τελικός και κύριο στόχος, όπου δεν πρέπει αβασάνιστα και χωρίς υπευθυνότητα να απορρίπτεται ο στόχος αυτός στο βωμό λογικών «ή εκεί ή πουθενά», ή στη λογική που τα συμφέροντα μιας μικρής ομάδας υπερτερούν έναντι του συνόλου.

Η ένταση γύρω από τη χωροταξική τοποθέτηση του Τμήματος καταδεικνύει τη σημαντικότητα του ζητήματος, αλλά και το ότι η επιλογή της τοποθεσίας του τμήματος δεν είναι θέμα απλά και μόνο δεικτών και αριθμών, αλλά πρωτίστως συνδέεται με την ανάπτυξη της πόλης και εξασφάλιση της ήδη διαταραγμένης χωρικής, οικονομικής κλπ. συνοχής της.
Παράλληλα η συζήτηση αυτή δείχνει να αγνοεί και να μην λαμβάνει υπόψη το πολύ επιτυχημένο προηγούμενο της εγκατάστασης των ΤΕΙ στο νομό μας. Στην περίπτωση αυτή, η απόφαση για την ίδρυση των δυο τμημάτων αρχικά ‘έτρεξε’ παράλληλα με το κτηριακό, με αποτέλεσμα ήδη να μετράμε 10 χρόνια λειτουργίας του ΤΕΙ στην περιοχή μας. Εάν η έκταση της συζήτησης και της έντασης που χαρακτήρισε τις συζητήσεις γύρω από το πού θα λειτουργήσει το πανεπιστημιακό τμήμα είχε γίνει και στην περίπτωση του ΤΕΙ, μπορεί ακόμη να συζητούσαμε αναμένοντας την έλευσή τους.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα θέματα αυτά δεν θα πρέπει να τεθούν σε δημόσιο διάλογο, η εμπλοκή και η τοποθέτηση εξάλλου της κοινωνίας και των θεσμικών φορέων σε ζητήματα αυτά πρέπει να επιζητείται και να προωθείται με κάθε μέσο. Η περίπτωση όμως της χωροθέτησης του πανεπιστημιακού τμήματος δεν θα πρέπει να αποτελέσει παράγοντα που θα τροφοδοτήσει ενδεχόμενη άρνηση για τη δημιουργία του στην Καστοριά.

Στην περίπτωση του Πανεπιστημιακού Τμήματος θα πρέπει να ακολουθήσουμε το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα της ίδρυσης του ΤΕΙ στο νομό Καστοριάς, προχωρώντας το θέμα της εγκατάστασης παράλληλα με αυτό των ενεργειών για την ίδρυσή του, όπως δηλαδή γίνεται μέχρι σήμερα.

Το πανεπιστημιακό τμήμα θα πρέπει να εγκατασταθεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο πόλης η οποία άφησε το ιστορικό της κέντρο να απαξιωθεί. Η λειτουργία του τμήματος είναι η ευκαιρία που μπορεί να σηματοδοτήσει την ανάπτυξη ιστορικού κέντρου της πόλης στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, ικανοποιώντας παράλληλα τις ανάγκες λειτουργίας του τμήματος, επαναδιατυπώνοντας παράλληλα άλλους όρους ανάπτυξης και αναβίωσης του πιο ιστορικού κομματιού της πόλης μας.

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15.5.2008]

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος26/6/08

    Είναι αναγκαιότητα να επανέλθει η συζήτηση για το πανεπιστήμιο στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου.Είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα για την χωροτακτική, κοινωνική κλπ ανάπτυξη του τόπου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ