Ο νομάρχης στην εκδήλωση μεταξύ άλλων είπε πως «…η επιλογή της συγκεκριμένης έκδοσης έχει ιδιαίτερα συμβολικό περιεχόμενο. Κι αυτό γιατί υπογραμμίζει μια βασική πεποίθηση, κοινή σε όλους όσοι θέτουμε τον πολιτισμό ως κεντρική προτεραιότητα της συλλογικής μας δράσης. Την πεποίθηση πως ο πολιτισμός είναι το αδιάσπαστο νήμα, που συνδέει το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον και τελικά, σηματοδοτεί την ύπαρξή μας» […].
Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε από τον νομάρχη Καστοριάς η κα Μαρούλα Γκαμπέση, η παρουσίαση δε του βιβλίου έγινε από τον κ. Φώτιο Αντωνίου, διευθυντή β΄/βάθμιας Εκπαίδευσης ν. Καστοριάς.
Στην -ομολογουμένως- προσεγμένη και αρκετά ποιοτική έκδοση του βιβλίου που χρηματοδότησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριά, μπορεί κανείς να εστιάσει μερικές αφορμές για κριτική. Σταθμίζοντας όμως τα θετικά με τα μη θετικά του βιβλίου, είναι πιο θεμιτό να αποφευχθούν βιαστικές προσεγγίσεις.
Όμως, αυτό μπορεί να μην ισχύει σε ότι ιδίως αφορά την παρουσίαση της τοπικής μαγειρικής, γαστρονομίας και κουζίνας στο κεφάλαιο «Γαστρονομικός πολιτισμός της Καστοριάς», το κείμενο της οποίας υπογράφει η κ. Φιλίτσα Τράϊκου.
Το ενδιαφέρον της ΟΔΟΥ προκλήθηκε από το γεγονός ότι δεν ξεκαθαρίζεται επαρκώς ότι οι απόψεις της συντάκτριας δεν αφορούν αποκλειστικά, ή κυρίως την πόλη, αλλά ολόκληρο τον νομό, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση από την γενίκευση.
Στην συνέχεια, προέκυψε ότι το κείμενο ασπάζεται στην πράξη τις αρχές της τηλεοπτικής σειράς του γνωστού σεφ κ. Ηλία Μαμαλάκη: Τα έχει όλα. Από ιστορία, εθνολογία, θρησκευτικά, πολιτική, λαογραφία και γαστρονομία. Η οποία όμως δεν είναι ακριβώς καστοριανή, αφού σύμφωνα με την συγγραφέα του κειμένου, είναι «πολυπολιτισμική», όπως τουλάχιστον αντιλαμβάνεται τον πολυπολιτισμό η ίδια.
Πολλά θα μπορούσαν να στοχευθούν για την άσκηση κριτικής κυρίως γύρω από την αντιπροσωπευτικότητα της εντύπωσης που προκαλείται στον αναγνώστη γύρω από την Καστοριά, τους κατοίκους και την ιστορία του τόπου.
Αλλά η έκφραση (έστω και έμμεσα) της άποψης ότι η Καστοριά όπως και η Μακεδονία ανήκει μόνο σε κάποιους που φιλοξενούν κάποιους άλλους, είναι άποψη συντηρητική. Άποψη που περιορίζει και συρρικνώνει την έννοια της Πατρίδας ανάλογα με το πόσο... «ντόπιος» είναι κανείς.
Αν είναι έτσι η πολυπολιτισμικότητα…
[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15.5.2008]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.