3.1.09

ΟΔΟΣ: Στολίδια

Πάγωσαν εδώ και κάποιους μήνες, για να συνεχιστούν προφανώς μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, οι (όποιες) εξελίξεις και οι ατέρμονες μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια σε σχέση με την ονομασία του κράτους. Και την προοπτική ένταξής του στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει η Ελλάδα και διαθέτει δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) και κυρίως στο NATO.

Μετά την ψυχρή έως αρνητική για τις ελληνικές θέσεις τελευταία θητεία του προέδρου Τζ. Μπους, που κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους, η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα που προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση και στους Ελληνοαμερικανούς της Καστοριάς. Η νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος και η συμμετοχή στην νέα διακυβέρνηση σε θέσεις κλειδιά, στελεχών με φιλελληνικές ή πιο ισορροπημένες θέσεις απ’ αυτές των προκατόχων τους γύρω από το ζήτημα, αναμένεται να επιδράσει θετικά και να ενισχύσει την αποφασιστικότητα των διπλωματικών χειρισμών που πραγματοποιούνται από την ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τα μεγάλα κόμματα.

Όμως το γειτονικό κράτος που αν δεν υποκινείται, τουλάχιστον υποστηρίζεται από περιφερειακές δυνάμεις μη φιλικές προς την Ελλάδα, όπως η Τουρκία ή κράτη που έχουν παραδοσιακά αντίθετες στο ζήτημα του σλαβισμού θέσεις απ’ αυτές που έχει η Ελλάδα, όπως η Σερβία και η Ρωσσία, κλιμακώνει τις προκλήσεις του απέναντι την Ελλάδα. Συγκεκριμένα δεν αρκείται στο να πλήττει το εθνικό γόητρο προκαλώντας συνολικά, εκτός από το κράτος και τους Έλληνες πολίτες τους οποίους κατηγορεί για δήθεν νόθους απογόνους νόθων προγόνων, που προήλθαν τάχα από την επιμειξία Τούρκων, Αράβων, Βουλγάρων, Αλβανών, Σλάβων, «Μακεδόνων», Λατίνων και (καλοσύνη τους) ολίγων υπολειμμάτων Ελλήνων.
Εδώ και μήνες, εκτός από την κρυφή ή την επίσημη διπλωματία, ασκεί πλέον και την διπλωματία των προσφυγών. Ήδη κατήγγειλε την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο για …παραβίαση της περίφημης «ενδιάμεσης» συμφωνίας του 1995, επειδή όπως ισχυρίζεται, η Ελλάδα όφειλε να διευκολύνει την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM.

Και επειδή εδώ, στην Καστοριά ευτυχώς λιγότερο αλλά κάπως περισσότερο σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, οι λόγοι, οι θεατρινισμοί και τα φερέφωνα των Σκοπίων ακούγονται με προσοχή και ταραχή και αναλύονται ατελεύτητα, μια και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και μετά απ’ αυτά το τριήμερο του Καρναβαλιού, την οργάνωση του οποίου (επομένως και την πολιτική και αισθητική ευθύνη του) σηκώνει στις πλάτες του ο Δήμος Καστοριάς, καλό θα είναι από τώρα, που αρχίζει να «οργανώνεται» το «ξέφρενο» αυτό τριήμερο, να ληφθούν όλες οι μέριμνες και τα μέτρα. Τα οποία αν δεν αποκλείσουν θα περιορίσουν τουλάχιστον το φαινόμενο αθρόας εισβολής σκοπιανών ορχηστρών.

Διότι είναι περίπου φανερό εδώ και αρκετά χρόνια ότι, οι ομάδες με τα πνιγηρά χάλκινα που περνούν τα σύνορα και έρχονται στην Καστοριά, δεν επιχειρούν απλώς να εξασφαλίσουν τον επιούσιο στα μέλη τους, αλλά να εκφυλίσουν μουσικά το καρναβάλι της Καστοριάς. Και στην συνέχεια να χρησιμοποιήσουν ως προπαγανδιστικό τους όπλο τα πειστήρια και τα ντοκουμέντα που θα έχουν μαγνητοσκοπήσει. Δηλαδή τα video στα οποία ανάμεσα στα στολίδια και τους στολισμούς κάθε είδους, θα εμφανίζουν τον Έλληνα Διόνυσο, να υποτάσσεται στην μουσική ... υπεροχή, αυτών των γνήσιων και αρχαιοπρεπών... «Μακεδόνων» και βορείων γειτόνων.

Άλλωστε, με ανάλογο τρόπο, εδώ και χρόνια, εκμεταλλεύονται συστηματικά αντίστοιχα happenings και σε άλλα χαρούμενα πανηγυράκια, και άλλες δήθεν αθώες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, σαν κι’ αυτές τις οποίες μέσα στο τελευταίο κατακαλόκαιρο «απόλαυσαν» άναυδοι μπρος στο διαπολιτισμικό και διασυνοριακό μεγαλείο της περιοχής οι υπόλοιποι Έλληνες. Και πιο συγκεκριμένα κατά τους ετήσιους εορτασμούς του Προφήτη Ηλία σε λίγες ακριτικές κυρίως περιοχές. Ημέρα κατά την οποία, εντελώς συμπτωματικά, οι καλοί ως αμνοί, γείτονες, τα θύματα της γενοκτονίας που πραγματοποίησαν οι κακοί Έλληνες, γιορτάζουν την επανάσταση του «Ίλιντεν».

Χωρίς βεβαίως από τότε, ένας έστω από τους διαρκώς απολογούμενους έλληνες πολιτικούς της περιοχής, να βρει την ευκαιρία να ζητήσει να του εξηγήσουν οι βόρειοι «φίλοι», άσπονδοι ομόδοξοι και μουσικά ομογάλακτοι, πώς εξηγούν ιστορικά και λογικά, να είναι τάχα τόσον νόθο γένος οι Έλληνες, και αυτοί οι ίδιοι να είναι τόσο καθαροί, γνήσιοι και αμόλυντοι «Μακεδόνες»; Και πως μπορούν να εξηγήσουν τον συνδυασμό να είναι ταυτοχρόνως Μακεδόνες και Σλάβοι;

Γι’ αυτούς, και απείρως σημαντικότερους λόγους, ας κάνει επιτέλους ο Δήμος Καστοριάς πράξη το αυτονόητο καθήκον του. Καθήκον που δεν εξαντλείται στα λαμπρά στολίδια, και τα χριστουγεννιάτικα πολύχρωμα φωτάκια των δένδρων. Αν θέλει να παραμένει προσηλωμένος στα ήθη και έθιμα των παλιότερων εποχών, ας φροντίσει να ενθαρρύνει την πραγματική μουσικοχορευτική παράδοση της Καστοριάς. Ας επιτρέψει στο καρναβάλι να γίνει και πάλι υπόθεση της πόλης και όχι νομαρχιακό ή περιφερειακό ιδίωμα. Να αποθαρρύνει όσους συστηματικά εκδηλώνουν τα απωθημένα τους, στα Καρναβάλια της Καστοριάς, που άλλαξαν τόσο πολύ και τόσο καθοριστικά, ώστε να είναι πλέον αβέβαιο αν μπορεί να υπάρχει αναστροφή και σωτηρία τους.

Να λάβουν επιτέλους έστω και τώρα το 2008 όλα εκείνα τα μέτρα, που δεν θα ενθαρρύνουν στο μέλλον άλλους υπερευαίσθητους Οικολόγους να εμποδίσουν ασκήσεις του Ελληνικού Στρατού, με πρόσχημα την «προστασία του περιβάλλοντος». Όπως συνέβη μερικές εβδομάδες πριν σε ακριτικές περιοχές πολύ γειτονικού μας νομού, στον οποίο εκδηλώθηκαν ανάλογες αντιδράσεις, όταν ο Στρατός είχε το αυταρχικό «θράσος» να προγραμματίσει στρατιωτική άσκηση μικρής κλίμακας. Χωρίς βεβαίως να ξεκαθαριστεί ποιο ακριβώς περιβάλλον προστάτευαν οι ευαίσθητοι οικολόγοι της περιοχής.

Καλά Χριστούγεννα,
και με προσοχή τα στολίδια και τους στολισμούς.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18.12.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ