9.1.09

ΟΔΟΣ: Βιβλία

Νάνσυ Χατζή
Φύλακες Άγγελοι
Σώστε τον Άη Βασίλη


Κυκλοφόρησε το νέο -δεύτερο κατά σειρά- βιβλίο της καστοριανής συγγραφέως Νάνσυ Χατζή «Σώστε τον Άη Βασίλη» από τις εκδόσεις «Ζήτη» της σειράς «Φύλακες Άγγελοι».
Παραμονή Χριστουγέννων… Η παρέα ξαναβρίσκεται, αυτήν την φορά έχοντας να αντιμετωπίσει δυσκολότερη αποστολή. Το χαρτί πέφτει από τα χέρια τους.
Άραγε υπάρχει ο Άη Βασίλης;
Και αν ναι, από ποιον κινδυνεύει;
Τα παιδιά ταξιδεύουν σε ένα παγωμένο χωριό και αναζητούν τα ίχνη του. Κανείς από τους κατοίκους όμως δεν ξέρει τίποτα για αυτόν και όλοι ισχυρίζονται ότι είναι ένα ανύπαρκτο-φανταστικό πρόσωπο.
Οι φήμες και οι ιστορίες που θα ακουστούν θα τους οδηγήσουν σε ένα στοιχειωμένο σπίτι. Εκεί θα βρουν έναν πολύτιμο βοηθό που θα τους πάει σε ένα εργοστάσιο παιχνιδιών. Ένα εργοστάσιο διαφορετικό από τα άλλα…

Η κ. Νάνσυ Χατζή, γεννήθηκε στην Καστοριά τον Δεκέμβριο του 1977. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο ΑΠΘ. Σήμερα ζει και διδάσκει στην Καστοριά. Η αγάπη της για τις παιδικές ιστορίες την έκανε να ξεκινήσει να γράφει από μικρή ηλικία. Στις αρχές του έτους εξέδωσε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο της βιβλίο της σειράς «Φύλακες άγγελοι» με τίτλο «Αποστολή στο κολλέγιο Αφθονία». (ΟΔΟΣ 445/29.5.08, 4465.6.08). Η θερμή αποδοχή του από το παιδικό αναγνωστικό κοινό συνέβαλε στην έκδοση και της δεύτερης περιπέτειας της σειράς «Σώστε τον Άη Βασίλη».



Θέατρο
Jean Racine
Αλέξανδρος ο Μέγας

Μετάφραση-απόδοση: Αλεξάνδρα Συμεωνίδου
Εκδόσεις: Ν & Σ Μπατσιούλας (Σόλωνος 136, 10677 Αθήνα, τηλ. 2103315186, www.batsioulas.gr)
ISBN: 978-960-6813-03-0


Ο Αλέξανδρος ο Μέγας είναι ένα από τα πρώτα έργα του κορυφαίου Γάλλου δραματουργού Ρακίνα (Jean Racine) και αποτέλεσε την αρχή των μεγάλων του επιτυχιών. Ο ελληνιστής Ρακίνας έζησε τον 17ο αιώνα και αντλούσε τα θέματά του από την ελληνική ιστορία και μυθολογία. Τα έργα του θεωρούνται μνημειώδη και αποτελούν μεγάλη προσφορά στο παγκόσμιο κλασσικό θέατρο, όπως η Ανδρομάχη, Ιφιγένεια, Φαίδρα, Αλέξανδρος ο Μέγας, Βερενίκη, Θηβαίδα κ.α.

Ο Αλέξανδρος ο Μέγας είναι ένα από τα ελάχιστα θεατρικά έργα που είχαν ως έμπνευση τη μεγάλη αυτή ιστορική μορφή. Το έργο διαδραματίζεται κατά την διάρκεια της εκστρατείας του Αλέξανδρου κατά των Ινδιών και του βασιλιά τους Πώρου και εκθειάζει τόσο την αγάπη του Αλέξανδρου προς την Κλεοφίλη, όσο και τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες του μεγάλου στρατηλάτη. Όπως ο τονίζει ο μεγάλος ποιητής, δεν υπάρχει ούτε ένας στίχος της τραγωδίας αυτής που δεν αποτελεί εγκώμιο και ύμνο προς τον Αλέξανδρο.
Το παρόν, αποτελεί την πρώτη ελληνική μετάφραση του έργου.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από την Πανελλαδική-Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών και τις εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας, στις 26 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών. Για το έργο και την μετάφραση-απόδοση του έργου μίλησαν η βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κατερίνα Παπακώστα, ο φιλόλογος κριτικός θεάτρου κ. Γεωργοσόπουλος, η υπεύθυνη του βιβλίου του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Jacqueline Ayrault, ο δε ηθοποιός κ. Γρηγόρης Βαλτινός αφηγήθηκε αποσπάσματα από το έργο.

Η Αλεξάνδρα Συμεωνίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ως γαλλοτραφής ακολούθησε ανώτατες σπουδές γαλλικής-αγγλικής φιλολογίας στο πανεπιστ.του Aix-En-Provenve καθώς και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών. Εργάσθηκε στον ΕΟΤ στο Παρίσι και στον Τύπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι μέλος της Εταιρείας των Γάλλων Διανοουμένων με έδρα το Παρίσι. Επιπλέον ασχολείται με τη συγγραφή και μετάφραση βιβλίων. Λογοτεχνικά της έργα είναι τα "Εφιαλτικές νύχτες στην έρημο της Αραβίας" και "Αγώνας χωρίς έλεος". Έχει κάνει δύο μεταφράσεις ρακινικής τραγωδίας, την "Ιφιγένεια" και την "Ανδρομάχη".



Κερδώα Αθήνα
Χρονικό της Τραπέζης Ελλάδος 1928-2003
Βατόπουλος Νίκος, Βλάχος Άγγελος Φ., Λυκογιάννης Αθανάσιος, Παπαμάργαρης Χάρης
Εκδόσεις Ποταμός
ISBN: 960-8350-58-1


Η ίδρυση, η ανέγερση και η λειτουργία της Τραπέζης της Ελλάδος στα χρόνια του Μεσοπολέμου μετέβαλε το πολιτικό, οικονομικό, αλλά και το αστικό τοπίο της Αθήνας.

Δύο ιστορικοί, ο Αθ. Λυκογιάννης από την Καστοριά και ο Α. Βλάχος διαπραγματεύονται τις παράλληλες ιστορίες του οργανισμού και του εθνικού νομίσματος, ο οικονομολόγος Χάρης Παπαμάργαρης εξιστορεί καταθέτοντας την δική του πρωταγωνιστική μαρτυρία, την πορεία των ανθρώπων που δούλεψαν εκεί και ο Νίκος Βατόπουλος παρακολουθεί τη μεταμόρφωση στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας από την ανέγερση του κεντρικού καταστήματος της Τραπέζης. Σπάνιες φωτογραφίες και σημαντικό αρχειακό υλικό συμπληρώνουν το χρονικό ενός διαχρονικού θεσμού.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18.12.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ