15.4.09

ΟΔΟΣ: Χρόνος για χάσιμο

Η ΟΔΟΣ παρέλαβε επιστολή από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Καστοριάς κ. Φιλίππου Πετσάλνικου με την οποία απαντά στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας (φύλλο 484/19-3-2009) και φυσικά την καταχωρεί ως έχει. Για τους ίδιους λόγους που αναφέρονται και στην περίπτωση της απαντητικής επιστολής του κ. Παναγιώτη Παπαδιαμαντόπουλου (καταχωρείται στην 5η σελίδα του σημερινού φύλλου) η εφημερίδα θα αποφύγει μια αναλυτική ανταπάντηση στον κ. Πετσάλνικο. Και μόνο το γεγονός των (συμπτωματικών προφανώς) απαντήσεων και των δυο, αποδεικνύει ότι το πρωτοσέλιδο σχόλιο πέτυχε έναν από τους βασικούς στόχους του: Τον διάλογο και την αντιπαράθεση.

Άλλωστε ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος εκτός από βουλευτής είναι και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κάτι από μόνο του σημαντικό. Η απάντησή του, συμβάλλει στην έρευνα της αλήθειας και όχι στην αποκατάστασή της, όπως αναφέρει ο κ. βουλευτής. Διότι οι ανακρίβειες, επομένως και η έρευνα της αλήθειας, είναι καθημερινά στοιχεία της πολιτικής πρακτικής, της ενημέρωσης αλλά και της κριτικής. Εκτός αν υπάρχουν λόγοι που επιτρέπουν σε κάποιον να θεωρεί τον εαυτό του προνομιακό φορέα της αλήθειας.

Σε κάθε περίπτωση η επιστολή παρέχει στους αναγνώστες μια καλή ευκαιρία ενημέρωσης. Άλλωστε για την συγκριτική αντιπαράθεση που αναπτύσσεται γύρω από το ζήτημα της έδρας της Πανεπιστημιακής Σχολής και την εξαγωγή συμπερασμάτων, συχνά αρκούν τα γραπτά. Τα ανόθευτα και ασχολίαστα. Για τον λόγο αυτό, η ΟΔΟΣ εκφράζει ικανοποίηση για την άμεση αντίδραση του κ. Φ. Πετσάλνικου. Και θα περιοριστεί σε μερικές συνοπτικές παρατηρήσεις:

Η κριτική για την εγκατάλειψη και το κατάντημα του Πνευματικού Κέντρου Καστοριάς (που παραμένει έκτοτε μια πόλη χωρίς ούτε μια αίθουσα εκδηλώσεων επιπέδου απαγγελίας ποιημάτων σε σχολική γιορτή) οφείλεται στο γεγονός ότι έγιναν τα -αμφιλεγόμενα- έργα στο ερειπωμένο κτήριο, επί θητείας του κ. Πετσάλνικου στο ΥΜαΘ- χωρίς οι σχετικές μελέτες να προνοήσουν για τον έλεγχο της καταλληλότητας του. Το πρόβλημα είναι η προχειρότητα. Και σε κάποιους ανήκουν μερίδια της πολιτικής ευθύνης.

Από το 2002 που προτάθηκε η παραχώρηση του Ξενία και από το 2005, που αποφασίστηκε η ίδρυση της Αρχιτεκτονικής Σχολής, (χρονικά σημεία που επικαλείται ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος) μέχρι το 2010 θα έχουν συμπληρωθεί αντίστοιχα 8 και 5 άπρακτα χρόνια. Δεν είναι αρκετό αυτό το γεγονός, για να μην είναι κατανοητή καμμιά περαιτέρω καθυστέρηση (για την στέγαση του Σχολής στο 1ο γυμνάσιο); Για να αποτελεί η βραδύτητα παράδειγμα προς αποφυγή και κίνητρο για την επίσπευση;

Ο Δήμος Καστοριάς με τις διαχρονικές παραλείψεις του, ευθύνεται για τα πλείστα από τα σημερινά προβλήματα της πόλης. Με την διαφορά, ότι παρά το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν ΜΜΕ που ασκούν διαρκή κριτική, δεν υπάρχουν πολιτικοί που αποφασίζουν να παρέμβουν την ώρα του προβλήματος κριτικά, δημιουργικά και με αποφασιστικότητα. Διότι από το 2000 που προτάθηκε από τον κ. Πετσάλνικο το «Παπαλαζάρειο», παρήλθαν χρόνοι δίσεκτοι και σιωπηλής ανοχής και συνενοχής όσων γνώριζαν και δεν αντέδρασαν. Άλλωστε η αποστολή ενός βουλευτή και μάλιστα κυβερνητικού, ασφαλώς δεν περιορίζεται σε προτάσεις.

Ποτέ δεν αναφέρθηκε στην ΟΔΟ (ούτε στο περασμένο πρωτοσέλιδο) ότι οι απόψεις του κ. Φ. Πετσάλνικου και οι προτάσεις του για την έδρα της Σχολής είναι νέες. Αλλά ότι τώρα, άρχισε να τις προβάλλει συστηματικά και εμφατικά. Μόνο που τώρα, ενώ υπάρχουν δεδομένα, δεν παρέχεται καθόλου χρόνος για χάσιμο.

Παρά την αισιοδοξία της επιστολής, κάποιος που γνωρίζει καλά τις ελληνικές ιδιαιτερότητες, είναι αδύνατο να συμμερίζεται την πρόβλεψη ότι μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα ενός έτους, να γίνουν μελέτες, να εγκριθούν, να γίνουν οι προκηρύξεις, να επιλεγεί ο ανάδοχος, να αρχίσει και να τελειώσει το έργο, μετατρέποντας ριζικά ένα κτήριο σαν το Ξενία που είναι ήδη παλιό, λειτούργησε ως ξενοδοχείο και χρειάζεται όχι απλώς συντήρηση, ή απλές διαρρυθμίσεις, αλλά στην κυριολεξία εκ βάθρων μετατροπή. Παρεμπιπτόντως ακόμη και αν το συνολικό εμβαδόν των ορόφων και των βοηθητικών χώρων (μαγειρείων κλπ) του Ξενία προσεγγίζει τα 1600 τμ, σε καμμιά περίπτωση η επάρκεια αυτή, δεν συγκρίνεται με την καταλληλότητα και την άνεση των (περισσότερων από 3.000 τμ που περιμένουν στο σχολικό κτήριο που μέχρι τώρα φιλοξενεί το 1ο γυμνάσιο, να φιλοξενήσει μια ιστορική ευκαιρία για την Καστοριά.

Στην Ελλάδα τα κόμματα εξουσίας, όπως είναι το ΠαΣοΚ (και) για λογαριασμό του οποίου παρεμβαίνει ο κ. Φ. Πετσάλνικος, από το 1975 και μετά, αν μη τι άλλο έχουν επιτύχει να σέβονται τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Να μην ενθαρρύνουν ούτε θεαματικές ανατροπές, ούτε πραξικοπήματα. Η «ανυπακοή», δηλαδή η εκ των υστέρων ανατροπή της πλειοψηφικής τάξης ως πολιτική θεωρία και πράξη ανήκει σε ακραίους χώρους, που εκφράζουν, μη αποδεκτές, αναχρονιστικές αντιλήψεις.

Με τις παραδοχές αυτές, δεν είναι κατανοητή η επιχειρηματολογία του κ. Φ. Πετσάλνικου, ούτε τα παραδείγματα της λίμνης που μπαζώθηκε και της «εκτρωματικής» πλατείας Ομόνοιας. Διότι η επιβολή της δημοκρατικής τάξης δεν εξαρτάται από το τι μας αρέσει, ούτε καν από το αν κάτι είναι πραγματικά λάθος. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πριν το 1981 κατά της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών βάσεων, αλλά όταν έφερε το ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση δεν πείραξε ούτε λιθαράκι από τις ανειλημμένες στρατηγικές επιλογές ή διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.

Το γεγονός ότι το Ξενία αρχιτεκτονικά είναι ένα θαυμάσιο κτήριο, αποτελεί ένα λόγο για ακόμη πιο προσεκτική μεταχείριση και εκμετάλλευσή του. Ούτε σημαίνει ότι δεν αποτελεί κατάλληλο και αξιόλογο κτήριο για την Σχολή το 1ο γυμνάσιο. Μόνο που οι σοβαρές αποφάσεις συχνά απαιτούν θυσίες, θάρρος και αρχές.

Ακόμη το γεγονός ότι στην (ξαφνική) ημερίδα που πραγματοποίησε το ΤΕΕ από την Κοζάνη και ελάχιστοι ή «μερικοί άλλοι», όπως απροσδιόριστα τους επικαλείται ο κ. Φ. Πετσάλνικος πρότειναν (και) το Ξενία, δεν σημαίνει καθόλου ότι αυτοί έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Από πού αντλούν αυτή την αυτοπεποίθηση;

Ούτε σημαίνει, ότι έχουν άδικο, όχι μόνο τα δύο αποκλειστικά αρμόδια και υπεύθυνα συμβούλια της τοπικής αυτοδιοίκησης (δημοτικό Καστοριάς και νομαρχιακό Καστοριάς) αλλά και τα δεκάδες σωματεία που αποτελούν κοινωνικούς φορείς αλλά και φορείς που εκπροσωπούν παραγωγικές τάξεις και το επιστημονικό δυναμικό. Έχουν μάλιστα δημοσίως ζητήσει την άμεση υλοποίηση των (πολιτικών) εξαγγελιών και των (πολιτικών) αποφάσεων.

Δεν έγινε αντιληπτή η δημοκρατικά ληφθείσα απαίτηση της (συντριπτικής πλειοψηφίας της) κοινής γνώμης στην Καστοριά; Και πότε επιτέλους θα αποδείξουν στην πράξη ότι δεν χρειάζεται και ιδιαίτερος ηρωϊσμός, αλλά στοιχειώδης υπευθυνότητα, για να γίνουν πράξη οι νόμιμες αποφάσεις της κοινωνίας;

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26.3.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ