13.5.09

ΟΔΟΣ: Γεώργιος Γκολομπίας

Και τώρα, ποιος θα περνά το κατώφλι εκκλησιών για να διαβάσει κτητορικές επιγραφές και σημειώματα στα "Μηναία";
Ποιος θα συλλέγει βιβλία και φωτογραφίες και θα βοηθά συλλόγους σε εκδόσεις και παρουσιάσεις;
Ποιος ακούραστα θα μετέχει και θα συνέχει τα του τόπου χωρίς "ανταλλάγματα";
Οι άνθρωποι που αθόρυβα ζουν, αθόρυβα φεύγουν. Ούτε ρόγχος δεν ακούγεται.

ΜΑΡΙΑ ΣΙΑΜΑΝΤΟΥΡΑ



Έφυγε πρόωρα από την ζωή ο Γεώργιος Γκολομπίας, καταξιωμένος ιατρός που μετά τις σπουδές του ζούσε και εργαζόταν στην Θεσσαλονίκη. Πέρα όμως από το επάγγελμά του, έγινε ιδιαίτερα γνωστός και διακρίθηκε ως ο προφανώς σημαντικότερος σύγχρονος ιστοριοδίφης και συστηματικός μελετητής των παραδόσεων και της ιστορίας της Καστοριάς (ιδίως του Βογατσικού απ’ όπου καταγόταν η οικογένειά του, της πόλης της Καστοριάς όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ίδιος, αλλά και του νομού γενικότερα).

Με την προσωπική του προσπάθεια συνέβαλε στην εξαιρετική αναβάθμιση των μελετών και την συλλογή υλικού και πειστηρίων για την ιστορία του Βογατσικού σε βαθμό και επίπεδο που εναρμονίζεται απόλυτα με την ιδιαίτερη φήμη της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Περίπου αντίστοιχα έπραξε σε σχέση με την ιστορία της πόλης της Καστοριάς προς την οποία δεν έπαψε ποτέ να στρέφει το ενδιαφέρον του. Έγινε ευρύτερα γνωστός για την συλλογή των φωτογραφιών του παλιού καστοριανού φωτογράφου Λεωνίδα Παπάζογλου που παρουσίασε σε ειδικό λεύκωμα που εξέδωσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα ο Γεώργιος Γκολομπίας δεν έκρυβε το ιδιαίτερο πάθος του για την συλλογή κάθε αντικειμένου που σχετιζόταν με την τοπική ιστορία της Καστοριάς. Ιδιαίτερα σ’ αυτόν τον τομέα διέθετε εκλεπτυσμένη και ουσιαστική διαίσθηση της αξίας των συλλεκτικών αντικειμένων. Υποστήριζε μάλιστα την ειδική αισθητική και πολιτιστική αξία ακόμη και του κιτς σε κάθε είδους αφορμή της Καστοριάς.

Βαθύς γνώστης και εκτιμητής της τέχνης ήταν αυτός που χάρη στις έρευνες και τις πολύτιμες πληροφορίες που παραχώρησε ευγενικά στην ΟΔΟ, αποκαλύφθηκαν οι εξαιρετικές (και μοιραίες) τοιχογραφίες του αρχοντικού Σομαλιά στην περιοχή Εβραϊδος.

Ο Γεώργιος Γκολομπίας πρόλαβε να τιμήσει την εφημερίδα με άρθρα και συνεργασίες του, αλλά και να διακριθεί από τους αναγνώστες ως πρόσωπο της χρονιάς 2003. Γλαφυρός, πολυδιάστατος και ουσιαστικός γνώστης της διαχρονικότητας, είναι βέβαιο ότι τίμησε και την γενιά των συμπατριωτών του σε Καστοριά και Βογατσικό, αλλά και την πατρική του οικογένεια.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30.4.2009


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ