25.7.09

Συνέντευξη: Μέλη ενός σιωπηλού στρατού

Η ελεύθερη συζήτηση μεταξύ ανωνύμων που δημοσιεύεται στην συνέχεια, δεν αποτελεί μια κλασσική συνέντευξη και φυσικά δεν λήφθηκε από την ΟΔΟ. Εστάλη στην εφημερίδα πριν αρκετές εβδομάδες από ανώνυμο επιστολογράφο. Πρόκειται προφανώς γι’ αυτόν που απευθύνει τις ερωτήσεις, ο οποίος είναι άνθρωπος της διπλανής πόρτας και μοιάζει να έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τις συνέπειες από την μάστιγα των ναρκωτικών. Η συζήτηση έφθασε με την παράκληση να δημοσιευτεί σε κάποιο από τα επόμενα φύλλα της.
Η ΟΔΟΣ έχει επανειλημμένα τονίσει στους αναγνώστες της, ότι ευχαρίστως φιλοξενεί επιστολές και άρθρα ακόμη και συζητήσεις ανωνύμων, ακόμη και όταν δεν υιοθετεί πλήρως ή μέρος των απόψεων που διατυπώνονται, αφού όμως προηγουμένως ελεγχθεί το περιεχόμενο των κειμένων για την περίπτωση κοινών παραβάσεων.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, -της ανοικτής συζήτησης μεταξύ δύο Καστοριανών για τα ναρκωτικά- η ΟΔΟΣ προσπάθησε να σεβαστεί όσο περισσότερο μπορούσε το αυθεντικό πνεύμα αυτής της μάλλον μακροσκελούς και κατά κάποιος τρόπο αμφίπλευρης εξομολόγησης. Παρενέβη, και αναπροσάρμοσε ερωτήσεις ή και απαντήσεις μόνο στο απολύτως αναγκαίο μέτρο. Για να μην διακινδυνεύσει την φυσικότητα της συζήτησης. Αλλά και για ευνόητους λόγους.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Μένεις Καστοριά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι Καστοριά μένω, μόνιμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο χρονών είσαι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 28
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια ήταν η ηλικία που είχες την πρώτη επαφή με ουσίες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ήταν περίπου στα 15 μου, 14 με 15, εκεί περίπου και ήταν με μια ουσία την λεγόμενη Τζίνα, δηλαδή την βενζίνη. Βάζαμε στο μανίκι και την μυρίζαμε. Δεν το φτιάχναμε όμως για πολύ καιρό γιατί καταλάβαμε ότι είναι επικίνδυνο και απομακρυνθήκαμε πολύ γρήγορα αλλά το κάναμε και αυτό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο λόγος που ξεκινήσατε να το κάνετε ήταν γιατί σας ζάλιζε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, ένα πράγμα ας πούμε που σου έφερνε και παραισθήσεις, αλλά πιο πολύ αφέλεια το βλέπω. Δεν μπορείς να πεις ότι ήταν ωραίο. Δεν ήταν ωραίο. Αφέλεια ήταν, απλώς να έτσι!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Νομίζεις ότι σε εκείνη την ηλικία υπάρχει μια τάση στους νέους γενικά να «φτιάχνουν το κεφάλι τους» με κάποιο τρόπο; Μήπως έχουν δημιουργήσει έναν μύθο γύρω από αυτό το πράγμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάτι σαν μόδα δηλαδή;
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι επειδή εσύ είπες ότι δεν ήταν ωραίο αλλά το φτιάχνατε, «έτσι». Μήπως δηλαδή επικρατεί μια μόδα, μια τάση…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι είναι πιο πολύ αφέλεια και το ένα παιδί παρασέρνει το άλλο στο «κατά λάθος» από αφέλεια, όχι από… γιατί πραγματικά αυτοί που το κάνουν είναι φίλοι μεταξύ τους. Τι να πω;…. Εγώ νομίζω ότι ο άνθρωπος από την ημέρα που γεννιέται ψάχνει να ζαλίζεται… Βλέπεις ένα μωρό κάνει σβούρες μέχρι να ζαλιστεί και μετά πέφτει κάτω και γελάει. Εντάξει δεν θέλω να συσχετίσω κάποια πράγματα αλλά….
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σίγουρα… αλλά είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος γενικά έχει μια τάση να θέλει να βγαίνει από την πραγματικότητα… Λοιπόν για να συνεχίσουμε, τελειώσατε με αυτήν την υπόθεση της Τζίνας πολύ γρήγορα. Και από κει και μετά τι γίνεται;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ήταν η περίοδος αρχές του΄90, ήταν η περίοδος που είχαν ανοίξει τα σύνορα και εύρισκες πολύ εύκολα χασίς και εντάξει βρέθηκε μπροστά μας. Εκείνη την εποχή, τουλάχιστον το 1995-1996, χαλάκι να σήκωνες έβρισκες χασίς από κάτω. Άφθονο, άφθονο! Και πιο πολύ το δοκιμάσαμε, το δοκίμασα τουλάχιστον εγώ, γιατί είχα ακούσει ότι είναι «φυσικό». Ότι γελάς, κάνεις... Ότι δεν είναι τίποτα το κακό, τα κλασικά αυτά που λέει ο κόσμος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεις ότι αυτά ήταν αλήθεια για το χασίς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ότι είναι φυσικό και σε μερικούς φέρνει γέλιο, ναι! Για τα υπόλοιπα όμως υπάρχουν και μύθοι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πες έναν μύθο για το χασίς, δηλαδή.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μύθος είναι ότι δεν παθαίνεις τίποτε. Εγώ έχω επάνω μου συμπτώματα, που πιστεύω ότι οφείλονται στην χρήση χασίς.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Όπως;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ίσως κάποιες ψυχώσεις, ας πούμε…. Όχι τύπου ψυχασθένειας... αλλά κάποια πράγματα ελαφριά που είμαι σίγουρος ότι επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης. Μετά από λίγα χρόνια συστηματικής χρήσης, ας πούμε, ναι! Δεν μιλάμε για έναν άνθρωπο που κάνει μια - δυο φορές περιστασιακά…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν συμβαίνει το ίδιο και με το αλκοόλ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι σίγουρα. Και νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει και κάποια προδιάθεση για ψυχώσεις… π.χ. ο τρόπος που σκέφτεσαι, από ποια σκοπιά κοιτάς τα πράγματα…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν στην ζωή σου θα έπρεπε για την περιστασιακή σου χρήση να διαλέξεις μία ουσία, αυτή θα προτιμούσες να είναι το αλκοόλ ή το χασίς; Εννοώ από πλευράς υγείας; και από πλευράς ευθυμίας…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα το πω από πλευράς εμπειρίας γιατί και τα δύο τα ξέρω πάρα πάρα πολύ καλά… νομίζω ότι δεν θα επέλεγα το αλκοόλ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Για ποιο λόγο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί είναι πολύ εθιστικό. Έχει αποδειχθεί ότι είναι περισσότερο εθιστικό ακόμη και από το τσιγάρο. Οι βλάβες που προκαλεί στην υγεία είναι σοβαρές. Ένα παράδειγμα, που νομίζω ότι θα το καταλάβει ο καθένας, είναι τα τροχαία ατυχήματα που οφείλονται στο αλκοόλ… Ούτε η Αμερική στο Ιράκ δεν έχει τόσους θανάτους. Μέχρι τώρα, αν και έχουν γίνει ανάλογες μετρήσεις, δεν έχει καταγραφεί τροχαίο που να οφείλεται στην χρήση χασίς.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και αυτό για ποιο λόγο νομίζεις ότι συμβαίνει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί σε μερικούς η χρήση χασίς αυξάνει την αίσθηση του κινδύνου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρόλα αυτά θα προτιμούσες να το κρατήσεις σε πολύ περιστασιακή χρήση; Νομίζεις ότι η συστηματική χρήση είναι που δημιουργεί αυτές τις ψυχώσεις που λες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να το πάθει ο καθένας. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει και κάποια προδιάθεση για αυτό. Είναι πάρα πάρα πολλά πράγματα και δεν μπορείς να πεις, να είναι αυτό και θα πάθεις αυτό. Έχω δει συστηματικούς χρήστες χασίς που δείχνουν να είναι πολύ κανονικοί, δηλαδή ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Κάνει κανονικά την δουλειά του, είναι συζητήσιμος κοινωνικός… Είναι πολλά τα πράγματα που παίζουν ρόλο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και συνεχίζεις με το χασίς για πόσα χρόνια; Και πόσο συχνά έκανες χρήση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα πρώτα χρόνια, εγώ και η παρέα μου, που ήμασταν γύρω στα πέντε άτομα, δεν θέλω να υπερβάλλω, αλλά είναι αλήθεια ότι μπορεί να καπνίζαμε πολλά πολλά τσιγάρα σε μια ημέρα. Δεν είναι υπερβολή, πραγματικά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και για πόσο καιρό γινόταν αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό έγινε έως τα 20-21 χρόνια μας, εκεί!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και τότε πώς άλλαξε η κατάσταση; Υποθέτω ότι στα 20-21 πήγες σε κάτι πιο βαρύ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι δεν πήγα σε κάτι πιο βαρύ, περιορίσαμε την χρήση του χασίς, όχι επειδή το θέλαμε αλλά επειδή ήταν έτσι οι συνθήκες, δηλαδή τον πιάσανε ή έφυγε από την πόλη ο Αλβανός που μας έδινε. Αυτό μας έκανε πιο πολύ να το ελαττώσουμε παρά το ότι συνειδητοποιήσαμε κάτι. Ας πούμε λίγο κι’ αυτό, αλλά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό. Περισσότερο ήταν γιατί τα πράγματα δυσκόλεψαν με τις «άκρες».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό ήταν που μετά σε ανάγκασε να πάρεις κάτι πιο δυνατό; Γιατί κάποια στιγμή μετά μπήκες στα σκληρά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην ηρωίνη!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πριν από την ηρωίνη δοκίμασες και άλλα εκτός από χασίς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν καπνίζαμε χασίς, και εγώ και η παρέα μου, όχι, ούτε που θέλαμε να ακούσουμε για ηρωίνη. Κοροϊδεύαμε τους τοξικομανείς που έπαιρναν ηρωίνη, όχι από κακία, αλλά γιατί τους βλέπαμε που κρεμιόντουσαν, κάνανε, ήτανε σε «ντάγκλα» όπως λένε… Και εμείς ήμασταν εύθυμοι, και γελάγαμε μαζί τους. Αλλά είναι αυτό που λένε, καλύτερα…
ΕΡΩΤΗΣΗ: «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες». Ναι αλλά τι ήταν αυτό που σε έκανε, αφού το θεωρούσες κάτι πολύ άσχημο και το κορόιδευες, τελικά να δοκιμάσεις την ηρωίνη. Μάλλον, πριν απ’ αυτό, απάντησέ μου πόσο εύκολα βρέθηκε η ηρωίνη μπροστά σου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ εύκολα. Όσο εύκολο ήταν να βρω τον αριθμό του κινητού αυτού που μας έδινε χασίς. Και για να τα ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, εμείς εδώ στην Καστοριά το χασίς το λέγαμε stuff. Σε άλλες πόλεις υπάρχει άλλη ορολογία. Σε άλλες πόλεις το stuff είναι η ηρωίνη. Εμείς όταν ήμασταν πιτσιρικάδες δεν το γνωρίζαμε αυτό. Έτσι όταν τα πράγματα για το χασίς άρχισαν να δυσκολεύουν και ψάξαμε σε όλες τις «άκρες» μας και δεν βρήκαμε, πήραμε τηλέφωνο σε κάποιον εκτός Καστοριάς. Τον ρωτήσαμε αν είχε “stuff” και αυτός μας απάντησε πως είχε. Και μάλιστα από την τιμή που μας είπε δεν μπήκαμε σε υποψίες ότι μπορεί να εννοούσε κάτι άλλο εκτός από χασίς. Και στην συνέχεια έρχεται και μας φέρνει ηρωίνη. Εκείνη την φορά παρόλα αυτά, δεν το πήραμε. Του είπαμε ότι θέλαμε χόρτο και έφυγε. Και μάλιστα ψηλοστραβώσαμε με την φάση. Μετά βέβαια ξέραμε ότι αυτό το άτομο υπάρχει με αυτήν την ουσία και μια μέρα είπαμε έτσι για την πλάκα να δοκιμάσουμε. Όχι όλοι στην παρέα, αλλά κάποιοι από εμάς δοκιμάσαμε και μάλιστα το κάναμε κρυφά από τους υπολοίπους. Γιατί εξακολουθούσαμε να έχουμε την ίδια άποψη και να είμαστε πολύ νευριασμένοι με αυτούς που ήταν μπλεγμένοι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Όμως παρόλα αυτά το δοκιμάσατε.. γιατί; Επειδή πιστεύατε ότι δεν θα το συνεχίσετε και ότι θα είναι μόνο μια φορά, έτσι για δοκιμή και μόνο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι… ναι!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Νομίσατε ότι μόνο θα δείτε τι είναι και θα σταματήσετε….
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι… ναι!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ωραία, και κάνατε την πρώτη φορά, και μετά τι ήταν αυτό που σε έκανε να πάρεις και άλλη φορά; Το ιδιαίτερο φτιάξιμό του, τι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, την πρώτη φορά, να σου πω την αλήθεια, δεν μου άρεσε καθόλου… Ζορίστηκα πάρα πολύ. Δηλαδή έλεγα, ας φύγει από πάνω μου αυτό που έχω, σε τέτοιο βαθμό. Ήθελα να κάνω εμετό, φοβόμουνα. Δεύτερη φορά δοκιμάσαμε πολύ καιρό μετά, πάλι τυχαία, από ένα παιδί που ήταν από Αθήνα. Μας έβγαλε και δοκιμάσαμε και μάλιστα τότε δοκιμάσαμε όλοι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δοκιμάσατε γιατί; Επειδή ντρεπόσασταν να πείτε όχι….
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι συνειδητά το κάναμε οι πιο πολλοί. Συνειδητά, και μέσα στην αφέλεια της νεαρής ηλικίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αφού την πρώτη φορά δεν σου άρεσε. Και ούτως ή άλλως όπως λες, εξακολουθούσες να το κατακρίνεις…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι όντως δεν μου άρεσε, αλλά μου είχαν πει ότι έτσι είναι η πρώτη φορά, γιατί είναι μια ουσία πρωτόγνωρη για τον εαυτό σου και έτσι αντιδρά την πρώτη φορά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και δοκίμασες και δεύτερη για να δεις αν την δεύτερη θα ήταν καλύτερο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, δεν το έκανα για να δω αν είναι καλύτερο…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το έκανες νιώθοντας ασφαλής, αφού ούτως η άλλως δεν σου άρεσε... άρα, αποκλείεται να γίνεις όπως και οι άλλοι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εντάξει μωρέ και τι έγινε… άντε άλλη μια φορά..
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και η δεύτερη φορά πώς ήτανε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καμία σχέση….ήταν σίγουρα πιο ομαλά σε σχέση με την πρώτη φορά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το «φτιάξιμό» του είναι διαφορετικό από το «φτιάξιμο» του χασίς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καμιά σχέση… καμιά σχέση! Μέρα με νύχτα!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως σε κάνει να αισθάνεσαι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το λέει η λέξη… η λέξη «ηρωϊκός». Νομίζω αυτή, τα λέει όλα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και από ‘κει και μετά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από ‘κει και μετά…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο συχνά έπαιρνες; Υπάρχει περίπτωση να σε πίεσε ποτέ να πάρεις κάποιος από αυτούς που σας το προμήθευε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι… όχι … κανένας, ποτέ, ό,τι έκανα το έκανα με την θέληση μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό που λένε ότι αυτός που σου πουλάει χασίς κάποια στιγμή θα σε πιέσει να πάρεις, όχι άμεσα αλλά έμμεσα, ίσως προβάλλοντας ότι δεν έχει χασίς και έχει μόνο αυτό, ισχύει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει και αυτό το φαινόμενο… όχι άμεσα, αλλά έμμεσα, ναι! Δηλαδή θα σου πει «δεν έχω χόρτο, αλλά έχω ηρωίνη... ενδιαφέρεσαι;». Ε! και αν είσαι λίγο περίεργος, θα την πατήσεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μα και αφού λες ότι και τα δύο τα εμπορεύονται τα ίδια άτομα… τότε είναι πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο, και η ιδέα της δοκιμής να σου καρφωθεί στο μυαλό.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι σίγουρα… εν τω μεταξύ πας στην παρέα και το αναφέρεις… ότι να, ο τάδε μου είπε δεν έχει χασίς άλλα έχει από αυτό… Οπότε στην παρέα ένα ποσοστό περίεργων σίγουρα υπάρχει και η ιδέα αρχίζει και δουλεύει. Είναι ένα σαράκι που λέμε αυτό που σιγά-σιγά οδηγεί προς τα εκεί.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και να σου πω… ξεκινάς την ηρωίνη και τι γίνεται μετά… πόσο συχνά κάνεις χρήση; Πώς διαγράφεται όλη αυτή η πορεία, μέχρι του σημείου που φτάνεις πλέον να γίνεις ό,τι κορόϊδευες...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Χρήση ηρωίνης ξεκίνησα μετά τον στρατό, μετά τα 21 , και μετά την πρώτη περίοδο, που δεν μου άρεσε και μετά ξαναδοκίμασα κλπ έφτασα κάποια στιγμή να το κάνω και 2 και 3 την εβδομάδα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αντιλαμβανόσουν από την αρχή ότι είναι κάτι που δεν μπορείς να το ελέγξεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι βέβαια. Τον πρώτο καιρό αντιστέκεσαι γιατί ο οργανισμός σου είναι δυνατός. Δεν είναι ακόμη ευάλωτος στην ουσία αυτή. Δεν την γνωρίζει ακόμη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οπότε δεν έχεις και την ανάγκη να κάνεις χρήση, και κάθε μέρα…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, ας πούμε μια στις τόσες…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Περιστασιακά και όποτε τύχει με την παρέα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, ναι. Τον πρώτο καιρό… τον πολύ πρώτο καιρό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και δεν αντιλαμβάνεσαι ότι ήδη αυτό με κάποιο τρόπο σε ελέγχει… Μετά από πόσο καιρό μπαίνεις στην καθημερινή χρήση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από την πρώτη φορά που δοκίμασα μέχρι να φτάσω να γίνω συστηματικός χρήστης... πρέπει να πέρασε και ένας χρόνος!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Όμως όλο αυτό τον χρόνο δεν σου πέρασε καθόλου από το μυαλό να σταματήσεις εντελώς την χρήση αναλογιζόμενος την κατάσταση που σε περίμενε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ούτε καν μου πέρασε από το μυαλό, όχι μόνο αυτό , αλλά ούτε και το τι με περίμενε… Ποτέ, ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό. Όχι ότι το σκεφτόμουνα και έλεγα «ποιος εγώ, ποτέ»… Ούτε καν αυτό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και ξεκινάει κάποια στιγμή η καθημερινή χρήση... απ’ όπου πλέον δεν υπάρχει με τίποτε πισωγύρισμα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τίποτε… από εκεί και μετά είσαι στην ρουτίνα της ηρωίνης που λένε…Ξυπνάς και με το που ξυπνάς, ξεκινά η μέρα με το πόσο νωρίτερα μπορείς να γίνεις όχι για να την βρεις, αλλά για να μπορείς να επιβιώσεις, να σηκωθείς, να ετοιμαστείς, να πας στην δουλειά, να φας… Από το να δεις τους γονείς σου, να τους μιλήσεις, μέχρι το να βρεις την κοπέλα σου και να κάνεις και έρωτα με την κοπέλα σου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και σε περίπτωση που κάποια μέρα δεν έβρισκες… Αυτό ήταν απαραίτητη προϋπόθεση της μέρας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μα ο λόγος που ξυπνούσες ήταν επειδή σ’ άφηνε η ηρωίνη… Χωρίς την ηρωίνη ούτε να κοιμηθείς σαν άνθρωπος μπορείς.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και σε αυτήν την κατάσταση πόσο καιρό έμεινες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σ’ αυτήν την κατάσταση είμαι στα 6 χρόνια γεμάτα… Αυτήν την στιγμή δεν είμαι συστηματικός χρήστης... αυτήν την στιγμή παλεύω με νύχια και με δόντια για να είμαι περιστασιακός χρήστης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θέλω να πω στην καθημερινή χρήση πόσο καιρό έμεινες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην καθημερινή χρήση δεν έμενα πολύ καιρό. Έμενα ένα μήνα, σταματούσα για μια εβδομάδα… το πάλευα το σταματούσα για λίγο και μετά πάλι ξανά…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το σταματούσες γιατί καταλάβαινες ότι οδηγούσε σε αδιέξοδο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εν τω μεταξύ όταν ήσουν σε αυτήν την κατάσταση καταλάβαινες ότι απλά επιβίωνες; Και ότι αυτή η κατάσταση δεν είχε πλέον καμιά σχέση με το «κεφάλι» που υποτίθεται ότι έφτιαχνες στις αρχές και με τον λεγόμενο «ηρωϊσμό»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι … ναι …ναι… και μάλιστα τις περισσότερες επειδή είναι έτσι και η ποιότητα, μετά από χρόνια χρήση, δεν σου κάνει απολύτως τίποτε… πίνεις μόνο για να μπορείς να λειτουργείς…. Σαν να γεμίζεις μια μπαταρία που κάθε τόσο τελειώνει…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή πίνεις για να είσαι απλά στην ίδια κατάσταση που ήσουν πριν αρχίσεις τις ουσίες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι .. ναι ακριβώς.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και από εκείνη την περίοδο και μετά μπαίνει στην διαδικασία του να αναγκάζεσαι να κόβεις κάθε φορά που φτάνεις σε αυτήν την κατάσταση… κόβεις για μια εβδομάδα, που αυτή η εβδομάδα βέβαια δεν είναι και ό,τι καλύτερο…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ούτε στον εχθρό σου, αυτό, πραγματικά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Από το σπίτι, η οικογένειά σου, δεν καταλαβαίνουν τίποτε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι… έχω καταφέρει να μην μάθουνε τίποτε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μα την εβδομάδα που κόβεις έχεις ρίγη, πονάν τα κόκαλα, τρέχει η μύτη, κάνεις πυρετό…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ανάλογα πόσο καιρό κάνεις συστηματική χρήση..
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι, θέλω να πω, αυτήν την εβδομάδα τι λες στους δικούς σου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όσο μπορώ προσπαθώ να είμαι σε κάποιο φιλικό σπίτι για να μην καταλάβουν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και κόβεις μια εβδομάδα, περνάς τα στερητικά, ξεπερνάς τα σωματικά. Και μετά πως σου είναι αδύνατο να κόψεις εντελώς; Αφού η σωματική εξάρτηση περνάει...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είναι δύσκολο… είναι πολλά. Μπορεί να κόψεις και να ξαναγυρίσεις στην ίδια παρέα, μπορεί πάλι να εμφανιστεί μπροστά σου, ή και με αφορμή κάποιο άλλο άτομο να σου έρθει πάλι στο μυαλό… είναι πολύ δύσκολη κατάσταση… Για μένα προσωπικά είναι ό,τι πιο τραγικό υπάρχει αυτήν την στιγμή στην ζωή μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ότι δηλαδή κόβεις ένα διάστημα, περνάς τα σωματικά στερητικά που είναι και τα πιο δυνατά και ότι μετά δεν μπορείς να ξαναδείς τον κόσμο χωρίς να υπάρχει μπροστά σου με κάποιο τρόπο…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μετά που κόβεις, μετά την πρώτη εβδομάδα, τον πρώτο καιρό έχεις ανεβασμένη ψυχολογία, δεν ξέρω αν ο οργανισμός το κάνει από αντίδραση… και χαίρεσαι που έχεις κόψει… αλλά πάντα, πάντα θα την βλέπεις μπροστά σου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεις ότι αυτή η περίοδος της χαράς είναι μικρή δηλαδή… ναι μεν τον πρώτο καιρό χαίρεσαι αλλά ότι μετά σε πιάνει κάποιο είδος κατάθλιψης;…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι… ναι
ΕΡΩΤΗΣΗ: Φυσιολογικό ακούγεται βέβαια. Άλλωστε κατάθλιψη πιάνει τον οποιονδήποτε κόβει κάποια ουσία στην οποία είχε εθιστεί… Το βλέπουμε ακόμη και σε αυτούς που κόβουν το τσιγάρο. Οπότε αυτήν είναι μια κατάσταση που σε ωθεί να ξαναπάρεις, ή ο λόγος που ξαναπαίρνεις είναι επειδή την ξαναβρίσκεις μπροστά σου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τουλάχιστον για μένα αυτό έγινε. Δεν μπορώ να μιλήσω για όλους τους χρήστες…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους…. Οι οποίοι όμως μπορεί και να είναι παραπλήσιοι…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι… εγώ νομίζω ότι για μένα το μεγαλύτερο ποσοστό είναι τα άτομα που θα βρω έξω….
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οπότε με κάποιο τρόπο, είτε μέσω κάποιων ατόμων, ξαναβρίσκεται μπροστά σου…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ακόμη και με αφορμή κάποιο τηλέφωνο, ακόμη και μετά από πολύ καιρό…που θα σου πει «ξέρεις ρε συ… έτσι και έτσι…» και επειδή το γνωρίζεις… Επειδή το έχεις περάσει. Μετά είσαι πολύ ευάλωτος …
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και θέλεις να πεις ότι μπορεί, ας πούμε 10 φορές να αρνηθείς, να πεις «όχι», αλλά σε μια επόμενη στιγμή να σε πετύχει λίγο πιο αδύναμο και να πεις «ναι», να δεχτείς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυσικά… και μπορεί σίγουρα το «ναι» να το πεις και στην πρώτη…..
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην Καστοριά υπάρχουν πολλοί χρήστες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην Καστοριά υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά χρήστες…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Που είναι στην ηρωίνη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Που είναι στην ηρωίνη…και πιστέψτε με σχεδόν …. Να μην πω κάθε μέρα…. Αλλά κάθε εβδομάδα ακούω και για κάποιο καινούργιο άτομο που πίνει ηρωίνη… Απίστευτο… ούτε εγώ δεν το περίμενα ότι είναι τόσο πολλοί. Υπάρχουν άνθρωποι που πίνουν ηρωίνη και… όχι δεν φαίνονται… δηλαδή… να αν σου πούνε ότι να εγώ πίνω ηρωίνη… θα πέσεις κάτω από τα γέλια…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Που νομίζεις ότι οφείλεται αυτό, όσον αφορά την Καστοριά… υπάρχουν και σε άλλες πόλεις τόσοι πολλοί χρήστες…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ γυρίζω σε όλη την Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι είναι παντού το ίδιο… το θέμα είναι πανελλαδικό…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Που νομίζεις ότι οφείλεται αυτό; Στην άγνοια του κινδύνου… στην ανία… στην αβεβαιότητα; Ή μήπως είναι όλα αυτά μαζί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι είναι πιο πολύ η αφέλεια..
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αφέλεια και άγνοια κινδύνου για την συγκεκριμένη ουσία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλοι ξέρουν ότι ηρωίνη σκοτώνει… Ο καθένας έχει δει π.χ. ένα ντοκιμαντέρ για το θέμα. Τα ακούς, βλέπεις… αλλά δεν μπορείς να καταλάβεις!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ακούς… ξέρεις…. Και την πρώτη φορά που παίρνεις το απομυθοποιείς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν το απομυθοποιείς… Απλώς λες «εντάξει». Δεν πρόκειται να συμβεί σε μένα… Ε! ήπια μια φορά… ε! θα ξαναπιώ μετά ένα μήνα και αποκλείεται να εξαρτηθώ. Δεν πρόκειται ποτέ να πίνω κάθε μέρα… Και νομίζω ότι οι 9 στους 10 που ξεκίνησαν την ηρωίνη, πιστεύανε το ίδιο πράγμα, και ήταν σίγουροι ότι «αυτοί ποτέ!» Όλοι νομίζουν ότι το πρόβλημα είναι στην πόρτα του διπλανού, αλλά δεν ξέρουν ότι είναι ήδη στην δικιά τους…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεις ότι θα καταφέρεις να σταματήσεις εντελώς την χρήση της;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ε…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ή καλλίτερα να σε ρωτήσω αυτήν την στιγμή, έχεις συνειδητοποιήσεις ότι ο μόνος τρόπος για να βγεις από όλη αυτήν την ιστορία είναι να την σταματήσεις εντελώς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι… απόλυτα… Και όχι να κόψω μόνο αυτό. Είναι και άλλα πράγματα, που ίσως σε πειράζουνε και ψυχολογικά. Δηλαδή πρέπει να κόψεις σίγουρα κάποια αγαπημένα σου πρόσωπα, φίλους που έχουν σχέση με αυτό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ενοχλεί να κόψεις με αυτά τα πρόσωπα…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και σε ενοχλεί και υπάρχει… Είναι αναλόγως και που μένεις…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεις δηλαδή, ότι αν άλλαζες τόπο διαμονής θα ήταν πιο εύκολο να το αντιμετωπίσεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιστεύω ότι παίζει ρόλο ο χώρος… Π.χ. αν ζούσα στην Αθήνα, ίσως και να μην κάναμε αυτή την συζήτηση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα είχες πεθάνει εννοείς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ίσως... Ή μπορεί να ήμουν κανονικός χρήστης…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί το λες αυτό για την Αθήνα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί στην Αθήνα είσαι απρόσωπος... Εδώ φοβάσαι μην φανεί. Σκέφτεσαι μην ακούσει κάποιος κάτι για σένα. Οπότε αυτός είναι ένας λόγος που κάπως προστατεύεσαι…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν κάποια στιγμή το μάθαινε κάποιος δικός σου και τελικά του μιλούσες ειλικρινά και τούλεγες ότι θέλεις να κόψεις και αυτός είχε κάποιο τρόπο να σε ελέγχει… Πράγμα βέβαια που θα γινότανε κοινή συναινέσει… Πιστεύεις ότι αυτός ο έλεγχος θα ήταν ένας λόγος για να κρατηθείς μακριά από την ουσία; Σαν ένας είδος ηθικής υποχρέωσης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για εμένα προσωπικά ναι… Θα με κρατούσε μακριά. Αν όχι 100%... τουλάχιστον κατά ένα ποσοστό 80% ναι. Θα ήμουν δηλαδή πολύ πιο σπάνια περιστασιακός χρήστης...
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ίσως να σε βοηθούσε να κόψεις και τελείως κάποια στιγμή; Χωρίς αυτό να αποκλείει ότι οι εξωτερικοί παράγοντες είναι αρκετοί…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι… ίσως
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο εύκολο είναι να βρεις ηρωίνη στην Καστοριά…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί να πει ότι θέλει να βρει, και έτσι θα βρει. Αλλά για έναν χρήστη είναι πάρα πολύ εύκολο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει δηλαδή…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει, αρκεί να υπάρχουν και τα λεφτά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρείται ακριβή ουσία.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για την πόλη μας, ναι, πανάκριβη ουσία. Στην Αθήνα μπορεί να την βρεις με 15€ το γραμμάριο και στην Καστοριά με 50€.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτός δεν είναι ένας λόγος ώστε να αποτρέψει κάποιον να κάνει χρήση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν νομίζω… Όταν είσαι χρήστης το πρόβλημά σου δεν είναι με τα λεφτά..
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ένας συστηματικός χρήστης πόσα γραμμάρια έχει ανάγκη την ημέρα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ανάλογα με τα χρόνια που είναι χρήστης…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορεί να φτάσει και 2 γραμμάρια την ημέρα…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω ακούσει και 4 γραμ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ε... σίγουρα… έχει να κάνει και με την ποιότητα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ένας χρήστης χασίς είναι εύκολο να βρει ηρωίνη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι... είναι η ίδια γειτονιά που λένε... Η ίδια άκρη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλ. ψάχνει για χασίς, του προκύπτει όμως μπροστά του η ηρωίνη και του μπαίνει η ιδέα της δοκιμής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι… συνήθως έτσι γίνεται…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεις ότι η απαγόρευση συμβάλλει στο να μειώνεται ή να αυξάνει η χρήση τους. Είσαι υπέρ του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε ελαφριά και βαριά... υπέρ της απελευθέρωσης και ποιών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι υπέρ του διαχωρισμού και υπέρ της απελευθέρωσης των ελαφριών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεις ότι αυτός είναι και ένας λόγος για να μην κυκλοφορούν στην ίδια γειτονιά...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι.. σίγουρα και δεν πιστεύω ότι το χασις είναι οπωσδήποτε προθάλαμος της ηρωίνης. Το ξέρω από την εμπειρία μου και ξέρω και άτομα που είναι συστηματικοί χρήστες χασίς για πολλά χρόνια, αλλά αυτό δεν ήταν λόγος ούτε καν να δοκιμάσουν ηρωίνη…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και προφανώς περάσανε και την δύσκολη ηλικία της αφέλειας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια πιστεύεις ότι είναι η ηλικία της αφέλειας… η ευάλωτη ηλικία; Που βέβαια μπορεί να αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι τα 16-17-18… εγώ νομίζω για ένα αγόρι μέχρι και τα 23. Μετά τα 23 αρχίζεις λίγο και σκέφτεσαι διαφορετικά… τουλάχιστον για τα αγόρια..
ΕΡΩΤΗΣΗ: Από τους χρήστες που ξέρεις εδώ στην Καστοριά σε τι αναλογία είναι κορίτσια – αγόρια;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αναλογία…. Αν ξέρω, ας πούμε, 20 αγόρια χρήστες ξέρω και 2κορίτσια. Πολύ περισσότερα είναι τα αγόρια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεις ότι αυτό οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία των αγοριών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι κοπέλες το αντιμετωπίζουνε πιο ώριμα… είναι συνειδητοποιημένες από μικρότερη ηλικία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ίσως είναι και αυτό… Τα αγόρια είναι και πιο ενεργητικά… σκαλίζουν πιο πολύ. Τα κορίτσια είναι πιο συμμαζευμένα…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και ας φτάσουμε τώρα και στην αστυνόμευση… νομίζεις ότι η αστυνομία κάνει καλά την δουλειά της σ’ αυτό το θέμα; Τι εμπειρίες έχεις εσύ επί του θέματος και επίσης να σε ρωτήσω υπάρχουν άτομα στην αστυνομία που μπορεί να βοηθούν την διακίνηση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν μπορώ να το πω αυτό. Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω κάποιον αστυνομικό που να έχει σχέση με διακίνηση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί κατά καιρούς κυκλοφορούν διάφορες τέτοιες φήμες…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σίγουρα… Και εγώ έχω ακούσει της φήμες.. Αλλά δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεις -για να μην το περιορίσουμε στην αστυνομία - ότι ο τρόπος που η πολιτεία αντιμετωπίζει το όλο θέμα είναι αποτελεσματικός;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πολιτεία κλείνει τα μάτια της διαρκώς, μονίμως και όλα αυτά τα χρόνια… Και μιλάω από τις αρχές αυτής της πόλης μέχρι και τους γονείς μου….
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι γεγονός ότι οι γονείς γενικά και συχνά κλείνουν τα μάτια... Νομίζεις δηλαδή ότι οι γονείς σου, θέλουν να πιστεύουν ότι δεν κάνεις χρήση ενώ υπάρχουν σημάδια για το αντίθετο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σ’ έχουν δει με παράξενη συμπεριφορά…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι δεν έχουν καταλάβει καν…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να καταλάβουν γιατί το να καταλάβουν πονάει... στοιχίζει…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν ξέρω… ίσως να υπάρχει και αυτό... [...]
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και η πολιτεία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πολιτεία βρίσκεται χιλιόμετρα πίσω... Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα… Ταλαιπωρούνται οικογένειες στην Καστοριά, μιλάμε για μια μικρή πόλη..
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεις ότι οι οικογένειες γνωρίζουν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι οικογένειες είναι ανίδεες. Δεν γνωρίζουν τίποτε για το θέμα των ναρκωτικών, γενικά δεν γνωρίζουν για ουσίες…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεις ότι οι οικογένειες των χρηστών (μιλάμε για την Καστοριά) είναι ενήμερες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν είσαι χρήστης αργά ή γρήγορα θα φανερωθείς.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και όταν φανερώνεσαι τι γίνεται;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αρχίζει ακόμη ένα μαρτύριο πέρα από το μαρτύριο της χρήσης. Φασαρίες, έρχεται μιζέρια στο σπίτι, κόβονται τα χαμόγελα… Αρρωσταίνει η οικογένεια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό επιβαρύνει την ψυχολογία του χρήστη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ. Όταν δεν υπάρχει κάπου να ακουμπήσεις… πέφτεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν όμως παρόλα αυτά η οικογένεια σου δείξει με κάποιον τρόπο ότι μπορείς να ακουμπήσεις τότε η στάση αυτή συνιστά βοήθεια;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, είναι μεγάλη βοήθεια. Είναι πολύ βασικό το να καταλάβει ο πατέρας και η μάνα ότι είναι ένα πρόβλημα. Ότι είναι αυτό, και πρέπει να ενημερωθεί σωστά για το πώς θα βοηθήσει. Όλη η ουσία της υπόθεσης είναι στο να συνειδητοποιήσει ο χρήστης ότι κόβει, να πάρει την οριστική απόφαση γιατί… τέρμα κουράστηκε. Δεν αντέχει όλη του η μέρα να αναλώνεται σ’ αυτό το πράγμα. Είναι σίγουρο ότι μπορεί με μια σωστή βοήθεια από το σπίτι να βγει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προσπαθώντας μόνος του.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Απ ό,τι κατάλαβα θα πρέπει να του συμπαραστέκονται πάρα πολύ κυρίως ψυχολογικά, πράγμα που απαιτεί και πολύ δύναμη από τους ίδιους
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό! Η ψυχολογία του χρήστη το διάστημα που παίρνει απόφαση να κόψει είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί οι αντιστάσεις του στην αρχή είναι πολύ μειωμένες.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι αυτό που σε χαλάει από το «πώς θα το αντιμετωπίσουν οι γονείς σου» περισσότερο; Η κακομοιριά, η κινδυνολογία και η καταστροφή που φέρνουν γύρω από αυτό το θέμα; Τι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ε…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Που εντάξει σίγουρα υπάρχει καταστροφή… Αλλά υπάρχει και υπερβολή όσον αφορά το μέγεθος της καταστροφής αυτής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει υπερβολή… Είναι και η κοινωνία της Καστοριάς μικρή που φοβάται η μία οικογένεια την άλλη, τι θα πει… και αυτές οι λεπτομέρειες δεν βοηθούν. Πρέπει να τα αποβάλλει πρώτα όλα αυτά η οικογένεια και να εστιάσει στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο χρήστης με ψυχραιμία και αδιαφορώντας για οποιοδήποτε κοινωνικό φόβο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεις ότι η χρήση είναι ασθένεια;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 100% είναι ασθένεια…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσύ, πιστεύεις ότι μόνος σου αντιμετωπίζεις το πρόβλημά σου καλύτερα (αποτελεσματικότερα) ή θα μπορούσες να είχες μιλήσει στους δικούς σου και να το αντιμετωπίζατε μαζί πιο αποτελεσματικά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν είχα ζητήσει από την οικογένεια μου βοήθεια σε συνάρτηση με το πώς σκέφτομαι τώρα για το όλο θέμα νομίζω ότι θα ήμουν πολύ καλύτερα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και γιατί δεν τους το λες…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν γίνεται…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν νομίζω…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεις ότι θα σε βοηθούσαν ή ότι θα σε αντιμετώπιζαν με πανικό και υστερίες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην αρχή εννοείται ότι θα με αντιμετώπιζαν με πανικό… αλλά μετά θα μου συμπαραστέκονταν
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή οι γονείς σου γενικά σε αντιμετωπίζουν με κατανόηση..
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και τι είναι αυτό που σε κάνει να μην συζητάς το συγκεκριμένο πρόβλημα μαζί τους, αφού αυτό όπως είπες τελικά θα σε βοηθούσε και να κόψεις πιο εύκολα…;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η άγνοια που έχουν για το πρόβλημα αυτό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι… αλλά αν εσύ, μετά το πέρας του πανικού, τους εξηγούσες όλα όσα αγνοούν με έναν ήρεμο τρόπο… Τότε δεν θα σου συμπαραστέκονταν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από μένα δεν θα καταλάβουν γιατί δεν θα μου έχουν και εμπιστοσύνη… Ίσως αν αυτό γινόταν από κάποιον τρίτο, από έναν επιστήμονα, που θα είχαν λόγους να τον εμπιστευτούν τότε ναι θα καταλαβαίνανε και θα βοηθούσαν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα καταλάβαιναν και θα σε βοηθούσαν στην όλη αντιμετώπιση του προβλήματος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι… ναι. Νομίζω ότι αυτή η ενημέρωση είναι βασική.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρείς πιο βασική την ενημέρωση των γονέων ή την ενημέρωση των νέων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι πρέπει να ενημερώνονται ταυτόχρονα και οι δύο, δίπλα -δίπλα. Όχι σήμερα έχουμε συζήτηση και καλούμε όλους τους γονείς, ή αύριο θα έρθει κάποιος (στο σχολείο) να ενημερώσει για την χρήση ουσιών. Νομίζω ότι πρέπει να είναι μαζί την ώρα που μιλά ένας ειδικός και να κοιτιούνται...
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιλάς για οικογένειες χρηστών μόνο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι και μη χρηστών, να ξέρει ό ένας ότι και ό άλλος ξέρει.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πριν μπεις στις ουσίες είχες καθόλου ενημέρωση από ειδικούς για αυτές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι… τουλάχιστον η γενιά μου όχι…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ενημέρωση δεν είχες από πουθενά… μόνο ότι έφτασε στα αυτιά σου από τρίτους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μόνο από στόμα σε στόμα που λένε και από κανένα ντοκιμαντέρ στη τηλεόραση…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεις ότι η ενημέρωση αποτρέπει από την χρήση… γιατί έστω και κάποια σχετική ενημέρωση είχες και εσύ αλλά παρόλα αυτά δοκίμασες.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δοκίμασα γιατί δεν περίμενα ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν όμως ήξερες την όλη διαδικασία για το πώς λειτουργεί σωματικά η ηρωίνη, και ότι αυτό με μαθηματική ακρίβεια σε οδηγεί σ’ αυτό το σημείο, θα το δοκίμαζες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν υπήρχε ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να μου το δείξει αυτό με κάποιο τρόπο, μου έκανε την συζήτηση με σωστό τρόπο και μου έδειχνε τι είναι αυτό, δεν θα το είχα δοκιμάσει ποτέ… Ποτέ... ποτέ… Δεν περίμενα ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο.. Και κανένας από τους χρήστες δεν το φαντάζεται αυτό όταν ξεκινάει την χρήση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Συνεπώς πιστεύεις ότι το πιο σημαντικό για να μην εμπλακείς ποτέ με την ουσία είναι η σωστή και πραγματική, εννοώ στην πραγματική της διάσταση, ενημέρωση.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σίγουρα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Νομίζεις ότι η κουβέντα με κάποιο παλιό, ή μάλλον πρώην, απεξαρτημένο, χρήστη που όλα αυτά θα μπορούσε να στα εξηγήσει με βάση την εμπειρία του, θα σε βοηθούσε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι..
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσύ όμως είχες επαφές με χρήστες πριν κάνεις χρήση ο ίδιος… Αυτοί δεν σου εξήγησαν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι αλλά αυτοί εξακολουθούσαν να είναι χρήστες και ίσως σε στάδιο που κάποια πράγματα δεν τα είχαν ακόμη συνειδητοποιήσει ή δεν θέλανε να τα παραδεχτούν. Και επίσης όταν ο άλλος είναι χρήστης το να ενημερώσει κάποιον για την κατάντια του, είναι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει. Όταν είσαι εθισμένος χρήστης το μόνο που σε νοιάζει είναι πώς θα βρεις την επόμενη δόση και τίποτε άλλο, τίποτε άλλο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Από τους σταθμούς πρόληψης που υπάρχουν στην πόλη, και στα φυλλάδια που κυκλοφορούν, έχεις δει τίποτε από αυτά που λες ότι πρέπει να λέγονται, γραμμένο; Πιστεύεις δηλαδή ότι ο τρόπος που τώρα πια (στις τωρινές γενιές) γίνεται η πρόληψη, λειτουργεί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ πιστεύω -κι ας φανεί ότι περιαυτολογώ- ότι εγώ κάνω καλύτερη δουλειά από αυτούς και από την πολιτεία. Πραγματικά!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιλώντας σε κάποια παιδιά που τα έχεις δει ίσως να είναι ευάλωτα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι… ναι…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως τυχαίνει να πλησιάζεις τέτοια παιδιά, τα βλέπεις ότι παίρνουν χασίς και τους ανοίγεις κουβέντα; Πώς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τυχαίνει με κάποια από αυτά να καπνίσουμε κανένα τσιγάρο και έτσι ανοίγουμε κουβέντα και προσπαθώ να τον φοβίσω μέσω εμού σαν παράδειγμα…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεις ότι αν υπήρχε ένα γραφείο ενημέρωσης γονέων και χρηστών, με ειδικευμένα άτομα, θα μπορούσες τελικά να ζητήσεις βοήθεια από τους δικούς σου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει τέτοιο γραφείο;
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν υπάρχει. Αυτήν την στιγμή στην Καστοριά υπάρχει μόνο γραφείο πρόληψης, όχι απεξάρτησης.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Α! μιλάμε για κέντρο απεξάρτησης...
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιλάμε για το πρώτο στάδιο της απεξάρτησης που ξεκινάει από την ενημέρωση των γονέων του χρήστη και του ίδιου του χρήστη. Γιατί όπως μου είπες μετά το πρώτο δεκαήμερο χρειάζεσαι συνεχή υποστήριξη… Απ΄ ό,τι κατάλαβα αυτό το πρώτο στάδιο των επτά-δέκα ημερών είναι ένα στάδιο το οποίο το περνάς πολύ συχνά; Είναι και αυτό ένα αναγκαίο κακό δηλαδή που σου γίνεται και συνήθεια;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ρουτίνα… αναγκαία ρουτίνα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ότι ταλαιπωρείσαι τόσο δεν είναι λόγος για να μην το ξανακάνεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάθε φορά που ξανακάνω χρήση σκέφτομαι γιατί το έκανα... πως θα το ξαναπεράσω…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρόλα αυτά, η σκέψη σου δεν σε αποτρέπει από την επόμενη χρήση
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Επομένως αυτό που αρχικά θα μπορούσε να σε βοηθήσει, σύμφωνα με όσα συζητήσαμε, στο να μην υποκύψεις στην επόμενη φορά είναι το περιβάλλον και ακόμη πιο πολύ το άμεσο περιβάλλον. Και βέβαια και σε ένα σημαντικό βαθμό οι γονείς… Οι οποίοι -με κάποιο τρόπο- θα σε ελέγχανε και με την σκέψη του ελέγχου τους, θα είχες έναν επί πλέον λόγο να κρατηθείς μακριά. Πιστεύεις λοιπόν, πως αν υπήρχε κέντρο αποκατάστασης, σε πρώτη φάση πληροφοριακό, που θα ενημέρωνε γονείς και χρήστες, θα ήταν μία ουσιαστική βοήθεια;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιστεύω ότι θα ήταν αρκετή βοήθεια... μόνο με ενημέρωση αντιμετωπίζεις τους πρώτους πανικούς τουλάχιστον, που όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστούν τόσο καλύτερα και για τους γονείς και για τον χρήστη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεις ότι τα κλειστά προγράμματα, γιατί το ενημερωτικό κέντρο απεξάρτησης είναι ανοιχτό πρόγραμμα, κάνουν δουλειά, έχουν αποτέλεσμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα κλειστά προγράμματα νομίζω ότι κάνουν δουλειά γιατί σε απομονώνουν εντελώς από αυτό που πρέπει να αποφεύγεις τον πρώτο καιρό τουλάχιστον. Μόνο που έχεις κάποιον συνέχεια να σου μιλάει να σου αποσπά το μυαλό από την χρήση βάζοντας σε να κάνεις διάφορα πράγματα… και βέβαια το πιο βασικό είσαι σε περιβάλλον αποστειρωμένο από ουσίες, πράγμα βασικό για τον πρώτο καιρό τουλάχιστον που δεν υπάρχουν και αντιστάσεις στο συγκεκριμένο θέμα… Μετά με τον καιρό και αποσπώντας το μυαλό σε άλλες δραστηριότητες οι αντιστάσεις αυξάνουν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεις ότι κάθε χρήστης πρέπει να μπαίνει σε κλειστό πρόγραμμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι θέμα χαρακτήρα του χρήστη. Ο ίδιος ξέρει πολύ καλά τι τον βοηθάει περισσότερο… η απομόνωση είναι σίγουρα πιο αποτελεσματική αλλά δεν είναι και καθόλου εύκολη επιλογή.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ολοκληρώνοντας την συζήτησή μας, πες μου ποια είναι η μικρότερη ηλικία χρήστη που έχεις συναντήσει στην Καστοριά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η μικρότερη ηλικία που έχω δει είναι 16ετών και όταν μου είπε ότι είναι δεκαέξι δεν το πίστευα... Γιατί ήξερα ότι το συγκεκριμένο παιδί ούτε τσιγάρο δεν είχε καπνίσει. Κι όμως είχε μπει κατευθείαν στην ηρωίνη… δεν τον ρώτησα λεπτομέρειες… αλλά είχε μπει κατευθείαν στην ηρωίνη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και μία τελευταία ερώτηση: Ο μέσος όρος ηλικίας των χρηστών στην Καστοριά ποιος είναι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στα 20 περίπου ξεκινάνε και ο μέσος όρος είναι 20-35 … ας πούμε 40.

ΤΕΛΟΣ


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25.6.2009 & 2.7.2009



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ