27.7.09

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Κύριε διευθυντά

Στον ημερήσιο τύπο ο έγκριτος αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.Κωνσταντίνος Τράκας, γράφοντας για το πανεπιστημιακό άσυλο, ορθότατα επισημαίνει ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος, αναγνωρίζει και κατοχυρώνει πλήρως την ακαδημαϊκή ελευθερία και η διακίνηση των ιδεών είναι αυταπόδεικτο δικαίωμα των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ. Ποιος εμποδίζει τον πανεπιστημιακό δάσκαλο να εκφράσει τη γνώμη του για οτιδήποτε και οποτεδήποτε, ακόμα και κατά την διάρκεια των μαθημάτων του; Κανένας και με κανένα τρόπο.

Εγώ δίδαξα, επί 30 χρόνια μαθήματα βιοχημείας και τοξικολογίας στο ΑΠΘ, αλλά ως εναρκτήριο μάθημα κάθε χρονά είχα την «γένεση των ιατροφυσικών επιστημών από τους έλληνες προσωκρατικούς φιλοσόφους» δηλ. θέμα άσχετο με το μάθημά μου, αλλά επειδή ήθελα να ξέρουν οι φοιτητές μου πότε, πού και από ποιους γεννήθηκαν οι επιστήμες και η φιλοσοφία τους, τους έκανα αυτό το εναρκτήριο μάθημα. Μέσα δε σε αυτό τους ανάφερα και τον Κάρολο Μάρξ ως μέγα γνώστη της αρχαιοελληνικής γραμματείας και θαυμαστή των αρχαίων φιλοσόφων που έλεγε (όπως και ο Νίτσε) ότι «συνεχώς γινόμαστε και πιο Έλληνες». Κανένας δεν με παρατήρησε ή με εμπόδισε να αναγνωρίσω τον Μάρξ ως μέγα θαυμαστή της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας. Δεν χρειαζόμουνα το άσυλο για να πω αυτά που ήθελα και αν δεν υπήρχε το σχετικό άρθρο στο άρθρο 2 του Ν. 1268/1982,εγώ πάλι θα έλεγα και κανένας δεν θα με πείραζε ή παρατηρούσε, διότι θα με προστάτευε το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε το πανεπιστημιακό άσυλο, ως άχρηστο, όχι γιατί χρειάζεται και μας προφυλάσσει, αλλά γιατί αν το καταργήσουμε θα κινηθούν τα μολότωφ και θα έχουμε πυρκαγιές και τραυματισμούς από τις προοδευτικές δυνάμεις, που υπερασπίζονται δήθεν το άσυλο!

Από εκεί όμως και πέρα, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι και αν γίνονται μέσα ή και έξω από το πανεπιστήμιο κακουργηματικές πράξεις, να επεμβαίνει αμέσως η αστυνομία, χωρίς να την φωνάξει κανένας (πρύτανης, εισαγγελέας κτλ) διότι αυτή είναι η δουλειά της δηλ.να προστατεύει το κοινωνικό σύνολο από τις πάσης φύσεως παρανομίες και παρανομούντες είτε αυτοί ρίχνουν βόμβες μολότωφ, είτε προκαλούν φωτιές στα αυτοκίνητα και στα καταστήματα είτε κάνουν οτιδήποτε εναντίον της κοινωνίας και δεν υπάρχει για αυτούς κανένα πανεπιστημιακό ή άλλο άσυλο παρά μόνον ή εφαρμογή του νόμου που χρειάζεται η ήσυχη κοινωνία μας.

Με τιμή και εκτίμηση
δρ δρ, Αναστάσιος Β.Κοβάτσης
καθηγητής πανεπιστημίου

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9.7.2009


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ