27.9.09

ΟΔΟΣ: Η πλούσια ζωϊκή πανίδα και χλωρίδα της Καστοριάς

Μπανανία σε όλο της το μεγαλείο αποδεικνύεται η Καστοριά, και πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων η περιοχή της Μαυριώτισσας, την ευθύνη της οποίας έχουν το Δασαρχείο, η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Μητρόπολη, ο Δήμος Καστοριάς και η Νομαρχία.
Δεν είναι μόνο τα πλατάνια που κόβονται όπως πρόσφατα συνέβη και με άλλα δένδρα που ανεξήγητα υλοτομήθηκαν. Διότι, μετά την μετατροπή τμήματος του μοναστικού συνόλου σε ένα ακόμη παγκάρι για αποθησαυρισμό, αποταμιεύσεις «τα τυχερά» και τα «κατί τι» των εμπλεκομένων, πριν από αρκετά πλέον χρόνια, έκαναν την εμφάνισή τους δειλά-δειλά στην αρχή αυτοσχέδια παραπήγματα και πλανόδιοι πωλητές παραδοσιακών «φασολιών» και άλλων οσπρίων και αφεψημάτων (κοινώς τσάϊ) της «πλούσιας» παραγωγής και χλωρίδας του νομού Καστοριάς. Δεν είναι γνωστό ποιος εισπράττει «μπαξίσι» (την ελληνιστί μίζα), αλλά προφανώς κάτι δεν πάει καλά στην υπόθεση και κάποιοι δεν κάνουν το καθήκον τους.
Κι’ αυτό μια και στα θυμιάματα, τις φωτοτυπημένες εικόνες, τα κομποσχοίνια, τα φασόλια τις φακές και τα άλλα απαράδεκτα, σταδιακά στο αισθητικό και εμπορικό κιτς, προστέθηκαν και πλανόδια καταστήματα με παραδοσιακές γούνινες παντόφλες και άλλα προϊόντα, προφανώς αυτή την φορά κατασκευασμένα από τη πλούσια ζωϊκή πανίδα της Καστοριάς.
Το θέαμα είναι οικτρό και προκαλεί οργή για την ανοχή και την συνενοχή των υπευθύνων. Στο παζλ της Μαυριώτισσας ανήκουν και οι «επεκτάσεις» προς τον Άγιο Νικόλαο και εσχάτως (ή αισχάτως;) ακόμη πιο πίσω, στην παραλίμνια περιοχή του Νοσοκομείου Καστοριάς.
Δεν θα προκληθεί έκπληξη πια αν προστεθούν και άλλου είδους καταστήματα, όπως παραδοσιακά ιχθυοπωλεία (κατ’ ευθείαν από την παραγωγό λίμνη) και κατά την περίοδο της γουρουνοχαράς που επίκειται, παραδοσιακότατα κρεοπωλεία ή σουβλακερί. Καθώς και τσιπουράδικα, που αποτελούν την νέα αυθεντικότητα της Καστοριάς.
Έχει ετούτος ο τόπος πολλές παραδόσεις και αυθεντικότητες για να αποδεικνύουν και να εμπλουτίζουν το παγκοσμίως γνωστό καλλιτεχνικό και εμπορικό δαιμόνιο της Καστοριάς, και δη σε μια περιοχή (όπως την Μαυριώτισσα) που μερικές δεκάδες μέτρα πιο πέρα, αρχαιόθεν ονομαζόταν «τα μαγαζιά».
«Μπράβο» και «εύγε» στους υπευθύνους που έκαναν την Μαυριώτισσα για τα πανηγύρια. Που καταπολεμούν την ανεργία με την κερδοσκοπία και τον ευτελισμό της Καστοριάς, των μνημείων της και του περιβάλλοντός τους (τουλάχιστον να επιτρέψουν και τους εξορκισμούς από τον δαίμονα της κερδοσκοπίας).

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος27/9/09

    Δυστυχώς η απαράδεκτη αυτή νοοτροπία έχει φθάσει και στην είδοσο του Νοσοκομείου Καστοριάς. Ποιος θα βάλει έναν φραγμό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ