29.9.09

Χρυσόστομος Τρ. Τζημάκας

(1937-2009)

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα για έναν σημαντικό άνθρωπο που έφυγε από κοντά μας*

Όλα έτοιμα για τα χέρια
που εργάζονται
τρυπημένα από μια σύριγγα
γεμάτη ουρανό.


Χρυσόστομος Τρ. Τζημάκας σπούδασε ιατρική στο ΑΠΘ, και στη συνέχεια υπηρέτησε επί 2ετία στο στράτευμα ως έφεδρος ανθυπίατρος, και επί 3ετία ως αγροτικός ιατρός. Εντάχθηκε στην Πνευμονολογική κλινική του ΑΠΘ, όπου πήρε τον τίτλο του πνευμονολόγου και αναδείχθηκε σε διδάκτορα, υφηγητή και αναπληρωτή καθηγητή. Υπήρξε ιδρυτής και Διευθυντής της μονάδας Βρογχοσκοπήσεων Βορείου Ελλάδος στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου και διετέλεσε προϊστάμενος του Ινστιτούτου ερεύνης Νοσημάτων Θώρακος Θεσσαλονίκης και επιστημονικός σύμβουλος του προτύπου Αντιφυματικού ιατρείο Νομού Θεσσαλονίκης.

Συνέγραψε ή συμμετείχε στη συγγραφή, το σχεδιασμό και την επιμέλεια έκδοσης 130 επιστημονικών εργασιών και 20 επιστημονικών διδακτικών συγγραμμάτων, διδακτορικών διατριβών ή υφηγεσιών. Δημιούργησε πλήθος από διδακτικά αρχεία και οπτικοακουστικά μέσα διδασκαλίας, καθώς επίσης και ένδεκα επιστημονικά ντοκυμαντέρ (έγχρωμες ομιλούσες ταινίες 16 mm) με διεθνείς διακρίσεις. Δυο από τις ταινίες του επιλέχθηκαν για το αρχείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μια για τη Διεθνή ταινιοθήκη Επιστημονικών ταινιών.

Υπήρξε μέλος 9 ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιριών η συλλόγων με πολιτιστική δράση, και δημοσίευσε πολλά λογοτεχνικά άρθρα και δοκίμια με λαογραφικό, ιστορικό και φιλοσοφικό περιεχόμενο. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και την καλλιτεχνική μακέτα. Πήρε μαθήματα ζωγραφικής από το Γιώργο Ψαράκη, και τον Κώστα Λούστα. Παρουσίασε τρεις ατομικές εκθέσεις (2000, 2003 και 2004) και συμμετείχε σε δώδεκα ομαδικές. Πίνακές του βρίσκονται στα Δημαρχεία Καστοριάς και Ιωνος Δραγούμη, στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στην Πινακοθήκη της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και αλλού. Είναι μέλος του συλλόγου επαγγελματιών Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Καλλιτεχνών. Στην 1η διεθνή έκθεση Ιατρών Καλλιτεχνών, που έγινε τον Απρίλιο του 2004, πήρε το πρώτο βραβείο «για την υψηλή γνώση των κανόνων της ζωγραφικής». ΄Εχει μια κόρη απόφοιτο της σχολής Δημοσιογραφίας και μέσων μαζικής επικοινωνίας του ΑΠΘ.

*Την παρουσίαση του βιογραφικού του αείμνηστου Χ.Τ. επιμελήθηκε ο κ. Νώντας Τσίγκας. Το απόσπασμα που παρατίθεται ανήκει στην ποιητική συλλογή του ποιητή Στέφ. Μπεκατώρου (Πατριδογνωσία 1968-1998). Το βιογραφικό σημείωμα είναι αυτό που συνέταξε ο ίδιος ο Χ. Τ. και χρησιμοποιήθηκε στην έκδοση περιορισμένων αντιτύπων του εξαιρετικού λευκώματος με αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του χαρισματικούαυτού ανθρώπου που, με τον τίτλο «Εικαστικές Δημιουργίες» και σε σαράντα μόλις αντίτυπα, εκδόθηκε «ιδίοις αναλώμασιν» μόλις στην αρχή του φετινού καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ