22.9.09

ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Καστοριεύς Αλέξανδρος, μύθος και λόγος

Θα αρχίσω φιλοσοφώντας!
Μου έχει δημιουργηθεί η ιδέα, η άποψη ύστερα από τα πολλά που μου έχουν… τύχει στην ζωή, πως κάθε άτομο έχει δύο «φύσεις» ή χαρακτήρες (με τα σχετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ή ικανότητες και αδυναμίες) μια αυτή που γίνεται αντιληπτή από τους άλλους με τις ποικίλες αντιδράσεις του και μια κρυφή, που ούτε το ίδιο ξέρει.
Ανάλογα λοιπόν με τις ικανότητες, επιδεξιότητες αλλά και τις αδυναμίες και αδεξιότητες της φανερές φύσης του, προχωρεί στα στάδια της ζωής δημιουργώντας την ιστορία του.
Αυτή μπορεί να γίνεται γνωστή στο στενό κύκλο του ή λίγο πιο πέρα. Όμως μπορεί και να… λάμψει, αν διαχειριστεί σωστά τα τυχόν ταλέντα του, π.χ. ένας δίμετρος και βάλε ή ένας νεαρός με επιδέξια… πόδια μπορούν να στραφούν στην καλαθόσφαιρα (μπάσκετ) ή το ποδόσφαιρο, να αποκτήσουν και πλούτη που πολλοί τα… μισούν αλλά και δόξα, που όλοι αγαπούν, αλλά ακόμη και θέση στη Βουλή των Ελλήνων ή και Υφυπουργού ή Δημάρχου.
Λάμψη μπορεί να υπάρξει και με μια διάκριση σε επιστήμες ή άλλες επαγγελματικές επιλογές. Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πως την συμπαθή δόξα δεν την ακολουθεί πάντα ο… μισητός πλούτος. Στην περίπτωση αυτή ακολουθεί ένας εσωτερικός αγώνας, όπως στην περίπτωση του αρχαίου Ηρακλή για επιλογή μεταξύ της Αρετής και της Κακίας. Ο Ηρακλής που ακολούθησε τον δρόμο της Αρετής εξασφάλισε δόξα για πάντα, ενώ αν ακολουθούσε τον άλλο δρόμο…
Τι συμβαίνει όμως με τον κρυφό εαυτό μας;
Όσο αφορά τα τυχόν θετικά στοιχεία του, με το να δοκιμάζουμε εδώ και εκεί την τύχη μας μέχρι να κατασταλάξουμε και κολλήσουμε κάπου, υποτίθεται τα… αναζητούμε, και καμιά φορά ανακαλύπτουμε κάποιο ενδιαφέρον και χρήσιμο στοιχείο του.
Όμως παίζει ρόλο και η τύχη στην αποκάλυψή τους. Δύο παραδείγματα.
1. Αν τον μεγάλο πιανίστα τον Δ. Σγούρο, σαν έξυπνο άτομο, οι γονείς του, έβαζαν πλώρη να τον κάνουν δικηγόρο ή γιατρό, ή κάτι άλλο (τώρα πληροφορική) και δε τον έστελναν στην κυρία… Χ, να του μάθει πιάνο αυτή η μουσική ιδιοφυΐα θα πήγαινε χαμένη.
2. Το άλλο, σκληρό αλλά και χαρακτηριστικό. Γκαρσόνι σε καφενείο για κάποιο ασήμαντο λόγο λογομάχησε με πελάτη και πάνω στον καβγά δίδοντας μια γροθιά, άφησε άπνουν, δηλαδή νεκρό τον πελάτη. Βέβαια ακολούθησαν πολλά, αλλά παράλληλα έτρεξαν και οι παράγοντες περί την πυγμαχίαν εντυπωσιασμένοι από την δύναμη της πυγμής του.
Έγινε μεγάλος πυγμάχος στη συνέχεια, ξεμπλέκοντας με την υπόθεση αφού δεν υπήρξε πρόθεση και ο ίδιος δεν εγνώριζε τότε την υπερδυναμικότητα της γροθιάς του. Τα κακά (σκληράδα, εγκληματικότητα, εκμετάλλευση, αδιαφορία, πονηρία κ.λ.π.) εμφανίζονται σε… κακές στιγμές.
Δυστυχώς στις μέρες μας, σχεδόν καθημερινά, ακούμε, βλέπουμε ή διαβάζουμε πολλά και ποικίλα εγκλήματα, μέχρι σκοτωμούς.
Και όταν κάποιοι δράστες συλλαμβάνονται και ρωτούνται συγκάτοικοί τους ή γείτονες για το ποιόν τους, ακούμε: Μα ήταν καλό παιδί. Τύπος και υπογραμμός, άνθρωπος της διπλανής πόρτας, που λένε και άλλα παρόμοια.
Όλα τα παραπάνω για να καταλήξουμε στον Κώστα Δούφλια που την Κυριακή στις 17 Μαΐου, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του: Ο Καστοριεύς Αλέξανδρος Μύθος και Λόγος.
Στην περίπτωση του Κώστα Δούφλια, από το Γέρμα (κάποτε, υπήρχαν στενές σχέσεις με την Κορησό, τώρα έχουν κοπεί σχεδόν τελείως. Έχουν ξεκαθαρίσει πως ανήκουν στο…Νότο).
Τύχη αγαθή οι δύο αυτοί εαυτοί συναντήθηκαν και με ενωμένες τις ικανότητες είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σημαντικού έργου, σχετικού με την ιστορία, την παράδοση, την λογοτεχνία, τον πολιτισμό κ.λ.π. της περιοχής μας, της Άνω Μακεδονίας (ή της Ορεστικής Μακεδονίας) όπως την αναφέρει το Κάστρο, (Καστοριά), Το Γρεβενό, το Άσκιο, το Μουρίκι, τον Αλιάκμονα.
Έχοντας ασχοληθεί με το προηγούμενο βιβλίο του (από τα πολλά) το: «Τα δημοτικά τραγούδια της Άνω Μακεδονίας» και εξετάζοντας τα τελευταίο, που η πρόεδρός μας η Αθηνά Βλέτσιου αγόρασε για την βιβλιοθήκη του συλλόγου, διακρίνω μια άνευ προηγουμένου, τάση, διάθεση συγκέντρωσης παλαιών-τραγουδιών ποιημάτων μύθων και άλλων ιστορικών στοιχείων ανακατεμένων με τοπικούς μύθους.
Και η πρωτοτυπία και η ομορφιά των προσπαθειών του ήταν και είναι οι πηγές του να είναι αυθεντικές άτομα (ηλικιωμένες-και ηλικιωμένοι) που αυτά (τραγούδια και μύθους) τα παρέλαβαν από τις προηγούμενες γενεές τα συντήρησαν στη δικιά τους για να τα παραλάβει ο Δούφλιας, να τα καταγράψει και να διαφυλαχθούν για τις επερχόμενες γενεές. Αν δεν προλάβαινε ο Κώστας Δούφλιας, οπωσδήποτε πολλά, τα περισσότερα θα χανόταν.
Αξιοπρόσεχτα στοιχεία του καινούργιου βιβλίου του Κώστα Δούφλια, πέρα από τα άλλα και θέλω να τα υπογραμμίσω, είναι η γλαφυρότητα της διήγησης αυτών των μύθων στο ανακάτεμά τους με ντόπια παλιά πρόσωπα ή πιο σύγχρονα και ντόπιες γνωστές και άγνωστες τοποθεσίες. Πολλοί απ’ αυτούς αναφέρονται στο Κάστρο δηλαδή στην Καστοριά.
Ακόμη είναι αξιοπρόσεκτο στοιχείο και άξιο ιδιαίτερης «ανάγνωσης» η συχνότητα παρεμβολής σε σημαντικά πραττόμενα του μεγάλου αρχηγού του Μεγαλέξανδρου. Δηλαδή να συμπράττει πάντα σε ηρωϊκές πράξεις με ντόπια παλληκάρια, ή με διάφορους αυτοκράτορες ή και με άγιους, στην αντιμετώπιση εχθρών ή δύσκολων καταστάσεων.
Αν στα διεθνή… παζάρια κυριαρχούσε η λογική, θα μπορούσε να προταθεί στο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, τον πολύ γνωστό μας πλέον, Μάθιου Νίμιτς να διαβάσει το βιβλίο του Κώστα Δούφλια, για να διαπιστώσει πόσο βαθειά μέσα στις καρδιές των Ελλήνων είναι ριζωμένος ο Μέγας στρατηλάτης, χωρίς να χάνεται με το πέρασμα των αιώνων.
Αλλά μήπως δεν υπάρχουν και του έχουν δοθεί πάμπολλα στοιχεία απ’ τα οποία βγαίνει ποιος είναι ο νοικοκύρης και ποιος ο κλέφτης; Όμως στα διεθνή δεν μετράνε οι συναισθηματισμοί και τα ιστορικά, αλλά τι βολεύει στους εκάστοτε ισχυρούς.
Ζήσαμε τον Μπους και τη Κοντολίζα, τα μαύρα γεράκια. Πιο ευγενείς, και ήπιοι οι Ομπάμα και Κλίντον, φαίνεται να μη αποκλίνουν πολύ από την γραμμή των προηγουμένων.
Αλλά ας περιμένουμε να δούμε «δείγμα γραφής» στην πράξη!
Εν πάση περιπτώσει, το νέο βιβλίο του Κώστα Δούφλια παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί και πρωτοτυπίες έχει, και ιστορικότητα αλλά, και είναι σπουδαίο, έχει μια πολύ γλαφυρή γλώσσα και διαβάζεται ευχάριστα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ