10.1.10

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2009 - Επαμεινώνδας Τσίγκας (10)

*τυχερός αστερισμός*

Ο Νώντας Τσίγκας, γιατρός νευρολόγος που ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη, αποτελεί την πραγματική αποκάλυψη του 2009, και για τον λόγο αυτό υποδείχθηκε μαζικά από τους αναγνώστες της. Παρά το γεγονός ότι και το 2008 είχε επιλεγεί από πολλούς αναγνώστες της εφημερίδας ως ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς εκείνης, το 2009 ομολογουμένως ήταν γι’ αυτόν μια ξεχωριστή χρονιά. Πολυγραφότατος και ακατάπαυστος, ποιοτικός χρήστης της σκέψης και του πεζού λόγου, αποδεικνύει ότι το Βογατσικό από το οποίο και αυτός κατάγεται, βρίσκεται κάτω από ένα πολύ τυχερό αστερισμό. Προφανώς δεν είναι ακριβώς τυχαίο το γεγονός ότι από το Βογατσικό έλκουν την καταγωγή τους τα 4 από τα 10 πρόσωπα της φετινής χρονιάς που ξεχώρισαν σύμφωνα με την δειγματοληπτική υποδοχή των προτάσεων των αναγνωστών της εφημερίδας.

Εκρηκτικός συγγραφέας και πεζογράφος, τιμά την ιδιαίτερη πατρίδα του το Βογατσικό, το οποίο και τον εμπνέει σε μεγάλο βαθμό, όπως τιμά ευρύτερα και την Καστοριά. Μέσα στο 2009 εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν δύο βιβλία. Το ένα με συγγραφέα τον Γιώργο Γκολομπία, το επιμελήθηκε ο Νώντας Τσίγκας, εκδόθηκε αστραπιαία λίγο μετά τον θάνατο του Γ. Γκολομομπία και απέσπασε ήδη διθυραμβικές κριτικές. Το δεύτερο, με τον τολμηρό ιδιωματικό τίτλο και περιεχόμενο "ου απαν' κι ου κατ' ου κόσμους- ιστουρία φόβια αλλά καν' πένθιμ'' (σε νεοελληνική απόδοση-δευτερότιτλο: ο επάνω κι ο κάτω κόσμος -έπος μακάβριο μα όχι πένθιμο), συναρπάζει και εκπλήσσει τον αναγνώστη. Η ΟΔΟΣ έχει την τύχη να ανήκει στους φίλους του Νώντα Τσίγκα και να παρακολουθεί την ανοδική πορεία του στον λογοτεχνικό χώρο.



 Σχετικά κείμενα:

2 σχόλια:

  1. Ο Ανώνυμος της ενορίας σας10/4/13

    Χρόνια Πολλά, Επαμεινώνδα !
    Να χαίρεσαι την ονομαστική σου εορτή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θερμοευχαριστώ!
    Έχουμε κι οι φέροντες ...ειδωλολατρικά ονόματα τις τιμητικές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ