8.1.10

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Την εικόνα μόνιμης παράλυσης εμφάνισε η πολυδιαφημισμένη φωτογραφική έκθεση του Λεωνίδα Παπάζογλου στην μνήμη του συλλέκτη Γεωργίου Γκολομπία. Και μαζί της η υποτυπώδης εικαστική κίνηση της πόλης. 

Στην ΟΔΟ, στο φύλλο της 519 της 3η Δεκεμβρίου είχε φιλοξενηθεί επιστολή αναγνώστη με την οποία εξέφραζε τα παράπονά του τόσο για την κατάσταση του προαύλειου χώρου του αρχοντικού Βέργουλα όσο και επειδή αν και επισκέφθηκε την Καστοριά αποκλειστικά για την έκθεση, ωστόσο σε ώρα και ημέρα προγραμματισμένης λειτουργίας της, βρήκε κλειστό το κτήριο. 

Δύο εβδομάδες αργότερα, στο φύλλο 521 της 17ης Δεκεμβρίου, η κ. Σωτηροπούλου Μάγγελ εξιστορεί την δική της ταλαιπωρία με τους μαθητές της σχολής ζωγραφικής που διδάσκει, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη κατάσταση να είναι κλειστά η έκθεση σε ώρες και ημέρες λειτουργίας της. (Σημειώνεται ότι η κ. Σ. Μάγγελ, δύο ημέρες πριν, ενημέρωσε την Τουριστική Επιχείρηση του Δήμου για την ώρα και την ημέρα της επίσκεψης). 

Όμως οι διαμαρτυρίες των πολιτών φαίνεται αφήνουν παγερά αδιάφορους τους ιθύνοντες του Δήμου. Οι οποίοι απορροφημένοι προφανώς από το μεγαλεπήβολο πρόγραμμά τους, δεν έχουν καιρό να ασχοληθούν με τις γκρίνιες. 

Άλλωστε τα εγκαίνια έγιναν κανονικά, όπως και ο αγιασμός, οι φωτογραφίες με τις απαραίτητες πόζες εμφανίσθηκαν ήδη – θα κοσμήσουν προφανώς το προεκλογικό απολογιστικό λεύκωμα- η δεξίωση ολοκληρώθηκε, οπότε όλα τα άλλα, θα φαίνονται πολυτέλειες. Και μικροπρέπειες βεβαίως στην γνώμη των μεγαλοπρεπών.


* * *

Αξιότιμε κύριε διευθυντά
χρόνια πολλά,

Σας αποστέλλω συνημμένα ορισμένες φωτογραφίες από το αρχοντικό Βέργου και την φιλοξενούμενη σ' αυτό έκθεση φωτογραφιών του Λεωνίδα Παπάζογλου από την ανεκτίμητη συλλογή του αδικοχαμένου βογατσιώτη ιστοριοδίφη Γιώργου Γκολομπία.

Με την ελπίδα ότι οι άρχοντες της Καστοριάς έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται τον τελευταίο καιρό για τα πολιτιστικά δρώμενα και για την δι' αυτών ανάδειξη του τόπου μας, επισκέφθηκα την παραπάνω έκθεση την Κυριακή 27-12-2009 με την ελπίδα να την βρω ανοιχτή, μετά τα όσα συνέβησαν και γράφηκαν στην ΟΔΟ προ ημερών.

Έφτασα εκεί στις 10:50 π.μ. και περίμενα από τις 11:00 π.μ. (ώρα που σύμφωνα με το πρόγραμμα ανοίγει η έκθεση) μέχρι τις 11:30 π.μ. (ώρα που πιθανόν οι αρμόδιοι θα φιλοτιμούνταν να στείλουν κάποιον να την ανοίξει). Δυστυχώς όμως η αναμονή απέβη άκαρπη... παρά τα πολλαπλά τηλέφωνα εμού και άλλων επισκεπτών από την Καστοριά και από όλη την Ελλάδα προς την αρμόδια Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου Καστοριάς.

Απογοητευτήκαμε και το μόνο που καταφέραμε να δούμε ήταν μια μεγάλων διαστάσεων αφίσα που κρεμόταν σαν κουρέλι έξω από το αρχοντικό Βέργου και το χάλι που επικρατεί στον προαύλιο χώρο. Το χάλι αυτό δεν το είδαν οι αρμόδιοι όταν αποφάσισαν να φιλοξενήσουν το σπουδαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός στο αρχοντικό Βέργου;

Έφυγα απογοητευμένος για μια βόλτα στο Ντολτσό... κι εκεί όμως τα ίδια χάλια... στο υπό ανακατασκευή αρχοντικό Πηχεώνα, το οποίο πρόκειται να φιλοξενήσει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Νομού Καστοριάς. Ακόμη δεν τελείωσαν τα έργα και κάποιοι φρόντισαν να δείξουν το επίπεδό τους με συνθήματα απρεπή για τον χώρο αυτό. Θα σας στείλω σχετικές φωτογραφίες.

Γύρω στη 1:00 μ.μ. επέστρεψα στο αρχοντικό Βέργου, αλλά και πάλι απογοήτευση. Η έκθεση ήταν ακόμη κλειστή...εξάλλου στις 2:00 μ.μ. κλείνει σύμφωνα με το πρόγραμμα. Την απογοήτευση και άλλων επισκεπτών καταδεικνύουν τα σημειώματα που είχαν φροντίσει να αναρτήσουν εις ένδειξιν διαμαρτυρίας στην είσοδο του αρχοντικού. Σας τα στέλνω συνημμένα.

Τώρα πια αντιλαμβάνομαι τα όσα έλεγε ο μακαριστός Γιώργος για την αδιαφορία των καστοριανών αρχόντων για τέτοια πολιτιστικά γεγονότα και την απογοήτευση που ο ίδιος είχε γευτεί πολύ πριν από εμένα. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η πολύτιμη συλλογή του δεν αναδείχθηκε ποτέ. Εξάλλου, κανείς δεν αγίασε στον τόπο του. Μακάρι να βρεθούν άξιοι συνεχιστές του και να αναδείξουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Καστοριάς. Φτάνει πια ραγκουτσάρια και γούνες. Πού είναι ο Χριστόπουλος, οι αδελφοί Εμμανουήλ, ο ιατρός Κων. Μιχαήλ, ο ιατροφιλόσοφος Θωμάς Μανδακάσης και τόσοι άλλοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, για τους οποίους οι περισσότεροι Καστοριανοί δεν γνωρίζουν τίποτε;

Λυπάμαι ειλικρινά για το επίπεδο των "αρχόντων" μας και όλων των αρμοδίων για τέτοια πολιτιστικά γεγονότα... Καλή χρονιά, διαφορετική από αυτές που πέρασαν... με περισσότερα πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις.
Φιλικά, 
ΣΚ


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος9/1/10

    Ο τόπος πλέει στο πέλαγος χωρίς κυβερνήτη, εδώ και πολλούς μήνες. Και ακόμη και οι ποντικοί εγκαταλείπουν το πλοίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ