9.8.10

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Κύριε Διευθυντά,

Στο φύλλο της ΟΔΟΥ της 1ης Ιουλίου 2010 στις σελίδες 17 και 18 γράφετε για το θέμα του αμιάντου, και θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις αφού ασχολήθηκα επιστημονικά και κοινωνικά με αυτό επί εικοσαετία. Πρωτίστως όμως ,θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκτενή και σωστή κάλυψη του θέματος των σκοπιανών ή άλλων φιλοσκοπιανών συγκροτημάτων, και τις πιθανές επιπτώσεις από τις δραστηριότητές των.

Με το αμίαντο λοιπόν ασχολήθηκα από το 1990 όταν ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες ως μέλος επιτροπών, πληροφορήθηκα ότι δεν θα μεταφερθούμε (οι σύμβουλοι) στα νέα μας γραφεία στο μέγαρο Μπερλεμόντε, στη πλατεία Σουμάν, διοτι κρίθηκαν ακατάλληλα και ανθυγιεινά αφού όλα τα χωρίσματα και τοίχοι του, ήταν κατασκευασμένες από αμιαντόπλακες.

Όταν επανήλθα στη Θεσσαλονίκη και έμαθα ότι τα σχολεία της που κατασκευάσθηκαν μετά το σεισμό του 1978, ήταν από αμιαντόπλακες, ξεκίνησα μια καμπάνια κατεδάφισης αυτών ή αντικατάστασης των αμιαντοπλακών από άλλα αδρανή υλικά. Φυσικά δημιουργήθηκαν πολλές αντιδράσεις και συζητήσεις και μάλιστα ο τότε νομάρχης απείλησε να με κάνει μήνυση διάδοσης ψευδών ειδήσεων με το δικαιολογητικό ότι από τη μια μεν μεριά ο ελληνικός αμίαντος (χρυσότιλος) δεν είναι καρκινογόνος και από την άλλη ότι δεν προσκαλείται καρκίνος από την πεπτική οδό, αλλά μόνο από την αναπνευστική, πράγμα που είναι ψευδέστατο.

Αμφότερες οι οδοί εισόδου (αναπνευστική και από το στόμα) είναι καρκινογόνες μόνο που η αναπνευστική δρα ταχύτερα. Χρειάσθηκαν αγώνες 10 ετών για να ξηλώσουμε τις αμιαντόπλακες από όλα τα σχολεία (με πολλές αντιδράσεις και σχόλια) ενώ συγχρόνως αρχισε και η σταδιακή αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων με άλλες αδρανείς. Εδώ είχαμε επίσης αντιδράσεις διότι η εταιρεία κατασκευής των είχε τεράστια αποθέματα και ήθελε να τα πουλήσει! Σε όλες μου τις προσπάθειες είχα συμπαράσταση και βοήθεια από την ΕΕ. όπου ήμουν τότε σύμβουλος τοξικολόγος.
Ιδιαίτερη προσπάθεια και ενεργή συμμετοχή είχα στο δήμο Συκεών (αλλά και σε άλλους δήμους αμισθί), όπου όχι μόνο μελέτησα κα επέβλεψα την απομάκρυνση-ταφή των αμιαντοπλακών από τα σχολεία του, αλλά και οργάνωσα το πρώτο λαϊκό πανεπιστήμιο και για αυτά ο δήμος με τίμησε σε ειδική τελετή την 1-1-2004 με ειδική μεταλλική πλακέτα και πολλά εγκώμια για την άμισθη συμβολή μου στο έργο του δήμου (ουδέποτε πήρα αμοιβή για παρόμοιες παροχές μου σε δήμους κτλ)
Σήμερα έχουμε 2010 και είναι απαράδεκτο να υπάρχουν (και σίγουρα υπάρχουν) ακόμη αμιαντοσωλήνες ενώ έπρεπε από πριν (10 τουλάχιστον χρόνια) να είχε προγραμματισθεί η αντικατάστασής τους Ας αρχίσει από τώρα, ποτέ δεν είναι αργά. Είναι σωστό που γράφετε ότι στα δελτία καταλληλότητος νερού δεν αναγράφεται η ύπαρξη ή μη ινών αμιάντου διότι είναι μια ειδική και δύσκολη εξέταση. Δεν γίνεται σε εξετάσεις ρουτίνας. Το ίδιο είναι και για το νερό της λίμνης.

Όσο για τις επιπτώσεις του αμιάντου στον άνθρωπο και το περιβάλλον, έχω δώσει πολλές διαλέξεις και έχω κάνει πολλές δημοσιεύσεις, ενώ σήμερα έρχεται αντιπροσωπεία από το Ισραήλ να συζητήσει εδώ τη συνεργασία μας στην έρευνα των επιπτώσεων, στο γενετικό επίπεδο, σε εργάτες ορυχείου αμιάντου (του Ισραήλ). Ευτυχώς που η Καστοριά έχει επιστημονική επιτροπή 40 εγκρίτων επιστημόνων και απορώ πώς δεν επελήφθησαν του παραπάνω θέματος.

Με τιμή και εκτίμηση,
Αναστάσιος Β.Κοβάτσης
καθηγητής δρ δρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ