8.1.13

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Βρίσκομαι σε γνωστό super market, στο δεύτερο του κατάστημα, της περιοχής Χλόης και ενδιαφέρομαι για να αγοράσω Κοτόπουλο μπούτι φιλέτο, μεταξύ άλλων ελάχιστων αναγκαίων. Πράγματι στα ψυγεία υπάρχει η συγκεκριμένη συσκευασία, με barcode, όπως φαίνεται και στην φωτοτυπία, χωρίς καμία πληροφορία για την τιμή του κιλού. Φεύγοντας από το ταμείο, είχα την εντύπωση ότι χρεώθηκα πολλά, αλλά πάνω στην βιασύνη και μη θέλοντας να καθυστερήσω τους επόμενους πελάτες, δεν έλεγξα τον λογαριασμό, πράγμα που έπραξα μόλις έφτασα στο σπίτι μου. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η χρέωση ανά κιλό στο είδος αυτό είναι 14,076 ευρώ. Επικοινώνησα με το Κέντρο προστασίας καταναλωτών και με πληροφόρησαν ότι στο συγκεκριμένο είδος δεν υπάρχει διατίμηση, συνεπώς το κάθε κατάστημα μπορεί να χρεώνει όσο θέλει και ο καταναλωτής απλά αν θέλει δεν το αγοράζει…;
Αναφέρω βέβαια όλο αυτό το ίσως ασήμαντο γεγονός, για να επιστήσω την προσοχή των καταναλωτών και γιατί και εγώ διαβάζοντας άλλα αντίστοιχα άρθρα θεωρούσα ότι εμένα δεν θα μου συμβεί κάτι τέτοιο, διότι πάντα προσέχω τι αγοράζω, γενικά καταναλώνω ελάχιστα κλπ κλπ, σκέψεις που συνήθως κάνουμε όλοι όταν διαβάζουμε παρόμοιες υποδείξεις.
Όμως είναι γεγονός ότι πίσω από τις μεγάλες προσφορές των καταστημάτων, κρύβονται συνήθως και μεγάλες "αρπαχτές", για είδη που λόγω ημερήσιας ανάγκης, θα αγοράσεις χωρίς πολύ έλεγχο και για τις οποίες 'αρπαχτές' ο καταναλωτής είναι ουσιαστικά ανυπεράσπιστος ακόμη και νομικά.

Ένας Καστοριανός καταναλωτής


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Οκτωβρίου 2012, αρ. φύλλου 661




7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/1/13

    http://www.youtube.com/watch?v=4H4_jMH5cPE
    ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΑΣ ΕΝ ΓΕΝΕΙ!

    Του Τζάμπα η Μάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/1/13

    Δέν ήξερες δέν ρώταγες;
    Δεν γράφεις όμως τί αγόρασες για να μή την πατήσουμε και εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Homo consumens8/1/13

    Σωστή η επιστολή του καστοριανού καταναλωτή, αλλά και το τραγούδι που μας έστειλε ο πρώτος Ανώνυμος... ύμνος! Σπουδαίο το "Ρεμπέτικο", αλλά και η ερμηνεία της Σωτηρίας μεγαλείο!!!
    Εκ μέρους μου, ευχαριστίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/1/13

    @ 02
    Το γράφει. Κοτόπουλο μπούτι. Τελικά δηλαδή είτε μπούτι είτε στήθος, "δεν υπάρχει διατίμηση, συνεπώς το κάθε κατάστημα μπορεί να χρεώνει όσο θέλει και ο καταναλωτής απλά αν θέλει δεν το αγοράζει…"
    Απλούστατα(!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να έχεις ή να είσαι ; ...8/1/13

    Για τον καταναλωτή άνθρωπο,
    όπως έλεγε και ο Έριχ Φρομ.
    http://www.greektube.org/content/view/114350/2/
    ή
    πώς το είδος μας από homo sapiens
    άλλαξε σε homo consumens...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άλλος Ανώνυμος8/1/13

    Πολύ καλά έκανε ο καταναλωτής και τόψαξε το θέμα και στο κατάστημα και το δημοσίευσε. Δεν συμφωνώ όμως ότι είμαστε ανυπεράσπιστοι. Ας βάζουμε και το μυαλό μας να δουλεύει και μη τα περιμένουμε όλα έτοιμα, γιατί κανείς δεν θα μας τα δώσει, αν δεν προσέξουμε κι εμείς τι θέλουμε, τι ζητάμε και τι δικαιούμαστε. Θέλω να πω να μην επαναπαυόμαστε, ακόμη και αν υπάρχουν δραστήριοι φορείς για την προστασία του καταναλωτή (Συνήγορος του Καταναλωτή, ΙΝΚΑ, ΚΕΠΚΑ κ.α.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10/1/13

    Άλλο είναι το φιλέτο και άλλο το βυζί κοτόπουλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ