8.4.13

Ο νερόμυλος του Νεστορίου

Απολαμβάνοντας έναν περίπατο στους δρόμους του Νεστορίου, ο επισκέπτης συναντά τον παλιό νερόμυλο. Ο μοναδικός παλιός νερόμυλος με μπατάνι και ντριστέλα χτίστηκε το 19ο αιώνα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του χωριού. Ο επισκέπτης διακρίνει τις παλιές μυλόπετρες στις δύο νεροτριβές του και όλα τα αρχικά αρχιτεκτονικά του στοιχεία σε άριστη κατάσταση, καθώς πρόσφατα το κτίσμα έχει αποκατασταθεί για να αποτελέσει πόλο έλξης των επισκεπτών του Νεστορίου.

Η αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηριακού συγκροτήματος του παραδοσιακού νερόμυλου, που βρίσκεται στο Νεστόριο και αποτελεί μνημείο αγροτικής κληρονομιάς και αξιόλογο δείγμα της προβιομηχανικής εποχής, συμβάλλει κατά πολύ στην βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής. Αποτελείται από διώροφο κτίσμα επιφάνειας 198,00 τ.μ., όπου στο ισόγειο τοποθετούνται οι μηχανισμοί λειτουργίας και 2 νεροτριβές. Επίσης στο ισόγειο υπάρχει εσωτερικός παραδοσιακός πετρόχτιτος φούρνος και ένα τζάκι τα οποία και είναι πλήρως χρηστικά.   Στον πρώτο όροφο υπάρχουν τρεις χώροι συνολικού εμβαδού 162,00 τ.μ. και βοηθητικοί χώροι 36,00 τ.μ. Ο νερόμυλος χρησιμοποιήθηκε και ως ντριστέλα και λειτούργησε ως την δεκαετία του 80. Σήμερα δεν έχει παραγωγική λειτουργία.

Η κατασκευή των νερόμυλων ποικίλει ανάλογα με την τοπική αρχιτεκτονική. Οι περισσότεροι ήταν λιθόκτιστοι με ορθογώνιο σχήμα και σκεπή καλυμμένη από κεραμίδια ή σχιστόλιθους. Υπήρχε τουλάχιστον ένα παράθυρο, συνήθως απέναντι από τις μυλόπετρες, για να βλέπει ο μυλωνάς καθώς τότε δεν υπήρχαν ηλεκτρικές λυχνίες. Χτιζόταν πάντα στις άκρες των ποταμών και σε σημείο που να προστατεύεται από τις πλημμύρες. Η λειτουργία ενός νερόμυλου είναι σχετικά απλή και βασίζεται σε μια σειρά μεταδιδόμενων κινήσεων. Το νερό διοχετεύεται στο νερόμυλο από το βαράρι με ορμή και δίνει ώθηση στη φτερωτή. Αυτή καθώς γυρίζει δίνει κίνηση σε ένα άξονα, ο οποίος με την σειρά του γυρνά την μυλόπετρα.

Ο νερόμυλος του Νεστορίου στις μέρες μας είναι επισκέψιμος και ανοικτός στο κοινό αρκεί να επικοινωνήσει κανείς με το Δήμο Νεστορίου (τηλ.2467031204) ή με το Κέντρο Ενημέρωσης Γράμμου.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Ιανουαρίου 2013, αρ. φύλλου 675

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/4/13

    Πολύ ωραίο!
    Ποιος το έγραψε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/4/13

    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το λουλουδάκι του μπαξέ9/4/13

    Κι εμένα με συγκίνησε, γιατί μ' αρέσουν τα παλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/4/13

    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ. ΑΞΊΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΜΕΤΕΔΙΔΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Athena10/4/13

    Έχει ομορφιές ο τόπος μας
    ακόμη ανεξερεύνητες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/4/13

    Να προταθεί για κρατικό βραβείο διηγήματος!\
    Σπανίζουν τέτοια διαμάντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΥΣΥΧΩΣ ΤΑ ΟΙΚΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ!! ΣΤΗΝ ΟΙΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΈΝΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕ..ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ,ΣΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΕΡΕΙΠΙΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΘΥΜΙΖΑΝ ΚΑΤΙ ! ΣΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΚΑΠΟΤΕ ΥΠΗΡΧΑΝ 5 ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ 1. Ο ΕΝΑΣ ΗΤΑΝ ΤΗΣΕΝΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ,Ο ΑΛΛΟΣ ΗΤΑΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΡΑΛΛΗ ,ΕΝΑΣ ΤΡΙΤΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΣΙΟΛΗ ,Ο ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΡΕΝΗ ΚΑΙ Ο ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΗΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ