29.4.13

Κάποτε στην Καστοριά

[στήλη]

Σπουδαστήριο τοπικής ιστορίας

Συνεχίζεται το πρόγραμμα δράσης του ΜΜΑ Καστοριάς με πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα θέματα. Αυτό που εντυπωσιάζει στις εκδηλώσεις αυτές είναι η ποικιλομορφία των θεμάτων και η συμμετοχή ακόμη και νεαρών ατόμων είτε ως ομιλητές ή συμμετέχοντες ακροατές. Την προηγούμενη βδομάδα σε θέμα με ομιλήτριες τις κκ. Αγγελική Βόλτση, Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου και Κατερίνα Παπασταύρου, καταχειροκρότησε ο κόσμος τους διοργανωτές και εισηγητές, αφού εντυπωσιάσθηκε από την ζωντανή μουσική επένδυση της παρουσίασης, όπου ακούσθηκαν ακόμη και κάποια ‘’απαγορευμένα τραγούδια’’. Ήταν τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός του κοινού, που ένας τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, εξέφρασε την πρόθεση της οικονομικής στήριξης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα από τον τακτικό προϋπολογισμό του Δήμου, έτσι ώστε να συνεχίσει το πολιτισμικό, πολιτιστικό, κοινωνικό- ιστορικό και πατριωτικό του έργο.

Αυτό έπρεπε να γίνει όταν ήσασταν πρόεδρος, ήταν η απάντηση του προέδρου του Συλλόγου. Δεν πειράζει πρόεδρε κάλιο αργά παρά ποτέ. Έστω και τώρα αν καταλάβουν κάποιοι παράγοντες, ότι στον χώρο αυτό δημιουργείτε μια δεξαμενή σκέψης, με την ιστορική καταγραφή και όχι μόνο, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την πνευματική και πολιτισμική πρόοδο και προκοπή αυτού το τόπου.
 Ας ελπίσουμε ότι ο ενθουσιασμός του φίλου μας Χρήστου, δεν θα είναι πρόσκαιρος και θα μετουσιωθεί γρήγορα σε πράξη, έτσι ώστε να προβλεφτεί ένα κωδικός στον προϋπολογισμό του Δήμου, για την στήριξη ενός θεσμού, που δεν παράγει μόνο γνώση και σκέψη, αλλά συμβάλει και στη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Το ΜΜΑ Καστοριάς χρειάζεται στήριξη, την οποία μπορεί να παράσχει ο καθένας μας με τον τρόπο του. Ακόμη και μια επίσκεψη των συμπολιτών μας με τις οικογένειες τους και τα παιδιά τους, θα ήταν μια πράξη πατριωτικής ευθύνης έναντι της ένδοξης ιστορίας και της μνήμης αυτών που πρωτοστάτησαν για την απελευθέρωση μας.
Ανεξάρτητα και αν ζούμε σε μια ενωμένη Ευρώπη χωρίς σύνορα, ή σε ένα παγκόσμιο χωριό και εκεί όπου ζεις γίνεται και πατρίς, η μνήμη και η ιστορία της γενέτειρας μας είναι η βασικότερη γνώση, για την κατανόηση του νοήματος της ζωής, των στόχων και των αξιών που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος. Όταν δε σαν λαός και έθνος κουβαλάμε μια τόσο βαριά κληρονομιά, οφείλουμε να την μάθουμε να την αξιοποιήσουμε και να την διατηρήσουμε διότι διαφορετικά θα ψάχνουμε για ταυτότητα όπως κάνουν οι γείτονές μας.

Τελειώνοντας λοιπόν το άρθρο αυτό, η στήλη προτρέπει κάθε συμπατριώτη Καστοριανό, που δέχεται επισκέπτες από άλλες περιοχές, να επισκέπτεται το Μουσείο Μακεδονικά Αγώνα, όπως επισκέπτεται και τα άλλα αξιοθέατα, καθότι μια τέτοιου είδους ιστορική ξενάγηση, σίγουρα θα τον ικανοποιήσει και θα τον ενθουσιάσει, αφού θα μάθει, για τα άγνωστα αυτά γεγονότα, που συνέβησαν πριν και κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα στην ιδιαίτερη Πατρίδα μας, για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Διαφορετικά ποιος ξέρει ίσως βιώναμε ξανά ένα εμφύλιο όπως έγινε πρόσφατα με την Γιουγκοσλαβία.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Φεβρουαρίου 2013, αρ. φύλλου 678

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ